En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Home is where your heart is

Efter två veckor i Tyskland kändes det riktigt jobbigt att återvända till Finland. Igen upplevde jag, som när jag skulle lämna Singapore, att det inte kändes som att åka hem. Det kändes som att lämna mitt hem. Inte för att mitt liv i Finland är dåligt nu, men för att jag lämnade mitt hjärta i Tyskland. Home is where your heart is - åh så sant jag känner att det uttrycket är!

Redan första gången när jag besökte Tyskland, år 2012, fattade jag ett starkt tycke för landet. Det var första gången jag besökte ett centraleuropeiskt land och det kändes genast som att jag hör hemma där. Efter detta blev det ytterligare två Tysklandsbesök, år 2015 och 2016, under vilka jag fick förälska mig i Berlin. Och nu, efter mitt fjärde besök i Tyskland, har jag än mera orsak att älska landet. Jag planerar att skriva ett eget inlägg om vad jag älskar med Tyskland, så håll utkik!

Denna gång blev det en dag i Berlin (plus en natt), och resten av tiden i Hamburg, som var en ny stad för mig. Orsaken till att Berlin också inkluderades i resan var helt enkelt att flyg till och från Berlin är otroligt mycket billigare än till Hamburg. Att flyga till Berlin, ta tåg till Hamburg, ta tåg tillbaka till Berlin, sova en natt på hostel, och flyga tillbaka till Finland, blev billigare än det skulle ha varit att flyga till och från Hamburg. Dessutom var tågresorna bara omkring två timmar, och så fick jag njuta lite av Berlin också, så en ganska bra deal känner jag. Men, huvudsaken med denna resa var alltså Hamburg. Eller rättare sagt, en person i Hamburg. Haha som ni antagligen redan förstått är denna person min pojkvän.

Det finns mycket som jag skulle vilja blogga om gällande denna resa. Om mina timmar i Großer Tiergarten. Om min växande motivation till att lära mig tyska - på riktigt. Om hur vackert Hamburg är. Om alla parker jag besökte. Om stunderna tillsammans med Honom. Om alla konversationer jag förde på tyska och låtsades förstå också det som jag inte förstod. Om hur mycket jag älskar Tysklands natur. Om alla känslor jag upplevde under dessa veckor. Om alla vackra rosor. Om Lübeck och Miniatur Wunderland och Speicherstadt och Elbe och Alster och husen och paddlingen och honom och honom och honom. Om hur bra allt känns. Om hur bra jag trivs. Om hur mycket jag saknar.

Men, hos mig finns det gott om men. Jag har över 1000 bilder från dessa två veckor (utan att ens räkna med mina mobilbilder), imorgon är det midsommar (som jag faktiskt ska fira för första gången på flera år känns det som), och på söndag åker jag redan iväg på mitt första läger för denna sommar. Men vid det här laget är ni antagligen vana vid att min blogg står tom största delen av tiden. Tyvärr. Jag ville ändå låta er veta att vilja finns.

Ta hand om dig,

Unia <3

  • Resor

Gillar

Kommentarer

Nu börjar sommaren

Idag börjar min händelserika sommar. Inte för att den varit speciellt händelselös hittills heller, i och för sig. Men från och med idag, till och med slutet av augusti, kommer jag att vara borta hemifrån åtminstone nio veckor. Inte illa det, haha! Första äventyret som väntar är Tyskland, och två veckor i staden som jag hört att är bättre än Venedig (kanske inte från en särskilt objektiv person, men...) tillsammans med personen som jag vet att är bättre än de flesta. Snart är det dags att gå ombord på flygplanet, som tar mig till staden där bilden ovan är tagen. Där tillbringar jag dagen innan jag hoppar på tåget till slutdestinationen.

Jag hade hoppats hinna blogga lite mera innan denna mera händelserika del av sommaren skulle börja, men jag har haft lyckan att vara på dagis så mycket att tiden blev mindre än beräknat. Bra så, och nu får vi se hur det blir med bloggen resten av sommaren. Tills vi hörs igen, ha det härligt!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Mitt hår blev kort!

Före och efter - hela håret rymdes ju knappt på bild innan klippningen.

Förra veckan gjorde jag ett snabbt besök till hemorten, igen. Jag hade nämligen ett presentkort till min frisör där och var verkligen i behov av en klippning. Jag klipper ju mitt hår bara en gång i året ungefär, och den senaste tiden har mitt hår alltid varit trassligt, och så otroligt slitet. Så eftersom min sommar kommer att vara väldigt fullspäckad och inte ha tid för besök till hemorten, passade jag på när jag hade några dagar tomt i kalendern.

Jag berättade att jag ville rensa bort alla slitna toppar, och gav tillåtelse till frisören att klippa ordentligt. Hon tog ändå bort ungefär dubbelt så mycket som hon sa att hon skulle göra, och jag blev ganska chockad när jag såg hur kort det faktiskt blev. Eller, egentligen är mitt hår nog ännu långt, men det är otroligt kort jämfört med vad det var. Hon klippte ungefär en tredjedel av mitt hår! Men, det var i och för sig väldigt slitet. Och visst är det skönt med friska toppar. Det känns bara väldigt ovant.

Dagen som jag skulle klippas var mitt hår extra torrt, kolla nu på denna rishög!

Så mycket kortare, men så mycket friskare.

Sist och slutligen är jag väl ändå rätt nöjd. Och det är ju ingen idé att vara något annat heller, så bättre att vara glad åt situationen! Nog blir jag van vid detta, och nog växer det ut igen. Om det så kräver ett halvt år i Singapore igen får jag väl bara se till att fixa det så då. ;) Hehe, nej men skönt att ha ett friskt och fräscht hår igen!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer