En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag trodde att sommaren var förstörd

Sovande tulpaner, med löften om att något vackert väntar trots att något fint stängts.

I mitten av april fick jag beslut från praktikplatsen jag hoppats på, att de inte kunde erbjuda mig praktik i sommar. Det var ett barnhem, och jag ville så gärna göra min praktik hos dem. Inte hade jag heller sökt så många andra praktikplatser efter de nej jag fått, eftersom tiden inte räckt till och det faktiskt verkade som om jag skulle få göra praktik på barnhemmet. Så när jag fick deras negativa besked blev jag rätt besviken. Dels för att jag så mycket sett fram emot att bekanta mig med barnhemsverksamheten, och dels för att tanken på sommaren nu skrämde mig enormt.

Vad skulle jag göra hela sommaren? Utan praktik hade jag bara tre veckor jobb, och andra säkra planer fanns det inte. Jag skulle ju bli ledig redan första veckan i maj, och så skulle jag vara ledig ända till september. Jag såg framför mig en lång, händelselös och ångestfylld sommar. Jag trodde att sommaren var förstörd.

Om några dagar är maj slut, och min första lediga, långtråkiga och ångestfyllda sommarlovsmånad är förbi. Förutom att det inte varit långtråkigt eller ångestfyllt alls, och det kommer inte resten av sommaren att vara heller. Nu är det snarare så att jag befarar att sommaren kommer att gå allt för snabbt och jag kommer inte alls hinna med allt jag skulle vilja. Fem veckor kommer troligtvis att tillbringas utomlands, och fyra veckor kommer att tillbringas på läger. Sedan är det inte så många veckor kvar av hela sommarlovet. Tid för rensning bland mina saker och försäljning på loppis, tid för pyssel, tid för att tjuvstarta med min kandidatavhandling, tid för att göra bort så mycket jag kan av höstens studier, tid för att cykla till Åland, tid för att koreografera och filma dansvideor, tid för att redigera bilderna från utbytet, tid för att göra min video om utbytet, tid för att satsa massor på bloggen, tid för dagisjobb också i juni och augusti, tid för allt det där jag försökte trösta mig med att jag kunde göra under min fruktansvärt långa ledighet, det kommer jag nog knappast att ha. Men det gör faktiskt ingenting alls, för vet ni vad? Jag tror att detta kommer att bli en alldeles TOPPENSOMMAR!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Nu flödar inspirationen

Igår bokade jag flygbiljetter till Tyskland, och om mindre än två veckor bär det av! Alltså SOM det påverkade mitt humör. Jag skulle inte säga att jag varit på dåligt humör de senaste dagarna, men bara ganska orkeslös och rätt så improduktiv. Idag flödar inspirationen och jag vill bara göra ALLT. Jag tror att denna inspirationsvåg som flygbiljetterna utlöste beror på flera faktorer. Att jag äntligen åker ut på äventyr igen. Att jag äntligen får besöka en ny stad igen. Att jag nu vet när jag får träffa Honom igen. Och kanske framför allt att jag nu har en bättre koll över min tid, min sommar, mitt liv. Haha. Ibland är det tungt att leva i ovisshet.

Vet ni hur härligt det också känns att känna att "Att göra"-listan faktiskt blir kortare i takt med att man utför saker som står på den? Det mesta som står på min lista just nu är saker som stått där ända sedan jag kom tillbaka till Finland, alltså ända sedan januari. Nej, inte så bra att göra dem först nu, men oj så skönt att äntligen ha tid för dem! Jag kom ju till Finland bara några dagar innan studierna började igen, och hela tiden fylldes listan på med mera akuta grejer. Men nu, nu har jag sommarlov, och nu ska jag få allting fixat, en gång för alla! När jag åker iväg ska det inte finnas någon "Att göra"-lista (över saker som inte är mina egna val). För då finns det bara en sak jag ska göra; NJUTA.

Det enda som stör mig lite just nu är att så mycket av det som jag måste göra, ska göras vid datorn. Jag skulle ju vilja vara utomhus! Men jag har tänkt ta till några kreativa lösningar, så att jag kan göra så mycket som möjligt utomhus. Och idag är en av mina måsten att gå till affären, och då tänker jag gå till den som ligger lite längre bort. Ett bra sätt att fuska in lite extra utomhustid, hehe. Den är nämligen också bättre och billigare än de som ligger närmare. Som jag nämnt tidigare blir jag inspirerad till allting när jag väl blir inspirerad, så nu vill jag också köpa en massa hälsosamt och göra massor av bra mat och mellanmål. Mera om detta ämne tänkte jag dock skriva i ett annat inlägg, för det har snurrat ganska aktivt i mina tankar de senaste dagarna.

Söndagsinspiration deluxe här hos mig alltså. Jag bara älskar att känna inspiration och glädje bubbla i hela kroppen! Hur mår du idag?

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min första bloggträff

Det är länge sedan jag första gången hade en tanke om att det skulle vara kul att träffa andra finlandssvenska bloggare. Det finns ju så många, och så många bor ju alldeles nära. När bloggare ordnar bruncher tillsammans eller hittar på något annat kul, väcks drömmar i mig om att också få vara med. Så gissa om jag blev glad när Sofia tog initiativet och ordnade en bloggträff här i Helsingfors?!

Jag vet, det är redan tre veckor sedan. Men, just denna kväll var jag lite extra sur över mitt eget införda bloggförbud, för vad väcker inte blogginspirationen mera än en bloggträff med härliga personer? Därför tänkte jag starta detta nya bloggkapitel (eller vad det nu är, haha) med att berätta lite om bloggträffen som ägde rum 4 maj. Min första bloggträff.

Vi samlades på Lost in Helsinki och talade i timmar om bloggande och annat. Delade med oss av tips, åsikter och upplevelser. Varsin visdom gällande livet, också! Vi var ett härligt blandat gäng, för mig några vänner, flera "jag känner henne till namn", och en del alldeles okända från tidigare. Personer i olika skeden i livet och med olika bloggar och visioner. Men ett gemensamt intresse, och det räckte långt.

Kvällen kändes som en början till en ny community, och så hoppas jag att det blir. Jag själv har inga bloggare bland mina närmaste vänner, så att få flera bloggare in i mitt liv är något jag skulle vara så glad över. Bara för att dela detta intresse, bolla idéer, snacka erfarenheter, hjälpas åt med fotograferingar, eller bara ha tacokvällar (eller bruncher hehe) tillsammans, hur härligt skulle inte det vara? Om du som läser det här känner samma sak, var inte blyg med att höra av dig! Och mina kära bloggträffvänner, nog träffas vi väl snart igen? :)

Innan jag avslutar vill jag ännu rikta ett riktigt stort tack till Sofia som 1) tog initiativet, 2) genomförde planen, 3) fixade en så fantastisk goodiebag till oss, och 4) ordnade allting så otroligt bra. Tack tack tack, du förtjänar ett pris!

Andra blogginlägg (som också har några flera bilder) om bloggträffen:
Matilda
Johanna
Sofia
Caroline
Hanna
Ida
Mette

Är det förresten något speciellt du skulle vilja att jag bloggar om nu efter min paus? Låt mig veta i så fall!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer