Vilken underbar dag

Kalendern säger olycksdag. Men jag har aldrig riktigt trott på det där med fredagen den trettonde. Min lillebror föddes faktiskt fredagen den trettonde och han är allt annat än olycka. Och idag har jag haft en alldeles underbar dag.

Alarmet ringde kl. 6:30 i morse, och tur var det att jag hade satt ett alarm till 6:40 också för annars hade jag försovit mig till min dagisdag. Att stiga upp den tiden hör nog inte riktigt till mina starkaste sidor, speciellt eftersom att gå och lägga mig tidigt verkligen inte hör till mina starkaste sidor (har man för härliga människor att prata med mitt i natten blir det liksom lite svårt). Men solen sken när jag kom ut och när jag steg av tåget 25 minuter innan min arbetsdag började passade jag på att utforska, det för mig alldeles okända, området i solskenet. Dagiset jag vikarierade på idag har jag inte varit på på ett år, och då bara en eller två gånger. Några få barn kom jag ihåg men knappt något annat, och jag tror inte att någon kom ihåg mig. Det är alltid lite extra utmanande när jag inte känner barnen och de inte känner mig, dels för att de då väldigt gärna testar mig, men mest för att jag inte kan deras namn. Men detta dagis blev nog mitt nya favoritdagis tror jag. Det var en så otroligt rolig dag! Tiden gick fruktansvärt snabbt, barnen var supersöta, köksan lagade vegetarisk mat bara för mig (<3) och vi tillbringade mycket tid utomhus. När vi gick ut på eftermiddagen var det så varmt att jag fick ta av mig mössa och vantar och till och med öppna jackan!? Riktigt, riktigt, riktigt varmt alltså. Så när jag slutade för dagen och tog tåget tillbaka till stan bestämde jag mig för att köpa en glass och promenera hem. Jag kände ren och skär lycka där och då, kan jag berätta. När jag såg en massa människor sitta vid vattnet kunde jag inte motstå frestelsen att göra det samma, så jag bestämde mig för att sätta mig där och läsa klart psykologikapitlet som jag läste i tåget. HUR HÄRLIGT att kunna sitta utomhus och läsa?!

Det finns så mycket som jag är tacksam för i mitt liv, jag har världens bästa vänner, dagisdagarna är verkligen underbara (jag njuter så mycket av att få vara med barnen), nästa vecka kör vi på allvar igång med Acceptans, våren kommer, och jag minns inte när jag senast har mått så här bra så här länge. Tacksamhet i överflöd.

Jag vet att det stått väldigt tomt här ända sedan jag sa att jag skulle ta bloggpaus under veckoslutet. Men mitt liv blev plötsligt väldigt hektiskt, och jag har varit tvungen att prioritera annat än bloggen. Ifall du gått och funderat hela veckan på vad jag gjorde förra veckoslutet, måste jag säkert nu avslöja att jag besökte the bästis. Haha. Tyvärr kommer det antagligen att stå ganska tomt här en tid framöver ännu, för timmarna i dygnet räcker inte riktigt till just nu. Men listan på inlägg jag ska skriva växer hela tiden, så vet att jag nog tittar in här så fort jag har tid!

Ta hand om dig,

Julia

  • Postad i: Vardag

Gillar

Kommentarer

Världens bästa frukosttips

Bild från pixabay.

Jag har hittat världens bästa frukost. Eller, kanske det inte är precis jag som hittat den, men jag har åtminstone börjat äta världens bästa frukost. Bäst på så många olika sätt. Så bäst att jag inte kan hålla tyst om saken. Därför presenterar jag idag: Världens bästa frukosttips!

Overnight oats

Det är nu några veckor sedan jag började med overnight oats. Och jag har kanske blivit dess största fan. Därför älskar jag overnight oats:

1. Det är gott.

2. Man har frukosten färdig när man vaknar.

3. Det är hälsosamt.

4. Ingredienserna räcker länge så man behöver sällan köpa mera, vilket också gör det billigt.

5. Man kan anpassa det efter sin egen smak och ork.

6. Om man någon kväll inte orkar förbereda sina oats, kan man istället äta vanlig gröt på morgonen för man har redan ingredienserna hemma.

7. Det är enkelt och går snabbt att laga.

Så hur lagar man overnight oats? Det finns säkert lika många sätt som det finns personer som lagar det, jag själv plockade idéer från olika ställen när jag googlade runt. Mitt grundrecept består av:

1 dl havregryn

1/2 msk chiafrön

kanel

1 dl + 1 msk havremjölk

Oftast blandar jag med frukt och/eller bär genast från början också, eller tillsätter dem på morgonen. Mitt absolut bästa tips är att mosa en banan och blanda i den redan på kvällen, det blir SÅ gott! När man blandat ihop allting ställer man bara in det i kylen, och där väntar sedan din frukost på dig när du vaknar följande morgon. Så tidseffektivt och skönt, kan jag lova. Jag älskar det!

Har du testat på overnight oats? Har du kanske några supertips att dela med dig av du också? Jag tar gärna emot idéer och inspiration!

Nu säger jag trevligt veckoslut till er, för jag tänkte ta en bloggpaus över helgen. Varför får ni veta när jag återvänder!

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Varför dricker jag inte alkohol?

Vappen och första maj är studerandes högtid och hör ihop med extrema mängder alkohol. Här är jag i Kajsaniemiparken på första maj, utan en droppe alkohol i kroppen. Det är fullt möjligt - tro mig!

Låt oss prata om alkohol skrev Daniela förra veckan. Det är så bra tycker jag! För alkoholkonsumtion är ett viktigt ämne som talas för lite om. Ja men javisst, jag pratar gärna om alkohol!

Jag blev själv lite förvånad när jag insåg att jag knappt alls skrivit om alkohol tidigare på den här bloggen. Lite nuddade jag ju vid det när jag skrev om snapsvisan som jag hatar, men med tanke på hur starka åsikter jag ändå har gällande alkoholen så är det lite konstigt att det inte kommit upp mera än så. Jag är nykterist. Jag har alltid varit nykterist. Jag vet inte ens hur alkoholdryckerna smakar. Så mycket nykterist är jag. (Per definition är jag väl alltså absolutist.)

Varför tar jag så starkt avstånd från alkoholen? Det är en fråga jag ofta får när nya människor får veta att jag aldrig dricker. Aldrig surt eller negativt, bara nyfiket. Att människor vill veta stör mig inte så mycket, för jag vet ju att det är ganska ovanligt att inte alls dricka alkohol. Ändå känns det lite fel att det ska vara så, att man ska bli ifrågasatt bara för att man väljer alkoholfritt. Nästa gång tänker jag nog svara med samma fråga tillbaka; Varför dricker du alkohol? Men visst kan jag svara ordentligt på frågan också. Varför dricker jag inte alkohol?

1) Jag känner absolut inget behov av att dricka alkohol. Jag ser liksom inte idén i det. Det är ohälsosamt och skrämmande och jag skulle antagligen inte ens tycka att det är gott. Så varför skulle jag?

2) Alkohol förstör. Det förstör din kropp, dina relationer, dina hjärnceller, andras kvällar eller dagar eller liv. Din ekonomi. Ditt minne. Ditt liv. Så varför skulle jag?

3) Alkohol är beroendeframkallande. En drog som är mycket farligare än de flesta vill tro. Och jag blir otroligt lätt beroende av saker. Dessutom lär alkoholism vara genetiskt ärftligt, och med tanke på det har jag höjd risk för att bli beroende av alkohol. Så varför skulle jag?

4) Bakfylla. Bakis. Krabbis. Krapula. Kärt barn har många namn, eller hur var det? Har nog inte träffat många personer som talat positivt om dagen efter. Det känns som att bli överkörd av ett tåg, fick jag det beskrivet för mig en gång. Jag kan festa natten lång, komma hem kring fyra på morgonen, och må alldeles bra när jag vaknar följande dag. Så varför skulle jag?

5) Jag har hur roligt som helst utan alkohol. Jag sjunger lika högt, dansar lika vilt och skrattar lika mycket. Utan alla tråkiga biverkningar. Så varför skulle jag?

Men det här är ju egentligen sådant jag kommit fram till när jag själv reflekterat över varför jag inte dricker. Varför jag i mina tonår aldrig började dricka alkohol vet jag faktiskt inte. Berättelser om hur man varit så full att man spytt på någon annan i taxin har liksom aldrig roat mig. Hur man vaknat upp någonstans och inte vetat hur man hamnat där. Hur man hånglade med någon annan trots att man har en pojk- eller flickvän. Hur man slocknade innan festen ens börjat. Hur man inte minns vad som hände kvällen innan. Jag ser inte någonting roligt i det där. Andra skrattar men jag blir rädd och äcklad. Hur skrämmande är det inte att man kan hamna i ett sådant tillstånd på grund av någon dricka? Att det man dricker kan få en att totalt tappa kontroll, verklighetsuppfattning, förnuft och minne. Varför skulle jag vilja utsätta mig själv för något så giftigt? Men mest beror det väl ändå på att behovet av att supa mig full aldrig kommit till mig. Att jag inte ser någon idé med att dricka alkohol, helt enkelt. Dessutom är det ju så otroligt dyrt.

Finlands alkoholkultur har all orsak att kritiseras. Alkoholen är en given del av så gott som alla evenemang, tillställningar, fester. Och det var egentligen det jag hade tänkt skriva om idag, men nu blev min inledning redan ett helt inlägg haha. Så mer om vår alkoholkultur får det bli en annan gång.

Tips: Också Corinne och Carolina har nyligen skrivit om det här med alkohol.

Hur ser din inställning till alkoholen ut? Dricker du alkohol? Och viktigast av allt; Varför dricker du alkohol?

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer