En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Vilken underbar dag

Kalendern säger olycksdag. Men jag har aldrig riktigt trott på det där med fredagen den trettonde. Min lillebror föddes faktiskt fredagen den trettonde och han är allt annat än olycka. Och idag har jag haft en alldeles underbar dag.

Alarmet ringde kl. 6:30 i morse, och tur var det att jag hade satt ett alarm till 6:40 också för annars hade jag försovit mig till min dagisdag. Att stiga upp den tiden hör nog inte riktigt till mina starkaste sidor, speciellt eftersom att gå och lägga mig tidigt verkligen inte hör till mina starkaste sidor (har man för härliga människor att prata med mitt i natten blir det liksom lite svårt). Men solen sken när jag kom ut och när jag steg av tåget 25 minuter innan min arbetsdag började passade jag på att utforska, det för mig alldeles okända, området i solskenet. Dagiset jag vikarierade på idag har jag inte varit på på ett år, och då bara en eller två gånger. Några få barn kom jag ihåg men knappt något annat, och jag tror inte att någon kom ihåg mig. Det är alltid lite extra utmanande när jag inte känner barnen och de inte känner mig, dels för att de då väldigt gärna testar mig, men mest för att jag inte kan deras namn. Men detta dagis blev nog mitt nya favoritdagis tror jag. Det var en så otroligt rolig dag! Tiden gick fruktansvärt snabbt, barnen var supersöta, köksan lagade vegetarisk mat bara för mig (<3) och vi tillbringade mycket tid utomhus. När vi gick ut på eftermiddagen var det så varmt att jag fick ta av mig mössa och vantar och till och med öppna jackan!? Riktigt, riktigt, riktigt varmt alltså. Så när jag slutade för dagen och tog tåget tillbaka till stan bestämde jag mig för att köpa en glass och promenera hem. Jag kände ren och skär lycka där och då, kan jag berätta. När jag såg en massa människor sitta vid vattnet kunde jag inte motstå frestelsen att göra det samma, så jag bestämde mig för att sätta mig där och läsa klart psykologikapitlet som jag läste i tåget. HUR HÄRLIGT att kunna sitta utomhus och läsa?!

Det finns så mycket som jag är tacksam för i mitt liv, jag har världens bästa vänner, dagisdagarna är verkligen underbara (jag njuter så mycket av att få vara med barnen), nästa vecka kör vi på allvar igång med Acceptans, våren kommer, och jag minns inte när jag senast har mått så här bra så här länge. Tacksamhet i överflöd.

Jag vet att det stått väldigt tomt här ända sedan jag sa att jag skulle ta bloggpaus under veckoslutet. Men mitt liv blev plötsligt väldigt hektiskt, och jag har varit tvungen att prioritera annat än bloggen. Ifall du gått och funderat hela veckan på vad jag gjorde förra veckoslutet, måste jag säkert nu avslöja att jag besökte the bästis. Haha. Tyvärr kommer det antagligen att stå ganska tomt här en tid framöver ännu, för timmarna i dygnet räcker inte riktigt till just nu. Men listan på inlägg jag ska skriva växer hela tiden, så vet att jag nog tittar in här så fort jag har tid!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Världens bästa frukosttips

Bild från pixabay.

Jag har hittat världens bästa frukost. Eller, kanske det inte är precis jag som hittat den, men jag har åtminstone börjat äta världens bästa frukost. Bäst på så många olika sätt. Så bäst att jag inte kan hålla tyst om saken. Därför presenterar jag idag: Världens bästa frukosttips!

Overnight oats

Det är nu några veckor sedan jag började med overnight oats. Och jag har kanske blivit dess största fan. Därför älskar jag overnight oats:

1. Det är gott.

2. Man har frukosten färdig när man vaknar.

3. Det är hälsosamt.

4. Ingredienserna räcker länge så man behöver sällan köpa mera, vilket också gör det billigt.

5. Man kan anpassa det efter sin egen smak och ork.

6. Om man någon kväll inte orkar förbereda sina oats, kan man istället äta vanlig gröt på morgonen för man har redan ingredienserna hemma.

7. Det är enkelt och går snabbt att laga.

Så hur lagar man overnight oats? Det finns säkert lika många sätt som det finns personer som lagar det, jag själv plockade idéer från olika ställen när jag googlade runt. Mitt grundrecept består av:

1 dl havregryn

1/2 msk chiafrön

kanel

1 dl + 1 msk havremjölk

Oftast blandar jag med frukt och/eller bär genast från början också, eller tillsätter dem på morgonen. Mitt absolut bästa tips är att mosa en banan och blanda i den redan på kvällen, det blir SÅ gott! När man blandat ihop allting ställer man bara in det i kylen, och där väntar sedan din frukost på dig när du vaknar följande morgon. Så tidseffektivt och skönt, kan jag lova. Jag älskar det!

Har du testat på overnight oats? Har du kanske några supertips att dela med dig av du också? Jag tar gärna emot idéer och inspiration!

Nu säger jag trevligt veckoslut till er, för jag tänkte ta en bloggpaus över helgen. Varför får ni veta när jag återvänder!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Varför dricker jag inte alkohol?

Vappen och första maj är studerandes högtid och hör ihop med extrema mängder alkohol. Här är jag i Kajsaniemiparken på första maj, utan en droppe alkohol i kroppen. Det är fullt möjligt - tro mig!

Låt oss prata om alkohol skrev Daniela förra veckan. Det är så bra tycker jag! För alkoholkonsumtion är ett viktigt ämne som talas för lite om. Ja men javisst, jag pratar gärna om alkohol!

Jag blev själv lite förvånad när jag insåg att jag knappt alls skrivit om alkohol tidigare på den här bloggen. Lite nuddade jag ju vid det när jag skrev om snapsvisan som jag hatar, men med tanke på hur starka åsikter jag ändå har gällande alkoholen så är det lite konstigt att det inte kommit upp mera än så. Jag är nykterist. Jag har alltid varit nykterist. Jag vet inte ens hur alkoholdryckerna smakar. Så mycket nykterist är jag. (Per definition är jag väl alltså absolutist.)

Varför tar jag så starkt avstånd från alkoholen? Det är en fråga jag ofta får när nya människor får veta att jag aldrig dricker. Aldrig surt eller negativt, bara nyfiket. Att människor vill veta stör mig inte så mycket, för jag vet ju att det är ganska ovanligt att inte alls dricka alkohol. Ändå känns det lite fel att det ska vara så, att man ska bli ifrågasatt bara för att man väljer alkoholfritt. Nästa gång tänker jag nog svara med samma fråga tillbaka; Varför dricker du alkohol? Men visst kan jag svara ordentligt på frågan också. Varför dricker jag inte alkohol?

1) Jag känner absolut inget behov av att dricka alkohol. Jag ser liksom inte idén i det. Det är ohälsosamt och skrämmande och jag skulle antagligen inte ens tycka att det är gott. Så varför skulle jag?

2) Alkohol förstör. Det förstör din kropp, dina relationer, dina hjärnceller, andras kvällar eller dagar eller liv. Din ekonomi. Ditt minne. Ditt liv. Så varför skulle jag?

3) Alkohol är beroendeframkallande. En drog som är mycket farligare än de flesta vill tro. Och jag blir otroligt lätt beroende av saker. Dessutom lär alkoholism vara genetiskt ärftligt, och med tanke på det har jag höjd risk för att bli beroende av alkohol. Så varför skulle jag?

4) Bakfylla. Bakis. Krabbis. Krapula. Kärt barn har många namn, eller hur var det? Har nog inte träffat många personer som talat positivt om dagen efter. Det känns som att bli överkörd av ett tåg, fick jag det beskrivet för mig en gång. Jag kan festa natten lång, komma hem kring fyra på morgonen, och må alldeles bra när jag vaknar följande dag. Så varför skulle jag?

5) Jag har hur roligt som helst utan alkohol. Jag sjunger lika högt, dansar lika vilt och skrattar lika mycket. Utan alla tråkiga biverkningar. Så varför skulle jag?

Men det här är ju egentligen sådant jag kommit fram till när jag själv reflekterat över varför jag inte dricker. Varför jag i mina tonår aldrig började dricka alkohol vet jag faktiskt inte. Berättelser om hur man varit så full att man spytt på någon annan i taxin har liksom aldrig roat mig. Hur man vaknat upp någonstans och inte vetat hur man hamnat där. Hur man hånglade med någon annan trots att man har en pojk- eller flickvän. Hur man slocknade innan festen ens börjat. Hur man inte minns vad som hände kvällen innan. Jag ser inte någonting roligt i det där. Andra skrattar men jag blir rädd och äcklad. Hur skrämmande är det inte att man kan hamna i ett sådant tillstånd på grund av någon dricka? Att det man dricker kan få en att totalt tappa kontroll, verklighetsuppfattning, förnuft och minne. Varför skulle jag vilja utsätta mig själv för något så giftigt? Men mest beror det väl ändå på att behovet av att supa mig full aldrig kommit till mig. Att jag inte ser någon idé med att dricka alkohol, helt enkelt. Dessutom är det ju så otroligt dyrt.

Finlands alkoholkultur har all orsak att kritiseras. Alkoholen är en given del av så gott som alla evenemang, tillställningar, fester. Och det var egentligen det jag hade tänkt skriva om idag, men nu blev min inledning redan ett helt inlägg haha. Så mer om vår alkoholkultur får det bli en annan gång.

Tips: Också Corinne och Carolina har nyligen skrivit om det här med alkohol.

Hur ser din inställning till alkoholen ut? Dricker du alkohol? Och viktigast av allt; Varför dricker du alkohol?

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer