En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

 • 13-17″ skärm
 • Minst 8GB RAM
 • Intelcore i5 eller i7 processor
 • SSD-hårddisk, minst 256 GB
 • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

 • 64-bitars Windows 10
 • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
 • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Actionplan: Börja må bättre

Jag är trött på att konstant vara trött och nedstämd. Så länge jag är med vänner går allting bra, men så fort jag blir ensam kommer molntäcket tillbaka. Det är inte bara Asiens färger jag saknar, jag saknar också mina egna färger. Jag som brukar beskrivas som en färgglad person har den senaste tiden bara känt mig grå. Jag är trött på det nu! Det är dags för förändring, och för att lyckas med det har jag sammanställt en action plan:


 • Börja dansa igen. Sedan danstimmarna i Singapore slutade har jag inte dansat. Timmarna jag brukade gå på i Finland är för dyra eller har bytt tidtabell så att det inte passar mig. Hittills har jag tänkt att jag ska söka nya danstimmar så fort livet lite rett upp sig, men nu struntar jag i att packningslådorna fortfarande pryder mitt rum och tänker söka upp danstimmar i alla fall. Jag behöver dansa!
 • Packa upp allting. Ja, som sagt har jag fortfarande inte hunnit packa upp allting från min flytt. Nu vill jag verkligen få det gjort, så att jag kan göra mitt rum fint och mysigt och tända ljus. Och färglägga i min mindfullness-målarbok!
 • Gå ut om solen skiner. Oberoende av hur mycket annat som borde göras. Man vet inte när man ser solen nästa gång, så det gäller verkligen att ta vara på det man får!
 • Laga smoothies. Och äta mera frukt och vitaminer överhuvudtaget. Jag känner hur min kropp bara suktar efter vitaminer! Och vad är egentligen ett bättre mellanmål än hemgjorda smoothies?
 • Dricka mera vatten. Om vatten påverkar ens psykiska mående direkt vet jag inte, men vatten är bra för allting så varför inte, haha. Eftersom jag är van att svettas hela tiden och känna ett stort behov av vatten vätska, och inte gör det längre, har jag också varit dålig på att komma ihåg att dricka ordentligt sedan jag kom till Finland. Det ska det bli ändring på!
 • Lägga mig tidigare på kvällarna. Den där eviga planen... Men jag har verkligen varit otroligt dålig på att lägga mig om kvällarna den senaste tiden. Det leder till för lite sömn och bidrar alldeles säkert till min konstanta trötthet.
 • Gå igenom vårens tidtabell och fylla i min kalender. Jag har seriöst ingen koll på någonting, jag känner att jag inte har hunnit landa i Finland ännu. Dagarna bara går och sakerna som ska göras kommer bara till hela tiden. Att inte ens veta vad som ska vara gjort när, att inte ens veta när jag har ledigt, att inte veta någonting stressar mig nog lite har jag märkt. Bäst att bara sätta sig ner och planera och få det gjort!

Nu kör vi!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

En konstant saknad

Något jag skrev för tre år sedan när bästa vännen befann sig på andra sidan jorden.

En dag när jag gick hem från stan insåg jag vilket elände jag satt mig själv i: Var jag än är kommer det alltid att finnas någon jag saknar. Inte på det sättet att jag inte är nöjd med det jag har, utan på det sättet att jag önskar att också "person X" var här. I Singapore saknade jag naturligtvis mina vänner här hemifrån. Nu saknar jag naturligtvis mina vänner som jag träffade i Singapore. Varför gör jag så här mot mig själv, tänkte jag lite på skämt. Genom att skaffa mig vänner från över hela världen kommer jag alltid att ha någon att sakna. En konstant saknad.

Jag är i och för sig van vid att sakna. När jag tänker på saken, är det som att saknad har blivit en del av mig. I största delen av mitt liv har min bästa vän bott på annan ort än jag. Då blir saknad lätt en naturlig del av livet. Men att bo en-två timmar ifrån varandra är annorlunda än att bo i olika länder, eller till och med olika kontinenter. Visst har jag haft vänner från andra länder förut, men inte vänner som jag tillbringat ett halvt år tillsammans med. Inte vänner som jag kommit så här nära. Den konstanta saknaden kommer att kännas ännu mera från och med nu, har jag på känn.

Jag brukar säga att saknad är en bra sorts smärta. För den vittnar om något gott. Är det inte otroligt fint att ha personer i sitt liv som är värda att sakna? Att jag saknar mina utbytesvänner betyder ju att vi hade det bra tillsammans (även om det är en underdrift) och att jag träffade helt underbara personer . Att jag saknar mina hemmavänner när jag är borta betyder ju bara att jag har fantastiska vänner också hemma. Men ibland gör den där saknaden så fruktansvärt ont att det inte hjälper att tänka att det är en bra sorts smärta. Idag gråter jag av saknad. Idag vill jag bara krama och skratta och vara tillsammans igen. Idag bryr jag mig inte om att saknad är en bra sorts smärta, för smärta är det enda jag känner.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Ett veckoslut som stavas mys

Glad måndag fina vänner! Eftersom jag inte har några föreläsningar på måndagar nuförtiden kan jag utnyttja längre veckoslut och kom tillbaka från bästisen först idag. Åh vilket skönt veckoslut jag haft! Egentligen har det blandats med både kaos och lugn, men känslan som genomsyrat mig är lugn och mys. På lördagen bytte jag inte ens om från pyjamas! Så välbehövligt med sådana dagar ibland, och tillsammans med en bästa vän blir det ju ännu bättre.

Jag är riktigt lat med att knäppa "vardagsbilder", men jag tänkte att vi ändå kunde se på bilderna jag har tagit och låta dem berätta mera om mitt veckoslut:

Min vän är så otroligt duktig på att laga smoothies och dekorera dem fint (gäller i och för sig mat överlag). Hennes intresse för det har utvecklats massor under tiden som vi varit ifrån varandra (vi var båda på utbyte terminerna efter varandra...), och hittills har jag bara sett bilder på hennes kreationer. Det var så kul att få vara med under hela processen och se hur mycket det ger henne. Stressen var som bortglömd för en stund och hon bara fokuserade på hur hon skulle göra denna gång. Så mysigt! Så detta (+smörgåsar gjorda av mig=inte tillräckligt fina för att vara med på bild haha) åt vi till brunch på lördagen, med paus från skolarbeten, kaféprojekt och bloggande.

På lördag eftermiddag/kväll förvandlade vi vardagsrumsgolvet till en enda stor säng och myste ner oss där med bilder och videor från vår gemensamma tid i Asien. Hur mysigt?! Där låg vi resten av kvällen, till sent på natten, och tittade på de tusentalsbilderna och pratade minnen. En matpaus hade vi, men annars glömde vi bara bort resten av världen för en kväll och fokuserade på att mysa.

Söndagen blev en social dag! Efter en långsam morgon mötte vi upp en kompis i stan och satt och myste på Espresso House i någon timme. Jag älskar Espresso House, och jag älskar Chai latte, och jag älskar att sitta på kaféer och babbla! Efter det gick vi omkring i affärer tills vi blev hungriga och begav oss till Woolshed för burgare/sallad. Nam!

Efter några timmar i stan begav bästisen och jag oss hem igen för att ta emot en annan kompis! Så småningom dök också bästisens "rumskompis" (jag kommer inte från detta problem - kämppis/flatmate på svenska?!) upp och så var vi fyra! Det är så mysigt att kännas som en naturlig del av en grupp som man egentligen inte känner. Kanske för att vi alla känner oss så bekväma i den lägenheten och förstås känner min vän så bra, så vi alla känner oss naturliga och så blir hela sammanhanget naturligt haha. Vi hade grönsaker med dipp och talade en massa - killprat kan man ju aldrig få för mycket av! Kvällen fortsatte i samma banor även när vi blev två igen, och babblet fortsatte till sent som vanligt.

Idag är jag trött haha, och visst är det lite jobbigt att vara ensam igen. Men jag upplever korta stunder av överflödande inspiration ibland, får bara hoppas att de blir lite oftare och längre snart! Till dess kämpar jag på, och övar på att skriva kinesiska. :)

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer