Livet är härligt

Med årsfestvecka hemma hos min studentförening, kan jag inte låta bli att använda titeln på en snapsvisa som rubrik. Speciellt inte när det är så himla sant.

Åh vilken härlig dag det varit idag! Sent igårkväll bestämdes det att jag idag skulle åka med några vänner till en av Singapores paradisöar - Lazarus. När vi kom till färjterminalen fick vi dock veta att ön är stängd för en månad, tydligen kan det hända också haha. Nå, inget värre med det än att vi bestämde oss för att åka till en annan ö istället! Kusu island - som jag ska berätta mera om senare. Just nu vill jag bara dela med mig av min glädje haha.

Det blev en härlig dag, med utforskande av den lilla ön och simning i paradisvarmt klarblått vatten. Att svettas när man går ner i havet kommer jag nog aldrig att vänja mig vid! Jag kan inte förstå att det här är mitt liv just nu, jag har drömt om ställen och stränder som dessa så länge jag kan minnas. H Ä R L I G T.

När vi kom hem och jag hade wifi igen hade jag fått ett meddelande av den där andra "en av världens bästa människor" att HON BOKAT FLYG HIT I DECEMBER! Att få visa Singapore mina två närmaste vänner (haha jag menade förstås att skriva att få visa Singapore ÅT mina två närmaste vänner, men visst är det fint att få visa DEM åt Singapore också), att med den ena tillbringa en hel vecka här (om inte alls så lång tid mera!) och med den andra få tillbringa jul och nyår i något annat vackert sydasiatiskt land, troligtvis på stränder i Thailand eller Malaysia, det måste ju vara något av det bästa som kan hända. Hur lyckligt lottad är inte jag?!

Efter det åt jag otroligt god koreansk middag med mina äventyrsvänner, och slutligen hade vi en alldeles fantastisk solnedgång. Jag har bott här i tre månader nu, men jag kan ännu inte sluta förundras över utsikten från vår lägenhet. Speciellt under solnedgångar som denna.

Livet är härligt.

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Att studera vid NUS

Idag har ansökan för Helsingfors universitets bilaterala utbytesavtal öppnat, och däribland finns National University of Singapore (NUS), där jag befinner mig denna termin. Därför tänkte jag nu passa på att berätta lite om hur det är att studera här.

Kurser

Vid NUS kallas kurserna för moduler, och man läser 3-5 moduler per termin. För utbytesstuderande är den rekommenderade mängden 4 (jag skriver detta utgående från HUs perspektiv, jag vet att andra universitet har andra krav), men minst 3 och max 5. Utbudet på moduler är enormt! Jag har vänner som får välja vilka moduler de vill här, som endast har frivilliga kurser kvar till sin examen. Nog är jag lite avundsjuk när de studerar "Dance in Southeast Asia" och som del av sina studier har en dansuppvisning i traditionell balinesisk dans. Hehe. NUS har 17 fakulteter, men följande välkomnar utbytesstuderande från HU: Faculty of Arts & Social Sciences, Faculty of Engineering, Faculty of Science, School of Computing, samt School of Design & Environment. Kommer du från ett annat universitet kan det vara annorlunda, jag har exempelvis många utbytesvänner som studerar business eller juridik här. Här är en hel lista med vilka moduler som erbjuds för utbytesstuderande: klick.

Jag själv studerar socialt arbete här, vilket jag är så glad över! De erbjöd dock inte så många moduler i socialt arbete för utbytesstuderande denna termin, så till min stora lycka kunde jag som fjärde modul välja kinesiska. Jag är supernöjd med mina moduler! Jag har en introduktionskurs i socialt arbete, som är otroligt inspirerande och ger en bra översikt av socialt arbete i Singapore. Jag har en modul om relationer och kommunikation, som är hur intressant och inspirerande som helst, den med. Min tredje modul är om människans utveckling genom livet, vilket inte är helt nytt för mig men jag känner ändå att den är en av de kurser som ger mig mest. Kulturskillnaderna kommer så extremt tydligt fram då professorn dessutom är rätt så konservativ, och jag får verkligen kämpa för att hålla munnen fast och ett trevligt pokerface under lektionerna ibland. Att se vad som lärs ut i olika kulturer är verkligen ögonöppnande och världsvidgande. Slutligen, kinesiskan älskar jag också. Ironiskt nog är det den modulen jag lägger ner mest tid på, men det är verkligen nödvändigt för att alls hänga med. Vem hade trott att jag skulle klara av att läsa, skriva, prata och förstå kinesiska i slutet av det här året?! (Förstås bara grunder, men ändå, hur coolt som helst haha!)

Prov och examinationssätt

Den vanligaste strukturen gällande prov och examinationssätt här tror jag är att ha ett prov (midterm) i mitten av terminen, vanligtvis efter recess week (se längre ned), och ett i slutet av terminen (final exam). Men så här är det inte alltid. Jag har hört personer som inte har några final exams och jag själv hade inga midterms. I mina social work moduler bedöms jag för aktivitet i tutorials* och diskussionsforum, i en av modulerna hade jag två skriftliga arbeten, i en annan grupparbeten, och i den tredje kommer jag att ha två prov i slutet av terminen, ett term test och ett final exam. I de två andra har jag också final exams. Kinesiskan är lite annorlunda, där har vi flera quiz, två skriftliga prov och ett muntligt, ett grupprojekt och bedöms också för timaktivitet. Jag gillar att de är tydliga med bedömningen här, varje del står för en viss procent av vitsordet. Vad jag inte gillar är tidspressen under prov. Hittills har jag bara haft kinesiskaförhör och -prov, men att stressa under prov är ingen ovanlighet här. Vi har kinesiskaförhör som ska göras på 15 minuter och för ett helt prov har vi 70 minuter. Jag hinner aldrig göra allting. Jag har hört liknande erfarenheter från andra ämnen, och jag är väldigt rädd för hur det kommer bli med proven i mina andra moduler.

Värt att nämnas är också att bedömningen här går efter en normalfördelningskurva, alltså avgörs ens vitsord av hur bra ens klasskamrater är.

*Ett typiskt upplägg för moduler är att de har en föreläsning per vecka, som inte är obligatorisk, och varannan vecka en s.k. tutorial, som är en lektion då man i en mycket mindre grupp diskuterar, debatterar, frågar, gör grupparbeten... Tutorials är obligatoriska, och att bedömas för aktivitet i tutorials är vanligt här.

Terminslängder och lov

Höstterminen börjar i augusti och slutar i början av december. Första måndagen i augusti börjar orientation week för nya studerande, men för utbytesstyderande har det börjat redan veckan innan. Jag kom till Singapore redan 1.8, för veckan innan orientation week hade vi orientation briefing på torsdag och registration på fredag. Från universitetets sida hade vi ingenting under orientation week (men det ordnades program för oss av olika grupper), men efter orientation week följer 6 veckor av undervisning. Sjunde veckan är en s.k. recess week, en vecka utan föreläsningar eller tutorials. En vecka som de lokala passar på att komma ifatt med sina studier, läsa inför midterms och göra undan arbeten, och utbytesstuderande passar på att resa omkring. Flera av mina professorer uppmanade till och med oss att lämna Singapore och se världen haha. Har man midterms infaller de vanligtvis veckan efter recess week, men det är också möjligt att ha dem före eller två-tre veckor efter. Sedan är det 7 veckor kvar av undervisning, tills det är dags för en veckas reading week och slutligen två veckor av examinations. För mig betyder detta att min sista föreläsning är 17 november, men terminen är officiellt slut 9 december. Jag har mitt sista prov 5 december, vilket ger mig gott om tid för att resa omkring ännu efter terminen. Det är jag väldigt tacksam för, för hittills har jag faktiskt inte lämnat Singapore förutom under recess week. Enligt mig är dock själva Singapore mycket underskattat och här finns fortfarande mycket som jag inte ännu sett! Så jag har inte känt något stort behov av att lämna landet, trots att jag såklart vill se resten av sydöstra Asien också.

Förlåt, sidospår... Höstterminen är alltså sammanlagt 18 veckor. Stannar man här till vårterminen har man ledigt i fem veckor, innan vårterminen börjar den andra måndagen i januari (tydligen kan det ibland vara tredje måndagen också). Vårterminens upplägg är samma som höstterminen, förutom att det inte finns någon orientation week. Så jag antar att orienteringen för utbytesstuderande är veckan innan undervisningen börjar?

Universitetskulturen

Universitetskulturen här är otroligt annorlunda från vad jag är van vid i Finland. Jag pratade idag med en kompis härifrån och sa att jag tror att personer från NUS skulle hamna i chock om de kom på utbyte till oss. Här finns inte en tanke på studerandefester eller alkohol. Här kan ett grupparbete börja klockan två PÅ NATTEN. Här är det inte ovanligt att sova bara två timmar, för att man är uppe och studerar hela natten. Här stjäl folk varandras anteckningar och här uppmanas man att inte hjälpa varandra för att då finns risken att den man hjälper blir bättre än en själv och man själv trycks neråt. Här sover folk i biblioteket när du kommer dit klockan ett på dagen, och vid borden utanför Starbucks är det mera regel än undantag att se folk sova.

Singapore är ett otroligt prestationsinriktat land på grund av deras lilla storlek, och tror att det enda sättet för dem att klara sig bra i världen är att ha invånare som är bättre än alla andra. De tror inte på vila och feel-good-times. Här kommer man verkligen till universitetet för att studera, och alla vill bli färdiga så snabbt som möjligt, med goda resultat förstås. På grund av detta har jag hört skräckhistorier om hur utbytesstuderande behandlas av de lokala studerande, att de inte vill ha med oss i grupparbeten och inte ens låter oss sitta tillsammans med dem. MEN mina egna erfarenheter har bara varit positiva. Otroligt positiva. Jag tycker att mina medstuderande är superhärliga människor, de har tagit mig så fint med i sina kompisgrupper, de bjuder mig på lunch, och de har lånat mig sitt zoom-objektiv. De vill till och med ha med mig i grupparbeten och de skickar länkar och e-böcker till mig. När jag var i Sumatra under recess week och inte kunde hjälpa till med ett grupparbete just då, var deras reaktion "No worries, enjoy Sumatra!" haha. Så ja, hur man uppfattar de lokala studerande varierar antar jag, om jag bara råkat träffa härliga människor eller om det har att göra med att jag studerar socialt arbete vet jag inte haha, men jag har verkligen inget negativt att säga om dem!

Det finns så mycket jag kunde säga, och ännu har jag varken rört campuslivet, campusområdet eller själva Singapore, men det här inlägget får fokusera på själva studierna och universitetet. Jag älskar verkligen att vara här, och jag hoppas inte att jag skrämde iväg någon med mina upplevelser av universitetskulturen här. För många utbytesstuderande (inklusive oss från HU) förvandlas kursvitsorden till endast godkänt eller underkänt när de överförs till hemuniversitetet, så den stora tävlingen om toppvitsorden är inget man behöver ge sig in på. Visst kan det kännas lite överväldigande ibland när det känns som om alla andra studerar så mycket mera än man själv gör, men jag hörde också från några lokala att de som vi ser här är endast en bråkdel av alla studerande. Det finns dem som bara är hemma och inte gör någonting, påstår de haha.

Singapore är underbart och av hela mitt hjärta vill jag rekommendera att åka på utbyte! Mera info om NUS och ansökningsprocessen kan hittas här: http://www.nus.edu.sg/IRO/prog/sep/before-applying.html

Och för studerande vid Helsingfors universitet hittas mera information här:
https://guide.student.helsinki.fi/sv/artikel/utbytesuniversitet-i-asien Ansökan för bilaterala utbytesavtal stänger 9.11, så du har två veckor på dig!

Om du undrar någonting är det bara att fråga, jag hjälper gärna till och delar med mig av mina erfarenheter!

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Dansens helande kraft

Snälla värld, låt mig aldrig sluta förundras över dansens helande kraft.

Mitt liv har innehållit ganska många ups & downs den senaste tiden. En workshop som gör saker med min kropp som jag inte förstår. #metoo som river upp sår och inte vill lämna mina tankar. Vänner som jag saknar och önskar att jag kunde vara hos. Kinesiskaprov imorgon och ju mer jag övar och lär mig, desto mer märker jag att jag inte kan. Tid som håller på att ta slut. För många tankar och känslor som hålls inom mig och inte får någon chans att ta sig ut.

Till skillnad från de flesta dagar har idag varit mera down än up. Men jag vet att det inte är något att oroa sig över och imorgon kommer jag att må strålande igen. Det som räddade min dag var en dansövning nu på kvällen. Jag "lärde mig" en 4½ minuters koreografi på tre timmar, så jag hade verkligen inte tid att grubbla på något annat haha! Så otroligt skönt och så himla roligt, jag vet inte hur många gånger jag redan sagt det men jag är SÅ tacksam för att de låter mig uppträda här! Hem från dansträningen gick jag med lätta steg och lätta tankar, nu kan jag somna utan stress och vakna upp piggare och gladare imorgon. God natt!

P.S. Jag har tusen blogginlägg surrande omkring i min hjärna, väntar bara på tiden att få dem förverkligade! Om du vill se livtecken från mig lite oftare än jag nuförtiden har möjlighet att ge här, kan du följa mig på instagram @uniah95. Sakta men säkert lär jag mig att vara lite aktivare där haha.

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer