En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Livet är härligt

Med årsfestvecka hemma hos min studentförening, kan jag inte låta bli att använda titeln på en snapsvisa som rubrik. Speciellt inte när det är så himla sant.

Åh vilken härlig dag det varit idag! Sent igårkväll bestämdes det att jag idag skulle åka med några vänner till en av Singapores paradisöar - Lazarus. När vi kom till färjterminalen fick vi dock veta att ön är stängd för en månad, tydligen kan det hända också haha. Nå, inget värre med det än att vi bestämde oss för att åka till en annan ö istället! Kusu island - som jag ska berätta mera om senare. Just nu vill jag bara dela med mig av min glädje haha.

Det blev en härlig dag, med utforskande av den lilla ön och simning i paradisvarmt klarblått vatten. Att svettas när man går ner i havet kommer jag nog aldrig att vänja mig vid! Jag kan inte förstå att det här är mitt liv just nu, jag har drömt om ställen och stränder som dessa så länge jag kan minnas. H Ä R L I G T.

När vi kom hem och jag hade wifi igen hade jag fått ett meddelande av den där andra "en av världens bästa människor" att HON BOKAT FLYG HIT I DECEMBER! Att få visa Singapore mina två närmaste vänner (haha jag menade förstås att skriva att få visa Singapore ÅT mina två närmaste vänner, men visst är det fint att få visa DEM åt Singapore också), att med den ena tillbringa en hel vecka här (om inte alls så lång tid mera!) och med den andra få tillbringa jul och nyår i något annat vackert sydasiatiskt land, troligtvis på stränder i Thailand eller Malaysia, det måste ju vara något av det bästa som kan hända. Hur lyckligt lottad är inte jag?!

Efter det åt jag otroligt god koreansk middag med mina äventyrsvänner, och slutligen hade vi en alldeles fantastisk solnedgång. Jag har bott här i tre månader nu, men jag kan ännu inte sluta förundras över utsikten från vår lägenhet. Speciellt under solnedgångar som denna.

Livet är härligt.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Att studera vid NUS

Idag har ansökan för Helsingfors universitets bilaterala utbytesavtal öppnat, och däribland finns National University of Singapore (NUS), där jag befinner mig denna termin. Därför tänkte jag nu passa på att berätta lite om hur det är att studera här.

Kurser

Vid NUS kallas kurserna för moduler, och man läser 3-5 moduler per termin. För utbytesstuderande är den rekommenderade mängden 4 (jag skriver detta utgående från HUs perspektiv, jag vet att andra universitet har andra krav), men minst 3 och max 5. Utbudet på moduler är enormt! Jag har vänner som får välja vilka moduler de vill här, som endast har frivilliga kurser kvar till sin examen. Nog är jag lite avundsjuk när de studerar "Dance in Southeast Asia" och som del av sina studier har en dansuppvisning i traditionell balinesisk dans. Hehe. NUS har 17 fakulteter, men följande välkomnar utbytesstuderande från HU: Faculty of Arts & Social Sciences, Faculty of Engineering, Faculty of Science, School of Computing, samt School of Design & Environment. Kommer du från ett annat universitet kan det vara annorlunda, jag har exempelvis många utbytesvänner som studerar business eller juridik här. Här är en hel lista med vilka moduler som erbjuds för utbytesstuderande: klick.

Jag själv studerar socialt arbete här, vilket jag är så glad över! De erbjöd dock inte så många moduler i socialt arbete för utbytesstuderande denna termin, så till min stora lycka kunde jag som fjärde modul välja kinesiska. Jag är supernöjd med mina moduler! Jag har en introduktionskurs i socialt arbete, som är otroligt inspirerande och ger en bra översikt av socialt arbete i Singapore. Jag har en modul om relationer och kommunikation, som är hur intressant och inspirerande som helst, den med. Min tredje modul är om människans utveckling genom livet, vilket inte är helt nytt för mig men jag känner ändå att den är en av de kurser som ger mig mest. Kulturskillnaderna kommer så extremt tydligt fram då professorn dessutom är rätt så konservativ, och jag får verkligen kämpa för att hålla munnen fast och ett trevligt pokerface under lektionerna ibland. Att se vad som lärs ut i olika kulturer är verkligen ögonöppnande och världsvidgande. Slutligen, kinesiskan älskar jag också. Ironiskt nog är det den modulen jag lägger ner mest tid på, men det är verkligen nödvändigt för att alls hänga med. Vem hade trott att jag skulle klara av att läsa, skriva, prata och förstå kinesiska i slutet av det här året?! (Förstås bara grunder, men ändå, hur coolt som helst haha!)

Prov och examinationssätt

Den vanligaste strukturen gällande prov och examinationssätt här tror jag är att ha ett prov (midterm) i mitten av terminen, vanligtvis efter recess week (se längre ned), och ett i slutet av terminen (final exam). Men så här är det inte alltid. Jag har hört personer som inte har några final exams och jag själv hade inga midterms. I mina social work moduler bedöms jag för aktivitet i tutorials* och diskussionsforum, i en av modulerna hade jag två skriftliga arbeten, i en annan grupparbeten, och i den tredje kommer jag att ha två prov i slutet av terminen, ett term test och ett final exam. I de två andra har jag också final exams. Kinesiskan är lite annorlunda, där har vi flera quiz, två skriftliga prov och ett muntligt, ett grupprojekt och bedöms också för timaktivitet. Jag gillar att de är tydliga med bedömningen här, varje del står för en viss procent av vitsordet. Vad jag inte gillar är tidspressen under prov. Hittills har jag bara haft kinesiskaförhör och -prov, men att stressa under prov är ingen ovanlighet här. Vi har kinesiskaförhör som ska göras på 15 minuter och för ett helt prov har vi 70 minuter. Jag hinner aldrig göra allting. Jag har hört liknande erfarenheter från andra ämnen, och jag är väldigt rädd för hur det kommer bli med proven i mina andra moduler.

Värt att nämnas är också att bedömningen här går efter en normalfördelningskurva, alltså avgörs ens vitsord av hur bra ens klasskamrater är.

*Ett typiskt upplägg för moduler är att de har en föreläsning per vecka, som inte är obligatorisk, och varannan vecka en s.k. tutorial, som är en lektion då man i en mycket mindre grupp diskuterar, debatterar, frågar, gör grupparbeten... Tutorials är obligatoriska, och att bedömas för aktivitet i tutorials är vanligt här.

Terminslängder och lov

Höstterminen börjar i augusti och slutar i början av december. Första måndagen i augusti börjar orientation week för nya studerande, men för utbytesstyderande har det börjat redan veckan innan. Jag kom till Singapore redan 1.8, för veckan innan orientation week hade vi orientation briefing på torsdag och registration på fredag. Från universitetets sida hade vi ingenting under orientation week (men det ordnades program för oss av olika grupper), men efter orientation week följer 6 veckor av undervisning. Sjunde veckan är en s.k. recess week, en vecka utan föreläsningar eller tutorials. En vecka som de lokala passar på att komma ifatt med sina studier, läsa inför midterms och göra undan arbeten, och utbytesstuderande passar på att resa omkring. Flera av mina professorer uppmanade till och med oss att lämna Singapore och se världen haha. Har man midterms infaller de vanligtvis veckan efter recess week, men det är också möjligt att ha dem före eller två-tre veckor efter. Sedan är det 7 veckor kvar av undervisning, tills det är dags för en veckas reading week och slutligen två veckor av examinations. För mig betyder detta att min sista föreläsning är 17 november, men terminen är officiellt slut 9 december. Jag har mitt sista prov 5 december, vilket ger mig gott om tid för att resa omkring ännu efter terminen. Det är jag väldigt tacksam för, för hittills har jag faktiskt inte lämnat Singapore förutom under recess week. Enligt mig är dock själva Singapore mycket underskattat och här finns fortfarande mycket som jag inte ännu sett! Så jag har inte känt något stort behov av att lämna landet, trots att jag såklart vill se resten av sydöstra Asien också.

Förlåt, sidospår... Höstterminen är alltså sammanlagt 18 veckor. Stannar man här till vårterminen har man ledigt i fem veckor, innan vårterminen börjar den andra måndagen i januari (tydligen kan det ibland vara tredje måndagen också). Vårterminens upplägg är samma som höstterminen, förutom att det inte finns någon orientation week. Så jag antar att orienteringen för utbytesstuderande är veckan innan undervisningen börjar?

Universitetskulturen

Universitetskulturen här är otroligt annorlunda från vad jag är van vid i Finland. Jag pratade idag med en kompis härifrån och sa att jag tror att personer från NUS skulle hamna i chock om de kom på utbyte till oss. Här finns inte en tanke på studerandefester eller alkohol. Här kan ett grupparbete börja klockan två PÅ NATTEN. Här är det inte ovanligt att sova bara två timmar, för att man är uppe och studerar hela natten. Här stjäl folk varandras anteckningar och här uppmanas man att inte hjälpa varandra för att då finns risken att den man hjälper blir bättre än en själv och man själv trycks neråt. Här sover folk i biblioteket när du kommer dit klockan ett på dagen, och vid borden utanför Starbucks är det mera regel än undantag att se folk sova.

Singapore är ett otroligt prestationsinriktat land på grund av deras lilla storlek, och tror att det enda sättet för dem att klara sig bra i världen är att ha invånare som är bättre än alla andra. De tror inte på vila och feel-good-times. Här kommer man verkligen till universitetet för att studera, och alla vill bli färdiga så snabbt som möjligt, med goda resultat förstås. På grund av detta har jag hört skräckhistorier om hur utbytesstuderande behandlas av de lokala studerande, att de inte vill ha med oss i grupparbeten och inte ens låter oss sitta tillsammans med dem. MEN mina egna erfarenheter har bara varit positiva. Otroligt positiva. Jag tycker att mina medstuderande är superhärliga människor, de har tagit mig så fint med i sina kompisgrupper, de bjuder mig på lunch, och de har lånat mig sitt zoom-objektiv. De vill till och med ha med mig i grupparbeten och de skickar länkar och e-böcker till mig. När jag var i Sumatra under recess week och inte kunde hjälpa till med ett grupparbete just då, var deras reaktion "No worries, enjoy Sumatra!" haha. Så ja, hur man uppfattar de lokala studerande varierar antar jag, om jag bara råkat träffa härliga människor eller om det har att göra med att jag studerar socialt arbete vet jag inte haha, men jag har verkligen inget negativt att säga om dem!

Det finns så mycket jag kunde säga, och ännu har jag varken rört campuslivet, campusområdet eller själva Singapore, men det här inlägget får fokusera på själva studierna och universitetet. Jag älskar verkligen att vara här, och jag hoppas inte att jag skrämde iväg någon med mina upplevelser av universitetskulturen här. För många utbytesstuderande (inklusive oss från HU) förvandlas kursvitsorden till endast godkänt eller underkänt när de överförs till hemuniversitetet, så den stora tävlingen om toppvitsorden är inget man behöver ge sig in på. Visst kan det kännas lite överväldigande ibland när det känns som om alla andra studerar så mycket mera än man själv gör, men jag hörde också från några lokala att de som vi ser här är endast en bråkdel av alla studerande. Det finns dem som bara är hemma och inte gör någonting, påstår de haha.

Singapore är underbart och av hela mitt hjärta vill jag rekommendera att åka på utbyte! Mera info om NUS och ansökningsprocessen kan hittas här: http://www.nus.edu.sg/IRO/prog/sep/before-applying.html

Och för studerande vid Helsingfors universitet hittas mera information här:
https://guide.student.helsinki.fi/sv/artikel/utbytesuniversitet-i-asien Ansökan för bilaterala utbytesavtal stänger 9.11, så du har två veckor på dig!

Om du undrar någonting är det bara att fråga, jag hjälper gärna till och delar med mig av mina erfarenheter!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Dansens helande kraft

Snälla värld, låt mig aldrig sluta förundras över dansens helande kraft.

Mitt liv har innehållit ganska många ups & downs den senaste tiden. En workshop som gör saker med min kropp som jag inte förstår. #metoo som river upp sår och inte vill lämna mina tankar. Vänner som jag saknar och önskar att jag kunde vara hos. Kinesiskaprov imorgon och ju mer jag övar och lär mig, desto mer märker jag att jag inte kan. Tid som håller på att ta slut. För många tankar och känslor som hålls inom mig och inte får någon chans att ta sig ut.

Till skillnad från de flesta dagar har idag varit mera down än up. Men jag vet att det inte är något att oroa sig över och imorgon kommer jag att må strålande igen. Det som räddade min dag var en dansövning nu på kvällen. Jag "lärde mig" en 4½ minuters koreografi på tre timmar, så jag hade verkligen inte tid att grubbla på något annat haha! Så otroligt skönt och så himla roligt, jag vet inte hur många gånger jag redan sagt det men jag är SÅ tacksam för att de låter mig uppträda här! Hem från dansträningen gick jag med lätta steg och lätta tankar, nu kan jag somna utan stress och vakna upp piggare och gladare imorgon. God natt!

P.S. Jag har tusen blogginlägg surrande omkring i min hjärna, väntar bara på tiden att få dem förverkligade! Om du vill se livtecken från mig lite oftare än jag nuförtiden har möjlighet att ge här, kan du följa mig på instagram @uniah95. Sakta men säkert lär jag mig att vara lite aktivare där haha.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer