En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Sneak peak

Behöver jag ens säga att det här var en av de bästa veckorna i mitt liv?

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag blev livrädd

Jag nämnde tidigare att jag träffade andra än apor också under mina timmar i MacRitchie nature reservoir. Detta hände efter att mitt sällskap lämnat mig, och alltså var jag alldeles ensam när jag träffade följande vänner. Krabaten som ni ser på bilden ovan och även på de flesta här nedanför skrämde mig verkligen något otroligt. Jag uppfattade först bara att något rörde sig i löven, och när jag fick syn på henne (ja, jag hittar på kön till mina nya vänner) stannade nog mitt hjärta ett tag. Jag har aldrig mött någon liknande tidigare (minns att vi såg någon ödla i Teneriffa för många, många år sedan, men jag minns inte ens hur den såg ut), och nu var jag plötsligt helt ensam i skogen med denna. Jag visste ingenting om min nya vän, om hon skulle anfalla mig, om hon var farlig. Så jag höll mig på säkert avstånd utan att våga gå förbi henne innan andra människor kom och passerade som om det inte var något. Tittade bara intresserat på henne och gick förbi utan problem. Det gav mig mera mod så jag vågade ta lite bättre bilder, och sedan sa jag adjö och gick vidare. Ordet ödla fick dock en helt ny betydelse i mitt ordförråd, haha.

När jag gick vidare träffade jag också två andra inte lika skräckinjagande små vänner. Först en ödla, som efter den första vännen såg väldigt liten ut men som nog ändå var större än de finska ödlorna, och sedan en söt liten ekorre. Gissa förresten om jag var glad för att jag äntligen förstått att ta med mitt zoom-objektiv till naturen?! Ingen bra zoom förstås, men bättre än ingen hehe.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Utmattad, utlåst & utom mig av lycka

Förlåt, jag vet att detta blogginlägg kommer en dag för sent. Men jag har helt enkelt varit tvungen att ge upp ambitionen att publicera ett blogginlägg varje dag. Det blev lite för mycket. Och det kändes inte så smart att sätta tid på bloggen istället för studier (eller upplevelser). Så jag ber om ursäkt för det, men i fortsättningen kommer jag att blogga då jag har tid för det, eller när jag verkligen, verkligen känner att jag måste (=vill) göra det trots att jag inte har tid, hehe. Som nu till exempel, haha. Men jag vill verkligen hålla fast vid dessa veckoinlägg, för det är ett så bra sätt för mig att minnas vad jag gjort. Min förra vecka såg ut så här:

måndag studerade jag hela dagen, inte så värst effektivt dock, fram tills vi hade Welcome tea med NUS Chinese dance. Av någon anledning kallas allting just welcome tea här, vi drack inte ens te haha. Istället fick vi en presentation om Centre For the Arts, som NUS Chinese dance hör till, bjöds på middag och hade lekar och tävlingar för att lära känna varandra bättre. När vi satt i en cirkel och skulle säga vårt namn och alla andras namn som var före oss också, var jag väldigt glad över att vara ganska mycket i början av cirkeln, kinesiska namn är för mig inte de lättaste att uppfatta, uttala och minnas haha. Alla var förstås ändå bara supersnälla, hjälpsamma och vi tog allting med humor. En superkul kväll och jag skulle SÅ vilja stanna här ett helt år! (Så mycket att jag frågade om det skulle vara möjligt, men nej, det är det inte. Buhu!)

Eftersom studerandet på måndagen inte gick så bra, tänkte jag att jag verkligen måste skärpa mig på tisdag. När en kompis frågade om jag ville följa med henne till ArtScience museum kunde jag dock inte tacka nej! Hehe, så första halvan av dagen tillbringades där, men åh så glad jag är att vi åkte dit. Världens bästa museum någonsin! Det var roligt, häftigt och vackert. Mera om det ska jag berätta i ett annat inlägg. Efter det studerade jag faktiskt, tills det var dags för dans. Nybörjartimme i kinesisk dans, så roligt att få lära sig grunderna! Efteråt var jag otroligt trött och hungrig, så när jag kom till lägenheten och inte kunde låsa upp dörren till mitt rum orkade jag inte ta tag i problemet. Jag åt min mat och flydde sedan ut till wifin, hehe. Låset har nämligen bråkat tidigare också, men då har det alltid fungerat igen efter några försök. Men det fungerade inte heller när jag återvände. Jag var verkligen SÅ trött och var nära gråten tills min rumskompis kom och höll mig sällskap. Hennes kompis hade också blivit utlåst samma kväll (?!) så vi frågade henne vad hon gjort. Ringde sedan fixarna, men fick bara som svar att jag ska fortsätta försöka och leka omkring med låset, eftersom det antagligen blivit lite löst. Efter att ha försökt i en liten evighet till gav jag upp och övernattade på soffan, haha. Det är en liten tvåpersonerssoffa så det var ju kanske inte det mest bekväma, men jag sov till min förvåning riktigt gott hela natten. Ett tecken på hur utmattad jag faktiskt var..?

onsdag vaknade jag på soffan, och mitt första uppdrag för dagen var att gå ner till management office för att få hjälp med att slippa in i mitt rum. Jag är verkligen så imponerad över hur snabbt de löser allting här! Två män med en verktygslåda följde med mig upp, hackade lite på låset och öppnade dörren, haha. När vi testade med mitt kort (vi använder våra studiekort som nycklar) fungerade det dock ännu inte, så de bytte ut låset helt och hållet. Nu har jag en fysisk, vanlig nyckel och det är jag så glad för! De kommer dock att ge mitt ett nytt elektroniskt lås snart, *snyft*. Annars är onsdagar väldigt tråkiga att berätta om, eftersom jag inte gör annat än studerar. Jag hade igen massor att göra till torsdagen, så efter mina tre föreläsningar var det jobb på högsta nivå som gällde. Tills jag med stor tacksamhet fick krypa ner i min säng och sova bekvämt igen.

Torsdagmorgon var det igen intensivt studerande som gällde, och så hade jag en tutorial och kinesiska. Vi hade vårt första quiz i kinesiskan faktiskt! Trots att jag verkligen inte övat tillräckligt tror jag att det gick helt bra. Måste verkligen hänga med i takten bättre nu när det bara blir svårare och svårare. Och en del i min grupp kan ju redan flytande kinesiska känns det som! Orättvist att tävla mot dem... Hehe. Men jag är verkligen så taggad på att lära mig mera! Efter skoldagen var jag alldeles slut och torsdagkvällar börjar bli studiefria kvällar för mig märker jag, eftersom jag alltid har mest att göra till torsdagar. Så jag tog en lugn eftermiddag, och på kvällen hade jag kinesisk dans. SÅ ROLIGT!

fredag tog jag en oplanerad sovmorgon eftersom det blev en sen kväll på torsdag. Sedan hann jag inte med så mycket mera än att förbereda mig för dagens tutorial och föreläsning, innan det var dags att ta mig till fakulteten. Att ha fyra timmar med en professor som jag verkligen inte delar värderingar och åsikter med var en intressant utmaning, men det blir bättre med vänner omkring sig. Kvällen fortsatte i torsdagens tecken med att inte riktigt göra så mycket. Lite studerande och lite blogg. För första gången på länge redigerade jag några bilder. Och när jag gick och lägga mig kunde jag inte somna. Hjärnan gick på högvarv, jag försökte hjälpa den slappna av genom att börja läsa en bok, men ingenting fungerade. Sista gången jag kollade klockan visade den 6:18.

lördagen blev ju inte riktigt världens bästa dag kanske. Jag lät mig själv sova så länge som möjligt för att ändå hinna äta innan det var dags för ett möte med Dance Ensembles marknadsföringskommitté. De berättade om våra uppgifter och så fick vi chilla och lära känna varandra. Sedan hade vi en kort danstimme, för de skulle ha en genomgång av sin produktion som de visar om två veckor. Vi fick stanna och titta, och alltså wow, de är SÅ HIMLA BRA! Jag njöt för fullt, och igen en gång är jag så, så, SÅ tacksam över att få dansa här. Att få dansa tillsammans med så bra dansare och en grupp där alla gör allting seriöst, det är underbart. Efter det var det dags för middag och sedan ringde jag mamma. Mina planer för kvällen var att studera och lägga mig tidigt, men nämnde jag att jag började läsa en bok natten innan? Så förstås läste jag istället hela kvällen. Studerade lite kinesiska där emellan, men det var verkligen svårt att lägga ifrån mig boken. Så det slutade med att jag låg och läste tills jag läst ut den, och då visade klockan 3:45. Hehehe...

Kanske inte helt förvånande, blev det av misstag en sovmorgon på söndag också. Jag hade väckning klockan 10, och tänkte faktiskt stiga upp då. Men plötsligt vaknade jag igen och då var klockan redan 12:08. Ojdå, haha. Men det var väl bara att göra det bästa av dagen, och jag älskar verkligen att när jag steg upp och träffade min rumskompis och berättade att jag av misstag sovit ända tills nu, svarade hon "Me too" haha! Liknande reaktioner fick jag av alla jag pratade med den dagen, och det är verkligen skönt att känna att ingen tycker det är dåligt av dig att sova länge. Det betyder ju bara att du behövde sova, liksom. Jag studerade största delen av dagen, men på kvällen drog jag in till stan med en vän. Det var nämligen Formel 1 här i Singapore detta veckoslut. Och även om jag inte är ett så stort fan direkt kände jag att jag vill åtminstone märka av att det är här. Vi hade inga biljetter så vi såg nästan inte något, men vi hörde bilarna och redan det var coolt. Dessutom är ju området så otroligt fint att bara vistas i också! Det blev en härlig kväll med många fina diskussioner, och rätt som det var kom tydligen Hamilton i mål och vi hade första parkett till fyrverkerierna. SÅ FINT! Vi bara stod och skrek och hoppade jämfota för att det var så underbart att vi inte visste vad vi skulle göra med våra känslor haha.

Det var min vecka det. Sammanfattningsvis kan man säga att jag var utmattad, men ändå utom mig av lycka. Och ja, utlåst för en natt förstås. Jag älskar, älskar, älskar att vara här! Vill verkligen inte att tiden ska ta slut.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer