En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Insta-walk i Singapore

Här vid National University of Singapore finns det otaliga organisationer och grupper som ordnar program för oss. Ingen tutorverksamhet på samma sätt som vi har vid Helsingfors universitet, men evenemang finns det av så det räcker till och blir över. En av organisatörerna är mitt boende; UTown Residence. Veckoslutet innan studierna började ordnade de bland annat en "welcome tour+insta-walk". Såklart att jag deltog!

Jag måste erkänna att jag förväntade mig lite mera av denna så kallade insta-walk. Förutom att de hade en flyttbar (portable) wifi med sig sa de bara att vi fick fota så mycket vi ville, haha. Men det gjorde ju ingenting, jag kommer att ha mycket tid för att fota här och dagen var verkligen rolig och intressant. Tyvärr började det regna då vi kom till den mest intressanta och fotogeniska platsen (Arab street), så det blev inte så många bilder överhuvudtaget. På ett sätt är det dock en bra sak, eftersom jag är allt för mycket efter i min bildvisning hehe. Och jag tror att de här bilderna ändå ger dig en liten inblick i hur det kan se ut här i Singapore.

Fyra dagar innan deras nationaldag.

Jag vet inte riktigt vad dessa kallas..? En plats för buddhister.

Jag älskar kinesiska dekorationer!

Fiskförsäljning i en market hall.

Rött och vitt - överallt.

Inne i Masjid Sultan - en moské som vi besökte.

En bild som jag knäppte snabbt innan vi lämnade Arab street, medan det inte regnade så mycket.

Det här är standarden på alla shoppingcenter här, haha.

Ett buddhistiskt tempel, alldeles bredvid...

Ett hinduistiskt tempel.

Storbritannien syns ännu lite här och var.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Det första av x antal buddisttempel

Ett av evenemangen som jag anmälde mig till medan jag ännu var i Finland var en "Heartland tour". Jag visste egentligen inte alls vad det var, men jag anmälde mig till alla evenemang haha. Jag förväntade mig att lära mig en del om Singapores historia, och visst gjorde jag det också när evenemanget väl ägde rum. Vi besökte ett museum om boende i Singapore, lärde oss om hur landet har gått till väga för att erbjuda boende till så många som möjligt, och efter det besökte vi Lian Shan Shuang Lin Monastery. Ett buddisttempel. Mitt första buddisttempel, men jag har en känsla av att jag kommer att besöka väldigt många fler under de kommande månaderna.

Denna dag hade vi faktiskt otur med vädret. Det regnade under nästan hela vår utflykt, vilket ledde till inte så bra bilder. Men regnet är ju en del av Singapore (hittills dock en mycket mindre del än jag hade förväntat mig), så det är väl en del av charmen. Man vill ju fånga det lokala livet på bild, eller hur?! Haha.

Och bara för att visa er regnet:

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag bygger upp min vardag

Eftersom veckorna går allt för snabbt, och jag verkligen inte hinner uppdatera bloggen i samma takt som jag lever, tänkte jag från och med idag varje söndag berätta om veckan som gått.

Den här veckan har min kalender sett ut som den brukade göra hemma - fullproppad med program! Jag börjar bygga upp en vardag här, och då menar jag verkligen bygga upp den. Skapa min vardag. Här finns nämligen SÅ MYCKET att göra, så mycket att välja från, så det är bara att välja och vraka och skapa sin egen drömvardag. För här finns alla ingredienser. Förutom tillräckligt med tid, haha.

måndag tog jag en välbehövd sovmorgon. Efter söndagens 20km i MacRitchie var jag minst sagt utmattad. Så det blev en långsam start på dagen som jag tänkt att skulle vara produktiv, men lite fick jag gjort ändå. Organiserade livet, kollade böcker till mina kurser, läste lite... På kvällen var det dags för min första danstimme här. Universitetet har en massa dansgrupper, och den här veckan har de flesta haft öppna timmar. Så härligt! På måndagen var det NUS Dance Ensemble (nutidsdans inspirerat av jazz, balett och asiatiskt), som är en av de bästa grupperna, och alltså, wow... En öppen timme här betyder verkligen inte "öppen för alla nivåer". Eller, visst fick man komma även om man inte hade någon danserfarenhet alls. Men nivån var verkligen inte nybörjarvänlig. Inte ens vänlig för min nivå, haha. I två timmar var det full fart på, när vi skulle lära oss en "lätt" koreografi. Jag har aldrig dansat en så avancerad koreografi tidigare tror jag haha. Det svåraste var att tempot var så oerhört snabbt. Men, det var roligt! Jag njöt av att få dansa igen, men huh så jag svettades! Och så trött jag blev! Det var som om mina muskler gick i lås, när jag efteråt gick i duschen klarade jag knappt av att stå på ett ben så länge att jag fick mina fötter tvättade haha.

Jag har varje måndag och tisdag ledig, så tisdag blev en till fixardag för mig. Studerade och organiserade. Jag tror att jag har glömt bort något haha, men jag vet inte vad. På kvällen ordnade min fakultets Family host program en välkomstmiddag, vilket var en väldigt lyckad tillställning! Lokalen var otroligt fancy och maten antagligen den bästa jag ätit sedan jag kom hit. Jag träffade nya vänner, och med min värd som är lärare diskuterade vi skolsystemen i Finland och Singapore. Finlands utbildning är känd här. De tävlar alltid med oss, och när de försöker förbättra sina skolsystem tar de modell från Finland. Vid middagen fanns också en photobooth (vilket finns på många evenemang här), och alltså det är nog den bästa formen av underhållning! Så extremt roligt haha.

Onsdagen började på bästa sätt med Singaporiansk brunch tillsammans med en lokal flicka från min kinesiska-kurs. Hur trevligt som helst! Innan kinesiskan började hann vi också plocka upp mitt student's pass, så nu får jag lämna Singapore igen. Men än så länge har jag nog inte så bråttom härifrån! Sedan var det lektioner/föreläsningar från 12 till 18. Kinesiska, introduktion till socialt arbete, och buildning relationships. Att ha så många timmar efter varandra utan paus kunde vara ganska tungt, men med så här bra kurser känns det inte så jobbigt. På building relationships är jag numera känd för alla i klassen, eftersom professorn pratar så mycket med mig haha. Så mycket att de andra börjar skratta när han gör det, och att han själv kände sig tvungen att förklara varför i slutet av föreläsningen: Jag är så lätt att identifiera. Skulle jag använda hashtags skulle jag nu skriva #blondehair.
På kvällen fick jag genast sätta mina kinesiska kunskaper i användning när jag deltog i den kinesiska dansgruppens öppna timme, och insåg till min förvåning att timmen faktiskt hålls på kinesiska! Haha! Jag (och de andra utbyteseleverna) hade trott att det bara var dansstilen som skulle vara kinesisk haha. Men bra gick det ändå, med hjälpsamma studerande och dans är ju ett språk som jag förstår. Och jag är så stolt för jag förstod när läraren räknade till åtta! Danstimmen var helt UNDERBAR. Speciellt teknikdelen. Det var baletteknik och jag var alldeles överlycklig för att få träna teknik haha. Till och med hoppa stora hopp!

Förmiddagen på torsdag fortsatte i studiernas tecken, med en hel del texter att läsa och kinesiska att öva på. Från klockan två till fyra hade jag kinesiska igen, och efter det planerade jag en resa till Sumatra med en nyfunnen vän. Vi kommer att åka dit under vår recess week, det kommer att bli fantastiskt! Gissa vad jag gjorde på kvällen? Deltog i en öppen danstimme! Denna gången var det NUS Dance Synergy, som är en nutidsdansgrupp. Trots att mina muskler höll på att ge upp vid det laget var det en väldigt rolig timme! Så givande och jag gillade verkligen stilen. Jag hade hoppats på att jag inte skulle tycka om alla grupper haha, men förhoppningsvis kommer jag inte in i alla hahaha. Jag vill nämligen inte behöva välja bort någon, heh. Men ja, alla grupper har auditions och speciellt Ensemble tror jag verkligen inte att jag kommer med i, haha.

fredagen studerade jag kinesiska, köpte en kursbok, försökte igen en gång organisera mitt liv, och hade lektion från fyra till sex. Human Development over the Lifespan. Professorn i den kursen är ganska rolig (han med) haha, och det känns verkligen lustigt när han i detalj går igenom sådant som vi hade i psykologin i gymnasiet. Men jag antar att det är nytt för studenterna här. Efter föreläsningen åt jag middag med en vän som jag träffade där, och hennes vän. Resten av kvällen tillbringades på universitetets Arts Carnival tillsammans med dem och några andra vänner. Jag älskar älskar älskar evenemangen här!

Lördagen såg ut som om jag inte gjort något under hela veckan och hade all energi i världen. På morgonen deltog jag i audition för Dance Ensemble. Igen en gång kändes det som om jag aldrig tidigare svettats så mycket! Efter det hann jag bara duscha och äta, innan jag drog iväg till ett Dragon boat evenemang för oss utisar. Dragon boat är känt här i Singapore, och är i princip en lång kanot som rymmer 20 personer. Sedan ska man ro snabbt och dränka de andra båtarna i vatten. Det var hur roligt som helst! Jag blev alldeles genomvåt, det bara rann från mina shorts när jag gick upp. Haha, det perfekta att göra i denna hetta! Och som om jag inte var tillräckligt trött efter det skyndade jag sedan bara snabbt hem för att byta om och sedan var det födelsedagsfirande som gällde! Min resepartner fyllde år och vi firade henne med indisk middag och sedan dans på en av clubbarna här. Roligt roligt, även om jag var dödstrött och mina fötter dog i klackskorna. Det är väldigt viktigt hur man klär sig för clubbing här, om man inte har rätt kläder/skor slipper man inte in, haha.

Idag, på söndag, var jag dock tvungen att erkänna mig besegrad. Jag skulle ge mig ut i Singapore på ett fotoevenemang, men när alarmet ringde klockan åtta efter fem timmars sömn insåg jag att jag antagligen skulle kollapsa om jag åkte dit. Så jag mejlade arrangörerna och fortsatte sova. En del av mig ångrar beslutet, men egentligen vet jag att jag verkligen behövde den sömnen. Det har blivit så sena kvällar med all dans, och lördagen var tidig väckning efter allt för få timmars sömn. Dessutom har jag verkligen ansträngt min kropp denna vecka och inte fått ta det lugnt riktigt alls. Så idag har jag istället gjort vad jag inte hunnit med under veckan; städat rummet, tvättat kläder, handlat frukost/mellanmål, och nu ska jag ännu uppdatera mig om vad jag behöver göra för mina kurser. Det är så svårt att hinna med allting!

Jag hoppas att du haft en lika bra vecka som jag, och att nästa vecka blir ännu bättre!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer