Insta-walk i Singapore

Här vid National University of Singapore finns det otaliga organisationer och grupper som ordnar program för oss. Ingen tutorverksamhet på samma sätt som vi har vid Helsingfors universitet, men evenemang finns det av så det räcker till och blir över. En av organisatörerna är mitt boende; UTown Residence. Veckoslutet innan studierna började ordnade de bland annat en "welcome tour+insta-walk". Såklart att jag deltog!

Jag måste erkänna att jag förväntade mig lite mera av denna så kallade insta-walk. Förutom att de hade en flyttbar (portable) wifi med sig sa de bara att vi fick fota så mycket vi ville, haha. Men det gjorde ju ingenting, jag kommer att ha mycket tid för att fota här och dagen var verkligen rolig och intressant. Tyvärr började det regna då vi kom till den mest intressanta och fotogeniska platsen (Arab street), så det blev inte så många bilder överhuvudtaget. På ett sätt är det dock en bra sak, eftersom jag är allt för mycket efter i min bildvisning hehe. Och jag tror att de här bilderna ändå ger dig en liten inblick i hur det kan se ut här i Singapore.

Fyra dagar innan deras nationaldag.

Jag vet inte riktigt vad dessa kallas..? En plats för buddhister.

Jag älskar kinesiska dekorationer!

Fiskförsäljning i en market hall.

Rött och vitt - överallt.

Inne i Masjid Sultan - en moské som vi besökte.

En bild som jag knäppte snabbt innan vi lämnade Arab street, medan det inte regnade så mycket.

Det här är standarden på alla shoppingcenter här, haha.

Ett buddhistiskt tempel, alldeles bredvid...

Ett hinduistiskt tempel.

Storbritannien syns ännu lite här och var.

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Det första av x antal buddisttempel

Ett av evenemangen som jag anmälde mig till medan jag ännu var i Finland var en "Heartland tour". Jag visste egentligen inte alls vad det var, men jag anmälde mig till alla evenemang haha. Jag förväntade mig att lära mig en del om Singapores historia, och visst gjorde jag det också när evenemanget väl ägde rum. Vi besökte ett museum om boende i Singapore, lärde oss om hur landet har gått till väga för att erbjuda boende till så många som möjligt, och efter det besökte vi Lian Shan Shuang Lin Monastery. Ett buddisttempel. Mitt första buddisttempel, men jag har en känsla av att jag kommer att besöka väldigt många fler under de kommande månaderna.

Denna dag hade vi faktiskt otur med vädret. Det regnade under nästan hela vår utflykt, vilket ledde till inte så bra bilder. Men regnet är ju en del av Singapore (hittills dock en mycket mindre del än jag hade förväntat mig), så det är väl en del av charmen. Man vill ju fånga det lokala livet på bild, eller hur?! Haha.

Och bara för att visa er regnet:

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Jag bygger upp min vardag

Eftersom veckorna går allt för snabbt, och jag verkligen inte hinner uppdatera bloggen i samma takt som jag lever, tänkte jag från och med idag varje söndag berätta om veckan som gått.

Den här veckan har min kalender sett ut som den brukade göra hemma - fullproppad med program! Jag börjar bygga upp en vardag här, och då menar jag verkligen bygga upp den. Skapa min vardag. Här finns nämligen SÅ MYCKET att göra, så mycket att välja från, så det är bara att välja och vraka och skapa sin egen drömvardag. För här finns alla ingredienser. Förutom tillräckligt med tid, haha.

måndag tog jag en välbehövd sovmorgon. Efter söndagens 20km i MacRitchie var jag minst sagt utmattad. Så det blev en långsam start på dagen som jag tänkt att skulle vara produktiv, men lite fick jag gjort ändå. Organiserade livet, kollade böcker till mina kurser, läste lite... På kvällen var det dags för min första danstimme här. Universitetet har en massa dansgrupper, och den här veckan har de flesta haft öppna timmar. Så härligt! På måndagen var det NUS Dance Ensemble (nutidsdans inspirerat av jazz, balett och asiatiskt), som är en av de bästa grupperna, och alltså, wow... En öppen timme här betyder verkligen inte "öppen för alla nivåer". Eller, visst fick man komma även om man inte hade någon danserfarenhet alls. Men nivån var verkligen inte nybörjarvänlig. Inte ens vänlig för min nivå, haha. I två timmar var det full fart på, när vi skulle lära oss en "lätt" koreografi. Jag har aldrig dansat en så avancerad koreografi tidigare tror jag haha. Det svåraste var att tempot var så oerhört snabbt. Men, det var roligt! Jag njöt av att få dansa igen, men huh så jag svettades! Och så trött jag blev! Det var som om mina muskler gick i lås, när jag efteråt gick i duschen klarade jag knappt av att stå på ett ben så länge att jag fick mina fötter tvättade haha.

Jag har varje måndag och tisdag ledig, så tisdag blev en till fixardag för mig. Studerade och organiserade. Jag tror att jag har glömt bort något haha, men jag vet inte vad. På kvällen ordnade min fakultets Family host program en välkomstmiddag, vilket var en väldigt lyckad tillställning! Lokalen var otroligt fancy och maten antagligen den bästa jag ätit sedan jag kom hit. Jag träffade nya vänner, och med min värd som är lärare diskuterade vi skolsystemen i Finland och Singapore. Finlands utbildning är känd här. De tävlar alltid med oss, och när de försöker förbättra sina skolsystem tar de modell från Finland. Vid middagen fanns också en photobooth (vilket finns på många evenemang här), och alltså det är nog den bästa formen av underhållning! Så extremt roligt haha.

Onsdagen började på bästa sätt med Singaporiansk brunch tillsammans med en lokal flicka från min kinesiska-kurs. Hur trevligt som helst! Innan kinesiskan började hann vi också plocka upp mitt student's pass, så nu får jag lämna Singapore igen. Men än så länge har jag nog inte så bråttom härifrån! Sedan var det lektioner/föreläsningar från 12 till 18. Kinesiska, introduktion till socialt arbete, och buildning relationships. Att ha så många timmar efter varandra utan paus kunde vara ganska tungt, men med så här bra kurser känns det inte så jobbigt. På building relationships är jag numera känd för alla i klassen, eftersom professorn pratar så mycket med mig haha. Så mycket att de andra börjar skratta när han gör det, och att han själv kände sig tvungen att förklara varför i slutet av föreläsningen: Jag är så lätt att identifiera. Skulle jag använda hashtags skulle jag nu skriva #blondehair.
På kvällen fick jag genast sätta mina kinesiska kunskaper i användning när jag deltog i den kinesiska dansgruppens öppna timme, och insåg till min förvåning att timmen faktiskt hålls på kinesiska! Haha! Jag (och de andra utbyteseleverna) hade trott att det bara var dansstilen som skulle vara kinesisk haha. Men bra gick det ändå, med hjälpsamma studerande och dans är ju ett språk som jag förstår. Och jag är så stolt för jag förstod när läraren räknade till åtta! Danstimmen var helt UNDERBAR. Speciellt teknikdelen. Det var baletteknik och jag var alldeles överlycklig för att få träna teknik haha. Till och med hoppa stora hopp!

Förmiddagen på torsdag fortsatte i studiernas tecken, med en hel del texter att läsa och kinesiska att öva på. Från klockan två till fyra hade jag kinesiska igen, och efter det planerade jag en resa till Sumatra med en nyfunnen vän. Vi kommer att åka dit under vår recess week, det kommer att bli fantastiskt! Gissa vad jag gjorde på kvällen? Deltog i en öppen danstimme! Denna gången var det NUS Dance Synergy, som är en nutidsdansgrupp. Trots att mina muskler höll på att ge upp vid det laget var det en väldigt rolig timme! Så givande och jag gillade verkligen stilen. Jag hade hoppats på att jag inte skulle tycka om alla grupper haha, men förhoppningsvis kommer jag inte in i alla hahaha. Jag vill nämligen inte behöva välja bort någon, heh. Men ja, alla grupper har auditions och speciellt Ensemble tror jag verkligen inte att jag kommer med i, haha.

fredagen studerade jag kinesiska, köpte en kursbok, försökte igen en gång organisera mitt liv, och hade lektion från fyra till sex. Human Development over the Lifespan. Professorn i den kursen är ganska rolig (han med) haha, och det känns verkligen lustigt när han i detalj går igenom sådant som vi hade i psykologin i gymnasiet. Men jag antar att det är nytt för studenterna här. Efter föreläsningen åt jag middag med en vän som jag träffade där, och hennes vän. Resten av kvällen tillbringades på universitetets Arts Carnival tillsammans med dem och några andra vänner. Jag älskar älskar älskar evenemangen här!

Lördagen såg ut som om jag inte gjort något under hela veckan och hade all energi i världen. På morgonen deltog jag i audition för Dance Ensemble. Igen en gång kändes det som om jag aldrig tidigare svettats så mycket! Efter det hann jag bara duscha och äta, innan jag drog iväg till ett Dragon boat evenemang för oss utisar. Dragon boat är känt här i Singapore, och är i princip en lång kanot som rymmer 20 personer. Sedan ska man ro snabbt och dränka de andra båtarna i vatten. Det var hur roligt som helst! Jag blev alldeles genomvåt, det bara rann från mina shorts när jag gick upp. Haha, det perfekta att göra i denna hetta! Och som om jag inte var tillräckligt trött efter det skyndade jag sedan bara snabbt hem för att byta om och sedan var det födelsedagsfirande som gällde! Min resepartner fyllde år och vi firade henne med indisk middag och sedan dans på en av clubbarna här. Roligt roligt, även om jag var dödstrött och mina fötter dog i klackskorna. Det är väldigt viktigt hur man klär sig för clubbing här, om man inte har rätt kläder/skor slipper man inte in, haha.

Idag, på söndag, var jag dock tvungen att erkänna mig besegrad. Jag skulle ge mig ut i Singapore på ett fotoevenemang, men när alarmet ringde klockan åtta efter fem timmars sömn insåg jag att jag antagligen skulle kollapsa om jag åkte dit. Så jag mejlade arrangörerna och fortsatte sova. En del av mig ångrar beslutet, men egentligen vet jag att jag verkligen behövde den sömnen. Det har blivit så sena kvällar med all dans, och lördagen var tidig väckning efter allt för få timmars sömn. Dessutom har jag verkligen ansträngt min kropp denna vecka och inte fått ta det lugnt riktigt alls. Så idag har jag istället gjort vad jag inte hunnit med under veckan; städat rummet, tvättat kläder, handlat frukost/mellanmål, och nu ska jag ännu uppdatera mig om vad jag behöver göra för mina kurser. Det är så svårt att hinna med allting!

Jag hoppas att du haft en lika bra vecka som jag, och att nästa vecka blir ännu bättre!

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer