En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag har inte hängt med

Glada vappen! Idag är det sista april, och jag har verkligen ingen aning om vart tiden har tagit vägen. Jag funderade en dag i början av veckan hur det kommer sig att jag ännu går med vinterjacka, mössa, halsduk och handskar. För jag hade faktiskt inte ens riktigt själv tänkt på hur konstigt det var. Inte registrerat att det faktiskt riktigt riktigt just är maj. Att vädret borde vara varmt och skönt redan. Och visst har det varit det ibland, den senaste tiden har nog majoriteten av dagarna varit fina tycker jag. Men sedan blir det plötsligt snöstorm och så har vi full vinter igen, haha. Senast igår blev det ju flera centimeter snö på marken, man skulle tro att det var julafton och inte första maj! Så därför har jag inte riktigt förstått hur nära sommaren vi faktiskt är redan. Jag har ju bara en normal veckan kvar i skolan! Sjukt.

Men nu har april alltså gått, så låt oss titta tillbaka på månaden! Om ni minns ställde jag ju i början av månaden upp några mål/planer för april, hur gick det med dem?

Storstäda lägenheten - Jag har kommit ganska långt på väg, alla rum är i princip färdiga men jag har inte städat allt på djupet ännu. Det får jag helt enkelt fortsätta med när jag hinner! Men speciellt sovrummet är nog så klart att jag kunde ta bilder, så de ska ni få se snart!

Åka till IKEA - Check! Jag har faktiskt skaffat mig allt jag behövde, bra jobbat haha.

Göra klart min ansökan till National University of Singapore - Check! Och jag kan inte tänka på annat än Singapore nuförtiden, hehe.

Skriva åtminstone ett brev - Detta har jag tyvärr inte hunnit med. Det var ett bra mål, så jag tror att jag sätter som mål för maj att svara på båda breven jag har att svara på.

Studera - Det går ju inte riktigt att låta bli, haha, men jag har nog inte fått lika mycket gjort som jag hade hoppats. Kommande vecka kommer att bli riktigt stressig, men det ska nog gå. Det kan dock hända att bloggen kanske måste vila någon dag på grund av detta.

Umgås med vänner - Jaa, detta har jag gjort! Inte riktigt lika mycket som jag hade velat här heller, men så är det med fullspäckade dagar och tidtabeller som går i kors.

Njuta av våren - Nå njutit har jag verkligen gjort de dagar som varit fina. Att gå på promenader har jag tyvärr inte heller hunnit med så mycket, men istället har jag t.ex. fått vara mycket ute när jag vikarierat på dagis och eftis. Och jag njuter av våren varje vaken sekund faktiskt, de dagar som det är vår, det vill säga. Haha.

Gå igenom och redigera så många bilder som möjligt - Här syns också den kära tidsbristen. Visst har jag fått en del bilder genomgångna och redigerade, men mitt mål att få alla bilder färdiga innan jag åker till Singapore är än så länge väldigt långt borta.

Haha, har jag haft tid med något alls? Vad är det jag gjort som lett till att jag inte haft tid med listan ovan? Vad säger mina mobilbilder om månaden?

Jag har återupptäckt hur mycket jag tycker om mitt hår efter att jag haft det i flätor. Jag har vågat lämna mössan, halsduken och handskarna hemma några gånger. Och en liten flicka sa till sin mamma att jag är fin, när jag såg ut som på bilden till vänster. Mjukiskläder, slarvigt flätat hår, och i det skedet hade jag dessutom åkt buss i två-tre timmar. Ibland är man fin när man minst anar det. Barn är nog för härliga de. När jag sa till flickan att hon också är fin svarade hon "Jag vet" och sprang iväg haha.

Jag har börjat njuta av att bo ensam. Som på bilden till vänster såg det ut hos mig under påsken när jag storstädade och fixade i ordning mitt sovrum. Det ledde till att mitt andra rum blev nästan tomt och används nu som danssal. Lediga väggar är lyx för mig - då kan jag ligga och tänja!

Jag har suttit på caféer och restauranger med en av de bästa - och druckit det godaste isteet någonsin - och en årsfest har jag också hunnit med. En fest som bl.a. ledde till ett blogginlägg som nu är mitt tredje mest lästa inlägg!

Ibland har jag känt mig ensam men oftast har jag gått omkring med en oförståelig lycka inom mig. När ensamheten tillsammans med PMS försökte gripa tag i mig lugnade jag ner mig med Voice of Finland och färgläggning - jag rekommenderar! Bilden till höger är från i torsdags efter danstimmen när jag kände mig så lycklig och tyckte att vädret var underbart trots att det regnade. Det var ett fint sommarregn, solen sken och det var väldigt skönt i luften.

Är min lägenhet så här fin nu? Nej, första bilden är från IKEA och andra är hos mamma. Men jag har känt en stor inspiration och lust att köpa hem blommor och andra fina dekorationer till våren. Jag står dock emot lusten, eftersom det känns onödigt att köpa mycket nu innan Singapore. Kanske jag ännu faller för någon blombukett i något skede, vem vet haha. Men jag åkte alltså nu detta veckoslut faktiskt och hälsade på familjen - kul att få njuta av blommor där åtminstone! Haha.

Vilken bild ska bort? Haha. Vädret har verkligen testat folks gränser denna månad. Jag trodde att min bror skulle slå sönder huset igår när det såg ut som på mittenbilden. Jag själv tycker dock det är onödigt att bli sur och arg och upprörd, istället njuter jag för fullt när våren visar sin bästa sida. Nu är snön borta igen och jag hoppas att maj ska bjuda på många ljuvliga vårdagar!

Jag har inte varit så bra på att ta vardagsbilder i april märker jag. Men det kan bero på att förutom det här ovan har min månad mest bestått av studier, jobb mestadels på dagis (det har varit underbart!), och danskvällar. En riktigt bra månad, och mest tacksam är jag över hur mycket jag fått jobba. Imorgon börjar maj och då tar vi nya tag!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Dansens dag

Unkio - Gruppstryka - del 9 - 2013

Igår var jag och tittade på hemortens egna danser-uppvisning. Otroligt fina danser, och jag grät genom största delen av föreställningen. När det var slut kom ett stort behov av att gråta riktigt ordentligt, och jag hade svårt att samla mig. Jag ville ju prata med mina gamla dansvänner och inte bara gråta, haha. Men det var svårt.

Jag grät för att danserna var vackra med viktiga budskap. Alla dansade med så mycket känsla. Jag grät för att så många av dem flyttar till hösten och därför slutar dansa här (jag vet inte varför det gör mig så ledsen för jag flyttade ju själv för tre år sedan, inte är ju jag där mera). Och jag grät för att jag saknar det så extremt mycket. Visst dansar jag ännu, men dansen här på hemorten är så mycket mer än dans. Och det finns ingen danslärare som min danslärare här.

Idag är det dansens dag, och för att fira det tänkte jag dela med mig av några gamla dansuppvisningar. Från äldst till nyast. Hoppas du har en bra dag!

Den som lyser upp när hela världen har slocknat - 2012

Styrka inifrån - 2013

Uniko - Gruppstyrka - del 3 - 2013

Uniko - Gruppstyrka - del 5 - 2013

Problem - 2013

Våga vara annorlunda - 2013

Mitt emellan svart och vitt - 2014

Tack, nu vet jag hur man lever - 2014

Slå dig fri - 2014

Du väntar väl på mig? - 2015

Ta hand om dig,

Unia <3

  • Dans

Gillar

Kommentarer

Förälskad

När min psykologilärare i gymnasiet pratade om hur det är att vara kär var jag lite skeptisk. Hon pratade om hur allting känns underbart, hur man gläds åt varje liten sak och hur man tycker att till och med regn och storm är härligt väder. Om hur man ser allting genom hjärtformade rosa glasögon. Det som gjorde mig skeptisk var att jag tyckte inte att man behövde vara kär för att känna så där. Hon beskrev känslor och beteenden som jag kände igen hos mig själv. Men jag var inte kär.

Nu har jag dock insett att kanske det faktiskt är kärlek och förälskelse som frambringar dessa sprudlande lyckokänslor i mig också. Skillnaden är bara att jag trodde att hon talade om att vara kär i en annan person. Det gjorde hon nog i och för sig säkert också. Men jag går inte runt och är kär i någon särskild person för tillfället. Jag är förälskad i livet.

De senaste veckorna har jag mått så otroligt bra. Jag går omkring med glädje i hela kroppen och ett leende på läpparna. Jag känner inspirationen flöda och varje liten blomma jag ser fyller mig med lyckorus. Naturen doftar så gott och solen är ljuvlig. Jag har lust med allting och jag dansar fram på gatorna. Jag känner enorm tacksamhet till livet och alla underbaringar som jag får dela det med.

Trevlig helg, ta hand om dig! Kramar // Unia ❤

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer