En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Courage is not having the strength to go on; it is going on when you don't have the strength.

Vilken höst det varit! Nog har jag ju förut också tyckt att jag har mycket att göra, men allt annat har ju varit hur lugnt som helst jämfört med detta. Också början av hösten, som jag då tyckte att var totalt galen, var relativt lugn jämfört med andra halvan. Den senaste tiden hann jag inte sova, duscha, städa, dansa, eller knappt andas. TVÅ nätter satt jag uppe till klockan sju och skrev. Fick jag gå och lägga mig före klockan tre tyckte jag att jag blev färdig tidigt. Det har alltså varit TOTALT GALET. Men det konstigaste har kanske ändå varit att jag mått bra. Haha det låter ju lite hemskt att jag tycker att det är konstigt, men alltså jag har inte ens stressat så mycket. Några dagar kände jag att jag inte skulle orka längre, men det varade inte länge. Annars har jag varit på gott humör så gott som hela tiden, och också nätterna jag suttit uppe har jag känt mig riktigt sprallig haha. Det har varit en intressant upplevelse att se hur mycket jag klarar av. Det har ju inte varit bara studier, utan också tutorgrejer, Borderline-styrelsegrejer, och en massa annat. Så det har varit mycket roligt. Och kurserna jag haft har också varit väldigt intressanta och lärorika. Jag har lärt mig massor! Bäst har mina kurser om barn och familjer i risk varit. Nu ser jag varje växelverkan mellan föräldrar och barn ute på stan, i bussen, i affären... Det går inte att stänga av analyserandet när jag väl lärt mig så mycket, hehe.

Även om jag mått bra och det varit en otroligt kul höst, mycket tack vare de fina människorna omkring mig gissar jag, så har det nog varit väldigt skönt att nu fått komma hem till familjen och landet och bara koppla av över julen. Jag har sovit över tio timmar varje natt nu i fem nätter, ofta över elva timmar till och med haha. Jag antar att jag behöver det. Jag har varit här över julen och vi har haft det riktigt skönt och mysigt. Jag har träffat släktingar som jag inte sett på jag vet inte hur länge. Mamma och jag har varit ut och gå med hundarna nästan varje dag och med brorsorna har vi spelat mycket sällskapsspel. Annars har jag mest bara sovit.

Jag hoppas att du också haft en riktigt fin jul, och njuter de sista dagarna av 2016.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

God Jul ♥

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Lucia ♥

Hejsan hoppsan, tro det eller ej men jag lever ännu. Den här hösten har varit totalt GALEN, jag trodde att början av hösten var fullspäckad men det var ju ingenting mot vad de senaste veckorna/månaderna har varit. Jag ska blogga mera om denna tid senare, men för att ge er en liten bild kan jag berätta att jag inte har varit på dans, varken balett eller nutidsdans, på TRE VECKOR, och jag är inte den som skippar mina danstimmar utan orsak. Gissa om jag blivit tokig?! Flera onsdagkvällar har jag gråtit för att jag inte hunnit gå till baletten... Och för att övertyga er ännu mera om att jag haft fullt upp kan jag berätta att jag en natt satt och skrev till kl. 6:40 följande morgon... Och då hade jag börjat kl. 8 på morgonen. MEN det skulle jag inte blogga om nu. Lyckligtvis har jag nu bara en föreläsning och två uppsatser kvar, sedan är det lite ledigt.

Idag är det en av mina favoritdagar på året - Lucia. Har du firat Lucia idag? Jag var med min fina fina vän och titta på Finlands Lucia, som i år faktiskt är en av mina vänner. Det var SÅ FINT! Gåshud över hela kroppen flera gånger, alla sjöng så fint och det är alltid så stämningsfullt. Dessutom hölls riktigt fina tal om Lucia och hennes ljus. Lucia är en så härlig tradition, och sprider värme och ljus till så många. Jag blev så inspirerad av hela Luciaföljet och skulle älska att själv vara med och sprida kärleken. Jag har varit Lucia många gånger under min uppväxt ("Undrar varför..." skämtade min fina klasskompis idag haha), och tärna säkert lika många, och jag saknar det faktiskt. Det är nog något alldeles speciellt med Lucia.

Tack för den fina Luciaupplevelsen jag fick idag, jag är stolt över vår Lucia. Hoppas att också ni har haft en bra dag. Kämpa på, snart är det jullov!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer