En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Onsdagkväll ♥

Hej alla fina. Här rullar livet på. Idag är det onsdag, och för mig betyder det balett. Jag har börjat med balett den här hösten och det är så otroligt skönt tycker jag. Att få komma dit och ge allt man har i 75 minuter. Lämna allting annat och bara fokusera på just här och nu.

Idag var jag ensam hemma efter baletten. Då passade jag på att njuta fullt ut; Jag släckte lamporna, satte på avslappningsmusik (den här uppe), och tänjde riktigt ordentligt i en timme. Det var så härligt! När jag till sist låg med benen mot väggen (både rakt upp och till sidorna) tänkte jag nästan somna haha, jag behövde verkligen detta lugn. Det kändes så dumt att behöva avbryta det, att ha annat att göra ännu innan jag kan sova. Men ändå tänjer jag helst genast efter timmen.

Det som jag verkligen uppskattar är att vi på balettimmarna uppmanas att äta mycket. Vår lärare pratar om det nästan varje vecka, och idag sa vår vikarie innan vi gick att vi ska komma ihåg att äta mycket ikväll. Det är så viktigt, och idag åt jag säkert världens största portion mat. Men lite rum för frukt innan jag går och lägger mig tänker jag åtminstone låtsas att det finns kvar, hehe.

Balett, äta, tänja, äta, duscha, äta, sova.
När mina onsdagkvällar ser ut så känns livet ganska perfekt.

Kom ihåg både att äta ordentligt och att pausa nu och då ni också. (Ooh och vet ni vad?! Den första snön har fallit!!! <3)


Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Septemberbilder

Hallå! Ledsen att jag inte hört av mig på länge. Det känns som om jag har varit tvungen att sätta hela mitt liv på paus för att hinna med allt som händer. Just nu har jag en liten andningspaus, jag ska någon dag uppdatera er om allt jag gjort. Men nu vill jag bara visa er de sista av mina bilder från den där soliga promenaden i september. Snart är det redan november! Så, njut av ljuset haha.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Det är en galen tid

Jag minns i början av terminen när jag fyllde i min kalender, och insåg hur galna tider jag hade framför mig. Speciellt en tid kändes helt absurd:

torsdag-måndag: Berlin
torsdag: Metodologisk workshop TENT
(följande veckas) torsdag-fredag: Vildmarksdygn med Borderline (d.v.s. övernatta i skogen)
(samma) fredag: Preliminär struktur för pro-semi uppsats DEADLINE kl. 12:00
lördag-söndag: Utismoj (d.v.s. ett dygn på en herrgård med utisarna)
måndag: Utvecklingspsykologi TENT
onsdag: Attachment TENT

Totalt innefattar det där alltså tre veckor. Till varje tent hör en bok, de två sistnämnda har böcker på 724(!) respektive 340 sidor. Psykologikursen är dessutom en videoföreläsningskurs, vilket betyder att det varje vecka kommer 2x90 min föreläsningar som jag skall titta på på egen hand. När jag insåg hur lite tid jag skulle ha för allting började jag bara skratta, för det är så mycket att det inte går att greppa. Skratt är en försvarsmekanism, jag vet.

Vet ni vad? Just nu lever jag mitt i detta. Och mera har det förstås kommit till kalendern. Första tenten ÄR avklarad, tack och lov, med gott resultat. Det här veckoslutet har jag bara studerat. Att jag inte kommer att hinna med allting är helt klart. Men jag gör mitt bästa och det får bära eller brista. Ibland, som jag nämnde i förra inlägget, tar stressen över mig och jag vill bara skrika, men idag har varit en mycket bra dag. Jag vill påminna er alla om att sova ordentligt, andas ut ibland, gå på en promenad, och att studieprestationer INTE definierar ditt värde som människa. Det är viktigt att våga prioritera och att våga tillåta sig själv att misslyckas. Man behöver inte få högsta betyg, och om en tent går dåligt kan man alltid göra den igen. Min fina vän och jag talade om detta när vi träffades i fredags, att studierna inte behöver vara hela ens liv. Jag menar inte att man ska strunta i studierna och, säg, supa bort hela sin studietid, vad jag menar är att det är okej att ha ett liv vid sidan av studierna. Jag har alltid varit en skötsam elev/studerande, men jag har också (sedan gymnasiet åtminstone) alltid haft mycket annat på gång i mitt liv; Ett rikt fritidsliv. Jag själv upplever att det i själva verket stöder min studieframgång, hur skulle jag annars orka med allting?

Som ni märker, eftersom texten bara flyger iväg och börjar handla om något helt annat än jag egentligen skulle blogga om, så har jag stor blogginspiration och också mycket material för blogginlägg just nu, men som ni kanske också räknat ut har jag lite knappt om tid. En och en halv vecka kvar av denna galenskap, sedan kanske jag får lite mera utrymme i mitt liv igen. Njut av hösten fina människor!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer