Mina Melodifestivalsfavoriter, del 1

Förra veckan publicerade Daniela ett inlägg med de enligt henne tio bästa Melodifestivalsbidragen genom tiderna. Jag är ju verkligen ett äkta Melodifestivalenfan, på min förra blogg hade jag en hel kategori tillägnad Melodifestivalen och det fanns år då jag kommenterade varje deltävling, både förväntningar och resultat. När jag var ännu yngre, innan bloggarnas tid, skrev jag varje år topplistor i häften istället. Så ja, jag känner ingen som är lika engagerad i Melodifestivalen som jag, även om mitt eget engagemang tonats ner lite under åren. Jag tyckte alltså naturligtvis att det var väldigt roligt att läsa om Danielas favoriter och fick lust att sno hennes idé och lista mina egna favoriter i ett inlägg. Ganska snabbt märkte jag dock att jag inte skulle klara av att utse mina tio favoritbidrag från Melodifestivalen genom tiderna. Det finns för många bra! Så jag gjorde upp några regler för mig själv:

1. Endast låtar mellan åren 2004 och 2019 är med i "tävlingen". Detta eftersom 2004 är det första året som jag faktiskt kan minnas att jag såg på Melodifestivalen, och sångerna som var med innan det har jag blivit bekant med i andra sammanhang. På så sätt kan jag alltså utesluta klassiker som Främling, Tusen och en natt, Genom eld och vatten, Never let it go och så vidare.

2. Jag får inte ha med fler än en låt från varje artist/grupp, med undantag från Sanna Nielsen haha.

3. Bara låtar som jag spontant kommer på räknas. Jag tänker alltså inte gå tillbaka och kolla igenom vem som har varit med för att återupptäcka gamla favoriter, utan går enligt mottot: Om de hör till de 10 bästa, kommer jag ihåg dem.

4. Och slutligen: Jag gör två topplistor. En med mina engelska favoriter, en med mina svenska favoriter.

Är du med på noterna? Dåååå kör vi! *Melodifestivalens signaturmelodi*

På plats i Stockholm för Eurovision 2016.

de tio bästa engelska melodifestivalsbidragen genom tiderna

10. I will wait - Isa 2016

Åh jag var SÅ sur när Isa inte gick till final med I will wait 2016. Men istället får hon en plats här på min topplista, det krävs mycket också för att komma på tionde plats kan jag berätta!

9. Not with me - Wiktoria 2019

Den nyaste låten som tar sig ända vägen till min topplista är Wiktorias Not with me. Så starkt framträdande av henne, och även om jag också älskade John Lundvik och Too late for love önskade jag att Wiktoria hade vunnit.

8. Blame it on the disco - Alcazar 2014

Jag ÄLSKAR Alcazar. Deras energi, utstrålning och koreografier är helt underbara. Eller ja, var. Hälsningar från en som är väldigt ledsen över att de lade ner. Hur som helst, hade väldigt svårt för att välja mellan Blame it on the disco och Stay the night, men efter att ha lagt ner alldeles för mycket tid på det bestämde jag mig till sist för att jag kanske gillar Blame it on the disco liiiiite mera. Vill förresten passa på att tipsa om Andreas Lundstedts bok Mitt positiva liv. Läs den!

7. Moving on - Sarah Dawn Finer 2009

Sarah Dawn Finer är ju så himla bra. I smyg hoppas jag varje år på att hon ska finnas bland namnen när det avslöjas vem som ska vara med i Melodifestivalen. Hennes röst är magisk och Moving on en så stark ballad. Älskar också att budskapet i den fokuserar på att vara stark och gå vidare, och inte på att sörja och sukta efter den förlorade partnern, som många andra av balladerna på denna lista, hehe. Förresten, jag märkte nu när jag tittade på hennes framträdande att bakgrundsdansarna har dräkter som jag tror att kommer från den kinesiska dansen! Alltså de långa ärmarna. Åtminstone är de vanliga i kinesisk dans.

6. Human - Oscar Zia 2016

Jag älskar när artister överraskar och bryter ner fördomar som jag har om dem. Human är låten som fick mig att älska Oscar Zia. Under de tre minuterna som han sjöng Human blev han till en helt ny person i mina ögon. Från att ha varit bara "en av de där popkillarna som älskar sig själva" (ja, jag var lite emot dem där i ett skede) blev han en fantastisk sångare med djupa känslor. Åh, så jag älskar Human. Hans Nice är dock ännu bättre om ni frågar mig.

So if you think we're humaaaan... Här på Allsång på Skansen.

5. A million years - Mariette 2017

Åh, Mariette. Stal mitt hjärta när hon dök upp med Don't stop believing 2015 och slutar aldrig att imponera. A million years är min favorit av henne, både showen och låten är så otroligt bra. Ser fram emot att se vad hon kommer med i kväll!

4. Empty room - Sanna Nielsen 2008

Känslorna. Sången. Rösten. Och alltså känslorna. Det spelar ingen roll hur många gånger jag hört Empty room, Sannas röst får det att kännas i hjärtat varje gång. Fun fact: Empty room var INTE min favorit när den var med och tävlade 2008. Det fanns en hel del låtar som jag då gillade bättre. Insåg det magiska i Empty room först när jag blev lite äldre och klokare. ;)

3. Euphoria - Loreen 2012

Det finns tre låtar i Melodifestivalens historia som totalt förtrollat mig. Som väckt otroligt starka känslor i mig, på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Därför har dessa tre låtar förtjänat sina topp 3-placeringar på min lista, och den första av dem är Euphoria. Jag fick fjärilar i magen. Pulsen ökade. Hjärtat slog hårt i bröstet. Euphoria väckte drömmar i mig. Aldrig tidigare hade jag känt så starkt för något som hade med Melodifestivalen att göra. Och aldrig hade jag varit lika nervös när någon uppträtt i Eurovision. Det kändes som om jag var där med Loreen. Det var magiskt. Och jo visst, jag har också spelat sönder Euphoria. Men när jag väl hör den igen märker jag att det liksom inte går att tröttna på den. Den är lika magisk fortfarande.

2. Heroes - Måns Zelmerlöw 2015

Det andra (tidsmässigt tredje) framträdandet som gjorde något magiskt var Måns Zelmerlöw med Heroes. Jag visste att han skulle vinna. Och jag ville att han skulle vinna. I Eurovision också. Allt annat hade varit fel. Heroes är också sönderspelad men gör mig ändå lika glad varje gång jag hör den.

1. Undo - Sanna Nielsen 2014

Den mest magiska av alla och den enda placeringen som inte var svår att bestämma mig för i denna topplista. Att jag gillar Sanna Nielsen är väl inget nytt, men alltså hennes framträdande med Undo... SÅ MAGISKT. Jag började gråta när hon sjungit färdigt i deltävlingen, och aldrig har jag varit så nervös för något som egentligen inte berör mig som jag var innan de sista rösterna delades ut i finalen. Det var ju SÅ tight mellan henne och Ace Wilder! Men det är det knappast någon annan som minns, haha. Hur som helst, Undo är utan tvekan min favoritlåt från Melodifestivalen genom tiderna.

Tänk att hon som stått på Eurovisions stora scen har sjungit Undo på samma scen som jag dansat på så många gånger.

Det var min topp 10 av alla engelska Melodifestivalsbidrag genom tiderna (eller fr.o.m. 2004) det! Tror aldrig att jag skrivit ett lika svårt blogginlägg som detta tidigare, haha. Hoppas att det finns någon annan som gillar Melodifestivalen där ute och som tyckte att det var kul att läsa. Berätta gärna vilka dina favoriter är också, skulle vara roligt att veta! Och stay tuned för mina svenska favoriter.

Ta hand om dig,

Julia <3

  • Musik

Gillar

Kommentarer

Home, sweet home

Varje gång jag skriver ett blogginlägg tror jag att det är nu jag börjar blogga igen. Det är nu bloggen blir en del av min vardag och det är nu jag lyckas få in bloggandet i min rutin. Men sedan går det en månad eller två tills jag nästa gång publicerar ett inlägg. Då har redan massor av blogginlägg blivit skrivna i hjärnan. För även de stunder som ingenting tar sig ända hit, är bloggen ändå alltid med i mina tankar. Att gå en tyskakurs med snabbt lärtempo vid sidan av ett jobb, och att också hinna med hemsysslor, relationer och avkoppling gör att tiden nästan alltid känns knapp. Men så får det vara just nu. Kanske lyckas jag med att göra bloggen en del av min vardag först när jag är färdig med alla mina tyskakurser. Kanske tidigare, kanske senare. Vem vet. Tills dess får det väl vara så här, att inlägg dyker upp lite då och då. Jag ska försöka att inte låta uppdateringen styra valet av blogginlägg jag skriver. För ofta hamnar jag in i tankebanor som "det vore så konstigt att publicera det inlägget nu helt plötsligt" eller "det inlägget skriver jag hellre när jag har en regelbunden uppdatering" - och sådana tankar sätter ju ännu mera käppar i hjulen.

Huh, det blev en lång inledning. Egentligen ville jag ta vid där jag senast slutade och berätta om hur det kändes att komma tillbaka till Hamburg efter min jul- och nyårssemester i Finland.

Jag knäppte överlag väldigt få bilder under min Finlandsvistelse, men på Åland blev det väldigt många bilder från vackra Havsvidden. Flera bilder hittas på Instagram @uniah95.

Jag hade det väldigt bra i Finland. De två veckorna kändes som väldigt mycket längre och trots många och långa resor från plats till plats kände jag mig väldigt utvilad och energifylld efter mina dagar med familjen och mina bästa vänner. Tystnaden, stillheten, mörkret och gråheten i Finland var nästan påtaglig nu när jag vant mig vid något annat. Skönt ändå att komma bort från vardagen och verkligen koppla bort allting. Leva i nuet och njuta av att vara tillsammans. Också spännande att se hur jag anpassat mig till Tyskland, jag pratade t.ex. tyska med våra hundar i början (och när jag skulle prata finska kom det väldigt mycket tyska ur min mun haha) och tyckte det var väldigt konstigt när mamma sa att vi skulle åka och handla på söndagen. Roligt så snabbt man anpassar sig.

Trots att min Finlandsvistelse var så bra, kändes det också otroligt bra att komma tillbaka till Hamburg. När jag äntligen såg det första av Hamburg från tåget kände jag bara en sak: Home, sweet home. Det var ju faktiskt också första gången jag kom hem till Hamburg. Och det kändes så härligt att känna det så starkt. Att jag kom hem. För Hamburg har väldigt snabbt blivit mitt hem. Och jag känner mig så rik, så lyckligt lottad. Att kunna åka hem till Finland, och att få komma tillbaka hem till Hamburg. Ibland får jag frågan hur länge jag ska stanna här, eller när/om jag kommer att flytta tillbaka till Finland någon gång. För personer som är i Tyskland för att levnadsförhållandena och arbetsmarknaden här är så mycket bättre än i hemlandet kan det vara svårt att förstå att jag är här bara för att jag vill. För att det känns rättare än Finland för mig. Och alltid känner jag mig tacksam för att vara finländare, skandinavier och EU-medborgare. Att jag faktiskt själv får välja. Men just det är ett tema som jag också redan skrivit ett blogginlägg om i mina tankar. Så kanske dyker det upp här någon gång också.

Vardagen började väldigt snabbt efter min Finlandssemester. Men nu har jag landat igen. Stortrivs fortfarande med dagisjobbet och njuter av att få utvecklas. Väldigt lycklig i livet. Speciellt denna vecka när jag har paus från tyskakursen och således mycket mera tid än vanligt, haha. Även om jag gillar tyskatimmarna också.

Jag hoppas att du som läser också får må bra i din vardag. Vi hörs när vi hörs!

Ta hand om dig,

Julia <3

Gillar

Kommentarer

2019

Julen är förbi och sista dagen av 2019 är redan här. Det har varit ett väldigt annorlunda år för mig. Jag blev klar med studierna och visste för första gången i mitt liv inte vart jag ville fortsätta. Början av året gick mycket ut på att bestämma mig för vad jag ville göra efter sommaren. Att flytta till Hamburg och/eller resa till Nordamerika var de alternativ som var mest närvarande, och i maj bestämde jag mig för Hamburg. Det var en lång och känslofylld process, men så rätt. Att flytta till Hamburg är ett av de bästa beslut jag någonsin tagit och jag trivs hur bra som helst. Ibland måste man våga hoppa in i det okända.

Min vackra nya hemstad.

För att få en överblick av 2019 har jag igen fyllt i samma lista som jag fyllt i varje år sedan jag började blogga. Länk till förra året finns här.

Vilket är ditt bästa minne från det här året?

- Jag har varit med om mycket fint detta år, men jag kommer inte att tänka på någon enskild händelse som skulle vara mitt bästa minne. Att uppleva Alperna, mina sommarläger, Ed Sheerans konsert, varje dag på dagis, hösten i Hamburg, när jag första gången var på den danstimme som jag fortsatte gå regelbundet på, och förstås fina stunder med nära och kära. Men det bästa med hela året har absolut varit att flytta till Hamburg, med allt vad det innebär.

Vilket är ditt sämsta minne från det här året?

- En natt med ångest, och andra stunder med sprutande tårar.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

- Jag hoppas att jag aldrig måste svara nej på den här frågan. Avlade kandidatexamen, flyttade permanent till ett annat land, började jobba på heltid, åkte på en skidresa, skadade mig så att jag var tvungen att gå på kryckor, åkte nattåg, skaffade en hormonspiral, åkte land- och havsvägen mellan Finland och Hamburg, lade laminat och heltäckningsmatta, och så vidare, och så vidare.

Höll du dina nyårslöften?

- Istället för att ge nyårslöften brukar jag sätta upp mål. Jag hade bara två mål för 2019; att skriva dagbok varje dag och att lära mig tyska. Jag lever ju mitt liv på tyska så det målet har jag åtminstone uppfyllt och dagbok har jag inte skrivit exakt varje dag men ändå de flesta, och poängen är ju att jag vill skriva dagbok regelbundet, så check på det också, skulle jag säga!

Lärde du känna någon som tog stor plats i ditt liv?

- Mina tyskakursvänner och mina kollegor och barnen på dagis tar åtminstone tidsmässigt stor plats i mitt liv.

Har du varit lycklig i år?

- Ja! Speciellt slutet av året.

Vad kommer du minnas från år 2019 i framtiden?

- Hela processen att flytta till Hamburg.

Vilka länder besökte du?

- Tyskland, Österrike och Finland, och så åkte jag tåg genom Sverige och Danmark.

Största misstaget?

- Att inte bromsa före den branta delen i slalombacken.

Bästa köpet?

- Hmm... Vår säng, kanske. Och denna laptop!

Är det något du saknar år 2019 som du vill ha år 2020?

- Självdisciplin och förmågan att få gjort det jag planerar att göra. Och dans mera regelbundet.

Vad önskar du att du gjort mer?

- Tränat och bloggat, bland annat. Mycket blev ogjort i år.

Blev du kär i år?

- Kärare.

Vad fick dig att må bra?

- Mitt dagisjobb! Långa promenader och vandringar med min pojkvän. Dans och allt det där andra vanliga.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2019?

- I wonder - Abba (Mamma Mia! Here we go again versionen) och alla låtar som Ed Sheeran, Zara Larsson och James Bay sjöng under konserten.

Största musikaliska upptäckten?

- Tyskspråkig musik, haha.

Har du varit sjuk eller skadat dig?

- Jo... Jag föll i slalombacken och fick en spricka i mitt vadben. Och sedan jag började jobba på dagis var jag ofta väldigt förkyld.

Vad gjorde du på din födelsedag?

- Vaknade till en bakad kaka, ljus och presenter på frukostbordet. Jobbade. Hade en lugn kväll med min pojkvän eftersom vi båda var en aning sjuka. Åt tre rätters middag.

Vilket datum från i år kommer du alltid minnas?

- 1.9, dagen då jag officiellt blev en "hamburgare".

Det var mitt 2019, det! Nu ser jag fram emot 2020. Jag avslutar året med klart mera energi än när det började, och det ser jag som ett gott tecken. Hur var ditt 2019?

Ta hand om dig,

Julia <3

Gillar

Kommentarer