Full av livslust och inspiration

4000 km till fots har vi bakom oss nu. Mindre än 2000 km kvar till kusten före Sicilien. I mina tankar planeras nästa års vardag. Min lust på livet har nog aldrig varit större. Vissa dagar kokar jag nästan över av inspiration. I bergen, i skogen, i de öppna, härliga, otroliga, vackra landskapen är inga drömmar för stora, inga tankar förbjudna och min kreativitet känner inga gränser. Jag vill förbättra världen och jag vill bli den bästa versionen av mig själv.

Jag vill starta en ny blogg och har redan skrivit upp 20 nya inläggsidéer. Jag har ju egentligen redan länge velat starta en ny blogg p.g.a. nouws alla buggar och för att jag inte längre riktigt kan identifiera mig med Unia, men jag har inte kunnat bestämma mig för på vilket språk jag vill blogga och har inte kommit på något nytt bloggnamn. Nu har jag dock kommit fram till att jag nog vill fortsätta blogga på svenska, och har till och med kommit på ett namn för bloggen som jag tycker att känns helt rätt. Så kul! Synd bara att jag inte kan bygga upp någon blogg medan jag vandrar haha, det får vänta några månader ännu.

Jag vill utveckla en morgon- och kvällsrutin som jag trivs med och som ökar min livskvalitet. Jag vill ta hand om mig själv både fysiskt och psykiskt. Jag vill göra lägenheten mysig och ta hand om den i form av regelbunden städning. Jag vill dansa, jag vill koreografera, jag vill känna musiken i min kropp. Jag vill använda min tid mera målinriktat och skippa alla onödiga tidsfördriv som egentligen inte ger mig något. Jag vill läsa och lyssna och ta till mig inspirerande information i form av böcker, podcasts, dokumentärer. Jag vill pyssla och vara kreativ, satsa på presenter, göra kort, skriva brev och ha en kreativitets-välmående-bullet journal (exakt vad jag ska kalla det jag föreställer mig vet jag inte ännu hehe). Och jag vill umgås med mina nära och kära! Vara närvarande, visa kärlek, få dem att känna sig som de får mig att känna mig. Jag vill ta emot besök och njuta av ett mera socialt liv än corona tillät före vandringen.

Framför allt vill jag fortsätta leva inspirerad. Jag vill minnas känslan jag har när jag nu vandrar genom skogen och känner att jag kan göra världen till en bättre plats. Att jag kan uppnå allting jag vill så länge jag själv tror på det. Jag vill ge mig själv tid i naturen för att kunna andas fritt och låta drömmarna flyga. I början av vandringen var jag rädd för att falla i depression efter vandringen. Nu vet jag att det inte kommer att vara något problem. Efter en åtta månaders vandring kommer jag nästan att spricka av vardagslust. Men först ska jag njuta av de sista månaderna av vandringen.

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

Till fots genom Tyskland, Schweiz och Italien

19 april vandrade vi med våra ryggsäckar genom gamla Elbtunneln. Mot söder. Ett steg i taget lämnade vi älskade Hamburg bakom oss. Ett steg i taget vandrade vi närmare Sicilien.

Att säga att vi vandrar från Hamburg till Sicilien ger ändå inte riktigt en rätt bild av vårt äventyr. För vår rutt går inte ens nästan den raka vägen. Rutten är snarare ett pussel av vandringsvägar som verkade fina. Speciellt i Tyskland går rutten väldigt mycket hit och dit. Alldeles för långt till väster, ibland tillbaka norrut. För här gäller: Vägen är målet (eller vad säger man på svenska?). Visst, det skulle vara kul att komma ända till Sicilien. Men det är inget måste. Vi går så långt vi kommer och så länge vi har lust. Till julen har vi planerat. Och än så länge har vi verkligen lust!

Hittills har vi gått lite över 2000 km genom Tyskland. Om 1-2 veckor är vi antagligen i Schweiz. Varje kilometer till fots. Och så mycket vi har sett och upplevt! Först ljunglandskapet i norr som vi redan kände. Sedan kom härliga Weserbergland med sina bokskogar, kullar/berg och dalar. Fina Westerwald. Rhein! Eller Rhen, som floden ju heter på svenska. Med sina vinodlingar. Nu senast Pfälzer Wald, och till näst väntar Schwarzwald. Snart blir det riktigt bergigt. Tysklands "Mittelgebirge" (medelhöga bergsområden) är förstås också berg för mig som kommer från södra Finland, men min pojkvän är uppvuxen i södra Tyskland med Alperna "runt hörnet" och jag har påverkats av hans terminologi, haha. Tyskland är ett otroligt vackert land. Jag är så förväntansfull inför vad som ännu väntar oss. Ju mer vi vandrar, desto mer vill jag vandra. Jag älskar det. Inte är det alltid bara roligt och härligt och lätt, men även utmaningarna hör till och jag känner redan hur mycket starkare jag blivit under de senaste 2000 kilometerna. Och då menar jag inte bara mina ben. Att göra en sådan här vandring stärker verkligen psyket och självkänslan.

Det finns så mycket att berätta och ändå vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Kanske räcker det för denna gång. Vi är otroligt tacksamma över att ha möjligheten att göra något så här galet. Något så här fint. Något så här fantastiskt. Det tar vi inte för givet. Och en sak vill jag ännu säga; Har du en dröm, följ den. Lyssna till din inre röst. Våga. Du förtjänar att leva det liv du vill leva.

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer

8 enkla tips för att leva mer hållbart

Förra veckan tittade jag på dokumentären A life on our planet. En dokumentär jag verkligen kan rekommendera! Och efteråt kände jag: Vi alla måste göra så mycket vi kan för att rädda vår värld. Som David Attenborough konstaterade, handlar det inte ens om att rädda planeten, utan att rädda mänskligheten. Naturen återhämtar sig alltid. Men mänskligheten håller på att utrota sig själv.

Naturligtvis frågade jag mig vad jag själv kan göra. Jag kan granska mina egna levnadsvanor. Och jag kan jobba för att sprida medvetenhet. Jag tror nämligen att om fler människor skulle vara medvetna om hur deras val och levnadsvanor påverkar klimatet, skulle också fler människor välja att leva mera hållbart. Är du en av de människor som gärna skulle göra något för klimatet, men inte vet hur? Jag har sammanställt en lista med 8 enkla tips för att leva mer hållbart. Kanske kan de hjälpa dig att komma igång! Och kom ihåg: Allting som är bra för klimatet är också bra för dig.

Orangutangerna är akut utrotningshotade p.g.a. avverkning av skogarna och skogsbränder. Jag är för evigt tacksam för dagarna jag fick tillbringa i deras hem - på djungelvandring i Sumatra, Indonesien.

1. Ät mindre kött

En stor del av vår klimatpåverkan görs upp av våra matvanor. Kött- och mejeriprodukter är mycket sämre för klimatet än vegetariska och veganska produkter. Ät mera grönsaker och mindre kött. Minskad köttkonsumtion är inte bara bra för klimatet, utan också för din hälsa och för djurens rättigheter. Och du behöver inte bli helvegan för att göra en skillnad. Varje gång du väljer att inte äta kött har en positiv inverkan. Utgå från dig och din livssituation och överväg i vilken mån just du kan skippa köttet. Behöver du verkligen köttpålägget på din smörgås/macka? Kanske kan du byta ut köttfärsen i pastasåsen till vegetarisk färs, röda linser eller göra en riktigt god pastasås med grönsaker istället? Kanske kan du göra det till en kul utmaning att varje vecka laga en ny vegetarisk maträtt? Jag är säker på att du snart kommer att inse att vegetariskt är roligt, gott och enkelt. (Och de gånger du måste äta kött - gör det medvetet. Köp bra kött.)

Precis som du kan byta ut en köttmåltid till en vegetarisk, kan du också fundera på var du kan välja veganska alternativ istället för mejeriprodukter. Behöver du verkligen ko-jogurten, eller kan du kanske testa en soja- eller havre-jogurt? Kanske kan du byta ut komjölken i kaffet och till müslin till havremjölk? Blir din måltid verkligen sämre om du lagar den med havre- eller sojagrädde, istället för din vanliga matlagningsgrädde? Kanske kan du minska på din ägg- eller ostkonsumtion? Varför inte prova på ett veganskt pålägg till smörgåsen/mackan? Nuförtiden finns det SÅ MYCKET veganska produkter, varför inte ta en titt på dem nästa gång du handlar? Jag säger det igen - du behöver inte bli vegan. Men du kan ju ändå testa att äta något veganskt. Var nyfiken!

2. Konsumera mindre

Vårt samhälle är uppbyggt av konsumtion. Vart du än vänder blicken finns det någon som säger att du behöver MER. Men det är inte sant. Behöver du verkligen den där nya tröjan? De där nya dekorationsartiklarna? Den nyaste modellen från iPhone, trots att din nuvarande mobil ännu fungerar? Så mycket blir bortslängt idag. Så mycket blir köpt och bortglömt i klädskåpet. Tänk till en extra gång nästa gång du har lust att klicka hem något på rean. Och när du behöver något nytt; överväg att köpa second hand. Eller titta åtminstone på varifrån produkten kommer. Köp mindre, och smartare.

Det samma gäller i matbutiken. Köp inte i överflöd. Handla med eftertanke, så att du hinner äta upp allting innan det blir gammalt. Sträva efter att aldrig slänga bort mat.

Den här bilden är tagen år 2013. Jag använder samma vinterjacka än idag.

3. Undvik plast

Att undvika plast är också en enkel sak som vi kan göra för klimatet. Ta med dig en tygkasse/ryggsäck/korg när du går och handlar, istället för att köpa en plastpåse varje gång. Skippa plastpåsen också vid frukt- och grönsaksavdelningen, man behöver inte packa allting i skilda påsar, men om du vill göra det, använd då hållbara påsar. Skippa onödiga plastförpackningar, engångskärl och sugrör. Köp mindre take away mat och kaffe, och när du gör - ta med en egen återanvändbar kaffemugg.

4. Skippa bilen

Jag är själv uppvuxen på landsbygden och jag vet att det finns orter där man verkligen behöver en bil. Där det inte finns någon kollektivtrafik och där avstånden är för långa för att gå eller cykla. Men, för många människor är bilen inte nödvändig. Många tar bilen för att det är bekvämast så. Vill du göra något gott för klimatet? Skippa då bilen när du har andra möjligheter. Kanske kan du ta cykeln? Använda kollektivtrafik? Eller kanske unna dig en skön morgonpromenad till jobbet? Att cykla och promenera mer är dessutom bra för din hälsa!

5. Flyg mindre

Att flyga är av andra orsaker inte helt aktuellt för tillfället, men när världsläget tillåter resor igen, tänk efter innan du bokar det där flyget. Går det att tillbringa semestern någonstans närmare? Eller går det kanske att nå ditt önskade resemål med t.ex. tåg? Överväg åtminstone andra alternativ, och sluta se flyget som en självklarhet.

Att resa med nattåg är supermysigt! Här i Urlaubs-Express på väg till Österrike, 2019. Denna vinterjacka är förresten ännu äldre än den ovan.

6. Gör en digital cleanup

Har du tänkt på att e-post och andra filer på din dator och telefon bidrar till utsläpp av växthusgaser? Alltså är detta något väldigt enkelt du kan göra för klimatet. Städa ditt e-postkonto! Avprenumerera från nyhetsbrev som inte längre intresserar dig, och radera gamla meddelanden. Du kan också rensa din mobil och dator. Radera onödiga bilder, appar och filer. Spara dina bilder och viktiga dokument på externa hårddiskar. Optimera energiförbrukningen. Och på tal om mobiltelefoner: Dra ur sladden när telefonen laddat färdigt!

7. Använd din rösträtt för klimatet

Varje individ kan göra skillnad, men vi behöver också beslutsfattare som prioriterar klimatet. Nästa gång det är val där du bor - använd din rösträtt och stötta dem som är beredda att kämpa för klimatet.

8. Informera dig

Om man inte vet vad som är bra eller dåligt, är det också svårt att bättra sig. Så informera dig. Se en dokumentär. Läs artiklar. Följ klimatsmarta profiler på Instagram. Lyssna på en podcast. Världen vimlar av information om klimatkrisen och vad som krävs för att stoppa den. Jag kan rekommendera bl.a. dokumentären A life on our planet, Greta Thunbergs sommarprat (also available in English), instagramkontona klimatklubben.se och Sparksustainability samt WWF:s guide till vad du kan göra för att bidra till ett stabilare klimat.

Det finns egentligen massor som du kan göra för att bidra till en mera hållbar utveckling. Nyckeln ligger i att öka din medvetenhet. Nästa gång du vill köpa något nytt - fråga dig om du verkligen behöver det. När du handlar mat - fråga dig om du verkligen behöver det där köttet. När du ska stiga in i bilen - fråga dig om det finns andra alternativ. Och så vidare. Ingen kan göra allting, men alla kan göra något. Och varje klimatsmart val är ett steg i rätt riktning!

Vilka är dina bästa tips för att leva mer hållbart?

Ta hand om dig,

Julia

Gillar

Kommentarer