Simon är skitsnygg och jätte snäll

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vet inte vart jag ska börja! ...mitt liv!.. Har inte haft någon bra uppväxt ! .. Växte upp med en mamma med psykisk sjukdom , när jag var 8 år gammal skildes mina föräldrar , det var nog bra på sätt och vis men skulle vilja växa upp med båda mina föräldrar! När mina föräldrar skildes så blev bråket mellan mig och min storebror mer problematiskt , det börja med att vi gapa och skrek åt varandra ! Sedan övergick det i handgriplighet , min pappa orkade inte mer , så han skicka i väg mig på foster när jag va 12 år , men Bodde oxå visa helger hos min farbror , det var bra till en början tills han börja tafsa på mig och våldtog mig , blev utnyttjad i 4 år tills jag berätta för polisen ! Ni tänker nu att vrf jag inte anmälde tidigare , men det är inte så jävla lätt, från den dagen när jag va 12 så rasa mitt liv , jag börja skita i skolan , dricka och skar mig i armarna dagligen , det tog 4 år för mig att säga vad som hade hänt , Asså tänk er själva att bo hos nån på helger och veta varje gång va som kommer hända när man kommer dit! Mitt kärleks liv är dött innan det äns har börjat, jag har växt upp med ett hjärta utan bitar , levt med ett mörker runt omkring mig , har det kommit ett tåg hade jag tagit sats och skrikit till men min jävla feghet gör att jag finns kvar idag :(... Förstår om jag har ett ryckte , men detta ni gör , gör inte att jag mår bättre , kan inte ha en kille för alla ska förstöra ! Och ryktet om att jag sålde mig till min farbror för 13 000 stämmer inte , ussh det gör så jävla ont !

Om ni oxå vill dela med er om ert liv och tipsa folk så är det bara att skriva till oss på ungdomshjälpen ..

denna tjej som skrev om detta vill få ut att man inte är ensam som hon trodde , finns fler som har gått i genom nästan samma sak !

god jul och gott nytt år från oss på ungdomshjälpen !

Likes

Comments

Likes

Comments

Hej alla! Vi tänkte skriva lite om sex och vad man ska tänka på Alla tycker sex är skönt. Men man måste ha några gränser när det gäller om det. Man måste våga säga nej. Ett nej är ett nej och då får killen\tjejen acceptera det. Man ska aldrig känna sig tvingad till att ha sex med någon som man inte vill ha det med. 

Det är väldigt vanligt att man träffar en kille\tjej som kanske har pratat med lite i telefon eller chattat med. Och sen visar det att hon\han var inte så bra som man hade hoppats på. Och det gäller verkligen att man tänker efter vad som är bra och inte är bra..

Att tvinga någon till sex är absolut inte bra. Om man gör det så räknas det som våldtäkt. Och det kan leda till långa fängelsestraff och skadestånd. 

Och till er som är drabbade. Prata med någon som ni kan lita på. Och vänta aldrig med att anmäla! För väntar ni med det så kan den personen utsätta fler människor! 

Men vi har lite tips till er som ska träffa kille\tjej.

1: Gå aldrig själv och träffa den personen. Gå helst med någon kompis! 

2: Ta reda fakta om den personen som du ska träffa. 

3: Säg alltid vart du ska gå till föräldrar så dem kan hålla koll på vart du är.

4: Ha alltid mobilen med dig, ha den aldrig avstängd. 

5: Var nära ditt hem så du kan gå därifrån om det blir för jobbigt.

6: Ha alltid koll vad personen håller på med. 

Vi finns om ni har blivit utsätta för sexuella Trakasserier. 

Ha en fin kväll :)

Likes

Comments

Han frågade om det var det ända jag önskade mig i julklapp, detta var i November månad ungefär. Det jag önskade mig mest av allt var ett playstation, ja det hette bara playstation då, för det var första versionen av de. Han frågade om det var det ända jag önskade mig, mitt svar var *Ja, jag vet att mamma inte har mycket pengar så vill bara ha en julklapp. Men jag vet också att playstation är väldigt dyrt. Så jag skulle nöja mig med ett paket spice girls bilder från blåa kiosken också'. Erik utbrister lite i fniss 'Vi gör en deal du och jag, du önskar dig att flytta till ett stort hus med vita knutar vid Dalälven. Så ska jag köpa dig playstationet'. Sagt och gjort, vi flyttade, kanske inte på en månad, men vi flyttade på vår kanten. Det största finaste huset jag sett. Jag var så glad, det fanns massa fina granar på tomten och massa höga björkar man kunde klättra i. Jag trivdes redan, men de skulle till att förändras.

Eftersom huset var orenoverat när vi flyttade in så fanns det inget riktigt sovrum till mig, trots att huset var stort. Så jag sov på en tältsäng i hallen på oavnvåningen, och jag minns att jag vaknade och var rädd, det var mörkt och det ända jag såg var fönstret på balkongdörren, månen sken där ute. Och helt plötsligt ser jag skuggan, skuggan av min då största rädsla, E.T. Det är en rädsla som sitter i från jag var späd barn och gör än idag. Jag springer in till mamma och Erik, dom hade en vattensäng som jag mer än gärna sov i. Men jag började alltid sova inne hos dom om nätterna för jag var så rädd.

Efter nån månad hade Erik byggt ett rum åt mig, ett väldigt litet rum, men jätte mysigt. Det var mer som en skrubb nu när jag tänker efter, men jag gillade de. jag hade min 120 säng, skrivbord, nattuksbord, hylla med tv. Så det var helt ok. Jag hade min lilla eremitkräfta Oscar som jag alltid lekte med, och ute i stallarna hade jag min älskade kanin. Men en dag dog Oscar och jag blev ledsen, och strax där efter dog min kanin, det var en tragedi för mig, den kaninen hade jag haft i 6 år och han var mitt allt. Visade sig nu flera år efter att det var min granne (en pojke lite äldre än mig), som släppte ut han när han var i sin utebur, å han släppte ut min kanin i skogen. Och antagligen så tog räven honom, för det jag såg efter kaninen var hals blodiga päls runt om i en dunge.

Åren gick, jag blev 13, från att ha varit den lugna tysta flickan som alltid lekte fint med mina kompisar, sa aldrig emot hemma, gjorde mina läxor när jag skulle, kom hem i tid och gjorde exakt allt som bads om hemma. Så började min revolt, vad som utlöste de det vet jag gott och väl. Det är Erik, Erik är boven på början av min långa väg här i livet. Visst hade han gjort småsaker innan, men inga direkta saker som var till att komma. Minns att jag var ute i stallarna i frysen och skulle hämta en glass direkt på morgonen vilket innebar att jag endast hade en lång t-shirt på mig. Erik kommer in och stänger dörren, han vill att jag ska hjälpa honom med en sak. Men det ska förbli hemligt, ingen får veta de, inte ens mamma. Jag tvekade en lång stund och frågade vad det var som kunde vara så hemligt, han svarar på att jag måste lova först, samtidigt som han smeker min kind och över brösten... Jag hoppar tillbaka och skriker nej! Så här fortsatt det, men intensivare, tillslut blev jag inte ens chokad längre. Jag visste ju somsagt egentligen inte vad han ville, kanske han ville ha hjälp med huset? Vi höll ju trots allt på att bygga ut och renovera. En dag lovade jag honom att ingen skulle få veta, bra sa han och det var ett löfte som skulle hålla livet ut. Nu var jag nyfiken, vad kunde vara så hemligt? Han knäpper upp sina jeans och tar av sig, jag står mest som ett frågetecken och undrar vad han håller på med. Han visar med sin egna hand vad han vill ha hjälp med, jag stod mest och gapade och fattade fortfarande ingenting, vad är detta?vad gör han? vad får man ut av de, minns jag att jag tänkte. Jag började tveka mer och mer för varje sekund, sen tog han tag i mig, min arm och

och förde den till honom och visade. Jag skrek, hade panik jag kände att det var så himla fel, detta var inte normalt. Jag grät och skrek och försökte slita mig loss, men förgäves. Han tvingade mig till detta mot min vilja, men jag hade lovat.

När allt var klart låg jag på mitt rum i flera dagar och funderade, kanske detta var normalt? Kanske alla mina kompisar var tvungen att göra såhär? Detta fortsatte, varje gång på samma sätt, jag skrek och grät och kände att det var fel. Jag var rädd, han slog mig tills jag gav med mig, blåmärken hade jag. Mamma reagerade på mina blåmärken, men jag kom alltid med bortförklaringar att jag ramlat eller något taskig bortförklaring. Mamma och erik drack mycket, han drack mest. Han var jämt skrikig och gapig när han var full, vilket han jämt var så det blev en vane sak. jag vaknade om nätterna att mamma stod framför min säng och grät och frågade om hon kunde sova med mig. Varför hon grät och sov med mig vet jag inte än idag och inget jag frågat om, men ska vi spekulera så finns det inte så många andra förklaringar än att han varit dum vid henne också. Erik fick utlands jobb i ett par månader, dom få månaderna var rena rama drömmen, jag var glad och mer eller mindre normal och likaså mamma.

Jag började i högstadiet, började hänga med alla de 'tuffa' människorna, jag började röka och smygdricka alkohol. Jag började säga emot mer och mer hemma och alltid ställa till en scen, ville int göra läxor, ville inte leka hemma på gården. Erik var hemma nu igen, och allt hade eskalerat, nu var det inte bara lite hjälp han bad om, nu tvingade han mig, band mig, slog mig, brände mig och givetvis hot. Allt gick längre och längre, men alltid i stallarna. Det gick 'full ut' jag kände mig kränkt och rädd, jag visste nu att detta inte var normalt, jag visste att detta var övergrepp. Jag kände mig smutsig, jag slutade vara hemma. Festade mer och mer, rymde hemifrån och polis var inkopplat. Minns det så väl, jag rymde mitt i natten, gick 3 mil till en kompis, sen vidare till en större stad som jag inte vill nämna, min mobil ringde stup i ett, min mamma, Erik, morfar, anonymt nummer. Svarade INGEN. Svarade inte på sms, var inte aktiv på lunarstorm som jag hade då. Men efter ca 12 dagar svarade jag på morfars samtal och sa snabbt att jag mår bra och han inte behöver oroa sig. Vips så stod alla poliser där, jag stod i kö på Vivo och skulle handla lite godis. Så blev det inte, dom körde mig direkt till ett sjukhus kontor där dom drog mitt blod, och fick lämna urinprov. Proverna visade både alkohol och narkotika. Men jag blev hemskickad, mamma och Erik var fulla och arga och skrek. Mamma skrek av oro och Erik skrek nog i ren panik att jag berättat om vår hemlighet. Men trots att jag visste hur fel allting var så hade jag inte nämnt ett knyst till någon. Jag vågade inte, jag var rädd att alla skulle tycka det var fel på mig.

Likes

Comments

Nu är det såhär, för att vi ska kunna hjälpa alla ungdomar så måste denna blogg spridas.

Facebook,bloggar osvosv...

Vi skulle vekrligen uppskatta om ni vill hjälpa oss att hjälpa andra.

Eftersom så många ungdomar mår dåligt, så vill vi finnas här och stötta alla individer.

Och ni får gärna fråga oss vilka frågor som helst, vi ska försöka svara så utförligt som möjligt.

Vi vill verkligen kunna hjälpa er så gott som vi kan, och vi vill att ni ska ha vårat förtroende.

Allt som vi får in och lägger ut är anonymt, inte ett namn kommer komma upp.

Och sekretessen på denna blogg är oerhört strikt.

Inga riktiga namn kommer förekomma på denna blogg, av säkerhetssjäl.

Och många kommer säkerligen tro att vi är vuxna, vilket vi faktiskt inte är.

För er information är vi i åldrarna 16-20 år.


Snälla,hjälp oss att hjälpa andra.

Kramar Ungdomshjälpen.

Likes

Comments

Här kommer början av en story från en läsare vi har, som gärna vill dela med sig om sitt liv och sina händelser.

Texten kommer vara uppdelad i olika inlägg här på bloggen.

Vi tycker ni verkligen borde läsa och ta del av läsarnas historia och berättelser om deras liv för att finna styrka och inte känna att man är ensammast i världen, för så är inte fallet.


Här kommer personens text.


Mitt liv från början till slut

Allt började med ett litet trauma, men för en liten flicka på 4 år var det ett stort trauma. Jag minns det som igår, jag sitter på dagis och ska äta lunch, jag sitter bredvid min bästa kompis, hon skrattar och är glad och säger att hon älskar falukorv med mos. Jag var skeptisk, jag var inte den personen som åt sådär mycket och framför allt var jag väldigt petig med vad jag åt. Men jag var rädd för mina fröknar, jag visste att det tvingade en att äta upp det som låg på tallriken, oavsett om man tyckte om det eller ej. Så jag åt, fast jag vill ändå minnas att jag tyckte det var helt ok smak, eller så var jag bara otroligt hungrig. Men sen hände de, jag råkade svälja en otuggad korv bit som sätter sig i halsen, jag får ingen luft, jag tar mig om halsen och försöker hosta, min bästa vän slår mig i ryggen i hopp om att det ska hjälpa.... Det gör det inte. Paniken som jag hade går INTE att beskriva. Tillslut ser fröken mig och springer fram, tar tag i mina anklar och håller mig upp och ned, hon ruskade mig tills korv biten flög ut på golvet, jag kräks och kräks, gråter och skriker och har jätte panik. Fröken ville att jag skulle äta upp min mat, det kunde jag inte. Fick panik jag barfa kollade på maten, fröken försökte med allt, mata, hota, och tvinga. Det gick inte, och det var dags att gå hemn, ja då var kl 18 på kvällen, så jag hade suttit vid matbordet från lunch och blivit tvingad till något jag inte ville. Det är inte speciellt pedagogiskt av en fröken kan jag då tycka....
Min rädsla gick bara längre och längre, först var jag bara rädd för kött, dvs 'tuggigt' kött, men det eskalerade fort, blev rädd för smal fisk, för pasta, för sallad, ja det slöutade med att jag blev rädd för yoghurt med bitar i som var tvunget att tuggas. SOm ni hör vågade jag inte äta nånting, filk och klumpfri yoghurt gick bra, eller buljong'soppa'. Det är inte en speciell hälsosam kost för en 4 åring. Jag minns att fröknarna försökte mata mig, men tvång. SLutade alltid på samma sätt, gtallriken i tusen bitar på golvet, mat över hela golvet och i hela mitt ansikte där dom försökt mata mig. Jag höll mig till min flytade yoghurt, bara det att de andra barnen var så avundsjuka på min yoghurt som jag åt hela tiden. Detta gick såpass långt så jag blev tagen till en barn-psykolog. Första gången i kontakt med vården pga psyke, många stannar på denna nivån och det får en fin och friskt uppväxt, meen jag hade mer att vänta mig i mitt liv, och trots att jag är idag 26 år har jag fortfarande saker att möta.
Att jag var hos barn-psykolog är faktiskt inget jag har ett minne av, det var ju antagligen inte traumiskt för mig att vara hos en psykolog vid 4 års ålder, så det är något som växt ifrån min hjärna. Men antagligen måste psykologen ha hjälpt, för sakta men säkert började jag äta igen, kanske var min lilla kropp hungrig? Antagligen, yoghurt är ingen speciell bra diet. Men att äta kött tog lång tid, det var jag livrädd för. Men sallad, fisk och pasta, frukt och lite såna saker kunde jag äta utan problem, visst tuggade jag allt extra noga, det gör jag än idag.
Åren gick smärtfritt fram tills jag gick i 4de klass dvs 11 år. Mamma träffade en man, en man jag verkligen gillade till en början. han köpte ju presenter till mig? Eller han sa att han skulle köpa presenter. Jag minns det som igår, mamma jobbar kväll och jag brukade alltid vara med henne på jobbet för att inte vara själv hemma. Mannen som vi kan kallar Erik kommer och hälsar på. Jag sitter vid matsalsbordet och organiserar mina spice girls bilder (samlar bilder på spice girls som var mina idoler). Han frågar om han får titta på dem, och utan att tänka en extra gång fick han de. Han gillade dom sa han, vilken lögn haha. han frågade vad jag önskade min i julklapp, detta var i November månad ungefär. Det jag önskade mig mest av allt var ett playstation, ja det hette bara playstation då, för det var första versionen av de....

Likes

Comments

Det här är förmodligen den fråga flickan har fått besvara allra mest under
de senaste två veckorna. Sanningen är att det inte finns något enkelt svar på
den frågan. Det finns inget "såhär gör du för att hitta orken"-knep
som fungerar för alla.

Om jag ska vara helt ärlig säger flickan så hade flickan nog aldrig tänkt
anmäla. Det låter som raka motsatsen till allt flickan just nu predikar för,
men så var det. Under fyra års tid byggde flickan upp ett liv som i grund och
botten stod och svajade på en lögn. Nästan ingen visste vad flickan hade varit
med om och flickan kan med handen på hjärtat säga att hon hellre hade dött än
låtit någon annan komma in bakom hennes murar. Idag vet flickan också att hon
inte hade klarat av det psykiskt. Hon tror, precis som hon sagt så många gånger
förut, att man måste läka själv innan man kan släppa in någon annan. Innan hon
kunde släppa in andra i sitt mörker behövde hon veta var hon hade sig själv.
Hon behövde lära sig att leva med det som hade hänt, lära sig att acceptera den
nya delen av sig som hon aldrig hade bett om att få.

Det kommer en stämpel från ingenstans när man blir våldtagen. Helt
plötsligt är man inte samma gamla vanliga tjej längre. Hon vägrade bära den
stämpeln, hon vägrade se sig själv som "tjejen som blivit våldtagen".
Hon skämdes så otroligt mycket för något som hon idag vet att någon annan borde
skämmas över. Men saken är den att hon var ett barn och den här människan tog
ifrån henne precis allt som hon kände igen hos sig själv. Över en natt var hon
en helt annan människa, inifrån och ut. Han hade haft sönder så mycket mer än
de skador han orsakade fysiskt. Han våldtog hela henne, inte bara hennes kropp.

Under de fyra år som följde efter det första övergreppet gjorde hon precis
allt för att ingen skulle märka att det hade hänt. Hon och hennes första
pojkvän, bestämde sig för att gå ut med nyheten att han hade tagit hennes oskuld.
Ingen skulle få veta att den hade slitits ifrån henne nästan ett år tidigare.
Hon blev en mästare på att skådespela. Hon skötte skolan, umgicks med vänner
och var som vilken annan tjej som helst. Att hon kunde vakna mitt i natten av
mardrömmar eller att hon grät sig själv till sömns lyckades hon gömma undan
bakom sin fasad. Det enda som visade atthon dolde någonting var att hon hatade när människor kom nära henne.
Ingen fick se hennes riktiga känslor, det gick bara inte. Under en period i hennes
liv lät hon inte ens människor komma in i sitt sovrum. Hon stängde av hela
världen och släppte bara in människor på tillräckligt avstånd. Aldrig mer
skulle hon låta någon komma så nära att den kunde såra henne.

Fasaden var viktig för henne, den skyddade hon till vilket pris som helst. Övergreppen
fortsatte dock trots att hon hade förhållanden, ända fram till mitt första
seriösa förhållande. När hon träffade den killen förändrades allt. Kärlek fick
en ny innebörd. Allt blev så fint på något sätt och hon blev starkare. Hon
mådde bättre, orkade resa sig upp igen.varje dag känner hon att hon vill flytta
långt åt helvete och all skit som har hänt här . När hon och den här killen
gjorde slut var hon livrädd att hon skulle falla tillbaka i gamla mönster och
rasa ihop igen, men hon höll sig kvar på fötterna.

Han visste ingenting under hela vårt förhållande. Tänk er att bevara den
hemligheten för någon man levt med i några månader, det var verkligen inte
lätt. Att inte kunna förklara varför hon blev arg helt utan anledning, eller
varför hon började gråta för småsaker. Han förstod ingenting och det kan hon
inte klandra honom för, hon lämnade inte direkt några ledtrådar. Det tärde
mycket på deras förhållande, och till slut gick allt sönder. Men inte hon, hon
var fortfarande hård som sten. Ett tag till iallafall.

Hon gick runt som i en bubbla. En sluten bubbla utan vare sig in- eller
utgångar. Ingen kunde komma in och hon kunde inte komma ut. Men hon och hennes
bubbla fortsatte vandra framåt i livet, även om hon förmodligen var mer sovande
än vaken om man tänker sig hennes mentala tillstånd. Hon befann sig hela tiden
i någon sorts dödläge där hon vägrade känna efter ordentligt. Hon var blind och
vägrade inse vad som hade hänt.Men hon tror ändå att den händelsen blev
uppvaknandet för henne. Man behöver en chock, få en smäll rakt i ansiktet
liksom. Om man går i samma banor hela livet når man aldrig den där punkten där
man känner att det brister. Den punkten höll på att ta död på henne. När
bubblan sprack gjorde allt annat det också. Allt blev så verkligt. Det blev på
riktigt.

Under vintern mellan -11 och -12 höll hon på att dö, trorhon. Hon höll på att tappa greppet om sin
verklighet och om sitt liv i alla fall. I januari och februari 2012 och
sommaren 2012 blev det värre. Allt gjorde ont. Hon kunde inte gå i skolan,
kunde inte gå på stan, kunde inte någonting. Alla minnen av övergreppen regnade
över henne och sköljde bort allt vett i hennes huvud. Hon kunde inte se klart.
En bil som påminde om hans kunde få henne att vända och gå raka vägen hem. En
doft som påminner om hur det luktar i hans säng kunde få henne att kräkas. Att
gå på stan med människor framför och bakom henne gav henne panikångest. Hon var
så trasig.

Under tiden arbetade hon sig fram till en anmälan. Hon behövde först och
främst förstå själv. Hon kunde inte sortera i huvudet så det gjorde hon på BUP.
Skrev också väldigt mycket under den här tiden, det var här boken föddes. I och
med att allt klarnade för henne kom hon också till insikt med vad som faktiskt
hade hänt. Den här människan hade begått samma brott mot henne upprepade
gånger, under hemska former. Han hade utnyttjat hennes situation, tagit ifrån
henne allt som hon hade kvar.

Hon kommer alltid ha svårt för vissa saker. Vissa dofter, vissa ljud, vissa
minnen. Upprättelse har hon fått så att det räcker och blir över, men vissa
delar läker aldrig igen. Men det här ockuperar inte hennes tankar längre, hon
lever ett normalt liv idag. Idag kan hon erkänna sina svagheter, idag är de en
del av henne. Ärren visar bara var vi har varit, inte var vi ska. Men trots att
det fortfarande gör ont ibland är hon så förbannat glad att hon satte ner
foten. Hon accepterar inte att någon gör såhär mot henne.

När hon ser tillbaka på sitt liv så önskar hon inte samma känslor på någon.
Inte en enda människa förtjänar att få sitt liv förstört. Hon var ett barn och
det finns inget försvarstal i världen som befriar den här människan från det
ansvar han faktiskt hade. Samma sak hade gällt om hon varit vuxen. Vad som
händer när man blir våldtagen eller sexuellt utnyttjad har aldrig varit och
kommer aldrig att vara offrets fel. Det är SÅ jävla viktigt att vi som varit
med om övergrepp ställer oss upp och säger ifrån. Om inte för att visa svinen
som hade sönder oss vad som är rätt och fel, så för att visa våra söner och
döttrar och resten av alla nya generationer vad som är viktigt på riktigt. Vi lever
på 2000-talet och det är ta mig fan dags att vi slutar blunda.

Till dig som tvivlar på att göra en anmälan har vi till dig två frågor.

När du blev utsatt, var du med på det? Är svaret nej så har du blivit
utsatt för ett brott och då ska den som utsatte dig stå till svars för det. Det
är din rättighet.

Om du tänker dig att din framtida son eller dotter sitter i samma situation
som du gör nu, vad skulle du ge honom eller henne för råd då? Ge samma råd till
dig själv.

Det är ditt liv och
din kropp - låt ingen ta det ifrån dig

Likes

Comments

Du är starkare än nån annan.


Likes

Comments

Hej alla där ute! Hoppas att ni mår bra! vi har hittat lite texter om alkohol och tänkte skriva lite vad vi tycker om alkohol och våra åsikter.


Alkohol är, till skillnad från narkotika, en drog som är tillåten i vårt samhälle. Men det betyder inte att alkohol är ofarligt. Alkoholmissbruk leder till fysiska och psykiska skador, precis som missbruk av andra droger. Om man dricker mycket under en längre tid ökar risken att bli beroende. Då kan man inte kontrollera sitt drickande.

Flera tusen svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Man har försökt att räkna fram hur mycket alkoholen kostar samhället och kommit fram till summan 150 miljarder kronor (Jonsson A, "150 miljarder kostar supen", 2003). Även om man inte är helt ense om hur man ska räkna fram kostnaden, har staten i regel mycket större utgifter för alkoholen än inkomster från försäljningen av alkohol.

Omkring en femtedel (20 procent) av alla patienter som tas in i akutsjukvården i Sverige har alkholproblem och inom den psykiatriska sjukvården är motsvarande siffra ca 40 procent.

Man kan säga att alkohol orsakar problem på tre olika sätt. För det första har alkohol en allmänt giftig effekt på kroppens alla vävnader och organ och kan ge upphov till ett stort antal sjukdomar och skador. För det andra finns det en berusande effekt där bland annat vårt omdöme påverkas, vilket kan leda till att vi gör saker vi inte skulle göra när vi är nyktra. Det vi gör i berusat tillstånd kan i värsta fall orsaka akuta olycksfall eller våld. För det tredje har alkohol en beroendeskapande effekt som gör att människor tappar kontrollen över sitt drickande.

Hur mycket man kan dricka utan risk är omöjligt att säga, det finns med andra ord inget helt riskfritt alkoholdrickande.

Så här påverkas kroppen

När man dricker alkohol förändras beteendet i takt med att promillehalten stiger och sinnesstämningen förändras. Först känns det behagligt, man blir avslappnad och mår bra. Hämningarna släpper - en tystlåten person kan bli pratsam och en som har ångest kan känna sig lugnare. Men för det mesta förstärker alkoholen den sinnesstämning man befinner sig i. Den glade blir ännu gladare och den som är ledsen känner sig ännu sämre till mods.

Ju mer man dricker, desto sämre kontroll får man över både känslor och kropp. Talet blir sluddrigt och humöret kan svänga snabbt och leda till känslomässiga utbrott. Det blir också svårt att hålla ordning på kroppen det är lätt att snubbla och ramla. Den som dricker mycket stora mängder kan bli medvetslös - och i värsta fall råka ut för alkoholförgiftning.

Alla delar av kroppen påverkas av alkohol och mer än 60 sjukdomar har samband med alkholdrickande. Här kan du läsa om några av de vanligaste effekterna.

Hjärnan

Alla hjänrfunktioner kan påverkas negativt av alkhol. Tänkande, känslor, omdöme, minne, balansen liksom förmågan att samordna muskelrörelser. Effekterna blir mest tydliga när man dricker sig full men går att upptäcka redan efter små mängder alkohol. Hjärnskador är ganska vanliga hos människor som druckit mycket alkohol under många år i följd. Återkommande minnesluckor efter att man har druckit kan vara ett tidigt tecken på en hjärnskada.

Alkohol ökar även risken för en rad psykiska problem, främst derpression, ångest och sömnstörningar.

Hjärtat och blodkärl

Regelbundet alkoholdrickande kan skada hjärtmuskeln och leda till hjärtsvikt. Redan vid måttligt drickande stiger blodtrycket, vilket ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Att ofta dricka sig berusad ökar risken för oregelbunden hjärtverksamhet.

Möjligen (forskarna är inte överens) kan små mängder alkohol ha en viss skyddande effekt för hjärtsjukdom hos äldre vuxna. Vill man skydda sig mot hjärt- och kärlsjukdomar finns det bättre, och helt ofarliga, sätt; motion och mindre fett i maten är två exempel.

Cancer

Alkohol ökar risken för flera cancerformer: Bröstcancer, tjocktarmscancer, mun- och svalgcancer, strupcancer och levercancer.

Levern

Levern är ett av kroppens mest komplicerade organ. En av leverns viktigaste uppgifter är att vara "avgiftningscentral". Levern skyddar kroppen från förgiftning genom att bryta ned skadliga ämnen innan de går ut i blodet. Levern kan drabbas av de största skadorna om man dricker för mycket, eftersom nästan all alkohol förbränns där.

Det räcker med några dagars drickande för att levern ska bli öm och svullen. Då blir cellerna skadade och levern fungerar sämre. Vid fortsatt hög konsumtion av alkohol ökar risken för inflammation, skrumplever och levercancer.

Alkohol och graviditet

Dricker man alkohol under graviditeten är det stor risk att fostret får skador. Fostret får nämligen samma alkoholhalt i blodet som sin mamma, vilket ökar risken för missbildningar, hjärnskador och beteendestörningar. Det säkraste är att helt avstå från alkohol om man väntar barn eller planerar att bli gravid.

Alkohol och våld

70 procent av alla misshandelsbrott mot män begås av berusade personer och nästan hälften av alla som blir misshandlade är själva berusade. När det kommer till misshandelsbrott mot kvinnor begås 36 procent av berusade personer och 19 procent av de kvinnor som blir misshandlade är berusade.

Alkohol och olycksfall

Alkohol ligger bakom nästan en tredjedel av alla dödsolyckor. 20-30 procent av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet och på sjön är andelen ännu större - ca 45 procent av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Alkholförgiftning

Flera hundra svenskar dör av alkoholförgiftning varje år. Många fler vårdas på sjukhus men överlever. Risken för alkoholförgiftning är särskilt stor för ungdomar som saknar erfarenhet av alkoholens effekter och för äldre personer med försämrad hälsa.

Alkohol och tabletter

Att blanda alkohol med värktabletter, sömntabletter och lugnande medicin kan ge upphov till svåra förgiftningstillstånd och därmed vara livsfarligt. Det gäller också receptfria tabletter, som till exempel Treo och Alvedon. Vissa tror att man blir fullare av att blanda värktabletter med alkohol, vilket är helt fel. Risken finns istället att man blir förgiftad och får allvarliga skador. Även i kombination med små tablettmängder kan det orsaka djup medveslöshet och risk för allvarliga skador.

Oskyddat eller oönskat sex

En av fyra ungdomar i gymnasiet har haft oskyddat sex i samband med att de druckit alkohol. En av sex uppger att de haft oönskat sex.

Förbränning av alkohol

I genomsnitt förbränner en vuxen man 0,1 gram och en kvinna 0,085 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme. Det innebär att en man som väger 75 kilo förbränner alkoholen i ett glas vin på 15 cl (ungefär 15 gram) på två timmar, medan en kvinna som väger 60 kilo behöver tre timmar. För en flaska vin behöver mannen 10 timmar och kvinnan 15 timmar. Förbränningshastigheten kan också variera lite från person till person oavsett kön och vikt. Förbränningshastigheten går dock inte att påverka på något sätt, exempelvis genom mediciner, kaffe, bastubad etc.

Hur mycket kan man dricka?

Det finns ingen helt "riskfri" alkoholkonsumtion. Var gränsen går beror bland annat på ålder, vikt och kön.

Kraftig fylla är alltid riskfyllt. Ju mer man dricker, desto sämre blir omdömet. I en sådan situation kan många göra saker som de aldrig skulle komma på att göra annars. Det gör att risken att råka ut för olyckor och brott som rån, misshandel och våldtäkt ökar. Och även den som begår brottet skulle kanske aldrig ha gjort det i nyktert tillstånd.

Kvinnor tål alkohol sämre än män och blir berusade snabbare, bland annat för att kvinnor oftast väger mindre än män. Deras kroppar har också större andel kroppsfett och mindre kroppsvätska (vatten och blod), vilket gör att alkoholen, som är vattenlöslig inte späs ut lika mycket som hos en man som väger lika mycket. Hon får då en högre promillehalt än mannen. Kvinnans lever är också känsligare för alkohol än mannens.

Alkohol i trafiken

Att köra bil med alkohol i kroppen är farligt och olagligt. Nästan en tredjedel av dem som dödas i trafiken har alkohol i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille, och för grovt rattfylleri vid 1 promille.

Det går inte att säga hur mycket man kan dricka innan man är uppe i 0,2 promille. Det beror bland annat på vikt, kön och hälsotillstånd. Man kan också få olika promillehalt vid olika tillfällen, även om man har druckit samma mängd. Orsakerna till det är många, till exempel; hur mycket och vad man ätit, hur snabbt man druckit och hur koncentrerad alkohol man har druckit. Det går inte att skynda på förbränningen, varken bastubad eller kaffe hjälper. Kroppen förbränner alkoholen i sin egen takt.

Alkoholproblem

Om man dricker alkohol i stora mängder under en längre tid kan man utveckla ett beroende som gör att man får svårt att låta bli att dricka. Forskning har också visat att ett alkoholberoende kan vara ärftligt, vilket betyder att om man har en familjemedlem som utvecklat ett beroende så löper man själv en något större risk att själv göra det. Det finns dock inget som visar att vissa typer av människor skulle ha lättare att bli alkoholberoende än andra. Snarare är de allra flesta med ett beroende skötsamma människor. A-lagarna på parkbänken utgör bara en väldigt liten del.

Alkoholberoende och andra alkoholproblem går att behandla och ju tidigare behandlingen påbörjas ju bättre är det. Självklart är det allra bästa att ett alkoholberoende aldrig uppstår och därför är det viktigt att på olika sätt minska risken för att fastna i ett beroende. Det viktigasta är att alla minskar sitt eget drickande och extra viktigt att man avstår från att dricka sig berusad och att dricka i samband med trafik, arbete och andra situationer där det ställs stora krav.

För att en läkare ska ställa diagnosen alkoholberoende (alkoholism) krävs det att tre av följande sex villkor uppfylls under det senaste året.
Personen ska:

  • känna ett starkt "sug" efter alkohol
  • ha svårt att kontrollera sitt drickande
  • ha abstinens (personen känner ett starkt sug efter alkohol och får så kallade abstinensbesvär. Det kan vara skakiga händer, illamående, trötthet eller aggressivitet.)
  • ha ökad alkoholtolerans (vara tvungen att dricka mer och mer för att bli full)
  • vara ointresserad av annat än alkohol
  • fortsätta att dricka trots tilltagande skador

Lagstiftning

När man fyllt 18 år får man köpa folköl och serveras alkohol på krogen. När man är 20 år får man handla på Systembolaget. Att det är olika åldersgräns beror på att man anser att man har bättre koll på de som dricker på restaurang än de som köpt alkohol på Systembolaget. Det är också ofta äldre kamrater som bjuder unga på alkohol och risken för att mycket unga personer ska få tag i alkohol ökar ju lägre åldersgränsen är på Systembolaget.

I Sverige har vi monopol på alkoholförsäljning vilket innebär att endast Systembolaget får sälja alkohol som är starkare än folköl (3,5%).

Restauranger måste ha tillstånd av länsstyrelsen för att få servera alkohol. Det är förbjudet att sälja eller servera alkohol till den som är kraftigt berusad.

Varje kommun bestämmer själv om det ska vara förbjudet eller tillåtet att dricka alkohol i parker, på torg och andra samlingsplatser. Var man inte får dricka framgår av lokala ordningsstadgan i respektive kommun.

Alkohol är även kallat för:
Booze, Etanol, HB, Hembränt, Sprit, Vin, Öl

Våran åsikt: Vi tycker att man ska tänka sig för innan man dricker sig så berusad så att man inte kan kontrollera sig själv. Allt kan hända. Och dels så ska inte ungdomar dricka under 18 år. Sen tycker vi personligen att man ska tänka sig för innan man dricker. Vilka ska jag dricka med? Vad händer om dem går ifrån mig? Vart ska jag ta vägen om jag inte kan komma hem? Vad kan hände om nån lägger en drog i mitt glas? Det kan hända så mycket i ung ålder när man dricker och inte tänker för sig. Så tänk er för!

Ni vet att ni kan prata med oss om nått som tynger ner er.

Ha en bra dag!

Likes

Comments