Vilka är vi?

Nu har vi skrivit några inlägg här på bloggen och det är nog dags för en kortare introduktion av oss alla!

Mitt namn är Elin och jag är 28 år och kommer från Jämtland. Efter flera år av plugg och boende på annan ort så jobbar jag sen ett år tillbaka i Östersund som studie- och yrkesvägledare på en grundskola. På fritiden så älskar jag att åka längdskidor, spela golf eller ha något projekt på g. Efter flera år med konstiga och ihållande infektioner fick jag 2014 min diagnos CVID och började då även min behandling med immunglobulin. Det hjälpte fint mot infektionerna och jag fick känna på hur det är att känna mig “frisk”. Men under de senaste åren har CVID satt sig i magen och jag kämpar med inflammation, glutenintolerans och magkatarr i en salig blandning.

Jag heter Saga, är 26 år och bor strax söder om Göteborg. Snart utbildad Osteopat efter 4 års studier och arbetar med friskvård som terapeut och tränare för både människor och hästar. Har tidigare tävlat högsta klasserna i dressyr som ungdomsryttare och alltid haft ett stort intresse för hästarna. Hästarna är en viktig del i mitt liv och ger mig en frihetskänsla. Jag lever med en sällsynt primär immunbrist som kallas för svår medfödd neutropeni vilket innebär att jag saknar en viss typ av vita blodkroppar (neutrofila granulocyter) som gör mig extra mottaglig för bakteriella infektioner. Jag har behandlats sedan födseln med neupogen som är granulocytkolonistimulerande faktor för att öka antalet vita blodkroppar, fast trots detta har jag fått många allvarliga infektioner genom åren. Men tack vare antibiotika och den förebyggande behandlingen med neupogen gör det möjligt för mig att kunna få leva och göra det jag älskar idag.

Jag heter Sophia, 26 år gammal och bor i Smålands djupa skogar. Jag älskar att spendera tid med min familj och mina vänner så på min fritid umgås jag mycket med dem eller kryper ner i soffan och tittar på någon serie.

Jag är utbildad kock, och jobbade som det i ett par år. Därefter sökte jag mig till hemtjänsten, för att jag är en social person och som älskar att jobba med människor. I dagsläget är jag sjukskriven, detta sedan några år tillbaka då. Jag är multisjuk och haft några allvarliga episoder inneliggande på sjukhus.

Jag fick runt 2012-2013 reda på att jag saknade vissa delar utav mitt immunförsvar, jag hade IgG2 subklassbrist. Detta visades sig efter att jag börjat få mer och mer infektioner med åren och var väldigt infektionskänslig. Jag fick då börja med immunglobulinbehandling runt 2014, vilket gjorde att jag blev bättre, men inte så bra som mina läkare hade utlovat och mina episoder på sjukhuset fortsatte. 2018 flyttade jag tillbaka till Jönköpings län, efter att jag bott i Östergötland i ett par år, och bytte då också sjukhus och läkare där fick jag diagnosen CVID och ökade då upp min immunglobulinbehandling. Efter det har jag stegvis börjat må bättre. Min resa till ett starkare jag har precis börjat.

Mitt namn är Magdalena och jag är 24 år ung. Jag bor för tillfället i Umeå där jag studerar 4:e terminen på socionomprogrammet, men jag kommer ursprungligen från Köping i Västmanland. Jag älskar att vistas ute i naturen, framförallt under vinterhalvåret. Så länge det inte är slask, det vill säga. Tycker även om att träna (badminton och löpning är favoriter), spendera tid med vänner och läsa en bra bok eller titta på en bra serie/film. När jag var 15 år fick jag veta att jag har den primära immunbristen CVID efter att felaktigt ha medicinerats för astma. Jag fick då börja med ”antikroppar på burk” som jag brukar kalla det och andningsgymnastik. Andningsgymnastiken gör jag för att ”städa mina lungor” då jag har så kallade bronkiektasier i lungorna till följd av obehandlade lunginfektioner. Det är faktiskt tack vare lungskadorna som jag hittade kärleken till löpning, då jag insåg hur bra det är för mina lungor att jag rör på mig. Det ledde till att jag ville utmana mig själv mer och jag lyckades därefter springa tjejmilen 2020 (dock kanske inte i det snabbaste tempot) och förbereder mig just nu för tjejmilen 2021.

Jag heter Hugo och går sista året på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Jag har en ganska ovanlig primär immunbrist som kallas för Pasley och jag har också andningsgymnastik till följd av för många lunginflammationer. På min fritid tycker jag om att ägna mig åt mina hobbies som är programmering och vetenskap. Jag valde att göra en lite kortare introduktion och att inte ha med en bild på mig själv i inlägget, men ni får veta lite mer om min historia längre fram då vi delar med oss av våra livsberättelsen med primär immunbrist!

Är ni mer nyfikna på våra livshistorier med primära immunbrister? Följ oss här på bloggen och facebook sidan UMPI. Mer kommer inom kort!

Gillar