Varför Zebra?

Vi har valt att använda zebran som symbol även för vårt projekt. Primär Immunbrist Organisationen (PIO), som alla vi på UMPI är en del av, har zebran för att förklara och sprida kunskap om ovanliga sjukdomar. PIO har i sin tur hämtat idén från Immune Deficiency Foundation (IDF) i USA som började använda zebran som symbol för att sprida kunskap om immunbristsjukdomar. Idén bakom zebran är att den sticker ut och väcker uppmärksamhet om den skulle befinna sig i en flock med hästar. Zebran är på många sätt lik en häst men har avvikande karaktär, vilket personer med immunbrist sjukdomar har. Så när du hör klappret av hovar, är det inte helt säkert att det är en häst. Det kan nämligen vara en zebra. Eller i vårt fall en immunbristare.

Det var även IDF som började med att arrangera zebra-promenader för att väcka intresse och sprida kunskap kring immunbristsjukdomar samt för att samla in pengar. Idag finns även evenemanget i Sverige tack vare PIO. Eftersom zebran blivit en symbol för immunbristsjukdomar (och andra ovanliga sjukdomar) både i USA och Sverige valde vi att följa i deras spår för att fortsätta sprida kunskap.

Framöver kommer det fler inlägg med mer information om de olika organisationerna och evenemangen som kan vara intressanta för alla, men speciellt de med immunbristsjukdomar, så följ oss här på bloggen och på våra sociala medier profiler på Facebook och Instagram. Är det något du som läsare önskar att få veta mer om eller undrar över. Skriv i kommentarerna eller kontakta oss med dina önskemål.

Gillar

Kommentarer