Vad är primär immunbrist egentligen?

Vi har nu skrivit på bloggen i lite mer än tre månader, men vi har ju faktiskt ännu inte berättat om vad primär immunbrist är. Man kan säga att det finns två olika huvudgrupper av immunbrister, primära och sekundära immunbrister. Det är framförallt de primära immunbristerna vi skriver om här eftersom vi alla har just den primära sorten, men det finns såklart också sekundära immunbrister såsom exempelvis HIV. De sekundära immunbristerna får man alltså efter externa faktorer, som i fallet med HIV får man immunbrist till följd av att man blivit smittad av ett virus. De är alltså inte medfödda.

De primära immunbristerna är istället medfödda och ofta ärftliga, Men inte alltid. Det innebär att kroppens immunförsvar har en sämre förmåga att försvara sig mot olika virus, bakterier och svampar. Ofta får man inte heller samma “typiska” symtom som man brukar få vid infektioner, vilket gör att det ibland kan ta lång tid innan man får rätt diagnos. Anledningen till att man inte har ett lika bra försvar mot infektioner av olika slag, är att de olika delarna av immunförsvaret inte fungerar eller samspelar på rätt sätt. Detta kan leda till långdragna infektioner och i vissa fall kan man även utveckla andra sjukdomar till följd av det dåliga samspelet mellan immunförsvarets olika komponenter.

Den “vanligaste” primära immunbristen är CVID som i korthet innebär en minskad/avsaknad produktion av antikroppar. Men det finns såklart också så många andra primära immunbrist diagnoser, och ingen är den andra lik. Vi är t.ex. tre stycken i UMPI-gänget som alla har diagnosen CVID, men vi har nästan helt olika symtombilder och helt olika “problemområden” och det är bara inom samma diagnos. Då finns det ändå mer än 400 olika typer av immunbristsjukdomar, så hur man påverkas är väldigt individuellt och kan se helt olika ut för alla.

Men några varningstecken som kan tyda på att man kan ha en primär immunbrist är:

* Långdragna infektioner som ofta drabbar lungor, bihålor och öron (Syns inte alltid på Crp/snabbsänka om man har en infektion i kroppen).

* Dålig effekt av antibiotikabehandling.

* Ovanliga infektioner, som ibland är på ovanliga ställen i kroppen.

* Autoimmunitet (kan förekomma, men inte alltid).

Med behandling kan de flesta leva ett relativt “vanligt” liv, men det kräver, som för många av oss, tillgång till immunglobuliner som utvinns från blodplasma.

Har du frågor om Primär immunbrist eller vill du veta mer? Lämna en kommentar, så försöker vi svara på det vi kan :)


Gillar

Kommentarer