Vaccinationsberättelse

Tanken med denna vaccinationsdagbok är att ni som läsare ska få följa mina dagar efter att jag fått Covid-19 vaccinet. Men som immunbristpatient blir det inte alltid som man har tänkt sig, och biverkningarna knockade mig totalt. Så den tänkta vaccinationsdagboken, blir istället en vaccinationsberättelse om hur mina dagar har sett ut. Glöm inte att det är helt individuellt hur man reagerar på vaccinet, och vad man får för biverkningar, och denna berättelse är hur jag har reagerat, mått och känt mig under denna vaccination!

Jag fick ta vaccinet i grupp 1 p.g.a. att jag tillhör riskgrupp och att jag har hjälp av hemsjukvård. Det vaccin som jag fick var Comirnaty, som är Pfizers vaccin.

Vid kl 16.00 onsdagen den 13/1-21 fick jag ett samtal ifrån distriktssköterskan från hemsjukvården i kommunen där jag bor. De planerade att komma till mig på torsdagen den 14/1-21 på förmiddagen för att ge mig första vaccinsprutan mot Covid-19.

Distriktssköterskan från kommunen kom till mig vid kl.10.00. 5 minuter senare hade jag ett första skydd mot denna hemska plågoande som har satt sina spår av rädsla i snart ett helt år. Så på mindre än fem minuter var ett första skydd inne i kroppen och sedan kom den “alltid” lika roliga väntan på biverkningar. Jag vet med mig att om tar jag ett vaccin som fungerar på mig så får jag biverkningar och det brukar bara vara de vanliga symtomen. Lite feberkänsla, ökad kroppstemperatur, lite hängig och seg, samt värk i armen och lite öm vid insticksstället. Men jag var inte beredd på var hur mina kommande dagar skulle se ut…

Första sprutan satt! :D

Första sprutan satt! :D

DAG 1 14/1-21

“Idag fick jag första vaccinsprutan för Corona!

Det kom en sköterska hit vid 10:00 och 5 minuter senare så var jag vaccinerad! Jag trodde väl aldrig att jag skulle vara såhär glad och känna en sån här lättnad över en spruta.

Vid sjukgymnastiken idag vid 11:00 började jag få ont i armen, och den blev bara tyngre och tyngre och gjorde mer och mer ont, så i slutet utav träningen gick jag och bar på armen för att stötta upp, för att den var så “tung”. Så första biverkningen kom fort denna gång. Sen har jag börjat känna mig febrig, “rödmosig” om kinderna och “mosig” i hela kroppen. Och bara trött och allmänt hängig. Jag känner mig ganska medtagen och det har kommit mer och mer under dagen. Nu på kvällen har jag blivit jättetörstig, och med min vanliga muntorrhet, så dricker jag hela tiden känns det som. Så nu har jag legat i soffan framför en film, med täcke och kudde hela eftermiddagen. Hoppas på en bra natt, och att det blir en lugn helg med inte allt för mycket biverkningar.”

DAG 2 15/1-21
“Fick sova en okej natt men när jag vaknade så var det “feber-mosiga” kvar i kroppen och armen gjorde om inte annat mer ont och var väldigt öm. Det som sedan tillkom under dagen var att jag började känna av och få ont i mina leder och muskler. Känner att jag är väldigt lätt irriterad och grinig. Så febern är nog påväg uppåt. Annars mår jag som jag gjorde igår, bara lite mer allmänt seg och trött. Det är en sån där dag när man känner sig liten och ynklig, och nästan önskar att man inte var vuxen. Utan att man istället var tre år och blev ompysslad av mamma och pappa, haha! När min läkare ringde idag berättade jag för honom att jag tagit sprutan igår så fick jag kommentaren: “Lyllo dig!” Så han var glad att de har kommit igång och börjat komma en bra bit på vägen i den kommunen som jag bor i!”


DAG 3 16/1-21
“Symptomen sedan igår sitter i, och febern börjar komma krypandes under dagen, först mina 37,5 °C, (som är mitt “sjukhus 38 °C”) men sen har det stigit mot 38 °C grader under dagen, och det är ganska hög feber för mig. Så jag känner att jag nojjar mig för att det är så ovant att se de där siffrorna på termometern. Så samtidigt som jag inte känner mig på topp så kom oron för febern också. För att behöva åka in på sjukhuset är de sista jag vill, och speciellt inte nu med all Covid-19 smitta överallt också! Så febertermometern går varm idag. Och med febern så har jag börjat få lite vallningar i kroppen, fryser och svettas om vartannat. Jag har fått mer ont i kroppen under dagen, speciellt i ryggen och ner till svanskotan, så ibland hoppar/skakar jag jättemycket, nästan som spasmer-ryckningar i vissa lägen. Annars är jag trött och har sovit mig igenom större delen utav dagen. Varit trött i huvudet och haft den där allmänna tröttheten som är väldigt påtaglig och som man kan få utav febern. Trots att jag har sovit större delen utav dagen så blir det en tidig kväll idag.. Är så otroligt trött att ögonen bara vill sluta sig och blunda. Så det är väl bara att lyssna på kroppen och försöka vila/sova bort febern och alla symptomen.”


Dag 4. 17/1-21
“ Läget är som det var igår, men jag tror att jag har lite mindre feber, det ligger på mina “feber nivåer” i alla fall. Ängslig och känner mig “liten”, typ “tycka synd om mig själv” - läge.

Det är soffan med täcke och kudde som gäller och att mata film på film precis som det varit de sista dagarna. Det är svårt att hitta ett läge att ligga / sitta i som inte gör att jag hoppar som en fisk på land. Armen gör inte lika ont idag, den ömmar mest bara nu. Så det känns skönt att det börjar släppa lite i alla fall. Det “febermosiga” och rödlätta i ansiktet sitter i, det ser ut lite som om när man har varit ute i kylan och precis kommit in, jag är illröd och varm om kinderna. Annars är det vila och sova som står på schemat. Mycket roligare än så är det inte, haha!

Dag 5 18/1-21
“Läget idag är som det varit de andra dagarna. Det enda som egentligen skiljer är att på armen där sprutan togs så är det en förhårdnad vid sticket, som en klump under huden. Den rör sig/flyttas runt med armrörelserna. Jag tycker att det borde ge med sig nu, i vanliga fall så brukar det sitta i tre-fyra dagar, så det känns som om de borde vara nog nu. Men det kanske är påväg att vända. Trots att jag är väldigt trött, så börjar jag bli lite rastlös i huvudet, och vill göra mer än att bara ligga under täcket och kolla på film. Men kroppen är inte riktigt med på de noterna än… “

Dag 6 19/1-21

“När min läkare ringde idag så berättar jag vilka biverkningar jag fått och hur jag mådde. Och svaret jag fick var “ FAN VA BRA!” - en reaktion som jag verkligen inte förväntat mig!

Men han menade på att det var jättepositivt att jag reagerar för att det visade på att min kropp har tagit till sig vaccinationen och jobbar ordentligt med att bygga ihop ett försvar/skydd mot viruset. Eftersom det är lite som en lottodragning med att ta vaccin som immunbristpatient, då man inte vet om kroppen tar emot det eller inte, så är det visst positivt att må dåligt ibland. Så det är värt att må såhär under en kort period istället för att riskera att få Corona!”


Dag 7- 20/1-21 - Dag 10 23/1-21
“Läget är och har varit detsamma dessa dagar, det enda som egentligen skiljer sig är att febern har börjat att gå ner. Jag får febertoppar lite då och då, men för det mesta så har jag ingen temp, eller ligger runt mina febergränser, men detta i samband med febertopparna. Jag tycker att det har hållt i sig väldigt länge denna gång, och jag börjar bli trött på det här nu. Men jag får försöka se det positivt. Som sagt så mår jag hellre dåligt en liten period, istället för att få Corona!”

Dag 11- 24/1-21 - Dag 13 26/1-21
“Under dessa dagar så har symptomen börjat lägga sig lite för var dag som går och jag börjar att bli människa igen. Det känns i kroppen att jag inte mått helt hundra, då jag är “svag”. Men nu är det bara att förbereda sig inför spruta nummer två, och hoppas på att det blir lindrigare. Men jag ställer in mig på det värsta så är allt som är lindrigare bara positivt. Är inte jättetaggad på att veta att det är dags för spruta nummer två om någon vecka eller så. Men sedan är det gjort och jag kan börja leva lite igen… Men trots att jag har tagit vaccinet så kommer jag självklart att leva i stort sett som innan och följa de restriktionerna som är. Men det är nog mer känslan av att jag inte behöver känna mig som ett djur i bur och vara i stort sätt helt isolerad, och känna en rädsla för varje människa man stöter på.”


Såhär går det till att få sitt vaccin:

Först får du ett papper där du får fylla i några säkerhetsfrågor, såsom om man har någon blodförtunnande medicin, om man har haft någon svår allergi på tidigare vaccinationer eller om man är gravid.

Sedan får du skriva på att du ger sitt medgivande till att du får vaccinet, och det står också vad vaccinet du får heter. Detta är något som sparas i journaler, och du får även ett vaccinationskort i och med att du får första sprutan, det kan vara bra spara så att du i framtiden vet vilket vaccin du har fått. Det är något som experter tipsar om att man ska göra, då det kan bli aktuellt att vi kommer att få fylla på vaccinet, precis som vi gör med vaccinet för influensan. Så då kan det vara bra att veta vilket vaccin det är man har fått, då det är skillnader på dem, bland annat hur man tar dem och hur många doser man tar.

Sedan fylls det också i vilken arm du fick sprutan. Då en av de vanligaste biverkningarna är att man kan känna av lite ömhet och värk i armen. Därför är det bäst är att ta sprutan i den arm som du använder minst, alltså om du är högerhänt, så är det bättre att ta sprutan i vänster arm och tvärtom. Men varför tas vaccinet just i armen? Jo, för att vaccinet sprider sig i hela kroppen med hjälp av lymfkörtlarna, och de sitter bland annat i armen.

När du är stucken och omplåstrad så ska sköterskan stanna med dig i 15 minuter för att se att du tål vaccinet och att du inte får någon direkt reaktion. Är det så att du tidigare har haft någon reaktion mot något vaccin eller läkemedel så ska en sköterska vara med dig i alla fall 30 minuter efter att du fått sprutan.

Vaccinationsberättelsen är skriven av Sophia på UMPI om hennes erfarenhet av covid-19 vaccinationen.

Gillar

Kommentarer