Vaccin Vaccin Vaccin

(Observera att vi inte är experter, detta är hur vi har uppfattat det och hur vi ser på de nya vaccinerna :) Är du osäker, leta information på Folkhälsomyndighetens och din regions hemsida)

Det är ämnet som är högaktuellt och på allas läppar just nu. Men det är också något som kan vara ganska krångligt och svårt att förstå sig på. Vårt mål är att kunna förklara vaccin på ett sätt som är lätt att förstå. Hur det fungerar, vad det är, varför vi tycker vaccin är bra och vad det är för skillnader på olika vacciner? Vi gör ett försök så kanske vi kan få någon mer klokare kring ämnet. So here we go! :D

Vaccinet mot Covid -19 tas i två doser. Med ca tre veckors mellanrum beroende på vilket av vaccinen man får. 1:a dosen vaccin ger ett gott skydd efter ca 14 dagar. 2:a dosen ger ett “toppenskydd” det också efter 14 dagar och man bör kunna känna sig lugnare i sitt “smittoläge”. Men även om du är fullt vaccinerad och har symptom som feber, hosta och förkylning, stanna hemma från jobb, skola eller annan socialt umgänge. Alla ska fortfarande vara försiktiga, och följa de restriktionerna som finns, men tänk på att du med en immunbristdiagnos bör vara fortsatt lite extra försiktig. Det kan hända att du inte tar till dig vaccinet lika bra som någon som är frisk gör, och då det fortfarande är en ny situation, och ingen riktigt vet hur varken viruset eller vaccinet påverkar oss, så “Better safe than sorry”...

Det är fortfarande många som inte fått sitt vaccin. Det är egentligen inte förrän sista sprutan är tagen + 14 dagar som den sista frivilliga person fått sin spruta nummer två,

som vi kanske kan börja luta oss tillbaka och återgå till en mer “vanlig” vardag. Man hoppas på att uppnå så kallad flockimmunitet till midsommar, men då förutsatt att så många som möjligt faktiskt tar vaccinet. Bara för att du är skyddad och vaccinerad, så innebär det inte att du inte kan bära på smittan, och då i ett spontant/okontrollerat ögonblick sprida smittan vidare.

Tänk dig att viruset är någon du möter när du är ute och går på stan, och när viruset ser dig så ser eller känner inte viruset om du är vaccinerad eller inte. Viruset hoppar alltså på dig ändå, men det tar inte fäste och gör dig inte sjuk. Men istället kan det ta “snålskjuts” på dig, tills det förhoppningsvis kan hitta någon annan att hoppa på, som kanske inte är vaccinerad eller har antikroppar, och gör då den personen sjuk istället. Därför är det viktigt att fortsätta hålla på de restriktioner och riktlinjer vi har tills regeringen eller folkhälsomyndigheterna säger något annat, för att kunna minska och stoppa virusets framfart.

Därför är det också viktigt att så många som möjligt faktiskt vaccinerar sig. Även om du är en frisk person, som inte är i någon direkt riskgrupp, så hjälper du oss som inte har något vidare immunförsvar att skydda oss. De flesta av oss har någon runt omkring oss som är sjuk, i riskgrupp, eller är äldre än 65+. Så om du tvekar och inte tycker att just du behöver ta och vaccinera dig, gör det för de runt omkring dig, för att skydda dem/oss mot att bli smittade och sjuka. För att det är på så sätt som vi har kunnat stoppa och nästan kunnat utrotat vissa sjukdomar, som t.ex. mässlingen.

Så ett viktigt råd från oss: Slappna inte av och släpp på alla restriktioner och riktlinjer, bara för att du har ett skydd. Tänk på dem omkring dig - Det räddar liv.

För oss som tar gammaglobulin och får antikroppar via våra mediciner, kommer framöver troligtvis att få lite antikroppar mot Covid-19 därigenom. Det kommer dock dröja, då en dos/batch tar ca 1 år att framställas. Men den som väntar på något gott…

Biverkningar:

De vanligaste biverkningarna sitter oftast i, i två-tre dagar, men det är helt individuellt. Vissa reagerar inte alls, medans vissa kan må dåligt i flera dagar. Kända biverkningar är bland annat rodnad och ömhet vid instickningsstället, muskelvärk och feber. Ca 1 av 100 000 har fått en anafylaktisk reaktion, men det är oftast kända fall, som har fått det vid tidigare vaccinationer, och dessa får oftast ta sitt vaccin i sjukhusmiljö med vårdpersonal runt omkring sig. De får också vänta en lite längre, mer kontrollerad stund med vårdpersonalen efter att de fått sprutan, så att de är på rätt ställe ifall något skulle hända.

De flesta får mer biverkningar efter spruta nummer två. 1:a sprutan låter kroppen “lära känna” smittoämnet och börjar “hajja till”. Kroppen ska förstå att det här viruset kan komma in i kroppen och försöka göra dig sjuk, lära dig slåss emot det för att kunna skydda dig om det skulle komma och försöka smitta dig igen. Och när spruta nr. 2 kommer in i kroppen så startar den en ordentlig immunaktivering, och därav kan vi reagera mer på spruta nr. 2. Men det är oftast bara någon dag extra med biverkningar, och ibland lite högre feber.

Om du har haft Corona behöver du då vaccinera dig?

Ja, det kan vara en god idé. Som sagt så är denna Covid-19 situation väldigt ny, och vi vet fortfarande inte hur det kommer att påverka oss. Men man vet att antikropparna kan försvinna i väldigt olika takt, men man har också sett att om man vaccinerar sig trots att man har haft Covid-19, så fungerar det lite som vaccinspruta nr. 2. Man får en “boost” och hjälper kroppen att skydda sig lite extra. Och man har inte sett att det har gett några mer eller konstigare biverkningar, än om du inte har haft Covid-19.

Har du fått biverkningar utav ditt vaccin?

Då kan du registrera in det till läkemedelsverket, det hjälper dem som jobbar med att ta fram de bästa och mest effektiva vaccinet, med så lite biverkningar som möjligt. Följ denna länk så kommer du direkt till läkemedelsverkets sida för rapportering av biverkningar.

https://www.lakemedelsverket.se/sv/rapportera-biverkningar

Detta är som sagt ett ämne som man inte kan missa, och det pratas om det överallt, så självklart skapar det många frågetecken. Men glöm inte att denna covid-situation är så pass ny att forskare och läkare inte vet och inte kan säga hur framtiden kommer att se ut, hur det påverkar oss eller kommer att påverka oss. Men de gör så gott de kan, och sjukvården har gjort ett så otroligt jobb för att försöka skydda oss så gott de kan, och de riskerar sina liv varje dag de går till jobbet. Så sist men inte minst så vill vi ge en stor eloge och ett stort tack till de som forskar i ämnet, och till de som jobbar inom sjukvården och andra samhällsviktiga organisationer för att de gör vad de kan för att stoppa detta hemska virus!

På söndag kommer del 2 av vaccinationsberättelsen om hur det var att ta den andra sprutan av covid-19 vaccinet, det vill ni inte missa! ;)

Gillar

Kommentarer