UMPI-armband och snabbfakta

Hur går det med zebra promenaderna? Vi i UMPI promenerar på och samlar både steg och tid. Kom ihåg att registrera din tid som du är ute och går hos www.pio.nu för att hjälpa till att samla in pengar till PIO.

Under den här veckan har du också chansen att köpa ett eget hemmagjort UMPI-band som kan pryda din handled eller klädesplagg under dina promenader. Det används flitigt av alla oss i UMPI-gänget och vi är så glada och imponerade över att Sophia ville göra banden. Dom är riktigt fina, och passar perfekt på en zebra promenad om du frågar oss! :)

Zebran är ju en symbol för ovanliga sjukdomar, då den försöker belysa att det kan vara något så ovanligt som en zebra som klapprar med hovarna.
- Men visste du att det idag finns upp emot 40 000 människor i Sverige som har en avvikelse i immunförsvaret, där många har en relativt lindrig form av immunbrist?
- Eller att man beräknar att ca 5000 personer i Sverige skulle kunna vara i behov av behandling för sin avvikelse i immunförsvaret, men att bara ca 3000 vuxna och barn i nuläget har fått en diagnos?

Det finns alltså ett stort mörkertal om man tittar på dessa siffror och det är bland annat det den här veckan är till för. Att sprida kunskapen om immunbrister så att fler kan få rätt diagnos i rätt tid och för att så många som möjligt med primär immunbrist ska kunna leva ett så vanligt och bra liv som möjligt!

Lyckligtvis har det nu blivit möjligt att genomföra nyföddhetsscreening för SCID I Sverige, som är en av de allvarligaste formerna av primär immunbrist. Detta innebär att man kan rädda betydligt fler och kanske också öka kunskapen om primära immunbrister även ute i samhället.

Så köp ett eget UMPI-band eller klä dig i svart och vitt. Det kanske kan skapa diskussioner som tillslut kan rädda någons liv, ganska häftigt egentligen!

Vill du veta mer om primär immunbrist kan vi rekommendera att kolla in PIOs hemsida som vi nämnde ovan och även socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd om man är intresserad av det mer "kliniska".

Hoppas ni har en fin Söndag!
// UMPI-gänget

Gillar

Kommentarer