Skillnad på vaccin och vaccin

Vaccinationer är ett ämne de flesta diskuterar för tillfället. Särskilt i och med det nya vaccinet mot corona som en del börjat vaccineras mot. Men visste du att det finns olika typer av vacciner? Nu tänker du kanske att det är klart det gör. Influensavaccinet är ju inte samma som stelkrampssprutan, och det stämmer såklart. Men det finns en till åtskiljning som man kan göra, som är särskilt viktig att göra för oss immunbristare och för andra med nedsatt immunförsvar av olika skäl. Man kan nämligen dela upp vacciner i två olika grupper. Levande vaccin och avdödat vaccin.

När man får ett levande vaccin innebär det att man får en försvagad variant av det smittämne som man vill att immunförsvaret ska bygga upp ett skydd mot. Som i fallet med vaccination mot mässling, innebär det att en svagare variant av smittämnet från mässling sprutas in i kroppen så att immunförsvaret sen får göra sitt jobb och bilda antikroppar mot det. Det är då så pass svagt att de flesta inte får biverkningar eller utvecklar sjukdomen själv. Eftersom en del av immunbristsjukdomarna innebär att man inte kan bilda antikroppar, är det alltså inte så smart att ta levande vacciner för oss immunbristare. Vi får istället hoppas på att de som kan vaccineras mot dessa sjukdomar som kräver levande vaccin gör det, så att vi blir skyddade på det sättet. En typ av vaccin som de flesta av oss dock kan ta är avdödat vaccin.

När vaccinet är avdödat innebär det, som det låter, att det inte är ett levande vaccin. Alltså är det döda bakterier eller virus som sprutas in i kroppen som sedan ska stimulera immunförsvaret att bilda antikroppar. Detta är för de flesta av oss ofarliga att ta, men det är oklart hur stor effekt vi får av de vaccinen eftersom många av oss har problem med antikroppsproduktionen. De flesta immunbristare brukar, vad vi vet, i alla fall få rekommendationen att ta såna vaccin då det kanske kan ha en liten effekt och eventuellt ge mildare symtom av sjukdomen om man ändå skulle få den.

Det här är alltså ganska viktigt för oss att känna till innan vi väljer att vaccinera oss, kunskap som kan rädda liv i värsta fall. Numera finns det ju också ett nytt typ av vaccin som är på, vad känns som, allas läppar. m-RNA vaccin. En av oss på UMPI har fått den första dosen av corona vaccinet och kommer dela med sig om upplevelsen här framöver, så "stay tuned"!


Gillar

Kommentarer