Autism och känslor

Assalamu Aleikom


Ofta får jag höra/läsa om att mitt barn är känslolös, empatilös. Mitt fina, vackra, underbara barn. Han som älskar med varje nerv i sin kropp, som skyddar de sina, han som jublar av lycka, kryper ihop av skam, skakar av rädsla, han som blir så förbannad att kuddarna flyger, skulle han vara känslolös? Han känner mer och starkare. Men han har svårigheter med att tyda andras känslor, och har svårt att förklara sina egna. Men känslolös, inte!

Empatilös, ja det kan det tolkas som om man inte försöker förstå. Det är svårt att ge en korrekt respons när man inte förstår den andra personens känslor/situation. Han vill inte göra någon ledsen, men ibland blir det fel. Han ger ofta råd och tips på hur man ska förändra/förbättra för att det ska bli bättre.
Han vet om att han har svårigheter med detta och han skäms, skäms så otroligt mycket. Något som är så lätt, kan vara så svårt. För det ser ju så lätt ut för oss andra.

Vi diskuterar sådant här hela tiden och svaren ska ju komma direkt. Jag är ju inte riktigt lika snabbtänkt som honom men tycker att jag kom på ett bra exempel.
Tänk dig kunden som skrek åt mig att jag skulle ta av mig slöjan, NU. Jag blev arg, rädd, ledsen, kände skam. Tror du att folk som inte gillar slöjan skulle förstå varför jag känner mig ledsen? Varför jag inte blev glad?
Nej, det finns NT personer som inte förstår, som inte kan sätta sig in i situationen. Det är svårt även för oss ibland.


Han kan säga tokiga saker, tyda känslor fel, såra med ovilja, men hans känslor är äkta och STORA.

Just nu är ett av hans bekymmer hur han ska visa att han inte favoriserar bland sina kusiner. Så det har han löst genom att han (min plånbok) köper exakt samma saker till dem. Vi har gott om tid att ta tag i den situationen, de är båda bäbisar så vi har flera år på oss.Tänkte avsluta detta med att säga, får du en kram av min son så ta det som den gåva det är. Det sker kanske en gång i din livstid, om du har tur. De allra flesta får bara drömma om en kram, där ingår de flesta i min familj.
Det är bara jag som har det privilegiet att få dagliga kramar.

Frid, Umm D.

  • Autism

Gillar

Kommentarer