Ozark och hjärtsjukdom

Alltså, jag är såld på denna serie... Den är grymt spännande och skådisarna spelar så bra. Älskar deras sätt att prata omkull folk för att lyckas med sin pengatvätt. Tyvärr tyckte Micke den var för invecklad och för många olika karaktärer när säsong 2 släpptes, men inte jag. Ikväll har jag sett två avsnitt på raken och skulle lätt kunna se några till...Visas på Netflix

VAD ÄR AORTASTENOS?

Aortastenos är en hjärtsjukdom som uppstår i hjärtklaffarna. I ett friskt hjärta finns fyra hjärtklaffar som ser till att blodet pumpas i rätt riktning genom hjärtat så att det når ut till kroppens vävnader och organ. Om någon av de fyra hjärtklaffarna drabbas av sjukdom eller skada måste hjärtat arbeta hårdare vilket leder till att det överbelastas på sikt och personen som drabbas kan bli mycket sjuk.

SYMTOM

De vanligaste symtomen vid aortastenos är att man har svårt att andas eller att man har ont i bröstet, vilket orsakar svårighet att utföra någon ansträngande fysisk aktivitet. Symtomen kan också leda till yrsel och svimningar. I många fall finns det inga uppenbara symtom vid aortastenos, vilket ofta lämnar tillståndet odiagnostiserat och obehandlat. Aortastenos blir värre, till och med livshotande, ju mer omfattande symtomen blir och ju längre sjukdomen får fortlöpa.

AORTASTENOS I SIFFROR:

  • Drabbar upp till 7 % av befolkningen över 65 år
  • Drabbar upp till 10 % av befolkningen över 85 år
  • Europas vanligaste hjärtklaffsjukdom
  • Vid obehandlad aortastenos leder 50 % av fallen till döden inom två år efter de första symtomen – och endast 20 % av de insjuknade lever inom fem år.


Att bli diagnostiserad

Din läkare använder ett stetoskop för att lyssna efter det karaktäristiska ”blåsljudet" eller "klick-ljudet" som vanligtvis är den första indikationen på en hjärtklaffsjukdom.


I hela mitt liv har jag haft blåsljud på mitt hjärta. Flertalet läkare har kommenterat det när de lyssnat på mitt hjärta då jag tex sökt för hosta, astma eller liknande. För 3 år sedan tyckte min dåvarande husläkare att jag skulle kolla upp vad som är grunden för blåsljudet. Svaret blev "lindrig aorta stenos", vilket är en otroligt vanlig hjärtsjukdom och många har det men vet inte ens om det. jag fick rekommendationer att kolla mitt hjärta vartannat år, vilket betyder att för min del var det dags 2017. Nu blev det inte så och det har varit mycket i mitt liv ändå, men nu är det dags. Des senaste gångerna jag varit i Mora har jag blivit tillsagd att kolla upp det, för jag har som sagt några av symtomen. Det är inte farligt just nu, men det är ändå en sjukdom som hela tiden utvecklas. När jag läste lite om diagnosen så tänkte jag direkt, -Herre gud, jag kan ju få hjärtsvikt och dö när som helst! Och JA, visst är det så men samtidigt är sannolikheten inte jätte stor då jag fortfarande är relativt ung. Men som äldre så kommer jag att ha ett framtida problem.. Idag skickade läkaren en remiss för grundlig hjärtundersökning och eventuellt arbetsprov. Känns lite obehagligt, men samtidigt ganska viktigt ändå. Så med detta vill jag bara göra er uppmärksamma på att ett blåsljud på hjärtat är en deffekt, och kan vara början på en klaff-förträngning skl stenos. Och det går att åtgärda. inte genom medicin, men genom en hjärtoperation då man får en mekanisk klaff istället.

Usch, bara för att jag skriver om hjärtat här så gör det mig lite orolig. Läskigt är bara förnamnet. Och visst blev det ett bra inlägg? Från Netflix och Ozark till hjärtsjukdom, jag ber om ursäkt. Nemo och Micke snarkar redan sött och jag tror att jag ska göra dem sällskap. Har tagit min sömniga tablett och hoppas på en god natts sömn, utan avbrott tack. Och imorgon börjar jag först klockan 12 vilket passar mig perfekt.

GODNATT

Ulrika

  • 98 visningar
  • Nära Limavägen , Leksand

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229