2018- annorlunda, modigt och utvecklande

januari

Min sista månad som anställd förskollärare på MM. Det känns lite i hjärtat då jag cyklar fram och tillbaka, Sickla-Mariatorget. Jag vet att Stockholm alltid kommer ha en stor plats i mitt hjärta. Jag säger farväl till allt, trafiken, affärerna, vänner och stressen. Äntligen är det dags att förverkliga vår dröm! Jag går i terapi en gång i veckan och det får mig att orka hela vägen. Osäkerhet är jobbigt om man som jag helt tappat fotfästet. Blir avtackad på mitt jobb med tårta och blommor. Även småfolket avtackar mig ordentligt och det rullar tårar nedför mina kinder då det dimper ned ett tackkort från dem i lådan... Jag får blomstercheckar och fina ord som jag tar med mig då jag går vidare.

Februari

Jag är ledig hela månaden, och frisk anmäler mig till försäkringskassan den 13/2. Det känns läskigt efter att ha varit beroende av dem i drygt ett år. Vi packar ned allt vi har inför flytten och när dagen väl kommer känns det så spännande. Vi bokade flyttfirma och eftersom flytten ändå var relativt lång, så sträcker den sig över två dagar. Vi åker till Leksand och sover vår första natt på Åkerblads i Tällberg. Vi njuter av tystnaden i vår nya lägenhet, kung Bore är givmild och snön vräker ner i mängder så också kylan då vi flera dagar har runt -20. Jag åker till Stockholm varannan vecka för att träffa min P. Vilket är välbehövligt då livet inte slutar att kännas, bara för att man flyttar.

Mars

Jag börjar jobba i Leksands Kommun, men blir lite snuvad på närheten och placeras i Insjön. Det fungerar inte alls, och det fungerar inte heller att jobba heltid. Hur tänkte jag egentligen? Den 25/3 blir jag sjukskriven 50% igen av min läkare i Sickla. Jag tar också första kontakten med psykiatrin i Dalarna. Pendlar till Stockholm regelbundet för att fortsätta min terapi. Vi åker ner till Sickla för att avsluta vår bostadsaffär där den 15/3. Äntligen är allt klart och vi kan gå vidare med husletningen i Dalarna. Den 29/3 hämtar vi hem vår nya fyrbente vän Nemo alias Labretts Knipa, och det är så mysigt att återigen ha en hund. Undrar hur många gånger han har blivit kallad Atlas fast han heter Nemo?

April

Jag fortsätter att jobba i Insjön och trots att snön funnits i mängder, så smälter den ovanligt fort. Vi firar lite påsk och Mickes födelsedag med tårta. Jag cyklar 1,1 mil enkel väg till jobbet, och anmäler mig till Leksandsrundan. Micke vikarierar i hemtjänsten och släpar hem värsta magbacillen till oss alla. Nemo växer och lär sig snabbt att gå till ytterdörren om han behöver ut. Vi tar också med Nemo på promenader vid Solvändan, och han njuter av att få upptäcka världen. Valborg firar vi i Västanvik tillsammans med min barndomsvän och familj.

Maj

Vi går på massor av husvisningar, Insjön, Vikarbyn, Rättvik och Häradsbygden. Men inget känns 100 och vi misströstar litegrann. Det är en varm vår och vi är mycket utomhus. Jag träffar min nya läkare i Mora för första gången och han känns bra och förstående. Jag får avslag av försäkringskassan och tappar totalt allt, vill bara dö och funderade ett tag på att lägga mig på spåret, då jag cyklar jämnt det varje dag. Min läkare blir tokig och han får mig att lova och svära att inte göra slag i saken. M, min fasta vårdkontakt på Öppen psykiatrin i Rättvik stöttar mig och jag hittar tillbaka till vardagen igen.

Juni

Jag älskar juni månad, och den här slår de senaste junis med hästlängder. Det är varmt och vackert. Vi fortsätter att titta på hus och budar ordentligt på ett i Insjön. Tyvärr var det en till som också ville ha det så vi lägger oss. Nemo badar för första gången i Västanvik, då han plumsar i från bryggan. Oj om man hade haft kameran framme! Han förstod nog inte vad som hände, men det utlöste ju en badsommar utan dess like också. Vi firar midsommar i Leksand och Gropen tillsammans med alla andra. Just midsommarafton är som vanligt kylslagen och man funderar vart man lagt fingervantarna. Jag köper min "tuppljusstake" i smedjan i Leksand, och umgås med min vän. vi har så mycket att ta igen, så vi får liksom inte nog av varandra. Jag går på 8 veckors ledighet, då jag definitivt tycker jag är värd det efter vårens jobbigheter.

Juli

Jag avslutade min terapi med bästa P under midsommarveckan och har istället regelbunden kontakt med M på Öppen psykiatrin. Han känns äkta, även om hans daladialekt gör att jag måste le emellanåt. Sommaren är varm, mycket varm! Simon sommarjobbar hos kommunens park och skötsel och Micke jobbar som brevbärare i Gagnef. Jag och Nemo stänger in oss under de varmaste timmarna på dagen. Sen när Micke kommer hem från jobbet blir det bad, i stort sett varje dag. Simon rycker in i lumpen den 23/7 och tycker att det är skit jobbigt i början. Men efter någon vecka är han van och inser att det bara är att fortsätta. Vi tittar på hus hela tiden men hittar inget som är DET huset. vi åker bort en helg till Orsa Grönklitt, för att fiska och plocka hjortron. Det är säkert 30 grader konstant, och skogsbränderna bryter ut i norra Dalarna.

Augusti

Jag börjar jobba igen en vecka in i augusti. Nu i Leksand istället och det känns så mycket bättre. Jag träffar min läkare igen och han ber mig fundera över om jag ska få ett sjukintyg som gäller för lång tid på 50-75%, då han tror att jag aldrig mer kommer kunna jobba heltid. Han ändrar min diagnos till recidiverande depression och ber försäkrings kassan om ett möte.Det är tufft på förskolan, då jag tampas med att fortfarande vara den duktiga förskolläraren och den privata trasig jag som faktiskt inte har huvudet med mig. Föräldramötet blev en aha upplevelse då jag inte vet vad jag sa eller fick fram ett knyst. Koncentrationen är noll och minnesluckorna grymt stora. Jag bryter ihop några gånger på jobbet och det är nära att jag sjukskriver mig helt. många tårar och svarta tankar. Det är fortfarande väldigt varmt och sommaren kommer gå till historien som en av de varmaste och torraste.

September

Det är fortfarande väldigt fint väder och vi går många och långa promenader med Nemo. Limsjön runt i åskskur med bästa barndomsvännen och svampletning i skogen. Vi åker och tittar på många hus och ett av dem är huset på Sollerön. En chansning, då huset legat ett tag och redan haft visning. Simon blir hemskickad från lumpen med lunginflammation och lyckas såklart smitta både mig och Micke. 40 graders feber och hostan från helvetet. Jag och Micke hör bubblandet i halsen på varandra då vi ligger och feber frossar tillsammans i sängen. Jag får problem med min astma också och är på vårdcentralen 4 gånger på 2 veckor. Behöver inte ens visa leg längre, då tjejen i kassan känner igen mig. Den 25/9 lägger vi bud på huset på Sollerön och från sjuksängen sköter vi allt gällande köpet.

Oktober

Mina värden är piss dåliga pga lunginflammationen, likaså astman som inte vill ge sig. Jag är totalt hemma i 4 veckor innan jag orkar gå till jobbet igen. Aldrig mera lunginflammation! Vi säger upp våran hyresrätt och börjar planera för flytt till Sollerön. Äntligen är det sista anhalten av flytt Stockholm- Dalarna. Det känns så rätt med vårt hus, att jag tom börjar gråta när vi åker ifrån huset. Vi börjar packa igen och har flera potentiella hyresgäster hemma, vilket är jobbigt mitt i en flytt. Jag säger upp mig ifrån min anställning i Leksand och får slippa mina 3 månaders uppsägningstid. Ska jag bli glad eller ledsen, för jag får inte ens ett tack ifrån min arbetsgivare. Den 31/10 skriver vi kontrakt på vår drömkåk och vi är nu ägare till eliten charmig gård! Otroligt. Overkligt!

November

Jag börjar leta jobb och får napp direkt. En resurstjänst på Sollerö skola och tar den utan att blinka. Vi flyttar in i vårt hus den 9/11, och det känns så himla bra. Jag jobbar och upptäcker ganska snart att min uppgift är svårare jag trodde. Det påverkar min PTSD väldigt negativt och ångesten eskalerar. Jag tappar fotfästet lite grann och hamnar i en ordentlig svacka, det är inte kul att jobba och bli slagen på jobbet. Jag fyller år och min fina vän kommer på husesyn och med blommor. Jag träffar min läkare igen och from nu så vill jag jobba 75%. Nemo växer och han älskar att bo på landet. Han är som sagt ingen koppelhund, utan trivs bättre lös.

December

Så var vi inne i den sista månaden. Jag bestämmer mig drastiskt för att säga upp mig ifrån min resurstjänst, då jag bara mår sämre och sämre. Jag skickar flera "hjälp" till min vårdkontakt M i Rättvik, även fast jag ska byta och få en ny kontakt. Men han lyssnar och fixar en akut läkartid åt mig. Jag blir nu helt sjukskriven igen tom 31/1, då min ångest och mina flashbacks är tillbaka igen, nu mer än på länge. Det känns tufft att säga upp sig från jobbet, då allt annat känns så bra. Men den här gången värdesätter jag min egen hälsa. Simon fyller 20 år och får fira sin stora dag ute i skogen på en övning. Tänk att han är så stor som 20 år! Herregud vad gammal jag känner mig...Snön kommer 7-8/12 och vi får fira en vit jul i vårt nya hus. Jag har målat om i vardagsrummet, och njuter av naturen utanför min ytterdörr. "Det känns som man är på fjällsemester varje dag, säger Micke" och jag är stolt varje dag jag låser upp dörren. Vårt hus. Jag kan fortfarande bli tårögd och tro att det inte är sant emellanåt. Tänka sig att vi fick ett hus innan året är slut? Resan har varit otroligt lång och krokig, men sjutton också vad man har utvecklats på vägen. En del obekvämligheter såklart, men säg dem som är så modiga som vi faktiskt har varit? Lämnat allt, jobb, vänner och vår trygga punkt. Storstaden för landet. För att leva vår dröm. Ja, man lever bara en gång och det är nu...Jag är så glad att vi vågade och att vi får skåla in ett nytt år i vårt hus, på vår lilla charmiga gård i Dalarna....❤️

Jag ser fram emot ett nytt år och jag hoppas att det går åt rätt håll, nu när vi har allt det praktiska man behöver för att må bra. Förutom jobb då såklart.. men det löser sig...

Ulrika

  • 266 visningar
  • Nära Wiksvägen , Sollerön

Gillar

Kommentarer

Nillans
Nillans,
Vilka förändringar du gjort ❤nouw.com/nillans
Ulvelotta
Ulvelotta,
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag blir så imponerad av er alla somkan dra er till minnes vad som hänt månad efter månad.nouw.com/stenhagenbettan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229