Bergisar brukar ofta finnas på olika bagerier men jag tycker att bröd överlag kan se ganska tråkiga ut om man inte har olika formar och jäskorgar, därför flätade jag bröden i en femfläta för att få lite mönster på bröden.

Här är receptet:

4 dl rågsikt

9 dl vetemjöl

25g jäst

5 dl ljummet vatten

25g smör

1 msk socker

1 msk salt

1 uppvispat ägg

Blå Vallmofrön(valfritt)

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och arbeta den i maskin i några minuter. Knåda degen efter för hand i ca 5 min för att få glutentrådarna ska bli starka för ett luftigare bröd

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i tre delar. Forma dem till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.(jag flätade mina med en femfläta)

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla limporna med ägg och strö över vallmofrön. (Snitta limporna med en kniv, Om du inte flätat dem)

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Kladdkakemuffins som enkelt går att göra glutenfria om man vill. Går snabbt att göra och är väldigt gott både nygräddade och kalla.

Här är receptet:

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl (byt ut mot samma mängd glutenfri mjölmix Om du vill ha den glutenfri)

1 msk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

100g smält smör

Rör ihop ägg och socker - vispa ej.

Blanda ner de torra ingredienserna.

Rör ner det smälta matfettet.

Klicka ner smeten i små muffinsformar.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter.

Låt svalna och ställ in i kylen en stund så blir den seg och god.

Likes

Comments

Rosa Budapestrulle med mandel istället för hasselnötter, blev väldigt god och saftig med överdrivet mycket fyllning.

1dl strösocker

1,5 dl mandelmjöl

0,5 dl maizena

4 äggvitor

1dl strösocker

Röd karamellfärg

3dl grädde (vispad)

1 burk Konserverade mandarinklyftor

50g mjölkchoklad

Vaniljkräm (valfritt)

Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Blanda strösocker,mandelmjöl och maizena i en bunke.

Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret och vispa till en fast maräng. Blanda ner lite karamellfärg och blanda till den färg du vill ha (ta inte för mycket då kan marängen bli för lös ha färgpasta,gel eller pulver då)

Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat.

Spritsa ut med sprits och tyll, strängar tätt på bakplåtspappret tills smeten tar slut

Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min.

Ta ut botten ur ugnen och låt svalna,

lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt.

Stryk på ett tunt lager vaniljkräm (valfritt, jag hade kvar från det jag bakat innan)

sprid ut mandarinklyftorna och rulla ihop till en rulle.

Ringla över lite smält mjölk choklad och pudra på lite Florsocker.

Likes

Comments

Glutenfria semlor med hemmagjord mandelmassa. Jag tycker att glutenfritt ofta kan smaka väldigt tråkigt och vara torra, men dessa är luftiga och fluffiga och smakar som vanliga.

Vill man även ha laktosfria är det bara att byta till laktosfritt.

Här är receptet:

10 STORA eller 20 små

50 g jäst för söta degar

75 g rumstempererat smör

5 dl mjölk

1 tsk xantangummi

1/2 dl strösocker

1 1/2 tsk kardemumma malen

2 krm salt

1 ägg

ca 16 dl glutenfri mjölmix

Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt xantangummi. låt svälla 10 minuter.

Blanda ner socker, kardemumma, salt, uppvispat ägg, smöret i bitar och mjölet, lite i taget, Arbeta degen väl i maskin.

Jäs övertäckt i bunken ca 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bord, dela den i 10 (stora) eller 20 (små) bitar och forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt.

Täck över och jäs 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg

Sätt ugnen på 250°C.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna under bakduk.

Klipp ner en trekant i bullen så att du kan fylla den med mandelmassa, lägg bort locket så länge.

Mandelmassa:

200 g mandlar

200g florsocker

2 äggvitor


1. Mixa mandlarna till små små bitar, nästan pulver i en matberedare.

2. Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat.

3. Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa.

3 dl grädde

Florsocker

Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa eller klicka på grädden och lägg på locket, pudra med florsocker.

Vill man inte ha mandelmassa så kan man fylla semlan men vaniljkräm (som på bilden) eller nutella.

Likes

Comments

Dessa dinkelfrallor är de godaste jag har ätit, de tog slut på ca 2 dagar här hemma och fick därför baka ännu fler. Det smartaste är nog att dubbla receptet på en gång.

Här är receptet.


Dinkelfrallor 10st

25g jäst

2,75 dl ljummet vatten

7 dl dinkelmjöl

25g smör

1 tsk salt

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.

4. knåda degen lätt på mjölat bakbord.

5. Dela degen i 10 bitar och forma dem till bollar. Lägg bollarna på plåt med bakplåts- papper

6. Jäs under bakduk, 40 minuter.

7. Värm ugnen till 220°C.

8. Pensla bröden med uppvispat ägg.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 13-15 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.


Likes

Comments