Havet !

nouw.com/nouw30daychallenge #nouw30daychallenege

​

Jag har en DJUP relation till Havet 😃😎

VÀxte upp nÀra havet och vi besökte det dagligen pÄ somrarna och ofta de andra Ärstiderna . Vi hade bÄt nÄgra Är och fÀrdades ofta uppÄt Smögen . DÄ var havet mycket bad , bÄt , fiske och bus . Saltvatten pÄ huden och sand mellan tÄrna och en och annan krabba pÄ kroken . Minns ocksÄ hur vi tog med fin , mjuk strand sand med smÄ snÀckor i hem till vÄra undulaters burar . Det var uppskattat hos dem ocksÄ .

Men Havet gör en gott pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt . En stilla och klar dag se ut över havet tills blicken nĂ„r horisonten , det ger ett lugn som sprider sig i bĂ„de kropp och sjĂ€l . Även ett stormigt hav Ă€r vackert och mĂ€ktigt .

Jag har en stor respekt för havet . Tyckte inte om att vara under vatten i yngre Är . Nu börjar jag istÀllet kÀnna att jag börjar bli nyfiken pÄ hur vÀrlden under ytan ser ut och kÀnns .

PÄ Sveriges framsida..... Àr det som bjuds frÄn havet nÄgot som gÀrna hamnar pÄ tallriken . TÀnk en sommarkvÀll pÄ klipporna med fÀrska rÀkor och kallt rosevin samtidigt som man ser marelden som dansar pÄ vÄgorna.

Och dÄ Àr det inget som stoppar mig att hoppa i vÄgorna oavsett om det Àr 2+ eller 22+ i vattnet.


Det finns flera teorier som försöker förklara hur jordens hav först uppstod . De flesta argumenterar för tvÄ eller tre ursprungliga kÀllor men tillmÀter dessa kÀllor olika betydelse . En av kÀllorna ska vara vatten som frigjorts ur jordens inre i form av Änga som först bildat atmosfÀren för att sedan producera stora mÀngder regn . En annan kÀlla ska vara de stora antal meteoriter som trÀffade det unga jordklotet och som bidragit till mÀngden vatten pÄ jorden. Ytterligare en kÀlla kan vara en förmodad ring av is som omgivit jorden, ungefÀr som Saturnus ringar, och som jordens gravitation dragit ned i atmosfÀren.

HavsvÄgor Àr mekaniska vÄgor som fortplantar sig lÀngs med havsytan. Inget vatten "följer" vÄgorna. Det enda som transporteras med vÄgorna över havsytan Àr energi. NÀr vÄgorna nÄr land frigörs denna energi.

MÄnga Äker till stranden för att koppla av , varva ner och komma i kontakt med naturen och sola . NÀr du tar en promenad pÄ stranden rensar du ditt sinne, och du kan Àven kombinera det med att massera fötterna med havsvatten mot stenarna . Men de flesta kÀnner inte till fördelarna med havsvatten för kroppen . Bra att veta veta Àr att havsvatten har en annan sammansÀttning Àn sötvatten frÄn sjöar, dammar och vattendrag . Det innehÄller zink, jod, kalium och spÄrÀmnen som gör det till en bra vÀn för huden och kroppen i allmÀnhet . Bland de viktigaste egenskaperna hittar vi en antibiotisk effekt och att det Àr bra för att lÀka sÄr. Havet anvÀnds för rehabilitering av muskelskador och skonsamt och Àr effektivt att trÀna i. Eller varför inte bara flyta runt pÄ en luftmadrass med en drink i handen... Havet innehÄller ocksÄ magnesium som hjÀlper till att lindra Ängest. Sen anvÀnds mÄnga av dom hÀr Àmnen i produkter som finns att köpa ute i handeln . Sedan fÄr man inte glömma fisk och allt man anvÀnder havsvarelserna till . Vilken resurs !! Men TyvÀrr tar vi inte hand om den för framtida generationer.

SĂ„ dĂ€rför kysser jag nu Havet !!! 😘

  • 115 visningar

Gillar

Kommentarer