• DEN TOLFTE FEBRUARI •

Och dag 12 för #nouw30daychallenge

HSP = High Sensitive Person ,,,, Högkänslighet

Tittade på Skavlan i fredags med Märtha Louise om att vara en högkänslig person.

Hon satte orden på det som jag alltid känt och förstått sedan några år tbx att även jag är.

Att känna av människors energier i alla lägen , sinnestämningar och människor som sällan säger hur de egentligen mår...

Och har förstått nu varför jag inte trivs i stora folksamlingar och köpcentrum.

Som Märtha Louise sa så känns det som att brotta sig igenom så mkt energier , känna alla sinnesstämningar , det tar mkt energi.

Men ändå så häftigt. Känner mig rik med alla känselspröt ...Tecken på att du kan vara högkänslig

Högkänslighet är varken en sjukdom eller särskilt ovanligt. Enligt Sveriges förening för högkänsliga (SFH) bär cirka 15-20 procent av världens befolkning på det medfödda personlighetsdraget.

Utmärkande för HSP-personer är att de är extra mottagliga för sin omgivning, vilket tar sig uttryck i att de lägger märke till mer än andra och bearbetar sina intryck djupare. Saker som en "vanlig" människa knappt noterar kan hos en högkänslig person "fastna" och ta flera timmar eller dagar att smälta.

Som barn uppfattades du ofta som blyg

Din ovilja att stå i centrum och benägenhet att ibland dra dig tillbaka på skolgården uppfattades av förskolepersonal och lärare som att du var blyg och osäker.

Du är extra känslig för kritik

Du tar åt dig lättare än andra för saker som du egentligen borde kunna hantera, samt för sådant som inte alls är personligt. Under en skör dag kan du börja gråta eller bli förbannad för minsta lilla.

Efter en intensiv dag eller period behöver du vara helt ensam

Medan kolleger och vänner kan vilja varva ner tillsammans med en öl efter jobbet längtar du bara efter att åka hem och lyssna på en podd eller äta middag framför tv:n. En hektisk dag eller aktiviteter i ett kräver ordentlig återhämtning – utan folk.

Du kämpar med ditt inre

Nej, du är inte en av de där rationella personerna som konstaterar att "nu blev det så här och det är väl inget att hänga upp sig på?". Tvärtom: du analyserar, grubblar och ältar. Kanske är du inte introvert, men du har ett komplext (och rikt) inre.

Du känner av andras sinnesstämning direkt

När någon kliver in i ett rum kan du på en gång avläsa om hen är harmonisk eller stressad, glad eller ledsen. Du behöver inte ens prata med personen i fråga: du tar in stämningen instinktivt.

Du påverkas negativt av andras dåliga humör

Att vara bland personer som är arga, upprörda, stressade eller nervösa gör dig orolig och alldeles matt.

Du är ljudkänslig

Höga och skarpa ljud som sirener, gasande motorcyklar och skrammel är ytterst obehagligt och stressframkallande – och kan få dig att helt tappa koncentrationen.


Detta var punkter hittade på nätet . Så allt är så klart individuellt från människa till människa .


Jag tror att man vet någonstans i sitt inre från livets början vilka egenskaper man har och hur man ska handskas med dem och förhoppningsvis hitta de rätta verktygen på vägen för att finna sitt rätta jag .


Vyn över Delsjön idag . Rått och grått. Men lugnt och stilla 🙏🏻👣

" utanför den stora staden står skogen och har gott om tid "


  • 132 visningar

Gillar

Kommentarer