Hej och välkomna tillbaka. Idag hade jag tänkt att tycka till om ett ämne som berör många barn, ungdomar och vuxna-nämligen skolan och stressen som uppstår. Jag går sista året på gymnasiet och pressen har aldrig varit högre men det är något som man måste ta sig igenom. Det är många som oftast upplever att de är stressade på grund av skolan vilket jag kan hålla med om-skolan är stressig och sätter mycket press på eleverna. Jag skulle inte säga att jag blir stressad på grund utav mängden läxor/prov/uppgifter vi har utan jag blir mer stressad över de höga kraven, att man hela tiden måste prestera för att kunna nå toppen. Nu vet jag att alla kanske inte satsar på att få det högsta betyget men vilket betyg man än satsar på måste man jobba hårt för att uppnå. Jag tror dock att många håller med mig om att man inte kan göra fel för annars förlorar man sin chans till det höga betyget. Exempelvis är det såhär att om man har haft A hela terminen och sedan får ett E så kan man bara få D i slutbetyg, vilket suger något enormt. Men samtidigt vet jag också att många lärare inte skulle sjunka så lågt.

Något annat jag tycker är helt fel med skolsystemet är att man börjar med betygen i årskurs 6. Alltså vill man ge oss stress och ångest redan vid 12/13 årsåldern. Att sätta barn under så stor press är inte hälsosamt och kan vara en av anledningen till att så många människor hoppar av gymnasiet och/eller inte studerar på universitet/högskola. Det man istället borde göra är att antingen börja med betygen i en senare årskurs eller sänka kraven lite. Visst, det är bra träning och förberedelse inför de högre årskurserna men det är också en bidragande faktor till att människors hälsa försämras. Många barn och ungdomar sover väldigt sent/pluggar på natten för att hinna med alla inlämningar vilket såklart inte är bra i längden.

En annan sak jag stör mig på är folk som inte kan ta sitt ansvar. Jag förstår att det är stressigt men allt handlar om god planering. Det funkar liksom inte att klaga på att man har mycket i skolan och sedan inte göra något åt det. Många människor väljer att sjukanmäla sig och göra något annat istället för att ta tag i det arbete man har. Skolan är som ett heltidsjobb och då fungerar det inte att dra när man känner för det eftersom i sutändan kommer allt det du har försökt fly ifrån hinna ikapp och slå till ännu hårdare. Exempelvis kan man skriva ett prov så gott man kan istället för att skita i det och sedan behöva göra det flera månader efter när man redan har glömt allt och det inte finns andra i klassen som diskuterar det.

Trots att skolan är jobbig måste man gå igenom den. Men man får inte heller glömma att vila emellan och det är just det som jag tänker göra nu. Jag vill bara önska er alla ett härligt sportlov och hoppas att ni hittar på något roligt.

Vad tycker ni om stressen i skolan? Hur är det i er skola?

Skriv till mig på tycktill99@gmail.com eller följ facebooksidan tycktill99

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu har ännu en vecka gått vilket betyder att det är dags för att tycka till på deltävling 2 av melodifestivalen 2018.

Det första bidraget som gick direkt till final var Samir och Viktor. Jag tycker att deras låt var helt okej. De har förbättrats sedan förra gången de var med. Jag gillade också att de hade ansträngt sig mer för att göra en bra show, med dans osv.

Nästa bidrag som gick till final var Liamoo. Jag tyckte att han var den bästa av de sju eftersom hans bidrag var annorlunda från de andra. Han han kombinerade rapp med pop vilket jag tycker funkar bra. Jag ser denna låt som en potentiell vinnarlåt.

De som gick till andra chansen var Margaret och Mimmi . Både var helt okej men jag tycker inte att de var så bra att de kan vinna hela tävlingen.

Och de resterande bidrag som åkte ut var Stiko Per Larsson, Jonas Gardell och Ida Redig. Dessa bidrag var inte alls bra enligt mig, de hörde helt enkelt inte hemma i finalen eller andra chansen. Jonas låt kändes som ett skämt, Stiko Per Larssons låt kändes som att den var riktad till barn och inte något som passar alla målgrupper och Idas låt var bara dålig.

Likes

Comments

Hej och välkomna till ännu en vecka av 2018.

Idag hade jag tänkt att tycka till om skrytsamhet eftersom jag anser att folk ibland skryter antingen för mycket eller för lite.

Jag är själv en sådan människa som ibland gillar att skryta om exempelvis ett betyg i skolan men jag får en känsla av att det är något som man inte borde/får göra. Förstå mig rätt, jag gillar inte när folk skryter alldeles för mycket och får andra att må dåligt av det men samtidigt tycker jag att det ska vara okej att vara nöjd med ett betyg man har fått. Om vi säger att man fick alla rätt på ett engelska prov medan ens kompisar kanske bara fick hälften rätt så ska man inte få lov att vara stolt över att ha fått alla rätt utan istället tycka synd om de andra.

Å andra sidan kanske man är väldigt besviken på sig själv och inte vill höra hur bra det gick för alla andra, vilket jag också förstår eftersom jag själv har varit i den sitsen. Men vad ska man göra i sådana fall? Jag tycker att man antingen ska låta alla skryta hur mycket de än vill, både om hur bra och hur dåliga betyg man fick eller så ska man inte alls prata om betyg bland sina kamrater. Om någon vill berätta hur bra betyg man fick borde man stötta/berömma den personen istället för att gå runt och bara tänka på sig själv och sitt eget betyg. Det är inte så att det är enkelt att få ett högt betyg, utan det ligger mycket arbete bakom och om man vill känna sig stolt över sitt arbete borde ens kamrater stötta en och vice versa. Om någon mår dåligt över sitt betyg borde man försöka stötta och hjäkpa den personen till att bli glad igen.

Vad tycker ni? Borde man få skryta över sina betyg eller ska man bara vara tyst?

Skriv till mig på tycktill99@gmail.com eller följ facebooksidan tycktill99

Likes

Comments

Hej och välkomna till ännu en vecka av 2018. Idag tänkte jag tycka till om något som berör hela svenska folket, nämligen melodifestivalen.

Som många kanske redan vet så sändes den första deltävlingen av melodifestivalen i helgen och det finns mycket att tycka till om.

Vi börjar direkt med de som gick till finalen, vilka var Benjamin Ingrosso och John Lunvik. Jag tyckte absolut att Benjamin var värd platsen eftersom han var bäst av de 7 tävlande. Han sjöng bra och hade ett bra nummer. Sedan har vi John som jag inte riktigt har något att säga om. Han var liksom inte dålig men han var inte bra heller. Jag tyckte att hans nummer var ganska tråkigt men hans röst var bra. Personligen gillar jag inte ballader utan jag är mer för dans och show.

Sedan har vi de som gick till andra chansen, vilka var Sigrid Bernson och Renaida. Jag tyckte att Sigrids uppträdande var okej. Hon var väldigt stel på scenen när hon sjöng men jag gillade ändå hennes nummer (jag älskar dans och show!!). Jag tycker fortfarande att hon behöver mer träning för att bli en riktig artist. Sedan har vi Renaida. Jag gillade faktiskt hennes sång och nummer, det passade liksom henne. Men jag förstår inte varför hon är med i melodifestivalen då hon redan har varit med i idol eftersom det gick så bra för henne där och många gillade henne.

Tillsist har vi de som åkte ut, vilka var Edward Blom, Kikki Danielsson och Kamferdrops. Jag måste först säga att det var rätt att dessa personer åkte ut (det är inget taskigt mot personerna men de hör inte hemma i melodifestivalen). Vi kan börja med Kikki. Hon hade också ett tråkigt nummer och det känns som att hon har varit med för många gånger (10 gånger i melodifestivalen) och plus att hon också var med i så mycket bättre där man fick höra henne sjunga, så man har sett nog av henne. Sedan har vi Kamferdrops. För det första är hon norsk (borde hon inte vara med i den norska melodifestivalen?) och för det andra påminnde hennes bidrag mycket om hennes cover på låten "Jag trodde änglarna fanns" och sedan hade hon ett väldigt konstigt nummer. Och tillsist har vi det största fiaskot av alla, Edward Blom. Vad i hela friden tänker SVT på? För det första hade han dansare som var tvungna att vara utklädda till mat, för det andra sjöng han inte alls i takt och för det tredje är han inte ens en artist. Jag menar, är inte melodifestivalen till för att hitta nya artister som vill förverkliga sin dröm?

Likes

Comments

Hej och välkommen tillbaka!

Idag tänkte jag skriva om ett ämne som faktiskt berör just dig-nämligen hur du beter dig i trafiken. Detta kan vara allt ifrån hur du beter dig som förare till hur du beter dig som gående eller cyklist. Den senaste veckan har det hänt så mycket saker som har stört mig i trafiken och därför tänkte jag skriva om det här.


I snart 2 veckors tid har en bil stått vid en kurva utan att varken ägaren har kommit tillbaka eller att en bärgningsbil har flyttat på den. Detta är väldigt farligt för både gående/cyklister men också för föraren eftersom det skymmer sikten vilket gör att det kan ske allvarliga olyckor. Hur länge tänker de vänta innan de flyttar på den, tänker de vänta tills att det sker en olycka? Jag menar, vilken människa ställer bara sin bil sådär utan att tänka på konsekvenserna? Men å andra sidan kan det också vara så att det har hänt något med ägaren till bilen och därför borde polisen ta sitt ansvar och undersöka vad som har hänt. Den här bilen har fått över 5 böter och ändå står den kvar (OBS: det är inte mitt foto nedan).


En annan sak som stör mig så mycket både som förare och gående är folk som inte kan följa trafikreglerna. Igår var min mamma ute i en rondell och då skulle en bil som körde i alldeles för hög hastighet köra in i rondellen utan att ens ha tittat. DE SOM ÄR I EN RONDELL HAR FÖRETRÄDE, är det så svårt? Det var väldigt nära att det skedde en olycka som kunde ha förändrat hennes liv för alltid. Ibland förstår jag inte hur vissa människor kan ha körkort, polisen/transportstyrelsen borde vara mer uppmärksamma och se till så att de personerna som är i trafiken inte utgör en fara för allmänheten. Det är så många som kommer från andra länder och som kör även om de egentligen inte får det vilket kan skapa riktigt mycket kaos.


En annan sak som stör mig som förare är gående eller cyklister som inte kan bestämma sig om de ska över vägen eller inte. Ibland finns det människor som står med mobilen vid ett övergångsställe vilket gör att man som förare antar att de inte vill gå över vägen. Men från ingenstans börjar de gå utan att ens ha tittat. Jag vet att det är mitt ansvar som förare att vara uppmärksam men det skulle uppskattas om de gående kunde underlätta arbetet lite. Jag menar, det är inte så svårt att titta upp en sekund från sin mobil för att säkra sitt liv. Tänk dig det här: Du sms:ar med din kompis samtidigt som du korsar vägen, men det du inte vet är att föraren inte hinner bromsa och gör så att du blir förlamad för resten av livet. Hade du inte önskat att du hade kollat upp en sekund då?


Med detta inlägg vill jag egentligen bara be alla i trafiken att vara mer försiktiga i trafiken så att det inte sker onödiga olyckor.

Har du varit med om något som stört dig i trafiken som du vill dela med dig? Skriv till mig på tycktill99@gmail.com eller följ facebooksidan tycktill99


Likes

Comments

Och så var det måndag igen, alltid lika jobbigt men man får försöka överleva. Måndagar är början på skolveckan och därför tänkte jag dela med mig lite skoltips för att klara av veckan.


Det första du borde göra är att skaffa sig en kalender. En kalender är nyckeln till success. Med hjälp av en kalender kan du lättare planera din vecka så att du inte blir stressad.

Mitt andra tips är att planera in pauser eller sätta en tid då du inte ska plugga mer eftersom hjärnan behöver vila. Exempelvis kan du säga att du inte ska plugga mer efter klockan 19:00 och då gör du inte det (förutom om du har ett prov dagen efter). Använd också de raster du får i skolan för att vila mellan lektionerna.

Något annat som gör det lättare att överleva skolveckan och allt plugg är att göra det trevligt/mysigt. Om man bara sitter vid köksbordet/skrivbordet och arbetar för att man måste blir man lätt uttråkad. Det man kan göra är att exempelvis ta fram snacks och en dricka så att man hela tiden får energi när man pluggar. Man kan också flytta plugget till en bekvämare plats som exempelvis sängen eller soffan. Sedan kan man också ha musik i öronen för att inte bli distraherad av t.ex. andra familjemedlemmar. Även här borde man lägga in någon paus eller två och inte sitta i flera timmar i sträck utan att röra på sig.

En annan sak du kan göra är att tänka på när du har ett lov som kommer. På så sätt blir du motiverad till att arbeta hårt under en viss period för att sedan kunna ta ledigt under lovet. Just nu kan du tänka på att det är 3 veckor kvar till sportlovet. Alltså behöver du bara jobba hårt i 3 veckor sedan kan du få vila.

Mitt sista tips för idag är att ta helg när det är helg. Om man har planerat sin vecka på ett bra sätt och har pluggat lite varje dag, behöver man inte sitta med alla veckans läxor på helgen utan då kan man gå ut med sina vänner/familjen, shoppa eller göra något annat kul.

Jag hoppas att du får en underbar vecka och så ses vi i nästa inlägg.

Likes

Comments

Hej igen. Dagens inlägg kommer handla om något som är väldigt aktuellt i dagens samhälle och som fler borde prata om och det är personlig assistans.


Anledningen till att jag vill upplysa detta är för att jag själv har en lillasyster som är utvecklingsstörd och som är i behov av personlig assistans, men där de nya reglerna har gjort det omöjligt. Och detta är bara ett fall av flera hundra. Vad är det som händer med Sverige? Vad hände med att alla skulle garanteras en livskvalité och att alla ska behandlas lika?


Regeringen framställer den personliga assistansen som en bransch av fusk och finansministern vill att Sverige ska spara pengar men verkligheten ser helt annorlunda ut. Flera familjer har förlorat sin rätt till hjälp, men även en inkomstkälla. Regeringen menar alltså att man ska spara pengar genom att skära ner på kostnaderna där det behövs mest. De anser att det sker mycket fusk; ja, det sker fusk men är det inte så i alla branscher? Det är som att säga att alla ska betala mer skatt bara för att vissa inte sköter skatten eller att alla företag måste stänga igen bara för att vissa fuskar.Alla familjer önskar att deras son/dotter/syster/bror blir frisk och inte behöver vara beroende av varken försäkringskassan eller staten men tyvärr är inte detta fallet så därför ber jag alla som läser det här inlägget att sluta tro att detta är en bransch av fusk och istället tänka på hur lyckligt lottade ni faktiskt är som är fullt friska, kan lära er, få jobb och klara er i livet utan att vara beroende av någon annan. Trots att min lillasyster inte vet vad 1+1 är har hon iallafall visat mig hur man ska behandla varandra. Hon är anledningen till att jag varje dag vill bli en bättre människa och hon är den som gör mitt liv värt att leva.

För er som inte är så insatta i ämnet rekommenderar jag att titta på ett avsnitt av kalla fakta som behandlar just detta ämne https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta/3952558 och om ni har synpunkter/frågor kan ni nå mig på eller följa facebooksidan tycktill99

Likes

Comments

Hej och välkommen tillbaka. Jag vet att det snart är dags för många ungdomar att ta ett viktigt beslut gällande gymnasievalet. Jag vet själv hur jobbigt det var för mig och därför hade jag tänkt att dela med mig av mina bästa tips.


Det första jag tycker du ska göra är att bestämma dig för om du vill gå ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram. Det spelar absolut ingen roll vilken du väljer, både har sina fördelar och nackdelar. På ett högskoleförberedande program är det mer teoretiskt, det liknar grundskolan men med en mer avancerad nivå. Det är mycket plugg men samtidigt förbereder det dig för högskolan/universitetet. På ett yrkesförberedande program är det mer praktiskt, du får kontakt med arbetslivet och efter dina 3 år kan du börja jobba direkt. Om du sedan känner att du ändå vill läsa på högskola/universitet kan du läsa upp de kurser som krävs-så det är inte kört bara för att du har läst ett yrkesprogram.

Efter att du har valt detta är det dags att titta på vilken linje du vill gå. I sverige finns det 18 nationella program där 6 av de är högskoleförberedande och de resterande 12 är yrkesprogram. På den här sidan kan du läsa mer om varje program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020


När du har valt vilket program du vill gå återstår det bara att hitta en skola som erbjuder den linje du vill gå. För att veta mer om vad varje skola erbjuder tycker jag att du borde gå på alla gymnasiemässor och på de olika skolornas öppet hus. På den här sidan kan du hitta alla olika tider och datum: http://www.skanegy.se/oppet-hus

Du kan också skugga på skolorna vilket gör att du kan få en större uppfattning om skolan/linjen, men det är absolut inget krav.

Nu när du har valt allting ska du ansöka. Ansökan sker i 2 steg, först ansöker du och får ett preliminärt besked för om du har kommit in eller inte. När du sedan har slutat skolan får du ditt riktiga besked. På den här sidan kan du läsa mer om viktiga datum och viktig information: http://www.skanegy.se/information/viktiga-datum

Den kan vara så att ditt preliminära besked säger att du har kommit in men ta aldrig det för givet utan fortsätt att kämpa resten av terminen eftersom annars kanske du tillslut inte kommer in. Men det viktigaste är att ha flera olika val, jag rekommenderar minst 4 eftersom om du inte kommer in på ditt första val och inte har några andra kan du inte börja på gymnasiet utan får vänta ett år.

Detta var alla tips för hur du kan komma fram till ett bra val. Det viktigaste att tänka på är att välja utifrån DU själv vill och inte vad dina föräldrar vill eller följa efter kompisar för att det slutar aldrig bra. Vad de än säger eller gör, välj utifrån vad DU vill.

Jag hade själv ingen aning om att jag skulle hamna på Campeon frigymnasium och gå samhälle utan i nian var jag väldigt splittrad och hade ingen aning om vad jag ville. Jag var först inne på naturprogrammet, sedan ekonomiprogrammet och sedan samhällslinjen. Jag hade inte ens campeon som förstahandsval utan jag sökte till ekonomiprogrammet på procivitas men kom inte in (bara 2,5 poäng ifrån) men ärligt talat är jag glad för det eftersom jag tror inte jag hade gillat det lika mycket som samhällsprogrammet. Jag hade inte ens besökt skolan innan jag började utan jag hade bara pratat med de p gymnasiemässan. Men hursomhelst är jag väldigt nöjd med mitt val.


Jag vet att det blev ett väldigt långt inlägg men det är verkligen viktigt att man tar detta på allvar. Alla sa till mig att gymnasietiden är den bästa tiden i ditt liv vilket jag inte trodde på men efter dessa 3 åren kan jag säga att det verkligen har varit den bästa tiden i mitt liv och därför är det såå himla viktigt att man väljer utifrån det man själv vill göra. Jag hoppas att jag har hjälpt någon och har du fler frågor eller bara vill diskutera ditt val kan du nå mig på tycktill@gmail eller följa facebooksidan tycktill99


Likes

Comments

Nu har det äntligen blivit dags för mig att starta den här bloggen som kommer vara en del av mitt gymnasiearbete. Först och främst vill jag bara välkomna er och vad roligt att just du kunde hitta hit. Jag tänkte först dra en kort presentation om vem jag är och sedan lite om vad bloggen kommer handla om.

Så, jag heter Yasmina, är 18 år och går sista året på gymnasiet. Min familj består av min pappa, mamma och 2 småsystrar. När jag inte går i skolan hänger jag med mina vänner, pluggar eller bara chillar framför en bra serie med en godisskål i närheten. Som person är jag väldigt omtänksam, familjekär och positiv.

I denna blogg kommer ni få följa med om en resa mellan himmel och jord där det kommer diskuteras om alltifrån allvarliga saker som sker i världen idag till de mest konstiga sakerna man kan diskutera. Jag tänkte tycka till om många olika ämnen, dela med mig av egna tips och trix och även diskutera era frågor.


Har ni någon fråga redan nu eller bara undrar något kan ni nå mig på tycktill99@gmail.com  eller följa facebooksidan tycktill99


Det var allt för idag men jag hoppas att vi ses i nästa inlägg

Likes

Comments