The Post

Handling: 1971 tog USA:s stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter. Vi denna tid försökte Washington Posts Katherine Graham hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, med Ben Bradlee som tidningens drivna redaktör. Tillsammans blev de ett osannolikt lag.

Informationen som The Pentagon Papers innehöll var en utförlig studie av de amerikanska-vietnamesiska relationerna mellan 1945-1967. Med syfte att efterlämna en skriftlig rappoer för att förhindra politiska fel i kommande förvaltning. Försvarsministern McNamare informerade vare sig president Lyndon Johnson eller utrikesministern Dean Rusk om studien. Studien visade attt alla de tusentals amerikanska soldaterna som skickats till Vietnamkriget inte var där för att skydda södra Vietnam utan för att kontrollera Kina. När bland annat Washington Post fick tillgång till denna studie stod de inför ett svårt val, skulle de våga att publicera den hemlighetstämplade informationen och riskera att att åtalas?

Dessutom fokuserar filmen på Grahams roll som tagit över Washington Post efter att hennes make dött. Hon spelas av Meryl Streep som är fantastisk i rollen och som själv beslutar att de ska publicera informationen. Vid sin sida har hon Bradlee som spelas av den karismatiska Tom Hanks och de båda är fantastiska att se tillsammans. Filmen ger en realistisk bild av 70-talet i USA och manuset är välgjord.

Nackdelen jag kan se med filmen är att en måste nästan vara insatt eller åtminstone intresserad av amerikansk politik för att ta till sig filmen. Jag hade själv svårt i början att komma in i filmen, men huvudrollsinnehavarnas insatser fick mig ändå att njuta av filmen. Allt i filmen känns verkligt, allt ifrån kontoren till dialogen och den är som skapt för att bli Oscarsnominerad. Frågan är bara om den har vad som krävs för att vinna.

#Oscars #Film #Filmtips #Veckansfilm

Gillar

Kommentarer