Oscarnominerade Lion

Baserad på biografen "A Long Way Home" av Saroo Brierley, berättar Lion om den sanna berättelsen om Saroos resa hem i Indien. Filmen är nominerad till sex Oscars däribland för årets bästa film, och bemöts av stora hyllningar från alla. Det är svårt att beskriva varför filmen förtjänar att uppmärksammas så mycket som den är. Här gör jag ett försök.

En femårig indisk pojke blir en dag vilsen mitt i Calcuttas gator, flera tusen kilometer hemifrån. Han tar sig igenom många farliga hinder i ett försök att hitta hem, till slut blir han adopterad av ett par från Australien. 20 år senare bestämmer han sig för att hitta sin förlorade familj.

Genom det farliga klimatet i Indien har lilla Saroo (Sunny Pawar) lyckan att bli adopterad och bli uppfostrad i Australien. Trots att Saroo (Dev Patel) lever ett vanligt liv, förföljs han som vuxen av svåra barndomsminnen och känner sig skyldig att berätta för sin biologiska familj att han mår bra.

Filmen hanterar identitets sökande och kärleken till familjen otroligt bra. Saroos och hans äldre biologiska brors Guddus vänskap är väldigt gripande att se och det enda man vill se genom hela filmen är att de två bröderna en dag återförenas. Antagligen är det tydligt att jag grät några gånger under filmen, vilket dels kan bero på att jag själv är adopterad. Sarros berättelse är väldigt vacker i sig, men filmen är magnifik tack vare perfekta insatser från alla håll.

Lion bjuder inte bara på en vacker sann historia, men också insyn i ett fattigt land och en kultur som glöms bort. Den får en att känna tacksamhet för vad man annars tar förgivet vilket är vad som gör den så gripande. Lion får därför 5/5 stjärnor av mig.

Fun facts:

  • I Indien försvinner över 80 000 barn varje år och över 11 miljoner bor på gatan. Inför filmens premiär grundades #LionHeart som samarbetade med produktionen av filmen.
  • Regissören Garth Davis ville undvika återblickar i filmen, trots att detta skulle leda till att det inte fanns mycket dialog i början av filmen. Han använde Wall-E (2008) som inspiration när han regisserade första delen av filmen.
  • Nicole Kidman spelar för första gången mamma till adoptivbarn, i verkligheten är hon mamma till två adoptivbarn.

#Lion #Filmer #Oscarsfilm

Gillar

Kommentarer