2017 var ett fantastiskt och fartfyllt år, så fartfyllt att jag inte hann skriva om alla resor som gjorts. Fota hann jag, och njuta av nya platser och upplevelser tillsammans med vänner och familj hann jag, vilket ju är det viktigaste såklart! Men jag gillar ju också att dela med mig, så här kommer ett mini-inlägg från en roadtrip som jag gjorde med Tommy i somras. Det finns så många vackra platser i Sverige bara några mil hemifrån som vi fortfarande har kvar att upptäcka, guldläge tänkte vi och tog bilen och körde! Kalmar-Öland-Karlskrona-Österlen (och massa söta byar där emellan). Precis som med mitt förra inlägg där jag berättade om hur fantastiskt det är att vandra i Jämtlandsfjällen vill jag med detta inspirera fler att ”hemma-semestra”.

Vi började med en natt i Kalmar hos vänner där vi hann ta en fin promenad ut till slottet och njuta av denna stad som är helt omringad av vatten. Dagen efter körde vi över till Öland där vi bodde på ett litet gulligt pensionat i Borgholm som heter Ebbas, enkelt och väldigt trevligt. Vi hann här se Håkan spela på slottsruinen och köra runt hela norra udden på Öland. Vi fick ett bra tips av våra vänner i Kalmar att det går en kustväg om man tar av från 136:an vid Äleklinta (norrut), vilket var en helt fantastiskt vacker väg där man hade havet precis intill sig och vägen för sig själv. Ett stopp på Källa glassgård var ett måste för oss glass-fantaster, och vi blev inte besvikna! Hela vägen upp till fyren långe Erik körde vi innan vi vände tillbaka och körde en bit ned på södra delen för att uppleva ”Stora alvaret” en speciell typ av landskap som finns på få platser, men en stor yta på Öland.

Vidare från Öland stannade vi till i en liten gullig by som heter Kristianopel, strosade runt en stund innan vi körde vidare till Karlskrona, även denna stad helt omringad av vatten och väldigt fin. Här blev det grillkväll hos en vän innan vi dagen därpå körde vidare ned mot Österlen. Här spenderade vi tre dagar med standhäng, besök på Kiviks musteri, en sväng till Simrishamn samt vandring i Stenshuvud nationalpark där det finns tre toppar att vandra upp på, alla med fantastisk utsikt över denna turkosa kustremsa. Jag är så glad att fått se dessa delar av Sverige som jag inte tidigare besökt, det är verkligen guldkorn på nära håll!

Tack 2017 för alla fina upplevelser! Idag börjar vi 2018 och ser fram emot massa nya äventyr!

Over and out! /Ida

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta inlägg är en hyllning till Sverige och den fantastiska natur vi har! Det senaste året har det blivit många resor till platser som inte kräver att man korsar atlanter, byter dunjacka mot bikini eller för den delen spenderar X-antal timmar i flygplan, något jag verkligen har uppskattat. Denna resa gjordes i somras inom landets gränser till en plats och en typ av landskap i Sverige som jag aldrig tidigare upplevt, svenska fjällvärlden. Denna 5 dagar långa resa har tagit mig hela hösten att ta in, och jag är nog fortfarande inte helt klar med den totala känsla av frihet som infinner sig när man vandrar flera mil och är helt utlämnad för det väder och vind som erbjuds för stunden. Vandringen vi gjorde jag, och mina vänner Tove, Jenny och Linnea tog oss mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren och var totalt 50km lång. Jag tänkte inte säga så mycket mer än att jag hoppas att dessa bilder kan inspirera någon att upptäcka all vacker natur vi har här nära hemma, istället för att alltid titta mot horisonten. Vi lever i ett fantastiskt fint land!

Startade resan i Östersund med en god middag och några öl dagen innan vi påbörjade vandringen!

Starten vid Storulvån.

Vid fjällstationen Sylarna stannade vi första natten, en välförtjänt vila och ett härligt fotbad i iskallt fjällvatten!

Den var jag värd!

Vid Blåhammarens fjällstation fick vi uppleva en av de mäktigaste solnedgångar vi skådat!

Tove och jag trotsade både myggor och trötthet och stannade uppe tills dom sista solstrålarna försvann ner bakom de norska fjällen, magiskt!

Resan avslutades med ett besök till Tännforsen, mina vänner fick feeling och brast ut i sång!

Ser redan fram emot nästa vandring tillsammans med detta toppengäng! :)

Likes

Comments

Känslan när planet lyfte från Landvetter en tidig morgon i mars för två veckor sedan var en blandning av lättnad att äntligen komma ifrån skolan lite tillsammans med nyfikenhet och och en lycka att äntligen få åka tillbaka till Lofoten, den plats som hittills är den vackraste jag besökt i livet.

Denna gång bodde vi i en Rorbu på den lilla ön Hamnøy i närheten av Reine inte långt från Lofotens yttersta spets och världens ände, Å. Dagarna spenderade vi med olika utflykter och hikes, det var fantastiskt att uppleva skillnaderna mellan vinter och sommar på denna ögrupp. Vädret var minst sagt oförutsägbart och under en tid på fem minuter hann vi få, regn, snö, sol och hagelstorm, allt i en vindhastighet på 18m/s. Jag har aldrig känt mig så levande som jag gjorde när vi stod längst ut på en klippa vid havet och betraktade denna storm forma höga turkosa vågor medan solen försökte bryta sig igenom bakom de 400 meter höga bergen runt omkring. Magiskt.

Tänkte inte skriva så mycket mer utan låta bilderna tala för sig själv! Tack Tommy för att jag fick chansen att uppleva Lofoten med snö på bergstopparna, det var en dröm som gick i uppfyllelse och jag kommer aldrig att glömma denna resan! <3

Tack Lofoten för denna gång! På återseende <3

Likes

Comments

Det fina med att ha vänner utspridda i landet är att man får en bra anledning att resa lite! Nu i början av oktober flög jag upp till Östersund för att spendera några dagar i äkta Jämtlands-anda tillsammans med Tove. En efterlängtad vän och en skön paus från skolan, typiskt hälsosamt med lite norrlandsluft också! Så, hur mycket hinner man då se av Jämtland på 72 timmar? Otroligt mycket!

Längtar redan efter nästa resa!

Likes

Comments

Nu har vi landat på svensk mark igen efter en månad på resande fot i tre olika länder! Det har varit en fantastisk resa med väldigt mycket att uppleva hela tiden, inte många lugna stunder har det blivit. Det kommer nog ta ett tag att ta in allt man sett och gjort, vilket på ett sätt är bra, då känns det som att man fortfarande är iväg på resan:) Tommy brukar tycka att vi behöver semester från semestern när vi kommer hem! Nu önskar vi oss lite sol och värme innan skolan drar igång i slutet av augusti igen, så får vi se vart det bär av här näst! Hej så länge och på återseende! /TurRetur

Likes

Comments

Vårt sista stopp på Lofoten blev Svolvaer där vi gjorde en riktigt härlig vandring upp på toppen Tjeldbergstind, där uppe hade vi utsikt över hela Svolvaer med omnejd, vackert! (några av bilderna nedan är även från fisketuren vi gjorde vid Svolvaer då vi fick bilderna från skepparen först nu). Vi påbörjade sedan resan norrut igen mot Tromsö via Harstad där vi spenderade en natt för att slippa köra så långt på en dag. Väl i Tromsö väntade för mig en spännande utmaning, Tromsö Skyrace. Jag sprang ett lopp som gick från staden upp på toppen Tromsdalstind 1238 m.ö.h. 29km långt och det jobbigaste jag gjort i mitt liv. Men de 6 timmarna, 11 minutrarna och 16 sekunder som det tog mig att genomföra loppet var också bland det häftigaste jag gjort och en stor personlig utmaning. Riktigt kul, härlig stämning och jag är så nöjd med min insats! :) Efter loppet blev det burgare och en välförtjänt öl! Igår, vår sista heldag i Tromsö åkte vi ut till ön Sommaröya som var superfin med alla sina kritvita sandstränder och turkosa hav. Mysig dagsutflykt! Nu säger vi tack Norge för 14 fantastiska dagar, detta land har allt man kan önska sig för fina äventyr! Mot Göteborg!

Tjeldbergtind

Det krävdes lite klättring för att nå hela vägen upp till toppen!

Nedanför ligger Svolvaer

Tommys bamse-Lyr!

å min bamse-torsk!

Tromsö skyrace, påväg mot högsta toppen Tromsdalstind, 1238 m.ö.h.

På toppen var allt vitt av snö och dimma!

Och så ner igen, med utsikt över hela Tromsö!

Påväg ner mot dalen och sista 10km!

Äntligen i MÅL!!!

Längst där uppe på bortersta toppen sprang jag! :)

Sommaröya

Påväg tillbaka till Tromsö kom det helt plötsligt ett gäng med renar strosandes längs vägen!

Likes

Comments

E10, en Europaväg som helt saknar vägstreck, blir smalare och krokigare ju längre man kör och som knappt rymmer en liten bil på vägbanan mot slutet innan vägen helt tar slut i byn Å, världens ände! E10 är kanske också bland de vackraste vägar vi hittills kört. Den slingrar sig mellan bergsväggarna alldeles intill ett helt turkost hav, då och då dyker små kustbyar upp, med röda rorbuer byggda uppe på höga stolpar i vattnet, allt för att klara den höga tidsvattenskillnaden som är här. Tidvattnet höll på att lura mig och Tommy igår när vi glatt gick ut på några klippor där vi stod och fiskade till tolv igår kväll till en helt fantastisk rosa himmel. Påväg in igen hade vattnet höjts ca 1,5 meter och vägen vi tagit ut var nu bara hav, det blev en liten bergsklättring för att ta oss tillbaka till fastlandet! Vi har hunnit med en fisketur på en båt där vi fick både torsk, lyr, sej och lubb de största på ca 7-8kg, kul dag! Igår gjorde vi en hike till Kvalvika, en plats som jag längtat efter att få se länge. Det var helt fantastiskt vackert!! Vi hade lite otur med havsdimma som hade lagt sig i viken, men samtidigt var det magiskt! Man kan vandra ca 1 timma till upp till en topp sm heter Ryten som ligger med utsikt över Kvalvika, men det var för dimmigt denna dag. Jag ser det som en bra anledning att åka tillbaka hit någon gång igen för att vandra upp dit! Vi har också spenderat lite tid i Henningsvaer som är en jättemysig liten by utspridd på några öar på södra sidan av Lofoten. Ute vid Å och Reine som en annan by heter ute vid spetsen på Lofoten spenderade vi två nätter på ett mysigt ställe där ägaren bjöd på nybakta kanelbullar från det lokala bageriet varje morgon, mumms! Reine är nog bland de vackraste ställena jag sett, den byn är som ett vykort åt vilket håll man än tittar! Nu har vi börjat resan uppåt mot tromsö igen och kommer upp dit på fredag och spenderar sedan helgen där i kring!

​Utsikten från vårt rum i Kabelvåg

Fisketur med skepparen Nigel, på kusten utanför Svolvaer.

Utsikten från vårt rum i Henningsvaer!

Vid världens (och vägens) ände! Å

Vandring mot Kvalvika

Kvalvika

Kvällen i Sörvågen där vi bodde, mellan Å och Reine!

Reine

Reine

Å

Å

Nusfjord

Henningsvaer

Henningsvaer

Likes

Comments

Nu har det gått några dagar sedan jag hann uppdatera här senast, dagarna har varit minst sagt fullspäckade och det är svårt att gå och lägga sig när det finns så mycket fint att se och midnattssolen som lyser över oss. Vi befinner oss just nu mitt på Lofoten i en liten by som heter Kabelvåg, imorgon ska vi åka ut på en fisketur som utgår från byn Svolvaer här bredvid. Men om vi ska ta det lite från början så kom vi till Bodö i måndags med flyg, kvällen bjöd på 25 grader varmt och strålande sol, något som vi uppskattade mycket efter att haft det rätt kallt. Dagen därpå hoppade vi på Hurtigruten som satte kurs mot Tromsö, vi spenderade 24 vackra timmar ombord på denna båt, Kong Harald, omgivna av alla vackra höga berg och ett enormt blått hav. Innan tröttheten på natten tog över och vi fick lägga oss hann vi åka in i Trollfjorden, vilket var riktigt häftigt! Vi stod också uppe på däck och spanade när båten la till som hastigast i Stokmarknes, byn där mamma är född:)

Vi har sedan spenderat dagarna här nere på Lofoten, ett ställe jag länge drömt om att åka till. Det är fantastiskt här, det vackraste jag sett. Midnattssolen, bergen, det turkosa havet, stillheten, allt! Vi har gjort några hikes upp på bergstoppar här, Keipen och Mannen, båda bjöd på fantastiska utsikter när man väl nått toppen! Toppen Mannen är 400m hög ligger vid det som sägs vara Lofotens vackraste strand, Haukland, och jag är absolut beredd att hålla med!! Imorgon ska vi försöka hinna med en topp till här i närheten. Tidigare idag blev det ett dopp i havet för mig, på en strand som heter Rörvik, helt turkost vatten och kritvit strand, man kan nästan tro man är i karibien någonstans! (det var dock kallt, men uppfriskande) :)

Vi har nu en vecka kvar här på Lofoten och i Tromsö, tiden har gått väldigt fort, men man hinner se otroligt mycket på en vecka, så vi ska ta vara på denna sista till fullo!:)


Bodø

Hoppade av snabbt i staden Svolvaer, här finns gott om fisk upphängd på tork!

Trollfjorden

Stokmarknes bjöd på vackra färger innan läggdags!

En staty som ingår i ett projekt som heter Imellom, vilket går ut på att skapa fina intressanta platser "påväg" till resmålen.

Hike upp till toppen Keipen utanför Harstad, första delen gick genom denna fantastiska fjällbjörkskog

Keipen

På toppen av Keipen<3

Bodden en natt i en supermysig typisk norsk liten röd hytte!

Den högra toppen är "Mannen" som vi gjorde en midnattssol-hike upp på!

Utsikt över Haukland beach uppifrån toppen!

Klockan är här ca tolv på natten!

Stränderna här är helt fantastiska! Här är Uttakleiv.

Rörvik strand

Dagens härliga dopp i det blå!

Likes

Comments

Upptäcktsfärden på dessa gröna öar har fortsatt nu i några dagar. Vi har totalt vart på 7 öar som alla haft fina vyer att bjuda på! I byn Gásadalur rinner en å som slutar med ett högt vattenfall som störtar ner i havet, vackert! Här spenderade vi en stund innan vi åkte vidare för att göra en vandring längs Sørvágsvatn, som tog ca 2 timmar tur retur, denna ledde oss fram till en klippbrant ca 100 meter hög ner mot havet. Det blev häftigt med perspektivet då sjön Sørvágsvatn som vi gick längs, ligger 40 meter över havsnivån. Riktigt mäktigt att sitta på kanten uppe på de klipporna och spana ut över ett oändligt blått hav! Vi gör små stopp i de flesta byar vi finner på vägen, hittade en söt by som heter Bøur där vi stannade på stranden och åt lunch en av dagarna. Igår tog vi en båt ut (i typ halv storm) till ön Mykines där tusentals lunnefåglar häckar varje år under sommaren. Vi fick en dryg timma med hyfsat bra väder och påbörjade en vandring ut till spetsen på ön där det ligger en fyr var ifrån man i klart väder kan se nästan alla färöarna. Det började dock spöregna och blåsa så vi vände efter ca hälften och tog skydd på ett litet café nere i byn. På Mykines finns för övrigt endast 13 invånare och allt känns väldigt avlägset, men vackert! Vi hann i alla fall se en massa lunnefåglar under de första timmarna innan regnet kom! Dessa små varelser som är ganska klumpiga när de ska landa men supersöta verkligen! Idag blir en lugn dag här i kring Torshavn, lite planering för kommande del av resan och en löprunda. Imorgon flyger vi vidare till Norge! Tack Färöarna för dessa fantastiska dagar!!

Gásadalur

Ingen GPS funkar här så det bli karta som gäller! (finns dock inte så många vägar att välja på, så till och med jag med mitt obefintliga lokalsinne hittar vart vi ska)

Kanske den starkaste regnbågen jag sett, gick nästan att ta på och landade i gräset precis framför oss!

Ön Koltur ser man i bra väder från Torshavn! (Detta är bra väder) haha

Bøur

Vandring längs Sørvágsvatn

Körde förbi det Färöiska bryggeriet OKKARA, stannade och kikade in, träffade på ägaren som gav oss en lite privat rundtur och provsmakning :)

OKKARA ölbryggeri

Båt ut till Mykines

Likes

Comments

Efter två dygn här på Färöarna är jag redan helt förälskad i detta land! De höga grästäckta bergen som omsluts av moln som sträcker sig hela vägen ner till havsnivå, solglimtarna som ibland orkar tränga sig igenom molnen och alla de små söta färgglada byarna som på långt håll ser ut som om någon tömt ut en påse lösgodis i gräset. Runt varje berg väntar en ny vacker vy (och massa får) helt fantastiskt! Färöarna betyder tydligen fåröarna vilket vi väl har förstått varför under dessa två första dagar. 80.000 får finns här! Vi har hittills besökt Saksun där det i princip finns en gammal fiskestuga och en kyrka långt inne i en vik som nästa töms när tidvattnet rinner ut. Tjørnuvík och Gjógv är två supersöta byar till där vi vandrade upp en liten bit i bergen, vilket gav oss om möjligt ännu finare utsikt. Vi bor i Torshavn denna veckan och utgår härifrån vilket fungerar jättebra då avstånden inte är så långa. Då det stundtals är väldigt dimmigt här på öarna så spenderade vi senare delen av eftermiddagen idag med att strosa runt nere i hamnen och gamla stan här i Torshavn, mysigt. Ser fram emot fyra dagar till här!

Tjørnuvík

Tjørnuvík

Saksun

Gjógv

Naturhamnen i Gjógv

Torshavn

Likes

Comments