Nästa resmål är ISLAND! Om 40 dagar flyger vi dit för en liten äventyrsweekend.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Volontärresan fick aldrig något riktigt avslut. Jag har länge tänkt att jag ska summera det hela, men tankarna vandrar ofta iväg. Jag ångrar inte att jag åkte men det finns samtidigt mycket som jag är missnöjd över. När jag åkte i väg hade jag hopp om att pengarna inte bara skulle försvinna bort i fel personers händer. Att vara där på plats och jobba kändes som en garanti för att inget skulle gå fel, att resa med en organisation trodde jag skulle ge mig trygghet, att volontärarbeta hoppades jag skulle bidra med något gott. Vi hade noga kollat och jämfört flertalet volontärorganisationer och valde till sist det som kändes genuint och äkta som fått bra recensioner. Nu i efterhand har jag fått veta att oavsett vilket bolag du köper din resa via som hamnar du förmodligen hos samma organisation. De vi bodde hade bokat via olika resebyråer och fått betala olika mycket för samma upplevelse. Kanske är det varumärket man betalar för?

Först och främst var det en spännande upplevelse att resa i grupp, bo litet och primitivt. Logistiken var väl inte direkt välplanerad om jag säger så. Efter långa flygresor blev vi tvungna att sitta ytterligare 3h på flygplatsen för att vänta in alla som skulle anlända. Ingen middag blev det heller när vi nådde vårt boende mitt i natten.

Under hela resan kände man av hur de snålade med allt. Frukosten blev man inte mätt på och frågade man efter ett extra ägg blev svaret alltid "nej, alla får var sitt ägg". Ett ägg och en frukt fick man nöja sig med, möjligtvis en vit toast gick att ta om man ville (för den som ville ha näringsfattiga kolhydrater som bara gjorde en ännu hungrigare? Nej tack.) Men på helgerna var det väl bättre, de hade ju skrivit att vi skulle få brunch? Nej, då skippades bara lunchen och vi fick samma "frukost" fast senare på förmiddagen. Trots att all mat var inkluderat i priser köpte i princip alla i volontärprojektet mat för att de inte blev mätta. Små simpla saker som inte kostar något i sammanhanget, 

Men vart gick pengarna? Jag visste sen vi backpackat att man lever väldigt bra i Asien på ca 10.000kr / månad. Vi hade betalat 15.000 och hade betydligt sämre standard. De lokala arbetarna verkade inte alls få en värdig lön, inte ens mätt i deras valuta. När jag frågade arrangörerna kunde de inte ens ge information om någon procentuell kvot hur pengarna fördelades. Ansvaret skickade bara fram och tillbaka mellan bokningssajten och arrangören på plats, utan att jag fick något vettigt svar. Konstigt med tanke på hur ärliga volontärjobb sägs vara.
Att resa med en arrangör trodde jag skulle vara en stor trygghet i ett land med hög osäkerhet, speciellt för kvinnor. Men väl på plats ifrånsade de sig vår säkerhet så fort vi lämnade byggnaden. Ledningen i stort kändes oseriös och korrupt. Gruppmötena vi hade var ett ständigt upprepande av alla faror i landet och att man hade allt ansvar själv.

Trots detta var jobbet i sig fantastiskt, det blev en minnesvärd resa med härliga människor från världens alla delar.. Man kom närmare lokalbefolkningen än vad vanligtvis gör på semestern. Och det finaste av allt var att vi fick vara med sköldpaddorna, ta hand om de sjuka och gamla, mata de som aldrig kommer dyka igen för att de ätit plast som finns överflöd av i havet, rengöra de som blivit av med fenor pga fiskenät de fastnat i, gräva ner ägg, och såklart att få släppa ut de nykläckta bebisarna vid skymning för att ge dem så goda chanser som möjligt att överleva havets alla faror.

Efter 3 av 4 veckor valde jag att avsluta projektet eftersom att jag inte kunde stå för organisationen och kände osäkerhet i vart mina pengar faktiskt hamnade. På en och samma dag bokade jag om min biljett och flög hem.

Likes

Comments

Inatt har det smällt nyårs raketer hela natten, och imorse vid 6 var det som mest. Vid 7 gick vi upp då nyåret verkar slå om just 07.05 utifrån vad vi kunde förstå på nyheterna på tv. Vi åt frukos med familjen vi bodde hos + ett tyskt par i 30 års åldern som också bodde där.

Vi fick se ritualer, bla. så ger äldre pengar till de yngre som i sin tur ger lite pengar till de yngsta. De går ner på knä och tackar varandra sedan luktar de på varandra? Såg lite speciellt ut men så är det tydligen.

Efter det bjöds det på nyårs frukost, ris, torkad fisk, grönsaker och massa över sötade bakelser. Och maten var stark vill jag lova haha. I ett försök att vara trevliga petade vi i oss så mycket som möjligt när de sträckte fram maten till oss gång på gång (såklart åt vi med händerna också).

Nu är kl 10 och vi har köpt lite riktigt frukost på ett rooftop i ett hostel. Vi kollar ut över alla som surfar och funderar vart vi ska hyra en bräda!

Likes

Comments

Dagens äventyr.. blev inte riktigt som planerat haha! När vi tilllslut fått lunchen och ätit snabbt så var klockan redan halv 5. Då bestämde sig vädret för att ge oss storm, blixtrar och ösregn. Vi som hade 2h hem, kort därpå fick vi ge upp då jag inte kunde köra längre. Vi stannade på ett hostel som bjöd på te och försökte hjälpa oss med boende för natten eftersom att vi inte skulle lyckas ta oss hem igen. Trots nyårs kväll och en stad full med raketer så hittade vi ett Air Bnb mitt ute i ingenstans för 130kr natten för oss båda! Tack och lov för tak över huvudet inatt. En Sri Lankisk familj välkomnade oss med handdukar och kaffe. Åh så gott!! Vi var alldeles dyngsura och kalla.

Eftersom detta var tänkt som en dagsutflykt hade vi inte med oss någonting knappt. Jag hade en t-shirt och Alva en kjol.
Imorgon bjöd de in oss på en ritual som börjar 07:05, ska bli spännande och se vad det kan vara!

Här bor vi inatt, notera Alvas bränna från idag haha!!

Likes

Comments

Imorse tog vi bussen till Hikkaduwa, som ligger ca 20km från Ambalangoda. Bussbiljetten kostade 1.5kr!!
Efter många om och men i stan fick vi tillslut tag i en moppe (alla ville ta våra pass som deposition, big no no för oss). Tillslut började vi vår färd längs kusten och stannade på flera fina ställen. Köpte en kokos pannkaka med kaffe för 9kr. Och nu sitter vi på ett cafe i Mirissa, nog för att tiden går långsamt här men vi har redan väntat 1h på maten haha.

Likes

Comments

Skölpaddorna får mat 3 gånger per vecka, måndagar, onsdagar och fredagar. De kan dock klara sig upp till 40 dagar utan mat.
Så idag stod det på schemat att skära ca 500 fiskar till alla sköldpaddor och mata dem! Sen städade vi i ordning.
Vi slutade jobbet vid 3 så då gick jag och Alva in till byn, fixade mer internet, kollade affärer och handlade mat inför helgens äventyr. De firar nämligen nyår 13-14 april, så nästan allt kommer vara stängt resten av veckan. Därför är vi också lediga från jobbet.

Vi 7 tiden ikväll var det dax att låta våra 1 dagar gamla bebisar följa sin instinkt och simma mot de stora vågorna. Det var så himla fint att se, en del lyckades ta sig ut medan andra behövde en extra knuff för att inte spolas upp på stranden igen.
Under kvällen kom återigen ovädret och det har åskat och regnar flera timmar nu. Hoppas alla små liv klarar sig där ute helt ensamma!

Likes

Comments

Imorse när vi skulle börja jobba sa vår koordinator att vi skulle få vara med om upplevelsen att släppa sköldpaddsbebisar fria - åh vilken dröm!!!
Det hade kläckts ca 100st små Green Turtle bebisar. Tyvärr så har de väldigt liten chans att överleva i havet, och för att ge dem högre odds kommer vi släppa dem på kvällen så att fåglar inte ska se dom lika lätt. Några bebisar dog när de kläcktes och 2 föddes utan ben, så de kommer va kvar här hos oss.

Här har vi massa ägg som vi väntar på, det är en hel svart marknad samt turistattraktion med sköldpaddsägg. Folk stjäl dem och säljer dyrt, turister betalar för att få släppa ut dem i havet, ofta under dagtid (då de har lägst chans för överlevnad). Som tur är kan folk lämna in ägg här OCH få pengar för det, så där väcks intresset till liv hos många. Men eftersom att många ägg är inlämnade så har vi ingen aning om hur gammla de är eller när de kommer kläckas.

Det var fantastisk att se alla nya små liv med så mycket energi. Skalet på dem är alldeles hårt och de är verkligen starka i armarna. Jag, Alva, Klara och Sara som jobbade idag var överlyckliga! Bästa dagen på resan helt klart!

Likes

Comments

Imorse började vi jobba vid 09:30, vi har två sköldpaddsreservat ca 100m ifrån varandra. Det är verkligen många sköldpaddor och flera arter som vi vårdar utifrån alla deras olika skador. En del har blivit av med fenor pga att fiskarmän skär av dem ifall de fastnar i nätet. Andra har fått krokar i ögonen, vissa har medfödda fel och en har fått skalet förstört av en motorbåt.

Detta är en bild på Tom, han har blivit helt frisk men 5 utav 5 gånger han blivit utsläppt så har kan tagit sig tillbaka till vår strand och sköldpaddsreservatet. Han trivs för bra helt enkelt så vi får se ifall han ger sig iväg när han känner sig redo.

Resten av dagen bestod utav att skära fisk till alla sköldpaddor, mata dem, flytta dem till andra tankar för att rengöra tankarna. Det är så jobbigt att skrubba och rengöra! Men de blir alltid glada att komma hem när det är nystädat.

Likes

Comments