Lyssnar på portugisisk podd och dricker te

Ja jag är lite obsessed with portuguese. Jag har ju, som man kanske redan listat ut, portugisiska rötter, och det är därför jag är så angelägen om att lära mig portugisiska. Jag siktar på att åtminstone nå nivå B1, vilket motsvarar "intermediate" nivå på den internationella språkskalan. Just nu är jag på nivå A1, så jag har en bit att gå. Men jag har pluggat spanska innan, som sagt, och då kom jag till ca A2 eller B1 tror jag, vilket motsvarar "upper-beginner/intermediate" så jag har lite lite i ryggsäcken att ta från eftersom spanska och portugisiska är ganska lika i språkuppbyggnad och dessutom har samma latinska ursprung. Vissa ord liknar varandra.

Men nu är jag på den nivå att jag faktiskt kan förstå enkla noveller och short stories och jag börjar se en logik i hur språket är uppbyggd. Jag har också ganska lätt för att läsa portugisiska och lyssna på talat språk. Jag tror jag kommer nå mitt mål inom åtminstone några år. Förhoppningsvis kan jag nå över nivå B1 också. Kanske B2 eller C1. Men det får jag se. Jag är nöjd bara jag kan förstå i lite olika sammanhang och läsa enkla böcker och förstå portugisisk film, musik och annan media. Och jag börjar faktiskt komma dit. Jag har lärt mig mycket på de här månaderna.

Idag har jag, från en sak till en annan, väldigt ont i kroppen. Kortisonet börjar gå ur tror jag så det är väl dags för nya injektioner om några veckor, samt kanske kortison som tabletter. Ska även börja med en ny antireumatisk medicin som antingen injektioner eller tabletter, eller både ock, och jag hoppas det kommer igång snart så jag kan röra mig utan att ha ont hela tiden. Jag börjar samla på mig många mediciner nu :(

Men man får vara tacksam och ha hoppet uppe. Det är därför jag skriver här i bloggen. För att skriva av mig så jag kan hålla hoppet uppe. Det är inte lätt att vara ung och sjuk. Givetvis är det inte lätt att va sjuk i någon ålder, men när man är yngre förväntar sig alla att man ska leva till fullo och klara av en massa saker. Saker som jag kanske inte kan ta för givet pga det tillstånd jag är i just nu. Det gör mig lite ledsen.

Gillar

Kommentarer