Slow living: om min morgonrutin + lite tankar

Nu är det i och för sig inte morgon längre, men jag vaknade sent idag och det är helt okej. Min morgonrutin är min balans för hela min dag. Så därför tänkte jag prata lite om slow living och morgonrutin i detta inlägg.

Jag pratar mycket om att leva enkelt/långsamt och stressfritt på den här bloggen. Även de dagar jag är produktiv (och det är jag de flesta dagar på ett eller annat sätt) så är det för att jag tar det lugnt och ger mig själv tid att utföra saker ordentligt. Produktivitet är inte detsamma som att göra saker snabbt och med det även bli stressad. Produktivitet är för mig att ge saker och ting sin egen tid och få dem klara.

Så ja, man kan vara produktiv och ändå leva långsamt och stressfritt. Jag förstår att alla inte har privilegiet att leva som jag gör om man kanske har barn, familj, bil, partner, jobb, intressen, aktiviteter och annat som ska pusslas ihop. Men om man kan ge sig själv mer tid, borde man absolut göra det. Om man har den möjligheten. Stress leder till sjukdomar och det vet vi egentligen allihop, men vi ignorerar det.

Min morgonrutin består av lite olika moment och det tar olika lång tid för varje moment att bli klar så därför har jag inget schema över när saker ska va färdigt om jag inte har en tid att passa den dagen.

Jag börjar dagen med att hälsa på mina fåglar, säga god morgon till dem och släppa ut dem ur buren. Därefter tar jag min medicin och äter frukost. Efteråt skriver jag i min morgondagbok eller s.k creative journal på engelska, eftersom den inte direkt enbart är en dagbok utan mer ett verktyg för skrivutmaningar, dagligt skrivande och även för illustrationer och klotter - om man som jag är lite konstnärligt lagd. Jag brukar skriva lite vad jag tänkt på under morgonen för att lätta tankarna och skriva av mig. Men även vad jag är tacksam för, mina planer för den närmsta framtiden eller någon mindfulness-övning. Jag brukar även teckna i den och dekorera sidorna. Dagens utmaning var att börja rita en "life map" (alltså livskarta) och jag har bara börjat på den så jag kommer ägna de närmsta morgnarna till att göra klart den.

Jag håller även på att göra en tidskapsel med små vykort jag ritar själv och skriver bakom om olika händelser från året som jag kommer stoppa i ett kuvert för framtiden. Kommer visa mer när det e klart. Fick idén på SkillShare.com dit jag brukar gå för att få kreativa idéer. En annan bra sida är Domestika.org, men den är på spanska (finns engelska undertexter) när man letar inspiration.

När jag skrivit färdigt i min dagbok så brukar jag antingen ägna mig åt simpel breath work eller så gör jag en full meditation i 10-15 minuter. Det får mig lugn och fokuserad. Ibland mediterar jag med kristaller. Jag är ett stort fan av kristaller, även om jag såklart ser dem som ett hjälpmedel för att må bra och inte som ett botemedel för något. Jag har som sagt ledgångsreumatism och jag skulle aldrig ersätta min medicinska behandling för en holistisk sådan, även om jag de facto har gått på Reiki-behandling och använt kristaller som ett KOMPLEMENT till min medicin för att jag starkt tror de kompletterar varandra. För den som inte visste så är jag ganska andlig och jag tillhör den hedniska religionen Wicca. Men det är inget jag vanligtvis pratar om i verkligheten om jag inte får frågan eller det på något sätt kommer upp i en konversation. Dock tänkte jag skriva lite om sådant här på bloggen i framtiden eftersom detta ändå är en plats där jag brukar skriva om sånt som intresserar mig. Man kan ju alltid välja att sluta läsa liksom.

Efter frukost, journaling, meditation och kanske en och annan bön så är jag alltså redo för dagen. Idag blev det en sen start på dagen, men ibland blir det så.

/Tricia Joy.

Gillar

Produktiv dag!

Jag har börjat förändra mitt liv till det bättre. Jag har börjat gå upp lagom tid på morgonen (inte för tidigt och inte för sent!), jag sätter en timer och pluggar med 30 minuters intervaller och ca 5 minuters pauser (pomodoro-metoden) och jag får faktiskt gjort saker. Det vill säga plugg. Redan vid 13 idag hade jag vart igång och studerat i två timmar. Det kunde liksom va så att jag förr VAKNADE vid den tiden för att jag var så himla trött på livet. Brydde mig inte om något. Men nu känns det som om jag vill ta tag i allt. Jag hoppas det håller sig så.'

Jag tror nyckeln är att jag är en mycket rutinstyrd människa. Jag rubbas när något stör mina rutiner. Därför blir det problem att komma igång med saker om jag tagit en paus i något, exempelvis om jag tar något så simpelt som jullov... eller om jag tar en paus i studerandet för att hitta motivationen igen. Hemligheten (i mitt fall) är att motivationen knappt finns, jag måste få gjort saker för att må bra. Jag kan inte vänta på att motivationen ska komma för den kommer aldrig göra det. Därför måste jag kämpa på ändå och inte tappa hoppet för i slutändan mår jag ändå bra av att göra saker.

Av denna anledning tar jag aldrig lov. Men jag har som rutin att alltid va ledig på helgen, för det är en alldeles lagom paus för att jag inte ska tappa fotfästet. Jag pluggar alltså över sommarn och julen, men det är så det är och så det får bli, för om jag tar några veckor ifrån så kommer jag inte få in rutinen på typ ett halvår igen!

Men med pauser funkar det bra. Man måste kunna vara i nuet och inte stressa. Jag stressar aldrig. Det är därför jag heller inte behöver ha "lov" från saker och ting, för jag bejakar ett s.k "slow living". Det är bättre med fler pauser i vardagen och ingen stress, än att stressa 27/7 och sen ha långt sommarlov. Tycker jag då.

Jag använder appen "Forest: Fokus Timer" för att fokusera och studera bättre. Av någon anledning blir jag mer produktiv och får mer gjort när jag gör saker med en halvtimmes intervaller. Och det är bra att se hur mycket man faktiskt fått gjort i slutet på dagen. Appen planterar virtuella (och även riktiga!) träd varje gång man lyckats fokusera i en viss tid (som man själv ställer in) och då appen är igång så kan man inte hålla på och distraheras av sociala medier eftersom trädet "dör" om man avbryter sin session. För mig är det konkret och får mig att lyckas ta tag i saker.

Jag började dagen idag vid 8. När jag inte har någon tid att passa känns 8-9 som en bra tid att gå upp på. Efter morgonrutinen som innefattar kall dusch, meditation/breath work, morgondagbok, frukost, medicin och kaffe så började jag med att öva portugisiska i ca en timme. Därefter kände jag mig tillräckligt vaken för att börja med mina studier. Jag läser till Beteendeterapeut och socialpedagog. Idag har jag lyssnat på lite föreläsningar om den biologiska orsaken till neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (och antecknat), läst i boken "KBT i utveckling", skrivit på en uppsats som ska in nästa vecka och läst lite mer.

Därefter tog jag en lång paus och gick till socialpsykiatrin träffpunkten för att socialisera mig lite och dricka kaffe. Nu är jag hemma och ska fortsätta med beteendevetenskapen, samt också en extra kurs i musikteori som jag går på Berklee Online (distansstudier på Berklee College of Music). Den kursen är dock mest för intresse skull. Har tidigare gått "Music for Wellness" på Berklee och det var en mycket intressant kurs om musik på ett psykologiskt och terapeutiskt plan. Dessa kurser ger inga college credits, men det spelar mig ingen roll eftersom det inte betyder så mycket i Sverige ändå och dessutom är det ju som sagt för intresses skull som jag även studerar musik på sidan av. Man får dock kursintyg och det är ju rätt trevligt att ha!

Aja, jag ska studera vidare nu innan jag ska lägga mig. Kommer eventuellt jobba på någon av mina låtar (musik) innan läggdags också, för nu har jag äntligen ett konkret datum för min EP-release.

/Tricia Joy.

Gillar

Slow living

Ibland är det viktigt att tillåta sig själv att ta det lite lugnt på morgonen och under dagen. Att inte stressa. Eller ibland... egentligen borde man i den mån man kan alltid ta det lugnt och leva långsamt. Varför ska allt gå så snabbt jämt?

Jag har lärt mig att stress gör mig bara värre och mer oproduktiv. Så jag har "slutat" stressa. Eller åtminstone dragit ner på det en hel del. Så fort jag får upp en stressande tanke i huvudet så försöker jag att antingen meditera eller skriva dagbok (journaling) helst med en del element av scrapbooking med. Det brukar lugna ner mig.

Just nu sitter jag och skriver och dricker kaffe. Mina små undulater springer på golvet bredvid mig i köket. Det ser så himla gulligt ut när de springer runt som små kycklingar :)

Jag har just skrivit dagbok och nu jobbar jag med en av mina berättelser, som heter "Hennes Kopia", som en är en svensk fantasy. Jag har just börjar skriva på den, men har haft idén och en extremt detaljerad mind map över världen det utspelar sig i länge i huvudet och även nedskrivet i min iPad. Jag har liksom gjort som en illustrerad karta över allting.

Sedan har jag även grejat med mina smycken i lera som jag håller på att fixa med också. Ska snart måla detaljer och lacka dem. Har även nästan målat klart en mini-tavla.

Nu började mina fåglar flyga över datorskärmen och ställa sig på tangentbordet och klampa runt, och det betyder nog att de vill ha lite uppmärksamhet nu ;) En av dem flög även in i vardagsrummet och började tjuta för att jag skulle hämta honom hahaha!

Många tror att undulater är liksom djur för småbarn och därför inte är så avancerade, men faktum är att de kan ha väldigt avancerade personligheter och kan bli väldigt tillgivna om man ger dem mycket stimulans och tid. Mina undulater är bara "halv-tama", men jag har inte haft dem så värst länge heller. Har haft dem lite mer än 2 år tror jag. Har 4 stycken och man märker deras egna distinkta personligheter så tydligt redan!

Luna (den gula) är liksom filosofen. Hon är betänksam och gillar att sitta på mitt huvud. Dalia (ljusgrön, lite större) är flockledaren med stark vilja, som hatar händer men kan med lite övertalning sitta på axeln och Delhi (mörkgrön, mindre) han älskar att chilla i min hand men är nog lite retad i gruppen verkar det som. Han är typ lägst i rang, stackarn. Ibland får jag ta Ray (den blåa) och sätta honom i en separat bur eftersom han är på Delhi... Ray är mest högljudd och mest "se mig, hör mig" hela tiden ;) Hade svårt för Ray i början men nu ser jag hans potential. Han är minst tam, men har en färgstark personlighet och gillar att utforska saker!

Små krabater som verkligen har sina egna personligheter och kan leva rätt långa liv om man tar hand om dem på rätt sätt (upp till tio år). Tyvärr lever de oftast inte så länge i fångenskap när de klassas som "djur för barn"... Det är synd. Jag skaffade undulater för att de är mysiga och lagom små, men ändå tillräckligt avancerade för att man ska få ett band till dem. De är också en lagom utmaning att tämja dem och blir ett lagom stort ansvar för mig som har reumatism och inte orkar gå ut med exempelvis en hund flera gånger om dagen.

Jag tror dessutom man måste ha en lite speciell personlighet och speciellt intresse för fåglar för att uppskatta dem som husdjur eftersom de inte är de där typiskt "keliga" djuren som man kan gosa med. Även en tam fågel är ofta mer sin egen och få fåglar gillar att sitta och "gosa" i knät liksom. Så det får man vara beredd på om man ska ha just fåglar. Men jag tycker mina är så himla sociala och jag blir glad av dem varje dag. Jag är heller inte den som behöver ha ett djur som jag kan kela med utan gillar att de är bestämda och "egna" av sig.

Oj va mycket undulat-prat det blev nu! Haha märks det att jag har ett visst intresse för just fåglar?!

Nu ska jag gå och ge dem lite uppmärksamhet dessutom...

/Tricia Joy.

Gillar