TIPS till alla som älskar mört och gott kött

Nu kan du inte bara få kött i världsklass på dyra restauranger utan sanningen är att du enkelt kan fixa det hemma också! Hemligheten kallas Sous Vide. Med hjälp av denna teknik kan du inte bara få mört kött utan det höjer hela smakupplevelsen. Dessutom finns det många fler möjligheter. Till exempel så krymper inte köttet vid tillagning. Du har väl som jag upplevt att du ska steka några stora saftiga biffar och så fort de når stekpannans värme så krymper de till halv storlek, inte kul! Men med Sous vide så behåller köttet sin ursprungliga storlek.

Dessutom så får köttet en jämn tillagning eftersom att det är lika varmt runt hela köttet och inte bara en sida som tillbereds som det är när man steker en köttbit. Jag har i alla fall många gånger stått och funderat på om den ena sidan har fått mer än den andra. Och så försöker man fixa till det genom att steka lite extra på den andra sidan. Detta resulterar nästan alltid för min del att köttet översteks och blir som en skosula istället. Men sedan jag började använda en Sous Vide maskin så har jag fått perfekt kött varje gång. Jag brukar utgå från dessa grader när det kommer till kött:

Rare: 54 grader
Medium rare: 57 grader
Medium: 62 grader
Well done: 72 grader

Alla dessa temperaturer gäller för 2 timmar och en köttbit på 2-3 cm tjock.

Man kan såklart även tillaga andra typer av protein också, kyckling till exempel. Om du gör kyckling Sous Vide så ska den vara 62 grader. Potatis och andra tillbehör går också bra att göra! Du kan googla dig fram till de olika gradantalen och tiden du behöver ha matvaran i vattnet.

Okej, nu ska jag berätta hur man faktiskt gör. Det är verkligen enkelt! Du behöver först och främst en Sous Vide maskin och det finns lite olika modeller som du kan välja bland. Du tar ditt kött (eller annan matvara) och vakuumförpackar det. Antingen gör du det genom en maskin eller så kan du lägga köttet i en förslutningsbar plastpåse (som tål värme), sakta sänka ner den i ett vattenbad och försluter den precis när hela köttet är nere i vattnet men påsens öppning sticker upp. Sedan ställer du in din Sous Vide maskin på önskade grader, lägger i påsen med köttet och tar tiden.

När köttet är färdigt tar du upp det och det kommer inte se så aptitligt ut men du steker sen köttet i en varm panna med matfett. Köttet ska bara stekas tills det får en stekyta, alltså inte länge alls! Sen är det klart att äta!

Om du inte provat Sous Vide kött innan måste du verkligen prova. Mörheten och smaken gör att det känns som att man är på lyxrestaurang!

Gillar

Kommentarer