GUIDE: Så hittar du rätt bänkdiskmaskin

Behöver du också hjälp med att hitta en bänkdiskmaskin? Jag vet att det kan vara en djungel att gå igenom alla på marknaden och inte minst undra ”Är det verkligen bättre med en bänkdiskmaskin än att diska för hand?”.

Jag ska hjälpa dig på traven! I detta inlägg går jag igenom fördelar med bänkdiskmaskiner, varför man bör eller inte bör ha en diskmaskin över huvud taget och hur du sköter om din bänkdiskmaskin på bästa sätt.

Bör jag köpa en bänkdiskmaskin eller klarar jag mig utan?

Ja, det är en fråga som egentligen bara du kan svara på. Men jag ska ge dig lite tips på vägen! För det första bör du fundera över hur mycket plats du faktiskt har hemma. Ska den stå på en hylla? På köksbänken eller någon annan stans? Se till att du har tillräckligt med plats för att kunna utföra dina andra sysslor i köket, så som att laga mat till exempel. Om du har lite bänkplats där du hade tänkt att ha bänkdiskmaskinen kanske det inte lönar sig om det blir för trångt för att hacka grönsaker eller baka bullar.

En annan sak du bör fundera över är hur mycket disk du faktiskt har. Om du bara förbrukar en tallrik, ett par bestick och ett glas per dag kan det ta många dagar att fylla bänkdiskmaskinen vilket innebär att disken kommer stå och lukta. Men om du tror att du kan fylla en bänkdiskmaskin på 1-3 dagar kan du absolut överväga att köpa en. Visst kan man köra bänkdiskmaskinen halvfull då och då men egentligen är det inte särskilt miljövänligt och inte så bra för disken heller eftersom att den då kan röra sig fram och tillbaka under diskningen. Det kan i sin tur medföra skador på porslinet och glasen.

Och till sist bör du fråga dig själv ”Är jag så trött på att diska så det lönar sig att köpa en bänkdiskmaskin?”. För sanningen är att det är okej att köpa en för att man inte orkar diska, det är ju det som är hela grejen! Så ha inte dåligt samvete om du inte kan fylla en maskin helt varje gång, det är okej.


Fördelar med en bänkdiskmaskin jämfört med att diska för hand

Tro det eller ej men du sparar faktiskt mycket vatten när du diskar i bänkdiskmaskin jämfört med för hand. När du diskar för hand ska du både fylla upp ena diskhon med vatten och sedan skölja i rinnande vatten vilket är ett extremt slöseri egentligen. Så visst kanske en bänkdiskmaskin är lite dyr i inköp men på sikt kommer du att spara pengar på vattenräkningen och dessutom skona miljön!

En annan fördel är kanske så uppenbar så att du inte tänker på den men du sparar mycket tid. Tänk dig tiden det tar för dig varje gång du ska diska och sedan torka för att sätta in disken i skåpen igen. En bänkdiskmaskin kan du sätta på när det passar dig och göra annat under tiden. De flesta modeller idag har dessutom timer och fördröjd start så den kan diska när du inte är hemma eller upptagen med annat utan att du måste vara där och trycka på start.

Dos and Don’ts

Att installera en bänkdiskmaskin kan man göra själv men jag rekommenderar att du tar hjälp av en rörmokare eller liknande. Om du ska byta en gammal bänkdiskmaskin mot en ny kan det vara enklare och kanske du kan göra det själv. Om allt är som det ska är det ”bara” att koppla in sladden i eluttaget och ansluta avloppet där den gamla satt. Men om det behövs göras nya avlopp bör du inte trixa med det själv på grund av risken för läckage om det blir fel. Dessutom är det inte säkert att ditt försäkringsbolag täcker skadorna om du har utfört arbetet själv.

När det kommer till att ta hand om bänkdiskmaskinen på bästa sätt finns det ett par saker att komma ihåg. För det första ska du aldrig använda vanligt diskmedel i bänkdiskmaskinen utan alltid använda maskindiskmedel. Även om maskindiskmedlet är slut och det kan kännas lockande att använda vanligt tills vidare är det ett stort ”NEJ”.

Dessutom bör du komma ihåg att avkalka din bänkdiskmaskin då och då så att inte kalk samlas och sätter sig. Detta kan nämligen förstöra prestandan och du får ett sämre resultat. Någon gång om året bör du dessutom rengöra den. Vissa maskiner har egna ”rengöringsprogram” man kan dra igång men om din inte har det kan du ta en vanlig diskborste och skrubba rent.

När du ska köpa din bänkdiskmaskin

Det kan kännas som en djungel av diskmaskiner som du ska ta dig igenom för att hitta den bästa. Men sanningen är att olika bänkdiskmaskiner är olika bra för olika hem. Se till att ta reda på vad dina behov är, hur mycket plats du har och vad du vill ha för funktioner. Du kan till exempel spana in Trettis sortiment av bänkdiskmaskiner här.

De har dessutom produktexperter som hjälper dig med allt du behöver hjälp med, från fraktfrågor till installation.


Gillar

Kommentarer