Att tänka på när du köper en ny vitvara

Att köpa en ny vitvara kan vara ett stort steg för många, speciellt om man kanske tidigare bott i en hyresrätt och därför inte köpt vitvaror innan. Oavsett om du ska köpa en ny tvättmaskin, ett kylskåp eller en ugn så finns det en del gemensamma grundsaker man bör fundera på innan. Här kommer mina bästa tips!

1. Vad har du nu? Och vad saknar du?

Det är alltid bra att ha sina nuvarande vitvaror som referens för man vet vad man har och kanske också vad man saknar. Tänk på storleken, passar den till dig (och din familj)? Behöver ni större eller mindre? Faktum är att en för stor tvättmaskin till exempel kan kosta dig många kronor i slutändan eftersom att du aldrig fyller maskinen helt. Då går den på onödigt hög kapacitet vilket förbrukar både ström och vatten. Med en frys är det samma sak. Om du inte utnyttjar hela frysens kapacitet kan det vara en bra idé att gå ner i storlek för att spara på strömmen. Man vet ofta om man har en vitvara som är för stor och då ska man såklart byta upp sig i den mån man kan och som passar för hushållet.


2. Energimärkningen

Du vet kanske vilken energimärkning din nuvarande vitvara har? Om inte annat brukar det finnas ett klistermärke någonstans som du kan läsa av det på. Du bör sträva efter att ha så hög energimärkning som möjligt eftersom att det i längden sparar dig för energi och pengar. Energimärkningen på vitvaror går från AAA+ till D där AAA+ är det bästa. Ofta är de vitvaror som är märkta med A och uppåt något dyrare att köpa men det lönar sig i längden! Ofta finns många vitvaror på REA eller erbjudande så att du kan slå till relativt billigt. En vitvara med dålig energimärkning kommer att dra onödigt mycket ström, speciellt kyl och frys som är påslagna dygnet runt.


3. Håll dig till märken du känner till

Idag finns det en uppsjö av producenter och märken på marknaden. Ibland slår sig nya märken in och det kan vara en idé att avvakta med att köpa de helt nya märkena för att se om de stannar. I svenska hem ser man ofta märken som Bosch, Electrolux, Miele och LG. Dessa märken är på marknaden för att stanna vilket också är bevisat med god kvalité och nöjda kunder.


Går du i tankarna att köpa nya vitvaror kan du exempelvis spana in whiteaway.se .

Gillar

Kommentarer