Fashion statements

Guldbaggegalan 2018 blev något stort. Skådespelarna gick alla in hand i hand iklädda helsvarta kläder och vissa bar en T-shirt med trycket ”tystnad tagning” som del av upproret #tystnadtagning. Bland annat Eva Röse. Hedda Stiernstedt och Mia Skäringer var med i tåget. Protesten var emot sexuella trakasserier och övergrepp i branschen som dem alla är inblandade i.


Jag tycker att denna protest är så viktigt och det är så bra att den gjordes. Dem visade verkligen att det inte är okej att utföra sexuella handlingar på någon mot ens vilja. Det är så bra att stora profiler och kändisar visar upp att detta är ett riktigt fult beteende och att det behövs ett slut. Att göra det under stor gala är även det en smart grej, där vet dem att många tittar och att deras protest når ut till många. Metoo behövs alltid uppmärksammas så att våldtäkterna minskas och så att man kan gå ut på stan utan att vara rädd. Alla som var en del av denna protest på guldbaggegalan 2018 borde ge sig själva en klapp på axeln för fy tusan vad bra gjort!

2018 blev även året då Sara Danius signatur knytblus blev mycket mer än bara en blus, det kom att blev en av de starkaste feminist symbolerna i historien. När Danius hade avgått som ständig sekreterare i Svenska Akademin, med sin knytblus på, samlades flera tusentals människor utanför Svenska Akademins lokaler i en knytblusmanifestation. Många visade sitt stöd via hashtaggen #knytblus.


Jag tycker att det är bra att vi har en stark kvinna här i Sverige som står för rättigheter och skapar ett sådant statement som hon har gjort. Tänk att en blus kan bli något så stort, det är häftigt att tänka på. Jag själv ser upp till Sara Danius och tycker att hon är en sådan otrolig kvinna som bara äger sin knytblus och får så många andra att också göra det. Bra jobbat till dig Sara, en dag vill jag bli lika cool som dig.

Gillar

Kommentarer