Hej på er alla! Hoppas att ni alla har en mysig söndag och vilar upp er inför den kommande veckan. Idag är det bara jag själv som skriver detta inlägg som kommer att handla om vad jag tycker om min bok och även om ett eller två budskap.

Till att börja med tycker jag att det är en väldigt bra tjocklek på boken. Det var inte en sån bok som man måste tvinga sig själv igenom i hopp om att den ska bli mindre långtråkig framåt i mitten. Man kom istället in i boken direkt då det började med att man fick en blick av när polisen hittade den döda kroppen och redan då får upp spänningen. Jag tycker att boken var väldigt spännande eftersom att man inte kunde förutspå vad som skulle hända, vilket man i böcker ofta kan. En till sak som också förhöjde spänningen var att det hela tiden hände nya saker. I varje delkapitel slutade det ofta med en cliffhanger vilket gjorde att man inte kunde sluta läsa. Boken var även väldigt bra eftersom att den verkligen gav en inblick i hur det faktiskt är att vara tonåring och tog upp många vanliga problem som t.ex hur man ser hur alla har väldigt höga krav på sig själva. Det berättar även hur många ser brister i bl.a. deras utseenden, vilket man vanligtvis som ungdom gör. Något som jag tycker att man kunde ha gjort bättre i boken är att man kunde ha fått veta lite mer om Elina. Hon är Nicks fostersyster som bara är med en liten bit men verkar som en väldigt spännande person. Elina kan rita och se in i framtiden vilket verkar väldigt intressant. Men som sagt var boken väldigt bra och något som jag rekommenderar starkt.

I alla böckerna kan hitta många olika budskap men det som jag tror var speciellt för just min bok är att "man ska våga vara sig själv".Eftersom att min bok till skillnad från de andra handlar extra mycket om Vilde och Trine och deras förhållande. Budskapet visas i hur de båda tjejerna är sig själva. De vågar vara med varandra även fast dom vet att det ibland anses fel av samhället att vara gay.

Hoppas att ni gillat denna lilla texten och att den gett er en större inblick i min bok. Puss och godnatt!// Matilda<3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej alla!

Idag kommer jag, Emma berätta om budskapet som är speciellt i min bok "det som kommer att ske". Jag hoppas ni kommer gilla det. Puss <3

Det budskapet som jag tycker uppfattas väldigt tydligt i min bok är att man ska vara sig själv, inte dölja vem man själv är och inte vara "någon" som man själv inte vill vara för att andra tycker att man ska vara eller se ut på ett speciellt sätt. Detta visas till exempel när Benedicte tycks vara den självsäkra och "coola" tjejen i skolan som inte tar någon skit av andra men i själva verket så är hon nästan helt tvärt emot på insidan då hon efter skolan går hem och gråter på grund av att hon inte alls är självsäker och istället bara bygger upp en fasad i skolan för att andra ska tycka att hon är tuff. Detta kan då få folk att förstå att man ska vara sig själv för att i längden kommer det ändå inte hålla att vara någon man egentligen inte är utan bara någon som andra vill att man ska vara, eftersom att man i många fall inte mår bra psykiskt av att låtsas vara någon man egentligen inte är eller vill vara utan bara någon som andra tycker eller vill att man ska vara.

Ett annat bra exempel är när Vilde och Trine döljer att dom tycker om varandra för alla runt omkring dom. Detta visar på ett sätt att man ska vara sig själv och man ska själv kunna gilla vem man själv vill oavsett kön. Men å andra sidan så går dom ju inte ut med att dom gillar varandra och istället låtsas som att dom inte gillar varandra när det är folk runt om dom och detta kan ju leda till att personer som läser denna bok och som vill komma ut till sina nära och kära kanske inte vågar det eftersom att i boken visar dom att man "ska" hålla sånt hemligt och det kan även leda till att man skäms över det så mycket att man inte är den man vill är utan bara bygger upp en fasad på grund av det som Trine och Vilde håller hemligt. Men på ett sätt tycker jag det är bra att de visas på det sättet eftersom att Trine och Vilde blir ju ändå påkomna tillslut och då uppfattar iallafall jag det som att man inte ska dölja sånt för att på ett eller annat sätt kommer det oftast ut och att det är bättre att bara berätta och vara ärlig från början.

Hoppas ni tyckte det lät intressant och bra så hörs vi!

Puss å kram, skum banan <33

Likes

Comments

Hejs svejs! Idag ska jag, Emma berätta för er vad jag tycker om boken jag har läst <3

Jag tycker att författaren verkligen är duktig på att få läsaren på fall, att få läsaren att vilja fortsätta läsa och få läsaren att inse att det här kan bli en toppen bok, vilket den också är. Ett bra exempel på detta är bokens baksida som är väldigt intressant och spännande eftersom att författaren har skrivit den texten och egentligen hela boken också, på ett sätt som får en att bara vilja läsa mer och mer. Författaren skriver till exempel detta på baksidan av boken: Om några få timmar var det bara 11 dagar kvar tills en av de fyra vänninorna- Nora, Vilde,Benedicte eller Trine- skulle dö.

Men det skulle ske ett mord innan dess också, ett hastigt och blodigt dråo. Och det var Nick som skulle stå böjd över liket med blod på händerna... 

Boken var även spännande eftersom att man aldrig kunde veta vad som skulle ske här näst vilket jag tyckte var väldigt bra eftersom att i många andra böcker brukar man kunna förutspå vad som ska hända och då blir boken inte lika spännande och långtråkig.

Hoppas ni har en bra dag! Mvh Emma <33

Likes

Comments

Hej alla! Idag tänkte vi ta upp det största och tydligaste budskapen i hela serien. Vi kommer även göra individuella mindre budskap som är specifika för just våra egna böcker. Hoppas ni kommer gilla det.

Ett av dom största budskapen är att man ska hålla fast vid sina vänner och när det blir svårt och tufft ska man hålla ihop. Det här visas tydligt i böckerna när gänget splittras istället för att hjälpa och stötta varandra när dom mår dåligt så tar dom istället ut ilskan på varandra, vilket gör att tjejerna glider isär. Ett exempel är när Benedicte mår dåligt p.g.a. att hennes mamma är deprimerad och hon har blivit avvisad av Nick. Benedicte gömmer då istället detta för alla och bygger upp en fasad i skolan om att hon är jätte självsäker men egentligen går hon hem efter skolan och gråter. Boken visar på så sätt att hon gör fel eftersom detta bara får henne i trubbel istället för att hon tar tröst av sina vänner. Ett annat budskap är att "Sanningen kommer alltid fram" det visas i hur t.ex. Trines och Vildes förhållande kommer fram tillslut när läraren Viksveen hittar dom kyssande tillsammans i skogen, även fast dom ansträngt sig så hårt att hålla det hemligt. Det är även många andra lögner som kommer fram efter ett tag. Som hur Benedictes våldtäkts lögn kommer fram tillslut när hon avslöjas av Nora. Det sista budskapet som finnas i alla våra böcker är "att man ska tänka noggrant igenom vad det är som man lägger upp på nätet" eftersom att man så lätt kan få kontakt med obehagliga personer som får en göra dumma saker. Boken visar även att "man enkelt kan gömma sig bakom en skärm och inte stå för vad man säger". Det visas i hur Bendicte blir utnyttjad av en anonym kille som får henne att skicka nakenbilder. detta visar väldigt tydligt ett stort problem i dagens samhälle som alla borde tänka på. Boken är bra på så sätt att den faktiskt lär ut många lärdomar till ungdomar i alla dessa dolda budskap.

Hoppas att ni gillat detta kanske lite föör långa inlägg men eftersom att det här nog kommer att bli ett av dom sista ville vi bara säga hejdå! Vi tycker att det att har varit väldigt kul att få blogga för er och hoppas att ni har gillat att läsa!// puss och kram ifrån matilda, emma och linn<3<3

Likes

Comments

Hej alla! Hoppas ni haft en bra dag på jobbet, i skolan eller vart ni nu varit. Dagens inlägg tänkte vi skulle handla lite om böckernas upplägg och hur de är skrivna. Hoppas ni gillar det!

Alla böcker är skrivna ur ett tredje persons perspektiv som att det är någon som hela tiden berättar vad det är som händer, ungefär som när man berättar sagor. Det är alltså inte någon i boken som berättar vilket brukar göra att man inte får veta lika mycket om personernas tankar och känslor, men inte i den här boken. Man får hela tiden väldigt detaljerade upplevelser och tankar ifrån de olika personerna vilket är en sak vi tycker är bra eftersom att man får veta alla personernas tankar och på så sätt lära känna alla. Huvudpersonerna är fyra tjejer men i boken får man även följa läraren Synnove Viksveen och unga killen Nick. I början av varje bok är det  först en kort redovisning om de fyra huvudpersonerna och vad som gör dom unika. Efter det får man en kort sammanfattning av vad som har hänt i de tidigare böckerna, vilket gör att man behöver alltså inte ha läst de tidigare böckerna för att förstå och komma in i boken. Man får även alltid en framåt blick till när mordet har skett, som man sedan får en fortsättning på i början på nästa bok. det blir som ett slags tanke pussel som man i varje bok får flera delar till. En bok utspelar sig på 3-5 dagar då den första börjar 21 dagar innan mordet, alltså TRE veckor. Boken är alltså indelad i olika många delar beroende på hur många dagar som går under bokens tid. Varje dag(alltså varje del) även den indelad i olika delkapitel där varje delkapitel handlar om någon av de sex personerna. I början av varje dag/del  får man även en kort snutt av en låt som passar in i delen och man får höra en gång. // emma, linn och Matilda <3 <3

Likes

Comments

Hej sötisar! Vi hade tänkt att berätta lite om våra huvudpersoner. Boken har fyra personer som boken det handlar om. Dom tjejer i 15-års åldern som heter Vilde, Benedicte, Nora och Trine. Alla är bästa kompisar som går i nian. Varje tjej har en väldigt stark personlighet eller något som gör dom olika personerna speciella. 

Benedicte:

Benedicte är den "coola" i gänget. Hon ser bra ut och älskar uppmärksamhet. Benedicte är inte rädd att synas och är därför även väldigt populär i skolan. Hennes största intresse är killar och kläder. Benedicte har långt blont hår och snygg kropp. Hon är självsäker i sitt utseende och kan ibland därför vara en riktig pina.

Trine:

Trine är en sportig tjej som tränar mycket och som älskar att spela fotboll. Hon går sin egen väg och bryr sig inte så mycket om vad andra tycker, hon bryr säg även inte om hur hon ser ut. Trine verkar vara ganska populär i hennes fotbollslag och om flesta verkar gilla henne. 

Nora: 

Nora är den osäkra i gänget, hon ser på sig själv som en medelmåttig person. Som ser sig själv som allmänt normal och tråkig då hon varken är lång, kort, snygg, ful, tjock eller smal. Hon därför väldigt avundsjuk på sina tjejkompisar. Hon är helt klart mest tillbakadragna och försiktiga bland tjejgänget. 

Vilde:

Vilde är den upproriska tjejen. Hon är tuff och orädd. Vilde är egentligen väldigt snygg men vill inte dra åt sig uppmärksamhet av sitt utseende och klär sig därför i stora fula kläder. // Matilda, Linn och Emma <33


Likes

Comments

hej alla fina! Här är en bild som vi tycker speglar våra böcker. Det är fyra tjejer som tittar ner i en grav, vilket är väldigt likt våra böcker eftersom att man får först en blick där någon ligger död men vet inte vem som mördat dom. man får veta att det är någon av de fyra kompisarna och får sedan följa med dom på vad som hänt de tre veckorna innan mordet. hoppas ni mår bra, puss! <3

Likes

Comments

Hej allihopa!

Vi hade tänkt att berätta lite fakta om vår författare till böckerna vi läser.

Författaren heter Kjetil Johnsen och han bor i Norge. Kjetil är född 1966 (50 år) och uppväxt i "Melhus son torndal". Han har jobbat med skrivande nästan hela sitt liv och är från början utbildad journalist men jobbar numera som författare och chefredaktör för Egmont i Norge. Kjetil är gift och har tre barn, han bor tillsammans med sin familj i ett hus utanför Oslo. Han skriver mest Deckare och romanserier för ungdomar, men däremot läser han aldrig ungdoms böcker själv eftersom han vill få egna idéer och inte påverkas av vad andra skriver i sina böcker. Kjetil har skrivit 4 olika serier som heter "4 paralleller", "välkommen till helvetet", "tusen bitar" och "tre" men även många andra böcker. Man brukar säga att han är en mästare på spännings skapande eftersom han skapar så gripande händelser i böckerna.

Böckerna i serien "tre" handlar om fyra tjejer som är bästa vänner. Man får i början av boken en inblick i framtiden som visar att det är någon av dom som kommer att dö. Han skrev böckerna för att ungdomar ska ha en värld att känna igen sig i och för att visa allvaret i samhället. Han vill också visa att "snälla" personer även kan göra dumma saker.

Puss å kram, hoppas alla har en bra dag <3 // matilda o emma

Likes

Comments

Hej!

Här kommer vi framöver att blogga om böckerna "Det som kommer att ske", "Den farlige kyssen" och "Ett hål i själen" i bokserien "tre" skriven av Kjetil Johnsen. Vi som skriver boken är tre 14 åriga tjejer som har fått i svenska uppgift att blogga om våra böcker.

Hoppas ni kommer att tycka om våran blogg. Puss å kram från Emma, Linn & Matilda <33

Likes

Comments