Flygplatsen, Holland's tour

Hej hej

Idag testar vi att skriva bloggen på planet, så just nu sitter vi och väntar på att planet ska lyfta. Idag gick vi upp runt 8 för att sen åka mot Schiphol, vägen dit gick bra. Vi hamnade i kö någon gång men det var inget som vår mycket duktiga chaufför inte kunde hantera. Hon var väldigt duktig på att utöva köteknik😉

Igår var vi på en skola och jag själv tyckte att det var väldigt spännande, men det som var mest spännande var hur skolgången var uppbyggd. För till skillnad till oss som har tre år som alla går, så hade dom i olika nivåer från 1 till 4. Eleverna var liksom uppdelade i hur mycket de hade klarat av, så om man jobbade på bra eller hade mycket förkunskaper kunde man gå ut skolan på 1 eller två år man behövde inte gå 4 år. Detta tycker jag var mycket bra för då kan en elev som är duktig få jobba i sin takt och inte bli tillbakadragen av de elever som inte är lika motiverade eller lika långt framme. Men med det här systemet så skulle det även gynna de som har det lite svårare för då kan dom jobba i sin takt och få den tiden som behövs.

På den här skolan jobbade dom även mycket med eget ansvar, som t.ex. att eleven själv fick ansvara för sina studier på en högre nivå, de hade även ett projekt där elever från olika nivåer jobbade tillsammans i ett företag. Eleverna hade då olika delar som dom ansvarade för men företaget skulle gå runt och de skulle själva leta upp olika uppgifter av t.ex. företag som de kunde utföra och få betlat för. Den delen är vi inte så säkra skulle funka så himla bra på vår skola då inte alla är så motiverade till att arbeta men det skulle ända tydligt vissa vem som inte jobbar, då den delen i företaget skulle bli lidande. För att då kan resten av eleverna få den som inte jobbar att ta ansvar om det ska funka och man får en bra bild av hur livet efter skolan kommer de ut.

Den här resan har fått båda oss att växa väldigt mycket som personer och vi skulle nog båda två kunna överleva själva i ett annat land, för vi har nu fått visa att vi är mogna för det.
Det vi mer kommer att ta med oss från den här resan är att man klarar mer än vad man tror och att Holland är ett underbart land, som vi verkligen kan rekommendera till alla som vill åka utomlands. Det enda lite dåliga är att deras väder är speciellt kan man lätt säga👌🏼

Vi kommer att sakna alla underbara människor på Stal Heijligers och självklart hästarna men även de människor vi mött på vår rundtur i Holland med Ida. Vi kommer även sakna landet för de här tre veckorna har varit riktigt bra, vi har verkligen trivs och kommit fram till att vi gjorde rätt val att åka. Det är nästan sorgligt att åka hem, man vill liksom bara stanna kvar här i Holland😊

/Alexandra

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Holland's tour

Hej

Idag tvingade Ida upp mig astidigt... Halv 9 åkte vi till en naturbruksskola liknande Vreta, där träffade vi Evelien som visade runt oss och berättade om skolans upplägg och historia. Vi fick hälsa på alla smådjur som de hade och de visade att de lärt grisarna att sitta. Efter det åkte vi till en arbetsplats där elever från skolan jobbade med ett projekt där de lade en väg på uppdrag av en kund. De hade ett upplägg på skolan som gick ut på att eleverna jobbade som i företag hela tiden. De hade olika grupper som var ansvariga för administration, marknadsföring, ekonomi , genomförande osv. I alla grupper ingick elever från olika årskurser, eller nivåer som de mer pratade om. Det gjorde att eleverna lärde sig mycket av varandra. Erfarna elever fick träna ledarskap medan mindre erfarna elever fick lära sig av de som kunde mer. Eftersom att allt var väldigt knutet till verkligheten och eleverna var med i hela processen verkade det fungera väldigt bra. Det kändes som att det tog skolan på allvar mer än vad många elever gör på Vreta. Efter att vi pratat med dem åkte vi tillbaka till skolan och åt lunch och pratade lite med andra elever och lärare på skolan. Sen åkte vi till ett företag som hade diverse maskiner, däribland lastbilar. Dom verkade jättepositiva till att hälsa på vår skola samt till att ta emot praktikanter. Han skulle även föra ordet vidare till andra åkerier osv i närheten av dem.

Det var lite roligt att vara med Ida och Evelien för dom var så extremt lika på alla sätt, det var som att se Ida i framtiden. ;) Båda hade samma tålamod med "gps-tanten" och var väldigt energiska, båda har även samma optimistiska tidsuppfattning.


Ikväll lockade Ida Alexandras hår innan vi gick ner på stan för en AW med Evelien. Efter det åt vi en avslutningsmiddag på en argentinsk restaurang.

/Gabriel

Likes

Comments

Holland's tour

Hej hej

Det vi har tränat på idag är att tillämpa allemansrätten i Holland och hur man äter på resturang. Det är något som Ida har tränat oss på typ varje dag, man ska tydligen äta långsamt. Vi har även lärt oss att inte alla restauranger här har en engelsk meny så när man beställer något så är det lite spännande att se vad man får sen när maten kommer.

Det vi gjorde i går med simulatorerna tyckte jag var väldigt spännande då de enligt mig var väldigt bra, man kände mer hur man körde med lastbilen och hade lättare att se likheterna med verkligheten. En anledning till detta kan vara att man kunde se runt hela lastbilen och att man på simulatorn kunde ställa in olika situationer som t.ex. snö eller sommar, stad eller landet. Det var en mer verklig känsla än vad man har på våra simulatorer hemma på skolan.
Vi fick även en väldigt bra beskrivning om hur deras företag var uppbyggt, det var så att de hade unga elever som skulle utbilda sig till chaufförer men även äldre åkare som gick en slags YKB kurs. Deras utbildning för unga var bara på 2 år och då var eleverna inne en dag i veckan på skolan och hade vanliga ämnen, de andra dagarna de på företag. Så man kan säg att det skilde sig lite från skolan men inte så mycket som många kan tro.

I dag hade vi inga direkta planer, men vi gick upp runt 8 och åt frukost innan vi sen åkte till en skola, på den skolan gick Ida in och våldgästade dem (eller som hon skulle uttrycka det; minglade lite) då de inte hade svarat när hon ringde tidigare på morgonen eller dagen innan. Så idag fick vi en lektion livskunskap som gick ut på att om man vill få tag på någon som inte svarar stalkar man människan till t.ex. en skola för att hitta människan, för det är som Ida sa vad har man att förlora mer än att de säger nej👍🏼

Efter det så skulle vi åka till ett friluftsområde, men vi hittade inte riktigt dit kan man säga så Ida hittade en skog som hon ville vandra i. Så vi tillämpade allemansrätten (tror inte att de har någon sådan i Holland) och började vandra runt lite i skogen. Vi vandrade eller vad men vill kalla det på en stig som hette Klompenpaden. Det var meningen att man skulle ha träskor enligt skylten, så vi tänkte direkt på våra klasskompisar och andra transportare, dena väg var gjord för dom. Det blev inte så jättelångt, kanske 5 km bara. Vissa i vårt sällskap var inte så nöjda med den "korta" vandringen medan andra som fortfarande hade träningsvärk från den förra vandringen var lite mer nöjda 😂.


När vi hade hittat tillbaka till bilen åkte vi till Meppel där vi hade bokat hotel till inatt, då vi imorgon ska till en skola som inte ligger så långt härifrån. När vi hade checkat in på hotellet så bestämde vi oss för att gå in till centrum och shoppa lite, det var nog bara jag som gjorde det i slutändan🙈 Men jag är nöjd med det och jag tror att Ida och Gabriel också tyckte att kläderna var snygga. Efter det gick vi och åt på en liten mysig resturang och nu ska vi snart gå coh lägga oss för att orka med morgondagen då vi ska gå upp tidigt👌🏼
/Alexandra

Likes

Comments

Holland's tour

Hej, idag har vi varit på något lastbilssimulator center. Där hade dom 4 simulatorer värde runt 5 miljoner vardera, vi fick äran att prova på dom och prata med mannen där i hopp om att få några kontakter till lastbilsbranschen. Efter det skulle vi hitta väderkvarnar men utan resultat, när vi hitta någon så började det regna, hagla och åska massor. Vi gick in på ett café och fikade och provade massa olika friterade saker. När det slutat regna gjorde vi ett nytt försök, så fort Ida hittade en tog hon hjälp av italienarknepet - sätter på varningsblinkern och hittar på egna regler sen sprang hon.

Idag hade Ida tänkt att sova i indiantält men eftersom det hade regnat gick det inte att sova där.. Då började letandet av nytt hotell utan resultat då det mesta var fullt eller orimligt dyrt, klockan var då ca. 20:00.
Runt 22 hittade vi ett hotell som hade lediga rum därav det lite sena blogginlägget. Imorgon tyckte Ida att vi ska motionera lite, såklart...
/Gabriel

Likes

Comments

Holland's tour

Hej

I dag har vi lärt oss hur man ska uppföra sig på en resturang, detta genom att vi nu på kvällen fick en snabbkurs i uppförande när vi åt. Vi har till exempel tränat på hur man skålar på fina middagar. Vi har även lärt oss idag och igår att om man zoomar ut på kartan ser det ut som om du är närmare målet än innan. Detta är kunskaper som är väldigt viktiga att ha i livet frammöver som vi har får lära oss av Ida😊

Vi har även lärt oss att i Holland får man gömma fartkamerorna och bilarna blir fotade bakifrån, detta är ju en stor skillnad till Sverige där den ska vara synligt och ha skylt innan. Ida har även berättat för oss om hur trafikreglerna funkar i Italien; där får man bryta mot reglerna och göra som man vill bara man sätter på varningsblinkers. Vi tillämpade dessa trafikregler här i Holland dels när vi skulle läsa kartan och dels när vi parkerade på trottoaren utanför hotellet.

Det vi gjorde i dag var att gå på DAF museum, det var fler olika DAF lastbilar och bilar i olika årsmodeller. Vi fick se hur de hade förändrats genom tiden och Ida och Gabriel fick en förklaring hur den nya DAF lastbilen fungerar. Det var spännande att få en bild av hur DAF är uppbyggda och hur lasten i sig har förändrats genom åren, man kunde tydligt se skillnad på en gammal och en ny lastbil.

Efter det så åkte vi till ett blomsterland som ligger under Amsterdam, det var otroligt mycket olika blommar och självklart kollade vi på de stora tulpanodlingarna men även de andra stora åkrarna med olika blommor i olika färger. När vi var inne på den här blomstersaken så fick vi även se en väderkvarn.

Nu på kvällen så var vi och åt på en väldigt bra och fin resturang som låg alldeles på stranden, så när vi satt där och åt kunde man se solnedgången mot stranden.

Några olika saker Ida har sagt i dag är "hej kompis" till bilister och gående när vi åkte bil, alltså hon är den enda jag vet som gör något sånt😂 När vi skulle göra vissa saker eller mer när vi frågade Ida om något så svarade hon "högst oklart" på mycket👌🏼

Men nu ska vi sova för att orka åka på nya äventyr med Ida i morgon👌🏼
/Alexandra

Likes

Comments

Holland's tour

Hej, tänker göra det enkelt för mig idag för jag orkar inte skrivs något då Ida har tagit med oss på ca 1,2 mils vandring i 3 olika länder.

/Gabriel

Likes

Comments

Stal Heijligers, Fritiden

Hej hej

I dag skulle vi vara lediga men för att vi inte hann sopa gårds planen i går skulle vi till stallet i dag och göra det👍🏼 Så vi fick en liten sovmorgon till ca 10 då vi skulle börja sopa vid 11. När vi kom till stallet var Rob där och väntade på oss, vi fick en snabb men bra beskrivning om hur man skulle använda sopp aggregatet till Schäffren.
Det var väldigt viktigt att inte köra på grenar och andra stora saker, för då kunde den gå sönder och den var väldigt dyr. Vi båda testade den för att ha provar hur det var att köra med ett sånt sorts aggregat.

Vi cyklade in till stan i dag och köpte en blomma till Rob och Nina som tack för att dom tog i mot oss under dom här två vekorna, den var mycket gillade av de båda. På vägen hem såg vi en väldigt konstigt träd som vi var tvungna att fota men även vita duvor som satt på vägen.

Vi var klara runt lunch, men Gabriel valde att vara en snäll pojke och hjälpa till med lite mer sysslor innan han sen gick hem. Jag gick hem redan efter sopningen för att börja göra mig klar inför att åka i morgon med Ida.
Nu på kvällen har vi båda packat våra väskor nästan helt och är redo för att åka vidare i morgon, efter att Ida har hittat hit vill säga😉 sen ska Gabriel till partyt med Felix och m.m. Själv är man så slut körd efter två vekor här att man inte orkar göra med något🙈 annat en att sova.
/Alexandra

Likes

Comments

Stal Heijligers, Fritiden

Tjena

Idag slapp vi göra morgonsysslorna, vi började istället med att köra ner majs till unghästarna och när vi ändå var där tog vi med oss bajs till damen.🤔 Sen putsade vi fönstren som säkert inte gjorts på år och dar, då vi till och med behövde andningsskydd för det dammade så extremt mycket..😷

Sen förflyttade vi gödselhögen till baksidan av stallet för dom ska mocka ur hela stallet nästa vecka och då kommer en lastbil oh hämtar allt.
Idag fick vi äran att ryckta stona inklusive fölet 😍
Fick även syn på en ur söt liten bebis hare.

Imorgon ska vi till stallet runt kl. 11 och sopa planen då vi inte fick någon tid över idag men efter det går vi hem för vi är egentligen lediga.

Alexandra stod för matlagningen idag det blev hamburgare som blev riktigt bra.

/Gabriel

Likes

Comments

Fritiden

Hej hej

Idag var vi lediga så det blev sovmorgon idag och det kan man lugnt säga att både jag och Gabriel behövde. Vi åt frukost runt 11 tiden och sen bar det av mot byn, på vår agenda i dag stod det att klippa Gabriels hår.

Så vi cyklade in till Asten och letade efter en salong och vi hittade en i en typ Galleria. När vi kom in så sa dom bara åt oss att sitta ner och vänta i en soffa, det var tydligen bara drop in här. När vi hade väntat kanske 10 minuter kom en frisör fram till oss sa att de var hans tur, men det första hon sa var "no English" jag trodde jag skulle dö av skratta när Gabriel skulle förklara hur han ville ha det men det gick bra😊

Efter det så började vi utforska lite medan vi ändå var inne i byn, vi hittade en kyrka som var otroligt fin. Så vi var bara tvungna att gå in och kolla hur den såg ut och ta några bilder på den.
Efter det så gick vi runt lite mer och kom fram till att typ alla hus här är i sten och ser ganska lika varandra ut. När vi kände oss klara cyklade vi hem, men på vägen stannade vi till vid stallet och var bara tvungna att titta till det ur gulliga fölet. Men när vi kom fram till boxen så låga hon och sov på sin mammas hov. Det såg så gulligt ut och vi kom fram till att man bara ville krama om det lilla djuret som såg så fluffig ut. När vi sen kom hem såg vi en så himla tjock katt som vi bara var tvungna att fota och Gabriel hälsade på den, man kan tydligt se att den inte lider av svält😂

Nu på kvällen var vi på något pannkaks ställe med Emma och Felix, vi tog både huvudrätt och efterrätt. Det smacked mycket bra, vi åkte dit i Felix röda Jeep(som hade en trasig baklampa) Vi kom fram till att han kör som en sann holländare😉 efter det ska vi sova så vi får nya krafter till imorgon då vi ska jobba igen.
/Alexandra

Likes

Comments