Bortglömd och i vila står det där äppelträdet som borde ha beskurits i höstas. Inte särskilt vackert eller omtyckt för stunden med några ihop skrynkliga äpplen längst upp. Men det påminner väll lite om innehavaren, då den naturliga silvriga hårfärgen envisas med att tränga igenom så fort det går för länge mellan klippningarna. Så jag antar att trädet passar mig bra. Inte behöver det se perfekt ut. Det som räknas är mest att frukten är god. På en gren hänger en tom talgboll, så trädet har ju varit till lite glädje för fåglarna i vinter i alla fall. Det behövs ju inte alltid att man presterar så mycket hela tiden. Det kan ju räka med att man finns där, som trädet. Att man är kvar på sin plats trots alla vinterstormar. I väntan på våren finns det en hel del att göra. Bestämma vad som ska bli tillskotten i trädgården i år. Jag har satt ut lite pinnar och gör spår i snön för tänkbara land. Sen går jag in och fikar, tittar ut och ser om det ser för stort eller för litet ut. Bläddrar i trädgårdstidningar och inspireras. Äppelträdet ska absolut beskäras. De döda frukterna måste bort så inga sjukdomar sprids till årets äpplen men jag väntar ett tag till.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag njuter vi av solen och friheten att göra vad vi vill i trädgården. Jag ligger i min solstol och slappar medan barnen klättrar i träd. Det är en underbar lördag i september. Vendela tycker att det luktar sommar. Ikväll har vi bjudit hem några vänner så kanske borde jag städat och bakat något gott till ikväll. Men stress och jäkt var inte syftet mad att bjuda hem folk. De känner mig väl och jag vet att de tar det som det är. Förresten behöver man ju inte bjuda på hembakat och göra sig till. Det är ju mest sällskapet som gör festen. Barnen pratar om lördagsgodis och jag tittar lite efter vad de gör när jag plötsligt överraskas av vad jag får se. Ibland förundras jag över det jag haft framför näsan utan att ha sett det. Det krävs en stund av stillhet och ro för att se vad som gömmer sig under bladen. Idag tog jag mig den tiden. Jag gick ut och bara njöt av stunden och plötsligt såg jag att vindruvorna ändrat färg och mognat. Idag har jag extra-barn en stund. Barnen tycker att druvorna nästan är lika goda som godis. Då känns det faktiskt som att min trädgård är mitt paradis på jorden. Full av underverk att upptäcka. Päronträdet har förvandlats till en raket och barnen är på väg till månen. Det finns inget härligare att lyssna på än när barnen skrattar och har riktigt kul. Nu får dator och köpta leksaker som fidgetspinners vila. Vad vore livet utan små, små stunder av lycka. Om det så bara är för upptäckten av att mina vindruvor äntligen har mognat efter flera års väntan efter planteringen. Att sen få dela lyckliga stunder med någon man tycker om har jag lärt mig inte alltid är en självklarhet. Uppmanar alla till att gå ut i solen och njuta lite av stunden idag. Finns inga måsten som inte går att skjuta på för en liten stund av lycka!

Likes

Comments

Idag träffade jag en liten kille som var hemma efter ännu en sjukdomsvistelse och operation. Han sprudlade av glädje och när jag frågade hur det var svarade han -härligt! Tänk om alla som är friska kunde känna att livet är härligt bara för att man får bara hemma och slippa sjukhus och ha ont. Jag funderade lite på vad jag själv blir lycklig av. Många som idrottar är ju lyckliga för att det frigörs endorfiner när man tränar. Idrott har ju aldrig varit min grej. Ska jag vara ärlig så vill jag mest att alla ska vinna, så någon tävlingsmänniska är jag absolut inte. Det närmast sport jag kommer är väll när jag åker på sportdans. Men jag älskar att gräva i min trädgård. Jag antar att det frigörs endorfiner då med. För jag känner mig alltid lite bättre efter jag har grävt.

Idag blev det lite höstfix bland hallonen. Och sen klippte jag ner lite överblommat. Till min förtjusning såg jag att mina marktäckare spridit sig under de högre blommorna så det blev lite gröna blad i landet istället för kalhygge. Precis som jag planerat.

Dessvärre blev inte potatisskörden stor men till Vendelas stora lycka. (Hon älskar inte potatis.) Det dåliga utbudet kan ju bero på att jag aldrig kupade potatisen då det kom upp flera hallonskott där. Så det var väll rätt väntat. Nästa år blir det ingen potatis där. Nu har vi grävt bort hallonskotten och sått igen med gräs. Känner mig nöjd och lycklig med min dag. Njuter lite i hängmattan för sista gången i år.

Idag är det så många som fokuserar på förändring för att hitta lyckan i livet. De stressar hit och dit på olika aktiviteter och evenemang så som jag själv ofta gjort. I helgen vill jag bara vara hemma och fylla på energi. Själv tycker jag att jag haft nog med förändringar i livet. För tillfället försöket jag hitta lyckan i det som jag redan har som känns bra. Ta det lugnt och njuta av nuet!

Likes

Comments

Alla borde unna sig en tur till en handelsträdgård varje år. I år har det varit dåligt med besök men nu blev det äntligen av. Några plantor av Avenbok stod på önskelistan och för en gång skull kom jag hem med det jag tänkt mig. Bara en liten blomma slank med. Jag har nog tänkt att plantera dit häckplantor i flera år men nu fanns plötsligt tillfället och tiden att plantera. Det var ju bara två meter där det fattades plantor efter en snörik vinter då haren gjort sin framfart och kalasat i sig. Man ska ju inte klippa toppen på Avenbok före de nått full höjd. Men hararna var nog inte alls trädgårdsintresserade, bara hungriga. Men nu är äntligen min dröm om en hög stor Avenbokshäck på gång igen.

Nu är plantorna på plats. Få se om det ska bli någon bänk framför, det får framtiden utvisa. Det blir i alla fall en grön fin vägg om den får överleva harens framfart i vinter. Det tar förstås några år innan den växt till sig och blivit hög och tät som resterande delen av min häck. Den däremot har växt rejält och skulle behöva köras över med häcksaxen för att bli jämn och fin. Få se när den energin infinner sig.

Likes

Comments

Än kan man njuta av lite Sommarvärme även om det känns att hösten är på intåg. När jag blundar i solen nu i eftermiddag och känner att det doftar hö om det halvtorra gräset som jag kör bort med skottkärran från dikesrenen. Då kändes det som sommar. Nästan som när man var liten och hoppade i höet med kusinerna på rännet hemma hos farmor och farfar. Känner mig tacksam över att fått hjälp med att få av gräset i år då min röjsåg gav upp. Svårstartad har den nog alltid varit men nu har den sota igen totalt i luftfilter och reservdelar ser ut att kosta mer än det smakar så det är inte lönt att reparera min gamla såg. Tur att jag fick låna. Nu får det vara färdig växt för i år.

Sitter i min favorit stol på altanen och ser på blommorna som vägrar hösten. Har plockat in en stor bukett hortensia och höstflox som ändå hade brett ut sig så de nästan la sig ner i rabatten. Doftar ljuvligt när jag kommer in. Det gäller att njuta in i det sista innan hösten tar överhand. Ikväll blev det en långpromenad runt sjön. Skolan och höstens aktiviteter har börjat så smått. Nya rutiner, nya vanor men ändå känns det som jag kommer tillbaka till en väl upptrampad stig. En stig som leder mot vardagen och hösten. Försöker njuta av sensommar, blommor och natur så länge solen värmer.

Ta vara på dagen. Om det så bara blir fem minuter i solen. Njut av stunden!

Likes

Comments

Sallad är nog bland det enklaste att odla och det är enklaste att ta hand om. Vissa saker blir ju aldrig riktigt av att man sen äter men salladen är ju bara att ta och plocka direkt. Nu växer det verkligen mycket i mitt salladsland. Det gäller att njuta av skörden så länge som möjligt. Jag har odlat mer sallad än jag någonsin gjort i år. Trots att jag slarvat med bevattningen så har den växt och är riktigt stor. För att inte allt ska gå till spillo tänkte jag att det skulle bli sallad till middag denna vecka i olika former. Det kan ju vara bra både för kropp och skäl. Att njuta av egen skörd är en lycka i sig. Den är garanterat utan bekämpningsmedel eller gifter.

Först ut är hemmagjord kebab.

Likes

Comments


Dags att skörda lite från grönsakslandet.

Recept

Grönkål
1st avokado
Saft från en lime
2dl äppeljuice

Likes

Comments

Semestern har inneburit att jag som många andra har unnat mig att äta lite extra gott vilket nu ger sig till känna. Hotellfrukostar är ju underbart gott med ägg och bacon. Inga tider att passa och man skjuter på middagen, äter ute och unnar sig extra mycket senare på kvällen. Glass är ju ett måste för att rätta semesterkänslan ska infinna sig. Man vill ju inte vara fröken präktig på semestern utan äter glatt av alla godsaker. Inte så konstigt att jag nu känner mig illamående och inte riktigt pigg i magen. Det är nog för mycket onyttig mat plus att jag slarvat med träningen som gjort att jag känt mig orkeslös senaste dagarna.

Det är nästen precis ett år sedan nu som jag fick ett gallstensanfall. Det gjorde fruktansvärt ont. Jag låg hela natten och kräktes på toaletten. Det var omöjligt att ligga ner vare sig på rygg eller sida. Först antog jag förstås att det var magsjuka men efter 9 timmar och då smärtan bara ökade trots kräkningarna förstod jag att det måste vara något värre. Annars brukar magsmärtorna avta när magen är tömd. Smärtorna kom i vågor som värkan när man ska få barn. Till sist blev jag tvungen att ringa efter ambulans. Köra själv var ju totalt uteslutet. Magen var uppsvälld så det var ju inte så konstigt att ambulanssköterskan först frågade om jag var gravid. Vilket var totalt uteslutet eftersom jag levde själv. Det var skönt när jag fick smärtlindring och hjälp. Man känner sig allt lite hjälplös när man inte mår bra och särskilt när man bor ensam. Jag blev så tacksam när hjälpen kom och 2 manliga sköterskor hjälpte mig. Det kändes så tryggt att lämna över ansvaret i någon annans händer. Jag vill verkligen inte få ett anfall till. Nu är det bara upp till mig själv vad jag stoppar i mig. Därför har jag nu i år börjat odla broccoli för att äta nyttigare. Värkar dröja ännu ett tag innan den går att skörda. De växer långsamt och blir nog inte klara fören sent i höst. Till dess för jag väll tänka ut något annat nyttigt att stoppa i mig. Hoppas nu bara att inte magsmärtorna blir värre.

Likes

Comments

Visst är det underbart med de sommargäster som kommer och hälsar på! En del stannar bara över en kopp kaffe eller en glass. Jag njuter av deras sällskap så länge de vill stanna. Det händer ju inte så ofta att man tar sig den tiden. En del stannar till och med så länge att jag börjar tänka på dom som en familjemedlem. Jag dagdrömmer om att de ska stanna för alltid. När jag inte har barnen hemma så känns det så tomt att tråkiga saker som att plocka sallad från trädgårdslandet och titta på någon annan som äter känns rofyllt. Sen är det ju alltid trevligt att kunna prata med någon även om det bara är några få ord. Jag njuter av alla ljud, gosar så mycket som möjligt och försöker fjäska med god mat. Men det är nog lugnast om det får stanna vid en dröm. För nu när vardagen med långa arbetsdagar kommer tillbaka så kan det som var underbart under ledigheten bli till ett påhäng och krav.

Det bästa med den här killen är ju faktiskt att han bor så nära att nu när han flyttat hem igen så kan vi hälsa på när vi vill. Skattar lite åt mig själv när jag pratar med sommarkaninen som vi haft en vecka. "Jasså kirskål smakar bättre än plock-sallad?" Barnen är också nöjda. Även om det är roligt med kaniner så händer det ju att de rivs. Tackade grannen för lånet igår. Idag är det lugn i trädgården.

Likes

Comments

Ibland kan det vara skönt att lägga ifrån sig allt vad surfplattor och mobiltelefonen heter och bara njuta av naturen. Jag valde bort att nyhets-surfa och kolla sociala medier i en timme och istället cyklade jag till hallonsnåret i skogen och plockade bär en timme. Det var på morgonen innan sommarlov slutade på TV:n, barnen saknade mig knappast. Hallonen ställde jag i kylen. Nästa dag bojkottade jag Facebook uppdateringar och istället plockade jag 2liter hallon till. Har väll ändå hyfsat koll på vad mina vänner gör och man kan ju faktiskt ibland bli lite stressad över att se vad alla andra hinner med att göra. Och sen blir man ju sugen på att prova på allt som de lägger ut som ser kul eller gott ut. Tror vi alla mår bäst av att inte jämföra oss med varandra hela tiden. Vi har ju alla olika möjligheter och förutsättningar som vi lever efter. Det är ju det som är så fantastiskt när vi möter andra människor, att vi inte är lika. Det är faktiskt fantastiskt att någon t.ex tycker det är kul att fylla på olja i bilen, köra motorsåg och allt annat som jag tycker är tråkigt. Sen berikar det ju samtalen när man möter någon som ser enkla lösningar på problem som man själv inte klarat av så bra. Det är så fantastiskt att byta erfarenheter med varandra.

Det gick fortare än väntat att plocka skogs-hallon. Nu hade jag redan 3liter hallon i kylen. Nästa dag tvingade jag barnen från dator och spel. Solen sken och vädret bjöd in till uteaktiviteter. Barnens cyklar hade knappast rullat i sommar och de hade spenderat alldeles för mycket skärmtid. Jag kände också att jag ville ha lite kvalitetstid med dom utan att för den skull åka till någon nöjespark. De jublade kanske inte direkt men följde i alla fall med ut. Kanske kommer de tacka mig när de blir äldre? Vi var ute ett par timmar så det blev absolut inget heldags projekt. Vi fick tid över till både bad och träffa kompisar efteråt. Bären fick stå i kylen över natten.

Sen var det dags att koka sylt! Jag lägger alltid ut alla skogsbär på en bricka för att bättre se och kunna rensa bort småkryp, mask och blad som jag inte vill ha med i sylten. De är ju faktiskt direkt från naturen, utan besprutning och gifter men den enda baksidan är just att det är en del kryp på bären som måste bort. Sen mäter och väger jag bären. Kokar sönder hallonen i 5minuter innan jag tillsätter 7hg socker till varje kg hallon och kokar i 10minuter till. Jag är extra noga med hygienen så de glasburkar som jag ska ha sylten i har jag inte bara diskat. Jag har haft dom i ugnen i en timme på 100grader också så alla bakterier säkert ska dö. Viktigt är att ställa in burkarna i kall ugn så de inte spricker. När sylten kokar bildas lite skum som jag tar bort för att minska risken för att mögel kommer bildas senare. När den är färdigkokt häller jag upp den i glasburkar och skruvar på locken innan sylten kallnar. Då sluter sig nämligen locket när sylten svalnar och det blir konserverat. När man en gång provat att göra sylt inser man hur enkelt det är.

Jag tycker bäst om min hallonsylt på våfflor men dottern tål inte en lukten av våfflor så hon föredrar att äta den som marmelad på rostat bröd. Den lilla vill helst ha sylten i yoghurten.

Likes

Comments