Sova en gång per dag?

Ikväll gick nattningen av unga fröken Hedda ändå helt okej. Hon är fortfarande så att hon vrider och vänder sig ett bra tag innan hon kommer till ro, men hon är liksom ändå inställd på att sova vilket underlättar det hela. Men igår... då trodde jag att jag nästan skulle tappa det helt. Det tog en timme att natta på kvällen. Och jag veeet, en del har det så varenda kväll, men det har inte vi. Och anledningen var egentligen helt och hållet tydlig: jag hade låtit henne sova två gånger precis hur länge hon ville. Så ovärt i efterhand! Men värt just där och då eftersom jag var så förkyld och risig och ville vila så mycket jag kunde av dagen.

Vi har inte riktigt kommit in i det där med en sovning per dag än med Hedda. Tror inte vi gjorde det med Viggo heller i samma ålder, men det börjar helt klart bli dags för Hedda nu. Hon är alltså ett år nu, och åldern är ju verkligen oviktig när det gäller en sån fråga, det viktiga är ju att gå på hur rutinerna i övrigt fungerar. Och nu sedan ett tag tillbaka har det tagit lång tid att lägga henne i vagnen dagtid och även längre tid på kvällen om hon sovit för länge på eftermiddagen. Plus att hon inte alltid är så trött runt klockan nio på morgonen som hon varit förut. Så nu har vi helt enkelt tänkt ta bort eftermiddagsluren och skjuta på förmiddagsvilan lite. Så att hon lägger sig kring elva och förhoppningsvis då sover åtminstone två timmar. Det vore perfekt.

Problemet är ju om hon vaknar fem på morgonen, då blir det kämpigt att vara vaken (och hålla henne hyfsat nöjd) fram till elva. Så jag antar att vi får ta det lite dag för dag och hoppas att hon hittar en stabil tid att vakna på morgnarna också snart. Nu är det allt emellan fem och sju. Men idag körde alltså Jonas på en tupplur och det gick faktiskt bra! 👏 Jag ska erkänna att jag kommer sakna två sovningar per dag en aning, det är ju så skönt att få en lugn stund och kunna göra annat då. Men å andra sidan blir ju den enda tuppluren kanske lite längre istället, så att det blir ungefär samma sak 😊

Ni andra som har ettåringar (eller har haft), när har de börjat sova en gång per dag? Det verkar så himla olika! Viggo var nog närmare 1,5 år faktiskt. Han hade kvar sin enda dagsvila väldigt länge också även nu när han blev större.

Gillar

Kommentarer

josefineso
josefineso,
Nellie var endast 9 månader när hon började att sova en gång på dagen och det var helt enkelt för att hon var omöjlig att lägga på kvällen. Självklart funkade det inte varje dag, det var svårare de dagar hon vaknade väldigt tidigt, men hon har aldrig varit ett fan av att sova så det var helt enkelt nödvändigt. Hon var heller inte ens 2 fyllda när hon slutade att sova på dagen helt och hållet! Mindre kul där och då men nu somnar hon ju på kvällen direkt hon lägger sig i princip.
nouw.com/josefineso
Amanda
,
Jag tror att Penny var dryga året när hon började med en vila per dag. Var när pappan var hemma med henne som han började införa vara en vila. Jag tyckte som dig att det var guld värt med två vilostunder. Men såhär i efterhand så var det toppen eftersom hon började på dagis för tre veckors sen och vilostunden klaffar med när dom andra på föris sover. Men sen är det ju full fart till åtta på kvällen. 😂
Caroline
,
Glad att du tog upp det här! 😊 Edith är också precis 1 år och vi står också i övergången mellan en och två sovstunder. På senare tid har hon börjat sova lite längre, till ca 7, och har då varit för pigg för att sova i vagnen vid 9 som hon brukat. Då har det funkat bra med en sovstund mitt på dagen. Men om hon haft en dålig natt eller vaknat tidigt (som imorse 5:45) blir hon alldeles för trött att bara sova en gång. Antar att man, som du skriver, får försöka ta det lite från dag till dag. Tycker dock att det kan vara svårt att få det att stämma med mattiderna när hon sover så olika... när äter Hedda lunch om hon sover kl 11?
Caroline
,
Hon somnar sen vid 20 på kvällen... hade gärna sett att hon somnade tidigare, typ vid 19... 😬
Jenny
,
När min Hedvig (som nu är 14 månader) var 10 månader började vi med en vila. Gick jättebra! Hon vaknade vid 6, sov mellan 12-14, somnade vid 20. Men nu under och efter sommaren har hon lärt sig så sjukt mycket: ställa sig upp, gå, springa, hoppa och prata massor (3-ordsmeningar redan! 😳) PLUS fått fyra tänder! Så hon har helt enkelt återgått till två vilor. Hon vaknar vid 6, sen om hon är trött brukar hon hämta napp, kanin och selen och vill då sova en liten stund. Det brukar vara vid 8 på morgonen och hon sover oftast 15-20 min. Sen fullt ös tills efter lunch och då sover hon oftast mellan 13-14.30. Somnar som vanligt vid 20. Vi märker att vi har bra rutiner då alla sövningar går fort! Oftast 5-10 minuter. Är vi i ofas tar det längre tid och då får vi försöka hitta nya rutiner. Men vi försöker följa hennes behov från dag till dag. Ibland sover hon en gång, men 3 timmar, ibland en gång en timma och ibland två gånger och tre timmar totalt.
johannalundberg89
johannalundberg89,
Cleo har precis börjat sova en gång per dag och sover då mellan 1-2 timmar, somnar sen vid 7 på kvällen på ca 3 minuter och sover sen till 7-8 på morgonen 😊
nouw.com/johannalundberg89
Hedvig,
Åh är precis i den sitsen mes! Vet inte om jag ska testa att köra en gång på dagen för att se vad som händer? Han har malaria varit svår med nattning på kvällen och sover oroligt på nätterna, tänker att det kanske kan hjälpa? Så svårt!
hedvigs.se