ALLT OM VÅR SÖMN.

Det här med sömn är ett av de ämnen de flesta småbarnsföräldrar nog funderar kring, ältar, fokuserar på och drömmer om då och då. Jag reflekterade nog inte mycket kring det innan jag hade barn och jag är ganska säker på att jag inte kunde ana vilket projekt det där med sömn+barn kan vara!

Viggo, nu tre år, har alltid varit en vagnsovare dagtid, ända sedan han var ett par månader gammal, han han sovit utomhus i alla väder och har trivts så bra med det. Nattetid har han, förutom en del perioder, sovit relativt bra. Djupt och utan särskilt många uppvak, inte ens som liten bebis. Nu har Viggo slutat sova på dagen sedan ungefär två månader tillbaka och sover hela nätterna för det mesta. Ibland tassar han in till oss på natten men det går också i perioder och han somnar alltid om då av sig själv, det är alltså sällan några problem. Just nu sover han alltså från runt 19.30-tiden (efter bokläsning och mys) till någon gång mellan 06 och 08.

Hedda, som ju är ganska precis sex månader, har sedan start sovit lite mer hoppigt än Viggo. Vaknat lättare, velat äta oftare på natten och varit allmänt bökigare, allra helst under de jobbiga utvecklingsfaserna. Dagtid sover hon däremot väldigt bra tycker jag! Just nu är det oftast tre powernaps per dag, en runt 09.00, en vid 12-13 och en vid 16. De varar oftast en-två timmar men det varierar förstås beroende på vad vi gör. Hedda har inte samma vana att sova ute som storebror, mest för att det inte funkat att gå ut med henne flera gånger per dag när jag har Viggo hemma, och därmed lämna honom inne ensam. Hon brukar oftast sova ute ett pass per dag för att jag gillar tanken på att de får frisk luft och så sover hon ju gott där. Annars sover hon oftast i vår säng, eller förstås i vagn eller babyskyddet ute på språng om vi har grejer på gång. För natten somnar hon strax efter 19, just nu gör vi som så att jag lägger mig med henne i vår säng, ammar och startar lite mysig musik. När hon ätit klart brukar hon somna ganska fort med snuttefilten. Ibland ammar jag någon gång till på kvällen och ibland inte, sedan brukar hon vakna för mat två-tre gånger till under natten. Så ja, ganska upphackad sömn för den här mamman blir det. I perioder har det varit mycket värre så just nu är jag bara glad att hon inte är VAKEN på nätterna i alla fall.

Så ser våra sömnmönster ut precis just för tillfället! Som ni vet, i alla fall ni med bebisar eller barn, ändras det stup i kvarten! Det är tur när det är dåliga perioder men lite synd när det är bra 😄

Gillar

Kommentarer

hannaalundqvist
hannaalundqvist,
spänna de läsning💗
nouw.com/hannaalundqvist