Vi alla tonåringar har fått höra av föräldrar, släktingar och lärare att vi är lata, att vi har en oförskämd attityd.

Många har fått för sig att vi ungdomar slänger oss framför soffan varje eftermiddag efter skolan och antyder att man har dålig attityd. Att vi är lata och oförskämda ungdomar som struntar i skolan.

Det är inte konstigt att vi ungdomar drabbas av stress och ångest, att vi åldras för tidigt och drabbas för sjukdomar oftare än vanligt?

Vi får reklamer kastade upp i ansiktet stup i kvarten om att man ska se ut på ett visst sätt, att man ska ha denna nya väska, den nya telefonen. Så förlåt mig för att jag blir alldeles butter över att jag inte ser ut på ett visst sätt, att jag inte uppfyller kraven som normen idag kräver av mig.

Vi sitter uppe hela kvällen och skriver på uppsatsen eller pluggar på provet inför nästa dag. Att vi sitter långt in på natten bara för att klara skolan, för att få ett godkänt betyg. Självklart händer det ju aldrig att jag kommer orka stiga upp nästa morgon eller att jag inte kommer vara go och glad mot alla. Så förlåt mig för att jag måste skriva min uppsats eller plugga på provet, och att jag endast fick ett fåtal timmars sömn. Men varför skrev du inte din uppsats tidigare? Jag har andra prov, uppsatser och andra projekt i skolan.

Jag ska även klara av de kraven som skolan har på mig, jag ska ha A på alla kriterierna för att nå ett A för kursen. Har jag alla kriterierna på A förutom det lilla C:et, då sjunker jag ner på ett B på nolltid. Så förlåt mig för att jag inte når målen som ni lärare, vuxna och skolsystemet kräver av mig.

Sedan ska vi klara av allt annat utöver skolan. Hur gör vi det? Vi fokuserar inte endast på den gnutta fritid vi får efter skoltid. Kompisar, familj, sporter, kärlek. Allt kommer på en och samma gång, samtidigt som man går igenom den jobbiga perioden "puberteten". Det är då det flödar tonårshormoner genom kroppen, drama till höger och vänster med kompisar, pojkvän/flickvän. Samtidigt som vi ska klara av skolan har vi massor av annat som pågår omkring oss, vissa har mer än andra.

Jag ska kunna plugga inför ett prov, skriva en uppsats på 6 sidor, räkna klart alla svåra talen i matteboken. Jag ska passa in, jag ska se ut som bikinimodellen i onlineaffären, jag ska ha vänner och sedan kommer massor med hormoner och säger "hej" helt oförväntat. Jag blir också arg, ledsen och glad.

Skolan är ett heltidsjobb nuförtiden, inte konstigt att jag slänger mig på soffan efter en ansträngande dag i skolan? Eller att jag har en dålig attityd mot dig efter att jag inte nått upp till dagens samhällsregler för att jag ska duga? Jag är också människa. Precis som du.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments