Ingredienser:

100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Klä en form på cirka 20x20cm med bakplåtspapper.

Smält smöret i en tjockbottnad stor kastrull.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka tills kolan når 124-125 grader. Om du inte har en termometer kan du göra ett kulprov.

Häll upp kolan i formen och låt stelna helt innan du skär upp den.

Sen är det bara att smaka!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ingredienser cirka 30 stycken:

100 g kokosfett

125 g mörk choklad

Gör såhär:

Ställ upp cirka 30 stycken formar på en bricka.

Hacka chokladen.

Smält kokosfettet på låg/medel värme i en kastrull.

Ha sedan i chokladen i kokosfettet och rör tills allt har smält och de inte är några klumpar.

Häll sedan upp smeten i formarna och låt stelna i kylen.

Sen är det bara att smaka!

Likes

Comments

Testa och göra egna geléhallon nu till jul, det är faktiskt inte svåra att göra även om man kan tro det. Det blir mycket godare än köpta då det får en mer hallonsmak och de blir ju lite extra roligt när man själv gjort de. Tyckte att det var gott när jag rullade de i socker och citronsyra för då blev de inte för söta men det är olika beroende på vad man själv tycker. Dessa är värda att testa till jul för de kommer att bli en ny god tradition.

Geléhallon ca.70 st:

ingredienser:

180 g Hallon
10 Gelatinblad
1 1/2 dl Strösocker
1/2 dl Sirap, vit
1 1/2 dl Vatten 1 1/2 tsk Citronsyra

Strösocker
Citronsyra – ifall du vill ha dem lite sura.

Gör såhär:

Ställ upp cirka 50 stycken knäckformar på en bricka så det är klart.

Tina sedan hallonen i mikron och sila bort de små kärnorna i en sil.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ställ åt sidan.

Koka upp strösocker, sirap och vatten i en kastrull på hög värme.

Låt koka i 5-6 minuter och rör sedan ner hallonen.

Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma hallonblandningen.

Tillsätt till sist citronsyra och rör om.

Fördela smeten jämnt i formarna.

Låt stelna svalt i 1 dygn.

Häll upp strösocker och eventuellt citronsyra på ett fat.

Ta ut godiset ur formarna.

Rulla godiset i sockerblandningen och lägg dem på ett galler.
Låt de torka 1-2 dygn.

Sen är det bara att smaka!

Likes

Comments

Ingredienser:
250 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Hallonsylt

Gör så här:
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och bakpulver med en elvisp i en bunke.

Tillsätt vetemjölet och blanda väl.

Dela upp degen i 16 formar, gör ett hål i varje form och klicka i lite hallonsylt.

Grädda i ugnen i ca 20 min på ca 200 grader.


Likes

Comments

Likes

Comments

Smörbullar, rimbobullar, österbybullar och farfarsbullar, det finns många olika namn på denna bulle som iallafall jag använder sen kanske någon annan kallar de för något annat. Det är en kalljäst bulle med smörfyllning som man toppar med glasyr. Det som är bra med de här bullarna är att de kan frysas både gräddade och ogräddade och om man fryser de ogräddade fryser man de innan de har jäst. Sen är det bara att ta fram bullarna ur frysen och låta de jäsa och sedan få nybakade bullar vilken dag man vill! Det tar lite längre tid att baka kalljästa bullar än vanliga men det är helt klart värt det eftersom man får en liten krispigare yta. För er som vill testa de här bullarna så kommer receptet här:

Ingredienser:

Degen:

25 gram jäst

2 deciliter kall mjölk

200 gram smöreller margarin

2 matskedar socker

2 teskedar vaniljsocker

6 deciliter vetemjöl

Fyllning:

75 gram smör eller margarin

2 matskedar socker

2 teskedar vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Glasyr:

1 deciliter florsocker

1 matsked vatten

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.

Klicka ner smöret/margarinet tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.

Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på plåtar.

Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk cirka 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna.

Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Sen är det bara att smaka!

Likes

Comments

Små klassiska gröna dammsugare med chokladdoppade ändar tycker väldigt många människor om. Jätteroliga att göra och inte speciellt svåra heller, så om ni vill testa finns receptet här🍪😋

Recept degen:

100 gram rumsvarmt smör

1 dl florsocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

4 dl sockerkakssmulor

1/2 tsk arraksarom

Att ha utan på:
Marsipan

Mörk choklad

Lite smörkräm eller annat att fästa marsipanen i.

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser.

Dela degen i 2 och rulla de till rullar. (Rulla så långt du tycker, beror på hur tjocka man vill ha)

Rulla de i strösocker och lägg de sedan i frysen.

Kavla ut marsipanen och bred på ett tunt lager med smörkräm.

Rulla ihop och skär i så stora bitar du önskar.

Smält chokladen och doppa båda ändarna i chokladen!

Sen är de bara att vänta tills chokladen har stelnat sedan är de bara att smaka kvar😋


Likes

Comments

Nästan allas favorit och de funkar både till kalas, fredagsmyset eller bara en vanlig fika. Ganska tidskrävande men helt klart värt de i slutet😋🍫🍪

Ingredienser: till ca. 10-15 stycken
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Lite smält kokosfett
Iskallt vatten

Mörk choklad


Gör såhär:
Dela/riv mandelmassan och blanda de med äggvitan och socker och tills de inte finns några klumpar kvar.
Spritsa eller klicka sedan ut små bottnar på en bakplåtsklädd plåt.
(Tips: för att få fina bottnar ta lite ljummet vatten på fingrarna och forma bottnarna så inga toppar och så sådant finns, då blir biskvierna finare och de kan stå bättre.)
Grädda i 175grader i 10-20 minuter.

Vispa smöret mjukt, ha sedan i florsocker, vaniljsocker och äggula och vispa de väldigt länge tills de blir riktigt vitt och fluffigt.
Smält kokosfettet på låg värme och ha i de och vattnet i smörkrämen.
(Jag använder kokosfett och vatten för då får man bort de som gör att smörkrämen känns så fet)
Vispa tills allt är blandat och bred på smörkrämen toppigt på de kalla bottnarna.
(Tips: använd en matsked när du har på smörkrämen, då får du fina släta toppiga biskvier)
Ställ in biskvierna i kylen minst en timme för att smörkrämen ska stelna.

Hacka och smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.🍫

Låt chokladen svalna och doppa sedan biskvierna och låt de stelna.
Sen är de bara att ätaaaa🍪🍩😋

Likes

Comments

En väldigt enkel kaka som nästan alla tycker om🙈🍫​

Ingredienser: till ca.15stycken
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

15 dumlekolor
15 st noblesse

15 st aluminiumformar

Gör såhär:
Ställ ugnen på 175grader.
Blanda alla ingredienser och arbeta ihop de till en deg.
Rulla degen till lagom stora bollar och placera ut de i formarna som är utplacerade på en plåt.
Platta till bollarna lite och tryck i en dumle i varje boll.
Grädda i mitten av ugnen i 10-12 min.
Och direkt när man tar ut kakorna ur ugnen lägger man på en noblesse på varje, så de smälter.
Låt de sedan svalna lite sen är de bara att ätaaa😋🍪🍫

Likes

Comments

Det hör receptet har jag hittat på internet och de såg så goda ut att jag bara var tvinga att testa de på direkten.🍪

Recept:

150 g Smör, rumsvarmt

1.5 dl Strösocker

1.5 msk Vaniljsocker

1.5 msk Sirap, ljus

3 3/4 dl Vetemjöl

1.5 tsk Bakpulver

+ Dumle

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175°C.

Blanda ihop alla ingredienser förutom dumlen.

Skär dumlen på mitten.

Rulla ut degen i fingrertjocka längder och tryck i dumlen.

Tänk på att kakorna flyter ut ganska mycket så lägg de inte för tätt på plåten. Det får plats ungefär 2 stycken längder per plåt.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12 min.

Skär sneda snitt medans de fortfarande är varma.

Sen är det bara att smaka på de goda kakorna du precis har bakat😋

Likes

Comments