Vardagssysslor

Jahopp, det var den helgen det. Den bara flyger iväg som i vanlig ordning. OS sändningarna gör väl sitt nu också. Det är något speciellt med vinter- OS ändå. Alltid går det något att titta på trots att det är lite dumma tider. Skidor är extra kul att följa under OS och jäklar vad kul det är att det går så bra och att svenskarna lyckas kamma hem så många medaljer.

En annan grej som jag ofta tänker på under OS är att man blir hela tiden påmind om att det är exakt fyra år sedan jag bröt nacken. Minns det som igår när jag låg där i sjukhussängen på Sahlgrenska hela dagarna och OS i Sochi gick på min tv konstant! Tur i oturen att det var OS år när man ändå skulle ligga där. Nä men bättre tidsfördriv gick väl inte att få på den tiden. När man låg totalt orörlig som jag då var och även med respirator för att kunna andas.

I helgen har jag även hunnit med lite häng på Olearys med god mat och gott sällskap. Det är inte alltför ofta man kommer iväg på sånt men fan vilket lagom och bra ställe att hänga på. Lagom ljudvolym då jag ibland har lite svårt att göra med hörd så det går att prata. Och även lite sport på apparaterna gör ju inte saken sämre. Så nattklubbarna får fortsatt klara sig utan mig!

I söndags har vi även hunnit med att fira goa systerdotter Ronya!

toskarsson#17

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Storyn, Ryggmärgsskada

Vill med detta inlägg bara meddela att ni nu kan läsa om mig i ett stort reportage i Göteborgs-Posten. Både på webben och i tidningen som kom ut idag(30 jan).  

http://www.gp.se/sport/ishockey/tobias-oskarsson-blev-förlamad-efter-olycka-under-match-1.5110574

Reportaget kommer även komma ut i både bohuslänningen och ttela. Men datum för det är inte kart.

toskarsson#17

Likes

Comments

Hockey

I söndags var jag åter i ishallen och kollade a-laget spela mot Göteborgs IK. Tror det var första gången på två år. Det är verkligen tufft alltså. Att komma inåkandes med rullstolen i hallen mitt på läktarn. Spelarna åker då runt och värmer i full fart till musik i högtalarna. Status Que och whatever you want spelas som i vanlig ordning. Då kommer många känslor och tankar tillbaka. Och jäklar vilken känsla det var att gå ut på matcherna och sätta fart på rören till just den varje gång. Kanske är svårt att förstå men det är verkligen speciellt när man gjort det i så många år. Samma musik och låtar har spelats på uppvärmningen i dom 8-9 år som jag var i A-laget och troligtvis ett bra tag innan dess också. Även om det var mycket känslor så gick det ändå bra att sitta i cafeterian och titta på matchen men man vill verkligen ut och åka skridskor och spela matcher igen. Saknar gamla laget & framförallt att få tävla!!!

Tog inga bilder på matchen men tänkte det kunde vara kul att dela med och lägga upp lite kort från laget och när jag spelade från dom sista två åren. (Tänk på att det ska gå att klicka på dom mindre bilderna för att få större om man vill)

toskarsson#17

Likes

Comments

Storyn, Ryggmärgsskada

Idag är en sorgens dag. Det är dagen då jag för fyra år sedan bröt nacken, fick en ryggmärgsskada och blev förlamad. Fyra år som helt ärligt bara känns som två år i stort sätt. Troligtvis för att man står ganska mycket still. Att man inte gör framsteg särskilt fort, även om det händer litegrann. Men man märker det inte över nån dag, inte över nån vecka, inte på en månad. Men om man räknar halvår och tänker tillbaka så kanske man kan se att man gått lite framåt.

Egentligen är det ingen skillnad på denna dagen för den är precis som alla andra dagar men det blir ändå lite extra tungt och en del tänkande såklart. Mycket tänk om.. tänk om jag inte varit på isen just då, tänk om jag backat bakåt istället för att ta sats framåt, tänk om jag glidit in med axeln eller annan kroppsdel i sargen först. Då hade det räckt att rädda livet på mig genom hjärt&lungräddning. Så hade jag varit ännu mer mitt vanliga "jag" precis som innan och varit tillbaka på jobb och isen efter bara några veckor. Men.....


För att tänka positivt får man göra lite som dom ryggmärgsskadade i Stockholm gjorde när dom har sina årsdagar. När jag var på Spinalis ryggmärgskadeklinik i Stockholm så var det någon vid det tillfället där som firade årsdagen och kallade det nackknäckardagen. Jag kunde verkligen inte förstå det.. hur fan kan man fira att man bryter nacken och blir förlamad? Jo, för att man firar att man lyckades överleva olycksfallet. Och när jag hörde det så blev det mer självklart för mig. För alla som bryter nacken överlever inte ens och mitt fall med så hög och allvarlig skada var det bara för att det fanns så många kompetenta människor på plats. Annars hade det helt ärligt varit över och eftersom jag också svalt tungan så hade jag inte klarat hjärnan heller utan så snabb hjälp. Det kunde faktiskt gått ännu värre även om det ibland är svårt att tro eller förstå det. Så egentligen är det kanske en dag man borde fira. Känns som lite roligare och viktigare dag att fira än t.ex födelsedagen numera faktiskt. Och även om det inte bara var jag som avgjorde mitt öde och att jag sitter här idag så är jag glad att ha valt livet före någonting annat...  💙

Här ligger jag nyskadad för snart precis 4 år sedan!

Men tiderna förändras och livet rullar vidare!

toskarsson#17

Likes

Comments

Storyn

Hejhopp på er underbara läsare! Nu har det varit mycket på det privata planet det senaste men det känns som att mycket börjar falla på plats. Nya assistent som lärts upp och det tar alltid mycket energi i början. Jag har nyligen fått avslag av landstinget på att få åka på rehab resa till värmen av anledningar som att jag "ej behöver värme för träning och att jag ibland kan få urinvägsinfektioner". Helt obegripliga anledningar verkligen. Men en överklagan har såklart gjorts så nu får man bara hålla tummarna att dom ändrar beslutet eftersom träningen där gör underverk!

Efter nyår har två tidningar hört av sig för att komma och intervjua mig. Om det finns några av er som vill läsa mer om mig så kan ni nu hitta ett helt nytt reportage med Lokaltidningen Stenungsund STO som kom ut i lördags på webb och i tidning. Och för er som vill läsa ännu mer så kommer ett lite större reportage ut i Göteborgs-Posten och deras webb nu till helgen tror jag. Så där får ni hålla koll om ni är nyfikna. Blir det inte denna helg så lär det bli helgen efter.


Jag var häromdagen och åt på Torentos resturang&cafe i Stenungsund. Ett väldigt schyst hamburger hak som jag kan rekommendera för er som bor i närheten och aldrig varit där. För den som älskar hamburgare!

Avslutningsvis hoppas jag även ha lite andra roliga nyheter att droppa inom snar framtid. Håll utkik!

toskarsson#17

Likes

Comments

Hjälpmedel, Ryggmärgsskada

För mig är det som att vara på Liseberg och åka karusell varje dag nästan. Ne kanske inte riktigt men så här som det ser ut på bilderna får jag göra varje dag för att komma upp på dagarna eller flyttas mellan olika stolar och sängen. Lite segt om jag får säga det själv. Men det funkar ändå bra. Det finns värre saker om man säger så. Jag kan också använda en glidbräda som man lägger under lår och rumpa. Man drar mig då över från stol till säng och vice versa. Använder den istället bara när jag är hos sjukgymnasten och även om man är iväg på nån resa och det inte finns tillgång till lift. Jag föredrar liften och sele eftersom det är bekvämare då jag inte kan hjälpa till så mycket under en glidbräde förflyttning som man kanske vill göra. Man hamnar också alltid bättre i stolen och sängen utan att behöva justera om så mycket.


Annars börjar alltid dagen med att en assistent som kommit för att jobba och hjälpa mig under dagen kommer in och väcker mig på utsatt tid eller om jag ibland vaknar själv så larmar jag för att komma igång. Därefter börjar jag med att böja/stretcha lite på kroppen. Framförallt benen då jag är väldigt stel och spastisk där. Dagarna ser sen lite olika ut men fyra dagar i veckan ser det ut som denna tisdag. Alltså ingen toalett eller dusch så då blir det att man tvättar mig lite i sängen. Det är viktigt då jag sitter uppe mycket på dagarna utan att röra mig, tajta kläder och det kan bli väldigt instängt och man kan tydligen t.ex åka på svamp eller att det blir irriterat framförallt vid armhålor och ljumskar. Inget jag har lyckats åka på men jag har också varit väldigt noggrann med det i snart 4 år efter att dom lärde mig det på Sahlgrenska och ryggmärgskadekliniken. Sen är det klart för att dra på kläder. Allt på underkropp i sängen. Därefter tröjor och överkroppen efter att jag flyttats över med lift till stolen som jag nyss beskrev. 


Allt jobb från att man börjar stretcha benen till att jag sitter i stolen med tröjor på tar ca 35-45 minuter om man blivit lite rutinerad på det. Annars kan det ta minst 60 minuter. Så det är inte bara att hoppa upp ur sängen och starta dagen på nolltid som man gjorde förr. Därefter blir det lite ansiktstvätt, tandborstning och hår fixering om det behövs. Sen är jag uppe och redo att göra vad som behövs eller vad dagen erbjuder men framförallt vad jag och min kropp känner att jag klarar av och orkar med. Jag känner att jag gärna vill dela med mig av sådana här saker för att folk ska bli medvetna om hur en hög ryggmärgsskadas vardag ser ut och för att många människor helt förståeligt kanske inte är så medvetna om hur vissa saker fungerar när man har ett hög skada och stort handikapp.

Så här ser glidbrädan ut.

toskarsson#17

Likes

Comments

Ryggmärgsskada

Nu är man ju bra trött på vinter och kyla. Så nu får gärna resten av vintern gå med stormsteg och våren komma. Idag har det i och för sig varit soligt på dagen så det ska man inte klaga på men så fort solen går ner blir det så tydligt för mig. Min kropp gillar inte alls när det blir så stora skillnader på värme och väder. Så nu när jag blir så kall spänner jag mig upptill runt hals och nacke. Jag blir då också stelare och får svårare att göra vissa rörelser. Därför blir det alltid att jag dagligen använder vetekudden. Och ibland även den röda lampa som värmer en del.

Så här ser det ut när jag sitter och skriver👇När det är som kyligast så är det jobbigt och då finns det inga gränser. Man får då ta till det som krävs. Så här kan det se ut. Full styrka på lampan och solbrillor😎 och i just detta fall ett par kallingar som håller vetekudden på plats. Som sagt, det finns inga gränser för kyla. Att frysa är inget alternativ! Det finns mycket som blir komplicerat och jobbigt med att bli ryggmärgsskadad. Kylan och frysandet är något av det tuffaste.
Nu längtar man efter lite glassig sommar med familj och goda vänner!

toskarsson#17

Likes

Comments

Nu har jag varit frånvarande här ett tag. December är alltid så lång och stressig. Det är mycket fram och tillbaka runt jul. Mycket som ska till med julklappar osv. Och det är även mycket med att få in och lära upp nya assistenter. Framförallt tar det mycket energi då det är en hel del att lära innan man kan börja jobba. Det kan ta några veckor men innan januari är slut ska man ha kommit långt på den fronten. Men nu är julafton iallafall över och all stress som det innebär så nu känns det lite som att man kan börja om igen. I takt med en nytt år som stundar.


Jul är en underbar tid på året och julafton är en mysig stund då alla är samlade och alla känns lite extra glada och laddade. Allra mest barnen såklart och det är härligt. God mat ska intas, många klappar ska delas ut, julklappsleken är givet och sen lite halvt sega slänga sig i soffan och kolla "tomten är far till alla barnen". Galet rolig film! Men nu är, kanske inte jul men iallafall julafton över för denna gång och det känns alltid lika skönt. Idag blir annandagsmiddag med släkt och mycket sport som alltid på boxing day. JVM drar igång ikväll, Premier League och United är alltid en självklarhet på boxing day!

toskarsson#17

  • 3083 Readers

Likes

Comments

Vardagssysslor

Om det är något som är bra med vintern nu när man inte längre kan spela hockey så är det ju Jul. Bort med gråa trista november och välkommen december och juletider. Visst kan december ofta kännas lite stressig men va fan. Hellre det än mörka november som sagt. Det är galet vad lite julbelysning kan göra skillnad!


För första gången i mitt liv har jag också tagit mig tid att "fira" 1:a advent på riktigt. Fram med julstjärnor, lite tomtar och inte minst fejk granen som duger alldeles utmärkt för mig i lägenheten. Och att dessutom fått gjort lite julgodis och lussebullar. Och så jäkla gott blev det. Chokladkola och hallon&lakrits fudge. Kan jag starkt rekommendera att testa!


När man inte har införskaffat en mortel så får man ta fantasin till hjälp👊toskarsson#17

Likes

Comments


Jag vet inte om jag varit jätte tydlig med det i bloggen. Men ni som känner mig vet att jag fryser väldigt mycket numera. Nästan konstant denna tiden på året. Det är en av det jobbigaste sakerna som kommer med skadan. När jag fryser så kan jag bli extra spastisk men framförallt blir jag mycket stelare och jag spänner mig typ överallt. Hemma sitter jag ofta med vetekudde och världens skönaste lampa som ger mig mycket värme och som jag fått låna av min massör Sara's massage&hälsa. Tack Sara! Sen har jag även kommit iväg på solresa till Teneriffa vid två tillfällen. Där finns ett rehabcenter som jag fått komma till. Det är verkligen något som hjälper mig mycket. Att komma till riktig värme mitt i vintern när jag fryser som mest. Få träning varje dag, sjukgymnaster som hjälper mig, en stelhet och spasticitet som minskar och att få rulla utomhus hela dagarna som jag knappt ens kan göra här hemma på sommaren. Jag var där fyra veckor första gången i februari 2016 och då fick jag det beviljat. Jag tyckte det var så jäkla bra så jag tog mig tillbaka i november 2016 men då fick jag betala själv eftersom man bara kan söka varannat år. Och där var det tur att jag hade min rehabfond som hjälp för att kunna få till tre veckor med träning. Så där har jag många att tacka för all stöd att kunna få till en sån rehab resa.

Sen att man alltid träffar väldigt bra och fina människor är en bonus!!


En tripp till kända vulkanberget Teide

toskarsson#17

  • 4242 Readers

Likes

Comments