Header

Bilden ovan är tagen i mitt vackra Makedonien över Ohridsjön, som ligger just i Ohrid. Tillsammans med min familj klättrade vi i bergstopparna och där tog jag denna fantastiska bild. Jag längtar något så innerligt till att ta del av den italienska kulturen. Så som mat, religion, arkitektur, natur och deras befolkning. Då kommer jag lägga upp inlägg varje dag med massa bilder och intryck. Precis som att skriva en i en dagbok, som alla får ta del av.

...

Nu har det ekat tomt i bloggen ett tag. Förlåt för det. Det har kommit så mycket nytt i både projektet och livet sidan om.

Snart bär det av mot varmare breddgrader. Jag kan inte förstå att det är ungefär endast tre ynka veckor kvar. Det har blivit dags att smälta att jag faktiskt snart ska iväg från min lilla bubbla här hemma i Sverige.

Vi har pratat mycket om hur vi på bästa sätt ska handskas med problem som kommer att uppstå, tex konflikter. Eftersom vi ska bo ett par stycken individer tillsammans kommer vi absolut stöta på krockar här och där. Alla är vi olika. Vilket också betyder att vi alla har olika värderingar, prioriteringar och tankar kring saker som städning och måltider. Det är svårt att tillfredsställa var och ens behov varje dag i sju veckor. Därför är det viktigt att kompromissa och låta andra ta lika mycket plats som en själv. Att vara öppen för förslag, även när man har en dålig dag.

Vi har även pratat om mål vi har med praktiken, och hur viktigt det är att försöka så gott det går med att uppnå dem. För även om detta ska handla om arbete, så kommer det att dyka upp så mycket mellan jobb och relationer. Vi, eller åtminstone jag, kommer göra mitt bästa för att lära mig italienska och samtidigt utveckla min engelska. Också att utveckla mina förmågor med att hitta och läsa av kartor för främmande land och platser. Det blir mitt första besök i Italien och det ska jag utnyttja till fullo.

Enkla saker man kan göra för att öva språk är att varje dag försöka läsa trafikskyltar och andra skyltar för butiker och bagerier. Äta ute och läsa menyn på italienska istället för på engelska kommer bli tufft, men en nyttig lärdom. Detta blir erfarenheter jag har med mig hela livet och inte bara under vistelsen.

Vill man även glänsa på arbetsplatsen tycker jag att man ska våga ta plats. Det kan låta lite kaxigt, men med det menar jag att man ska våga ta på sitt arbete och ansvar. Då växer man i arbetsgivarens ögon. Det visar att man verkligen vill arbeta och inte ställa sig i ett hörn när man är klar med uppgifterna man blivit tilldelad. Med andra ord, visa initiativ.

Genom att utveckla förmågorna med att läsa kartor och följa väganvisningar så ska jag dra ut Patrik varje dag, vare sig han vill eller inte, för att utforska. Utforska varenda hörn av staden vi bor vi, och på helgerna utforska våra omgivningar. Inte en chans att jag sitter inne när solen skiner. Jag ska med säkerhet ta med mig så mycket d-vitamin med hem som jag kan. Vi har turen att få se Italien på våren, då gäller det att nyttja möjligheten till 100%. Sova kan man göra när man är död, eller hur? Skämt åsido, visst är det viktigt med sömn. Speciellt när man ska jobba dagen efter, men jag vill se allt innan jag åker hem.

Det ska bli så spännande alltihop. Knyta nya kontakter, och även kanske hitta nya egenskaper hos mig själv och mitt framtida yrke. Jag ser detta även som en möjlighet att bli självständig, och en bra övning för att visa att jag klarar av ansvar och stress.

Jag har aldrig varit ifrån min underbara familj så länge som jag ska vara, och det kommer nog vara den tuffaste utmaningen jag någonsin gjort. Visst är det nyttigt att sakna och få hemlängtan, det kommer få mig till att uppskatta allt här hemma lite extra när jag kommer hem igen. Men tufft kommer det sannerligen att bli. Allra helst önskar jag att de kunde följa med mig. Men det är en bra övning för mig inför framtiden, någon gång måste jag försöka stå på egna ben och göra de stolta över mig.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tänk att för fyra år sedan idag blev vi varandras. Tiden stannar när jag är i hans famn, hjärtat slår fortfarande en extra gång när jag möter hans blick och det kan fortfarande komma fjärilar i magen när jag får hålla hans hand. Fyra år tillsammans med honom och jag är fortfarande kär och pirrig i hans närvaro. Precis som första gången vi träffades. 

...

Till min Patrik,
jag skulle kunna skriva en bok om hur viktig du är för mig. För att du alltid respekterat mig och väntat på mig. Hur du uppskattar mig varje dag och hur du står ut med mina ständiga humörsvängningar. Ibland förtjänar du inte all skit jag ger dig, förlåt. Förlåt, och tack på samma gång. 

Du är min första och sista kärlek. Du har visat mig vad kärlek innebär och fått mig att känna mig viktigast i världen. Vi är så olika, det är inte mycket vi är eniga om eller tycker likadant om. Men det är det som gör oss så starka, och du får mig att tänka i banor jag inte själv tänkt i. Vi kompletterar varandra, på bästa möjliga vis. Du har hjälpt mig igenom det svåra och jobbiga, samtidigt som du hjälpt mig växa. 

Du är de vackraste jag någonsin lagt min blick på, och jag är evigt tacksam för dig. Du är min dröm och min verklighet. Ingen kan förstå vad vi har gått igenom och ingen kommer heller någonsin kunna sära på oss. Fyra år av en oändlighet. Jag vill aldrig vara utan dig. Du är min bästa vän, och jag lovar att alltid stötta dig och finnas för dig. Vi har hela livet framför oss. Det är med dig jag vill se hela världen med. Det är tillsammans med dig jag vill bli gammal.

Jag är så otroligt stolt över dig, över allt du är, blivit och blir. Ditt driv, din kreativitet och dina visioner. Du är bäst Patuś, vad än någon annan säger så är du världsbäst och den finaste människan jag vet på denna planet. Insida som utsida, glöm aldrig det. Du är allt för mig. Tack för du tror på mig och uppmuntrar mina drömmar, samtidigt som vi skapar nya drömmar ihop. Tillsammans klarar vi allt ♥

Likes

Comments

Förlåt för jag varit så slarvig på att uppdatera. Igår var det strålande sol över Malmö. Det är så kul att se så mycket människor ute som njuter av solstrålarna. Det som var tråkigt var att det blåste väldigt mycket så att lilla jag hade svårt för behålla fotfästet i mellan åt. Igår var vi på yrkeshögskolemässa på Glasklart. Det var så rörigt och fullt med folk så jag och gruppen stannade inte så länge. Vi satte oss istället i båthamnen och njöt av solen samtidigt som vi hade det supertrevligt!

Det är tur min pojkvän har ett så stort fotointresse och är så duktig på att ta så fina bilder. Jag är så ovan att stå på den sidan av kameran så det kan bli lite stelt, men med många skratt. Utan honom skulle jag nog bara publicera bilder på mat och solnedgångar. 


...

Tiden bara flyger iväg (precis som jag gjorde igår ha ha, ordvits), och det är ungefär bara fem veckor kvar tills vi flyger till Italien (ha ha, en gång till). Jag tror varken jag eller någon annan i projektet riktigt har förstått att vi snart ska åka. Själv börjar jag tänka över minsta detalj, som jag alltid gör när det ska ske en förändring i mitt liv. Tyvärr, tänker jag alltid det värsta. Men gruppen och mina nära och kära är duktiga på att påminna mig om vilken upplevelse och erfarenhet det kommer vara. Och det lugnar mig, för stunden iallafall.

Jag har aldrig varit i Italien så det ska minst sagt bli en upplevelse och erfarenhet. Jag har så höga förväntningar att jag nästan spricker av både nervositet, rädsla och enorm glädje. Jag undrar hur alla känslor får plats. Det ska bli så spännande att få veta vilken arbetsplats jag hamnar på.

Under helgen och nästa vecka ska jag försöka skriva om något annat än projektet. Jag vill inte tjata ut Mobile You innan det egentligen börjat, och jag förstår att det kan bli för mycket om jag skriver om det varje dag. Har ni dock några frågor om projektet, eller vill veta hur ni deltar till hösten så fråga på! Jag svarar mer än gärna. 

Jag kanske ska skriva en liten trudelutt och mig själv och mitt liv. Träning och hälsa, kanske till och med om kläder och smink. Vi får se, det hela känns fortfarande så nytt. Aldrig hade jag kunnat ana hur skönt det är att bara ta en stund från dagen för att skriva. Det ger en sorts lugn och ro för både kropp och sinne. Som en sorts terapi. Hoppas ni alla haft en trevlig vecka och får en trevlig fredag!

Likes

Comments

Allra helst önskar jag att jag kunde gå och lägga mig redan nu för att avsluta denna söndag. Idag har jag känt mig väldigt nere och längtat lite extra till att gå i skolan imorgon. Givetvis är jag ganska nervös inför samtalet med Italien, men på samma gång så längtar jag att komma ifrån Sverige och vardagen här hemma ett tag. För visst är det otroligt viktigt att sakna också?

...

Vädret idag var gråare än igår, och jag skyller på att det är det som har gjort min dag sämre än andra. Utan någon faktiskt anledning. Ni vet sådana dagar när man känner sig extra nedstämd och inte har lust till att göra något alls, mer än att bara ligga kvar i sängen? Idag var en sådan dag. Jag funderade flera gånger på att gå ut och gå i hopp om att kanske känna mig piggare, men det blev aldrig av. Vissa dagar är bättre än andra, och det är de dagarna som får oss att uppskatta de bra dagarna. Man måste uppleva sorg för att känna lycka. Som en vän sa till mig, efter varje regnskur kommer det alltid solsken.

Jag har läst flera inlägg idag om att det är viktigt att våga vara ledsen och att det är helt OK att ha svåra stunder. Ni är så duktiga allihop där ute, jag blir så imponerad över hur ni sätter ord på era känslor. Ibland är det skönt att veta att man inte är ensam. Och jag tror det är det som sedan gör oss starkare. Sorg är också ett sorts försvar, som stänger ute det vi egentligen behöver mest. Kärlek och omsorg. Psykisk ohälsa har länge varit ett ämne man inte vågat prata om, och jag blir så varm i kroppen när jag ser, hör och läser hur fler och fler hjälps åt och stöttar varandra. Jag har själv varit fast i dåliga tankebanor under hela min gymnasietid. Det har såklart blivit mycket bättre, men då och då och då kommer hjärnspökena på besök igen. Dessutom lider jag av prestationsångest, så ibland jag kan sitta och läsa mitt inlägg flera gånger innan jag vågar publicera. 

Någon gång mår vi alla lite sämre än vanligt, och det är då det är viktigt att försöka blicka framåt för inte fastna i samma dåliga beteende igen. Media är duktiga på att tvinga oss tänka och agera på ett visst sätt. Men det är så himla viktigt att se utför det och inse att vi alla är olika, viktiga, vackra och bra på våra egna sätt och vis. Även om det är lättare sagt än gjort. Tänk hur världen hade sett ut om vi alla var kopior av varandra. Ibland är en kram den bästa medicinen, en kram som trycker ihop alla lösa bitar och tankar vi ofta får inom oss. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att om man kramas i 20 sekunder så utsöndrar hjärnan ett hormon som heter oxytoncin, också kallat ”gemenskapshormonet”. Ett ämne som är avgörande för vår lycka, det minskar nämligen stress och stärker immunförsvaret. Så jag skickar en virtuell kram till alla er som läser och se till att kramas i mängder allesammans!


​​​Bilden är tagen i somras, men den fick mig på ett lite bättre humör. Eftersom det var en fantastisk kväll. 

Likes

Comments

Det här med blogg kan verkligen vara knepigt... Jag satte mig på ett fik igår och mixtrade lite med headern och designen, och jag blev faktiskt nöjd med resultatet.

...

Tillsammans med ett gäng på nio personer (inkl mig och Patrik) bor man en i lägenhet i centrala Brescia. Gänget vi ska åka ner med är en härlig kombination av olika personligheter som kompletterar varandra. Jag ser framemot att lära känna allihopa ännu bättre. Eftersom vi ska bli en liten familj tycker jag det är viktigt med sammanhållning i gruppen så att alla känner sig delaktiga och att vi får så lite konflikter som möjligt. Vi har varit på föreläsningar om gruppdynamik och gjort personlighetstester, så att vi vet hur vi ska agera i ett krisläge, men jag tror att det kommer gå alldeles utmärkt. 

Under veckan har vi skrivit CV och personligt brev på engelska som skickades till företaget i Italien som ska tilldela oss praktikplatser. Man skulle önska tre branscher man helst skulle vilja arbeta med. Mitt första val var florist, nu är det bara att invänta svar. Redan på måndag ska vi ha ett videosamtal med en italiensk handläggare. Spännande, läskigt och otroligt roligt på samma gång.

I länken nedan finner ni mer ingående information. Vår projektledare Sanna-Leena blev intervjuad om projektet i höstas.
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-19/praktik-i-italien-ska-boosta-cvt

Likes

Comments

Nu har det snart gått tre veckor sedan jag, tillsammans med min pojkvän Patrik, gick med i projektet Mobile You. Allt har gått så fort och jag har inte riktigt tagit in att det snart bär av mot Italien. Vi ansökte spontant till projektet tillsammans, som innefattar en utlandspraktik i Italien under cirka sju veckor. Projektet inträffar två gånger om året, och vi fick turen att få åka på våren istället för på hösten.

...

Kort om mig, jag heter Felicia och är 19 år gammal. Jag är en glad och sprallig tjej som ursprungligen kommer från lilla hålan längst i söder, Trelleborg. Min älskade familj, mina vänner och fantastiska pojkvän ligger mig varmt om hjärtat, jag vet inte vad jag vore utan dem. Mitt gymkort ser snyggt ut i plånboken! Haha, skämt åsido. Jag försöker vara så aktiv som möjligt och ständigt utmana mig själv inom träningen, men jag önskar jag var en av er som säger att träning är roligt. Sakta men säkert ska jag uppnå min önskade beachbody. Men just nu är jag i en fas där jag försöker finna mig själv och samla på mig så mycket livserfarenheter och spännande minnen innan jag återigen sätter mig i skolbänken till hösten.

Tillsammans ska jag och min käraste bo, leva och arbeta i vackra Italien under våren. En upplevelse och erfarenhet som man utan tvekan inte kan tacka nej till. Projektet varar i cirka sex månader och består av förberedelse, utlandspraktik följt av en uppföljningstid. Just nu är vi i förberedelsetiden, där vi fem dagar i veckan befinner oss på folkhögskolan Furuboda som ligger i Malmö. Under förberedelsetiden får vi mycket nyttiga tips och tricks om hur vi söker jobb på bästa möjliga vis. På fredagar går vi på studiebesök på Malmös museum och lär oss om vår egna kultur och historia innan vi ska utforska den italienska kulturen och historian. Två gånger i veckan läser och studerar vi även det Italienska språket, som enligt mig, är den viktigaste lektionen. Hur ska vi annars göra oss förstådda bland massa italienare som inte talar så god engelska... 

Det blev ett långt första inlägg, men nu har ni iallafall fått en liten uppfattning om min kommande och spännande resa! Jag ska försöka vara så aktiv jag kan för att ge er en så realistisk bild och uppfattning som möjligt. Hoppas ni tycker det låter intressant och blir flitiga läsare! ;)

Likes

Comments