Efter att ha varit borta en vecka så stod gräsklippning högt upp på prioriteringslistan så det tog jag itu med idag. Solen sken så det fick bli shorts och linne när det bar iväg ut till skjulet för att hämta klipparen. Vilket visade sig vara en dålig idé.... för idag var det bromsarnas dag! De var helt hopplösa, fick slå ihjäl broms efter broms och blev ordentligt biten. Kämpade på en god stund tills jag faktiskt fick lov att ge upp, de var helt galna! Gick in och åt lite lunch istället för att bli uppäten... Efter lunchen så bytte jag om till snickarbrallor och långärmad skjorta, bättre genomsvettig än sönderbiten tänkte jag! Och se då gick det bättre! Resten av klippningen blev klar och sedan var jag färdig för duschen! En lyx jag ju faktiskt har nu...rinnande varmvatten och dusch! :-)

Gräsklippet samlar jag upp och använder till täckmaterial i rabatterna. Inte så snyggt tycker vissa, men jag tycker det ser bättre ut än onaturlig öppen jord. Nyttan är ju otrolig, förutom fantastisk jordförbättring så ger det fuktigare jord där ogräsen inte får fäste lika lätt. Det mesta klippet hamnar i potatislandet. Odlar potatis på ett väldigt speciellt sätt i år...hann inte riktigt med i våras och till slut fick jag inse att jag helt enkelt inte skulle hinna med att gräva upp ett stort land. Så jag satte potatisen ovanpå gräsmattan istället! Har gjort detta förut med lyckat resultat, man täcker potatisen med halm och fyller på vartefter. Blir inte fullt så mycket potatis som vid vanlig odling, men man får ett fint och helt gräsfritt land till nästa år att odla i, helt utan att ha grävt ett enda spadtag!

Hade ingen halm att tillgå....så jag körde gräsklipp istället. Inte så lyckat kanske, det ger alldeles för mycket kväve så risken är stor att det inte blir så mycket skörd. Men jag får ta risken, man får ju chansa lite ibland. Potatisblasten har kommit upp fint iaf, om än sent då de sattes väldigt sent...

Inne i huset har ingenting hänt, väntar på snickare som lär ska dyka upp denna vecka, men jag vet inte vilken dag. Har iaf börjat såga upp pärlspont i rätta längder som jag sen ska grundmåla och spika upp efter att snickaren varit här. Skulle ju vara fint om jag kunde få en spis att laga mat på innan sommaren är slut... Men det går bra ändå på nåt vis, kör mycket grillad kyckling och sallad, och så har jag ju grill!! :-) Men längtar till att börja få lite mer färdigt i köket, är så sugen på att börja inreda med alla fina saker jag fick med mig hem från Åland!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Efter att ha tillbringat en vecka på Åland är jag nu hemma igen och det är såååå skönt! Ja, det har varit trevligt på Åland men jag har saknat mitt torp och trädgården.
På Åland har jag och mina systrar sammanstrålat på vår släktgård, ett gammalt bondhus där tiden stått helt stilla sen ungefär ett sekel tillbaka... Det har använts som sommarhus sen sent 80-tal och är nu, efter ett arv, i min och mina systrars ägo. Planen är att det ska säljas då vi inte har möjlighet att sköta om det, det är rejält nedgånget, och nu skulle vi röja ur det värsta.

Vi har varit in i alla skrymslen, vindar och kattvindar och rensat helt tomt. Sju billass gick till soptippen och det som ansågs värt att spara eller säljas sorterades ur. Efter att ha bestämt vad var och en av oss ville spara så sattes det ut lite småsaker på annons för att se om det fanns något intresse. Och det fanns det.... :-) Följande dag kom det folk och tittade, ja inte bara på det som fanns i annonsen, nä alla ville gå runt i bodar och uthus för att se om det fanns något mer av intresse. Och det fick dom ju gärna.
Sen är det ju så att på Åland, och förmodligen överallt i glesbygden, så vill ju folk gärna prata. Så vad vi trodde skulle bli några snabba besök av köpare utmynnade i en hel dag av socialt umgänge, släktutredningar och en massa andra trevligheter. Från kl 15 på em till kl 21.30 på kvällen så hade vi folk på plats! Superkul dag! Några riktiga sakletare fick vi träffa, som hittade allt möjligt och omöjligt som de ville köpa. Allt från gamla tändstift, plåtburkar och en massa småprylar jag inte ens vet vad det var såldes. Vi fick höfta hej vilt med prissättningen, men alla verkade nöjda... så jag antar att vi var för billiga... ;-))Inne i huset fick allt stå kvar, vi måste ju ha möbler i huset när vi ska bo där framöver. Och nästa dag gick till att gå igenom alla skåp och möbler där för att se vad vi systrar ville ha. Rena julafton för en torpägare som mig!! Hittade så mycket fina saker som kommer att passa fint i torpet, hade bilen fullastad på hemvägen och måste åka en runda till för att få hem det sista. Men det får bli senare i sommar....för nu vill jag bara njuta här hemma och försöka få mitt kök färdigt. Hoppas på att det dyker upp en snickare här i veckan som fixar hålet för fläkten...så att jag kan börja spika upp pärlsponten...så att elektrikern kan komma och installera elen färdigt...så att jag så småningom kan få en spis och en ugn... :-) så att jag sen kan få börja inreda med alla mina fina saker jag hittat!

Likes

Comments

Midsommardagen....årets hittills varmaste o skönaste dag. Är jag på torpet och njuter?? Nä... har suttit i stan hela dagen med tvättstuga och packning som förberedelse för en tripp till Åland tidigt imorgon bitti.
Ska dit med mina systrar och röja i vår farmors gamla bondhus som vi ärvde för en tid sedan. Det ska bli riktigt spännande, jag ska gå på skattjakt och se vad gamla bruksprylar jag kan hitta att pryda både in- och utsidan med.

Men framåt kvällssidan så smet jag iväg en vända till torpet iaf, behövde få lite lantluft i lungorna och passade på att vattna igenom allt en sista gång så det inte går och dör nåt när jag är borta. Och till min stora lycka så hade en för mig helt okänd pion nu slagit ut sin enda blomma! Jag har gått och väntat på det, varit spänd på hur den skulle se ut men var lite rädd att den skulle blomma när jag var borta så jag skulle missa det hela. Men nu stod den där, fullt utslagen och var väldigt vacker får jag säga! Den ska helt klart räddas och bevaras, som den står nu mitt ute i det igenväxta så förstår jag att den bara orkar med att få fram en enda blomknopp.


Jag älskar pioner och har tanken att fylla trädgården med många olika sorter, hör till i en torpträdgård. Har så mycket jag skulle vilja plantera och fixa till, har svårt att hejda mig och ta det lite lugnt, allt måste få ta lite tid. Har fått en liten förmaning från min syster att jag går på för hårt, att jag borde bromsa lite... och hon har rätt förstås. Är ju meningen att detta torp ska vara ett flerårsprojekt... så har lovat mig att dra ner en växel nu så fort köket är klart. :-)

Men först blir det alltså en vecka på Åland nu i det fina sommarvädret, inte fy skam det heller! Avslutar med en bild på utsikten från mitt sovrumsfönster, står där en stund och tittar varje kväll jag är där. Tycker det är något visst med att beskåda en trädgård så där lite uppifrån.


Likes

Comments

Så var alltså badrummet klart nu då, lite smådetaljer som handdukshängare o sånt som saknas bara. Då återstår att få köket i skick vilket inte kommer att ske de närmaste dagarna direkt. Skåpstommarna är klart monterade men jag har ingen spis och ugn ännu. Väntar på elektrikern som ska fixa det sista med elen till det, och han i sin tur väntar på att snickarna ska dit och göra hål o förbereda för köksfläkten. Sen ska pärlsponten upp på väggen innan elen kan sättas på plats...
Och någon snickare hade inte tid att komma denna vecka och nästa vecka är jag bortrest. Så nu tar det två veckor innan det händer nåt på den fronten då.
Under tiden har jag roat mig med att färdigställa ett köksland till.

Och så har jag tagit itu med grusplatsen som finns bakom torpet. Den var nästan helt övervuxen med smultronplantor och behövdes rensas ordentligt. Så jag har suttit och pillat upp planta för planta tills en hel skottkärra var full med plantor. Känns lite fel att rensa bort smultron, de är ju så goda, men med det här överflödet så är det ett måste, iaf om grusplatsen ska kunna användas till det som den är ämnad för. Har mycket kvar att rensa bort som ni ser på bilden, men det får bli en annan dag...

Dagen idag har gått till shopping, har varit till byggmarknaden och inhandlat pärlspont, lite reglar och annat smått o gott som kommer att behövas. Jättekul dock att pärlsponten kom i fem meterslängder....inte så lätt att få in i ett litet torp! Men det gick med lite pyssel och nu ligger de där som det finns mest med utrymme, vilket betyder att jag nu får ta ett jättekliv över en virkestrave varje gång jag ska in i köket eller ut i farstun. :-)
Medan jag lossade släpvagnen idag så blev jag lite att fundera över hur jag är funtad egentligen... Där står jag med ett lass med 5 meterspaket med virke, utan att ha en plan över hur jag ska orka få in dom eller OM de över huvud taget kommer att gå att få in! Och det är ju inte en alltför ovanlig sits jag ofta befinner mig i. Det är som om jag bara gör och är så himla bergsäker på att det kommer att ordna sig i sista ändan, vilket det iofs alltid gör. Men det är väl tack vare det personlighetsdraget som jag nu står här, med världens mest underbara torp... för utan det draget så hade jag förmodligen aldrig vågat!


Likes

Comments

Jag har vatten!! Både varmt och kallt vatten kommer ut ur kranarna när man öppnar dom! Så nu är mitt badrum invigt, jag har duschat, borstat tänderna... och efter ett par dagars funderande även invigt toastolen... :-)

Den är ju en liten historia i sig, min toastol, för jag köpte en sån där förbränningstoalett. Inte billig om man jämför med separetter, mulltoaletter och utedass, men himla billig om man jämför med att installera vattentoa med nedgrävd septintank efter konstens alla regler, en sån historia går på en 150 000 kr minsann.
Så nu stod jag då där med min förbränningstoa och läste bruksanvisning så det stod härliga till. Kunde konstatera att nu borde den nog ändå funka att använda, men vågade ändå inte sätta mig där...hur nödig jag än var...utan provade först med ett par dl vatten...så där för säkerhets skull liksom. Lite trevligare att ta vara på om något skulle gå fel tänkte jag förståndigt.
Så startade jag programmet som hörde till urin, man trycker på en gul knapp då...är det annat som kommit dit så ska man trycka på en knapp som har en liten brun hög på sig...fyndiga de varit där då!
Så startade muskedundret som nu alltså skulle förbränna innehållet så det bara blev aska kvar. Och det lät lite.....lite mer än jag nog hade tänkt mig. Läste i bruksanvisningen hur länge det hela skulle ta och det var ett bra tag kom jag fram till. Gick ut i trädgården så länge, till utedasset...eftersom jag ju var nödig och inte vågade gå på toa därinne. Kände då också en doft i trädgården, en doft av bränd maskin liksom, och på baksidan av huset kunde man höra hur det jobbade på därinne på övervåningen.. Kan ju inte påstå att jag så där i stunden kände mig helt nöjd, var nog lite mer åt hållet "vad har jag nu gjort?" :-)
Men så här ett par dagar efteråt när jag har lärt mig hur den fungerar, och även slutat gå på utedasset, så har jag vant mig och tycker nog att den är helt ok. Skulle jag någon gång tycka något annat så tänker jag bara för mig själv... 150 000 kr.... det funkar fint!
Eftersom jag inte tog någon bild på självaste mästerverket så får det här bli en bild på det nya tvättstället som jag istället är väldigt nöjd med!


Likes

Comments

Vatten eller inte vatten, nu har jag bott ute på torpet några dagar i alla fall! Har burit med mig vatten i dunkar och tvättat mig i en balja på baksidan av huset. Men om ett par dagar kommer VVS-killarna dit och färdigställer sitt så vattnet kan komma på! Jippie!!!

Har varit så skönt att bo därute, har inte ett dugg lust att åka tillbaka till stan igen! Har pysslat och donat och även tagit mig tid att sitta still och bara njuta. Köket böjar ta form nu, jag har satt de sista köksskåpen på plats men inte skruvat fast dem i väggen ännu. Är lite problem med väggar som inte är i vinkel med varandra, så har funderat lite på hur jag ska lösa detta. Är ju ett vinkelkök och när man skruvar ihop de bägge bänkarna så vill det bli en glipa från väggen till de bägge yttersta skåpen. Gäller att få till det så det blir lagom med glipa som sedan kan döljas bort med en list. Blir nog bra i sista ändan, för även här får jag vara nöjd med att lite snett också är rakt.... :-)


Så har jag varit ute i trädgården och grävt lite också. Hade gått och inhandlat en klätterros, en Honungsros, min absoluta favorit som doftar ljuvligt! Den ska få klättra upp i ett gammalt äppelträd hade jag tänkt. Så då vankades det grävas bort lite grässvål då. Men tänkte att det ser ju futtigt ut att bara gräva ett hål för rosen, så jag passade på att göra det ordentligt så det blev en helt ny rabatt av det hela. Kommer att bli så fint när rosen fyller ut hela trädkronan och ger äppelträdet en blomning till under sommaren! Åkte även iväg och inhandlade mer växter för att fylla ut rabatten, men glömde sen att ta ett kort på resultatet... nåja, får bli ett kort på en tämligen tom rabatt med enbart rosen planterad. :-)


Likes

Comments

Det är segt nu...så lite kvar o göra innan jag kan säga adjö till byggkillarna på torpet, men det blir inte gjort... pga av en elektriker som säger att han ska komma men som sen inte kommer, suck! Det betyder att jag inte kan städa upp och flytta in och inte heller få något vatten påslaget. Men, men, tålamooood!! Inte min bästa sida dock... :-)

Under tiden pysslar jag på i trädgården, inte fy skam det heller. Har roat mig med återbruk i alla sin glans. Det gamla staketet som stått där snett o vint och sett allmänt anskrämligt ut, har nu fått en ny funktion i trädgården. Jag bygger odlingslådor av virket! Inte helt lätt då jag valt att sätta trädgårdslandet i en svag sluttning, och för att det inte ska se alltför jäkligt ut så försöker jag bygga i våg. Vilket i praktiken betyder att nedre långsidan byggs högre än den övre, och så får jag gräva lite här o där för att vattenpasset och jag ska komma överens. Men efter att ha krupit runt med vattenpass, grävt lite här och där, vattenpass på, krupit runt lite till, svurit en del osv, osv, så fick jag till sist komma överens med mig själv om att "lite snett är också rakt!" :-) Så nu är det en låda klar och den blev fylld med jordgubbsplantor! För jordgubbar, det vill jag kunna gå och plocka, så där solvarma och goda så det smakar sommar i hela kroppen! Blev sorten Honeyone som jag haft tidigare i livet och fullkomligt älskar!!


Sen är det då meningen att det ska komma några lådor till, men små gångar emellan täckta av träflis eller nåt. Har spanat in en plats längs vägen där de i vintras stod och flisade virke. Fliset är nu borthämtat men det ligger massor kvar på marken och skräpar och riktigt tigger om att bli uppsamlat av mig. Men det börjar brinna i knutarna nu att få färdigt en låda till om det ska bli något odlat i år, kommer nog ändå att få fuska med färdigköpta plantor... Möjligtvis så lite morötter och sallad och lite annat snabbodlat. Hoppas kunna få det gjort innan helgen nu...
Annars så njuter jag i fulla drag av trädgården, det dyker upp lite blommor här och där, en del som jag vetat om men även en del överraskningar. En överraskning som slog ut sina blommor idag så var en gul daglilja som var urtjusig! Väntar nu på att knoppar av pion, fingerborgsblomma och stjärnflocka ska slå ut och bekänna färg...


Likes

Comments

Nu är det fullt röj ute på torpet! :-)
Igår kl 07.00 var jag på plats och tog emot snickare, VVS-kille och arbetsledaren för alltihopa och så hade vi genomgång av vad som nu skulle göras. Sen drog allt igång och det blev ett himla liv, det sågades och borrades så det stod härliga till. Vatten o avlopp drogs in i köket och fortsatte längs med väggen där köksskåpen ska bli, för att sedan kopplas ihop med det befintliga under diskbänken. Gamla skafferiet revs (jag ska bygga ett nytt) och det började förberedas för köksskåp.

Men först, när det ändå var flera starka karlar på plats, så fick de komma med ner i trädgården och lyfta badtunnan på plats. För dagen innan hade jag förberett platsen, grävt bort grässvål och jord, kärrat dit gruslass på gruslass och vägt av så det blev en jämn yta. Somnade gott den kvällen, det kan jag säga! För det var tungt jobb och det sista gick nog på ren o skär envishet när både armar, rygg o ben började säga ifrån... Med följden att jag dagen efter gick omkring med en träningsvärk från sällan skådat rike ....i ändalykten!! :-)) Ja, ja, så fick man lite nya muskler där då!


Idag blev det ännu mera liv, då var dom fyra killar på plats. Det var som att gå in i ett myrbo där inne och ute var det för varmt för att gräva eller nåt. Så jag valde att åka hem igen efter att ha gått runt och checkat av att det inte fanns några frågor för dagen.
Har gillat alla killar så här långt, men elektrikern som kom idag sög energi av mig... Han for runt och domderade, ställde frågor till mig som nog mer var för byggledaren att svara på. Han skulle fälla in el i den befintliga väggen som sedan skall täckas av pärlspontsskivor och när han fick höra att det var jag som skulle sätta upp skivorna i efterhand så såg han frågande ut. Sen fick jag förklarat för mig hur viktigt det var att man sågade ut hålen för elen på rätt plats och hur svårt det nog var osv, osv. Undrar om han hade förklarat detta om jag varit man?? Ogillas.... har ett helt liv bakom mig då jag ständigt och jämt fått höra hur fantastiskt svårt det är, det som karlar gör, och jag har alltid tänkt tanken att hur svårt kan det vara?? Varpå jag oftast provat och upptäckt att det inte alls är så svårt, bara man är noggrann.
Undrar vad det beror på? Är det rena fördomar mot oss kvinnor? Eller är det så att många män har så hög självkänsla att de bara tror att allt de gör är så himla fantastiskt? Och att de inte gärna sticker hål på den bubblan genom att bevittna en "svag" kvinna åstadkomma samma fantastiska prestation? Lustigt är det iaf... :-)

Nåja, hoppas den elgubben är klar med sitt när jag kommer tillbaka imorgon! För då blir det nya tag!


Likes

Comments

När man har trädgård så behöver man inte gå på gym!
Har kämpat ett tag nu med en rabatt på södra sidan av huset, som nu börjar bli klar. Mycket grässvål som grävts bort och kantsten satts dit. Idag fick jag äntligen plantera dit lite växter och jag börjar se det färdiga resultatet. Insåg att det ännu fattas några växter och sen är det bara att vänta på att allt ska växa till sig!

Annars har jag idag varit en del inomhus och skruvat ihop köksskåp. All inredning finns nu på plats och på tisdag kommer byggarna och gör etapp två av min badrums/köksrenovering. Har gett dom uppgiften att montera skåpstommarna i köket nu också, var ju meningen att jag skulle göra det själv, men jag har insett att det blir användbart sååå mycket fortare om killarna gör det när de ändå är där. Så kan ju lilla jag få lite mer gjort ute i trädgården istället.... :-) 

Likes

Comments

Allt står still nu...inga hantverkare så långt ögat kan nå. Men det är ok, det är uppgjort så, de kommer tillbaka och gör det sista när alla saker finns på plats. Saknar tvättställ, diskbänk och bänkskiva, har blivit lite förseningar där. Men det gör ingenting, jag passar på att fixa i trädgården under tiden! :-)

Är ljuvligt att vara där nu, fåglarna kvittrar som om de vore tokiga men i övrigt är det knäpptyst där ute. Jag ägnar mycket tid till att bara sitta och njuta, men lite blir det allt gjort mellan varven. Håller på o gräver igenom en befintlig rabatt utmed husväggen som är halvt igenvuxen. Passar samtidigt på att göra den bredare och större då den bara löpte som en smal remsa utmed väggen, så där typiskt som icke trädgårdsintresserade brukar göra. Har aldrig förstått varför... Blir så mycket snyggare när man breddar på ordentligt så det får rum lite växter och det även når dit lite regnvatten.

Har också börjat gå igenom bodarna lite, försöker ta med mig sånt som ska slängas när jag åker därifrån så det sakta men säkert blir lite ordning o reda. I en bod finns ett gammalt virkeslager, där var jag o rev lite idag. Plockade fram lite tjocka plankor och ställde åt sidan, de blir perfekta till det kommande långbordet jag tänkt snickra ihop.

Men annars har dagen idag innehållit många små vandringsrundor runt i trädgården för att se vad som nu är på väg att slå ut, men även för att hitta små överraskningar som dyker upp här o där. Så himla kul att upptäcka nya små plantor, ibland känner jag igen dom och vet vad dom heter, men ibland får jag bara vänta och se vad det blir. Syrenernas blomknoppar är iaf sprickfärdiga och även äppelträdet har så smått börjat slå ut sin underbara blommor! Jag längtar redan till nästa dag jag har passligt att åka ut igen!


Likes

Comments