Dagen startet med siste finpuss på forberedelsene til dagens forelesning i Global Strategy. Faget bygger ganske mye på tidligere læring fra BI (SWOT, PESTEL og Strategisk situasjon ), men også nye verktøy og teori som jeg aldri har vært borti før. Vi lærte blant annet om STEEPLE-C, som er en forkortelse for Socicultural, Technological, Economic, Environmental, Political, Legal, Ethic and Competition. Denne teorien viser til en bedrifts macro-environment (globalt), som vil si eksterne faktorer som kan påvirke bedriften de nærmeste årene. I slutten av timen skulle vi ved bruk av teorien analysere eksterne faktorer som kan påvirke Grenoble Ecole De Management i femtiden - som gir oss en mulighet til å bruke pensum i praksis.

Ellers har jeg i dag vært innom CAF med de siste dokumentene, ordnet forsikring på leiligheten og sendt avgårde mail til blant annet ANSA. Jeg har vært så heldig og fått meg jobb der dette året jeg er i Frankrike og det ser jeg meget frem til. Kort sagt skal jeg være et bindeledd mellom de norske utvekslingsstudentene ved Grenoble Ecole De Management og ANSA.I kveld blir det enda mer skolearbeid; vi har lekser og case-lesing til i morgen, og presentasjon på onsdag.

Ha en fin kveld alle sammen!

- Torstein Nilsen Guddal

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

ENDELIG begynner forelesningene og semesteret for fullt. Skulle kanskje ikke tro at man gleder seg til skole, men har gledet meg til dette så skal bli godt å komme i gang! I dag er det torsdag, og det har vært 1-2 forelesning hver dag med 3 timer på lesesalen etterpå. Noe av det viktigste når det kommer til studiemestring er å lære seg gode rutiner. Som nevnt sitter jeg 3 timer etter forelesning for å legge til tekst i notatene mine, jobbe med innlevering og få det mest ut av dagen

Første skoledag hadde vi et fag som heter Entrepreneurship. Meget interessant fag der vi lærer det grunnleggende om hvorfor det er viktig for samfunnet, hva som kategoriserer en entrepreneur osv. I dette faget som i de fleste er det kontinuerlig vurdering slik at man alltid må være forberedt til timen, til klassediskusjoner og quizer. Det er videre også vektet forskjellig eks. klasseaktivitet er 10%, gruppe presentasjon 50%, individuell oppgave 30% og quizer 10%. Dette gjør at man alltid må følge med, og ikke får den klassiske down-perioden i løpet av semesteret. Jeg mener denne måten å sette karakter på er helt supert!

På tirsdag hadde vi et fag som heter Innovation Management. Dette faget har noen likheter med Entrepreneurship, men her har man fokus på produktet og hvordan utvikle, former og skape et attraktivt produkt til sluttbrukeren. Vi ble så delt inn i grupper der vi hadde teambuilding som dere kan se bilder av under. Her var oppgaven å lage et produkt av forskjellig utstyr slik at egget ikke knuser. Kan si at mitt lag gjorde så godt vi kunne, men egget knuste dessverre....


I dag hadde vi to forelesninger - den første med vår koordinator med tanke på bacheloroppgaven og den siste var Social Media Marketing. Jeg var positivt overrasket over hvor interessant social media faget var. Jeg hadde trodd at vi bare skulle lære om sosiale plattformer, hvordan bruke dem osv., men vi skal lage en markedsplan som er fokusert på sosiale media. Videre skal vi gjøre en grundig undersøkelse av et selskap, der min gruppe valgte Netflix.

Resten av kvelden går til skolearbeid. Jeg har to gruppemøter i morgen med ulike grupper der vi skal diskutere og organisere vår presentasjon til neste uke. Er en litt uvant hard start på semesteret, men det er slik det skal være! :)

Ha en fin kveld alle sammen!

Á bientôt!

-Torstein Nilsen Guddal

Likes

Comments

Uken som har vært har gått mye til å bli kjent med de nye systemene, prøve å skaffe seg obligatoriske bøker samt bli kjent med skolen og medstudenter.

Jeg vil i dette innlegger skrive litt om viktigheten av å bli integrert, ta sjanser, dets påvirkning på deg og hvor takknemlig man blir for å ha tatt sjansen. Det er ikke noe å legge skjul på at psyken og ens tanker har stor påvirkning på hvordan man takler situasjoner, og eksempelvis studier. Jeg har lagt veldig stor vekt på akkurat dette i den første tiden min her i Frankrike. Jeg har deltatt på nesten alt av arrangementer, teambuilding og presentasjonen av de ulike komiteene de har på skolen. Dette bare fordi jeg elsker å engasjere meg, og vet hvor viktig det er å bli integrert og bli kjent med nye mennesker.

(Photo taken by: Leo Sinyutin)

Det fordi jeg har opplevd å begynne på skole der man ikke kjenner noen, og det var da jeg begynte på BI Stavanger for 2 år siden. Jeg kom rett fra Sirdal Videregående skole, fra sikre omgivelser og venner for livet til den "voksne" verden der man må legge innsats å ta avgjørelser selv. Jeg kjente at usikkerheten av det å ikke kjenne noen satte en svær klump i magen min, og det var ikke så mye bedre med alle tanken som svevde rundt i hodet mitt. Men til slutt så kommer man til et veiskille der man må ta et valg; enten så velger du å gjøre en innsats og bli kjent, ellers så lar du det ligge. Jeg vil si at valget jeg tok har betydd nesten alt for meg, og jeg angrer ikke et sekund!

Jeg møtte opp på første dag av fadderuken, der jeg ikke kjente noen. Vi ble delt opp i grupper og hadde festligheter hele den uken. Jeg ble veldig godt kjent med mange personer på min gruppe samt noen til. Jeg er den dag i dag venn med mange av dem jeg var på faddergruppe med, og veldig mange flere. Jeg valgte også å delta på nesten alt av arrangementer i regi av skolen, studentforeningen og ellers rundt omkring (eks. seminarer, after-work osv.). Jeg så det som en mulighet til å få ny kunnskap, få nye nettverk og vise mitt engasjement for det jeg brenne for.

Videre det første året tok jeg valget om å engasjere meg i studentforeningen. Dette gjorde jeg mest for å utfordre meg selv, men også for å bli mer integrert. Jeg var først medlem i fadderstyret som skulle arrangere fadderuken, og så til et styreverv på skolen; Marked- og Næringslivansvarlig. Jeg var ikke så veldig høy i hatten da jeg stod og holdt appell på generalforsamling med over 100 studenter til stede, men alt handler om å ta sjanser, gjøre det du elsker og gå ut av sin egen komfort-sone. Jeg hadde allerede overtalt meg selv om at jeg hadde blitt valgt før jeg kom den dagen - bare for å gi meg selv den siste boosten og trua på at alt er mulig.


Jeg ble valgt, og er fremdeles evig takknemlig for alle de som stemt på meg. Det har gitt meg så mye; nye vennskap og vist meg viktigheten av å gi 110% i studier og på jobb/verv. Jeg vil nærmest si at det har hatt stor påvirkning på at jeg er her jeg er i dag - på utveksling i Frankrike der jeg skal ta dobbel-grad og spesialisering i Global Management. Det er et prakteksempel på at innsats gir uttelling - man høster det man sår!!


Jeg forteller denne historien til deg av flere grunner, men 1. BLI integrert og ta sjanser er alfa omega, 2. Du vil få nye venner (fra ulike deler av verden), 3. Det kan virke skummelt å gå ut av komfort-sonen, men det er der magien og mulighetene ligger.

A bientôt!

Torstein Nilsen Guddal


Likes

Comments

Jeg har den siste uken vært svært opprørt med tanke på hvordan skaffe meg pensum og skolebøker. Jeg har snudd hver og en bokhandel i denne byen opp/ned med et håp om å finne de obligatoriske bøkene. Det hjalp ikke så mye at majoriteten bare snakket fransk, på Amazon så var bøkene utsolgt og det er ingen form for "kjøp & salg av bøker" sider her.

Jeg kunne nok sikkert vært litt mer proaktiv i tiden før jeg reiste ned hit og bestilt bøkene i forkant, men tenkte det var likedan som i Norge. Så feil kan man altså ta - lenge leve etterpåklokskap! Det kan nok hende det er lettere eller vanskeligere andre plasser, men generelt i Frankrike så har de bare franske bøker. Så til dere som ikke vil ha vanskeligheter eller ikke vil stresse med å finne de obligatoriske bøkene; kjøp dem før du reiser. Det er også mulig å forhøre seg med tidligere studenter som har studerte på universitetet. Det er viktig å bruke nettverket man har - og alle jeg har pratet med har vært svært behjelpelige.

Both photos taken by: www.gibertjoseph.com


Innlegget mitt i dag bærer litt preg av etterpåklokskap og litt kritikk til meg selv, ved at man bør (dobbel-)sjekke alt før man reiser. Selvom man tenker at det muligens er likt som i Norge, så er det nok stor sjans for at det ikke er det. Jeg tar det som en lærepenge og gir det som et viktig tips til dere som har tenkt dere på utveksling her eller andre plasser i verden.

Bonne Soirée tous le monde!

- Torstein Nilsen Guddal

Likes

Comments

Da er en skoledag med masse nye inntrykk unnagjort. Når man begynner på en ny skole så er det alltid nye sosiale plattformer, timeplaner, ny mailadresse og nye måter å hente ut informasjon på som må læres. Dagen startet klokken 09:00 der visepresidenten på Grenoble Ecole De Management, Jean-Francois Fiorina, holdt den første av mange taler gjennom dagen. Talene handlet det mye om hvor dyktige vi er som studenter, at vi er ambassadører og at vi som studenter er en avgjørende ressurs for fremtiden. Videre så var det taler om at skolen er topp 3 i Frankrike og topp 20 i Europa, samt Trippel-crown akkreditering som bare rundt 80 av 15.000 businessskoler har.


Videre denne dagen så skulle vi som går Franco-norwegian programmet (utveksling mellom GEM og BI) ha et møte med vår koordinator Claudia Fackler-Hopf. På møtet gikk vi gjennom forskjellige formaliteter, informasjon om våre kurs, hva man kan forvente her på Grenoble Ecole De Management og hvordan vår double degree fungerer. Til slutt på dagsprogrammet var at vi skulle gå rundt på stands som det sto representanter fra ulike avdelinger på skolen (eks. IT-service, karriere-service, Bibliotek, Studentorganisasjonen og Alumni/Network).

I kveld blir det å fikse noen dokumenter som må leveres på skolen, før det blir det en tur i Parc Paul Mistral med gode venner og nye bekjente! PS: Beklager for dårlige bilder på dette innlegget. Glemte helt å ta bilder under alt som skjedde i dag - No stop!

Á bientôt!

-Torstein Nilsen GuddalLikes

Comments

Denne uken har det vært no stop med aktiviteter, så dette blir ett lengre innlegg enn tidligere. Jeg vil sette det som har skjedd i løpet av uken kronologisk slik at det blir enklere og ikke så mye rot.

"Endelig begynner det faglige! Det er endelig i gang!" Du tenker sikker at det er rart jeg skriver dette, men synes det er helt topp og kommer inn i rutiner, studere fag som jeg synes er interessante og møte klassen som jeg skal gå i. Har en stund følt at jeg kun har vært på ferie her, men sist uke var en liten kick-start på hva som venter.

Intensivt Fransk kurs (Mandag - Fredag)

Det hele begynte på mandag med en uke intensivkurs i fransk. Synes det var godt å endelig kunne snakke fransk igjen! Jeg hadde fransk 3 år på ungdomsskolen samt at klassen min var på språkskole i Frankrike i en måned. Selvom jeg har hatt fransk før så valgte jeg nivå A-1 som er helt nybegynner. Vi var åtte personer i kurset fra ulike land som Brasil, Singapore, Sverige og Mexico. I kurset så lærte vi det mest grunnleggende slik som alfabetet, bøying av de mest brukte verbene, telling, setningsoppbygning og hvordan kulturen og normene er i landet. Vi gikk også ut å prøvde oss i praksis og snakket fransk, deriblant på butikker og på markedet (Vil komme et innlegg om markeder i Frankrike snart). Det å kunne utfordre seg selv på en slik måte synes jeg er kjempegøy.. Alt i alt vil jeg si at for min del så fikk jeg ganske mye ut av kurset, selvom det kanskje var litt i det dyreste laget (220 Euro).


Sosialisering med de andre norske utvekslingsstudentene (Fredag)

På fredag ankom de siste norske utvekslingsstudentene Grenoble. Dette måtte feires og vi bestemte oss for å feire på skikkelig norsk vis, med andre ord; Taco-fredag. Jeg vil si at det er en flott gjeng som har valgt å studere ved Grenoble Ecole De Management, med mål, ambisjoner og gode holdninger. Og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dem! I løpet av kvelden så valgte vi også klasserepresentant, før vi gikk til Parc Paul Mistral for å hygge oss med litt musikk og god stemning.


Restaurantbesøk på Cafe Table Ronde (Lørdag)

Vi bestemte oss for å ta en hyggelig lunch i den franske solen, og da falt valget på Cafe Table Ronde. Det er en restaurant med god mat, historie og typisk fransk atmosfære. Her spiste vi ulike retter slik som blåskjell, Tartiflette (lokal rett) og forskjellige oster. Ellers gikk vi rundt og så på litt butikker og bare nøt den solrike dagen.Neste uke begynner den faglige integreringen, så stay tuned!


Likes

Comments

 

Noe av det vanskeligste å få ordnet når jeg skulle flytte til Frankrike var å finne en bolig. Det var ikke så myeinformasjon å finne samt det å finne en seriøs og ordentlig utleier ervanskelig også. Først tenkte jeg på å leie gjennom Airbnb, men da kan det blivanskelig å søke eksempelvis bank, CAF og andre ordninger man kan få iutlandet. Det var også veldig vanskelig å leie privat, ved at man trenger en"french agent" til å gå god for deg og det hadde ikke jeg. Det ervidere også veldig mange utleiere som vil prøve å skvise hver minste krone utav deg og tilbyr leiligheter med utrolig mange feil og mangler. Det er noe somman må passe veldig på i og med at man høyst sannsynlig må betale depositum.

Men etter timesvis med lesing, research og leting vil jeg si at jeg falt på det beste valget, nemlig Privilodges campus cæur de ville. Det er en utleierbedrift som leier ut studentboliger til studenter. Dermed blir det også litt dyrere enn å leie privat bolig, men jeg vil si det er verdt det. For det første så har man en seriøs og profesjonell utleier som må følge franske lover. For det andre så har de en administrasjon som kan greit nok engelsk, og det er mye enklere å ordne dokumenter osv til ulike søknader. For det tredje så ligger studentboligene bare 5 minutter fra skolen, som er nærmere en mange av de internasjonale studentene jeg har pratet med.

Jeg bor i en møblert 18 kvadratmeter stor bolig med kjøkken, bad og stue/soverom i ett. Det var nokså rart i starten ved at før budde i en 80 kvadratmeter som leilighet, så er ikke så mye å boltre meg på lenger. Men jeg synes det er koselig og helt greit ved at jeg bare skal bu her i 1 år.

Mitt tips til deg er rett å slett gjør god research i god tid før man reiser. Med det mener jeg finn forskjellige alternativer, sett dem opp mot hverandre, søk etter tilbakemeldinger om dem på nett og finn ut hva de tilbyr. Videre vil jeg også anbefale å reservere en bolig så fort som mulig, siden det er utrolig stor konkurranse om plassene uansett hvor man reiser. Jeg søkte i mai, og da var nesten alle studentboligene leid ut. Eneste problemet med å reservere en bolig er at man må betale leie, selvom man ikke er der. Det er en vond kostnad å ta, men som nevnt så får man penger fra CAF og andre ordninger slik at det ikke blir så ille.

-Hvordan er dine erfaringer med å ordne leilighet i utlandet?

A bientôt!
Torstein Nilsen Guddal


Likes

Comments


Det var med nysgjerrighet jeg en dag i siste uke så på hvilke aktiviteter som skulle arrangeres av Welcome Desk. Når jeg leste nedover dokumentet mot helgen så jeg et navn jeg hadde hørt om før, nemlig Annecy. Det skulle være en dagstur til Annecy på lørdagen 3.september, og den skulle jeg få med meg. Jeg fikk meldt meg på, så da var det bare å vente til avreise klokken 08:45 lørdag morgen.

Annecy er kjent som "Pearl of the French Alps", med krystallklart vann og Frankrikes svar på Venezia. Byen ligger helt øst i landet, på grensen til Sveits og er hovedstaden i departementet Haute-Savoie, som ligger i Auvergne-Rhône-Alpes regionen. 

Togturen til Annecy tok rundt 2 timer, men med flott natur, vingårder og små landsbyer å kikke på gikk tiden raskt.
Da vi kom frem så var det en guided tur rundt i byen som sto på programmet. Her gikk vi til blant annet The Hôtel de Ville, Palais de l'Isle, kanalene i byen, festningen og Château d´Annecy. En ting som jeg elsker med Frankrike er alle de historiske monumentene, bygningene, slottene osv som fremdeles står der som som et symbol på den franske historien. Helt fascinerende å se på! I Annecy er det også ulik arkitektur enn du ellers ser i Frankrike, ved at de ligger ganske nærme Sveits og Italia. Videre så er det smale gater, elver som er rundt omkring i hele byen og broer. Etter rundturen så gikk vi til en park å hadde picnic, før vi gikk videre til en strand slik at vi kunne svømme i det krystallklare vannet i Lac d´Annecy (Lake Annecy). Det var meget forfriskende med et bad, siden det var ca. rundt 28-29 grader i luften og strålende sol. Ble også veldig overrasket over hvor varmt det var i vannet til å være alpevann.

Da det nærmet seg kvelden tok vi toget tilbake til Grenoble, men det var en tur jeg aldri kommer til å glemme. Personlig synes jeg det er viktig å oppleve og reise rundt i landet man enten ferier i eller studerer i. Det er så mye kultur, personer og inntrykk man får av slike turer, som man ikke får ved å sitte på hybelen å lese. Jeg sier ikke at man skal droppe å lese og heller oppleve landet, men det er viktig med litt avkobling også fra lesingen.


A bientôt!
Torstein Nilsen Guddal


                                                             (Photo taken by Amiya Ujjwal)

Likes

Comments

"Good food is the foundation of genuine happiness!" - Auguste Escoffier

Med den setningen kan man se hvor viktig mat og drikke er for kulturen i Frankrike. Dette strekker seg langt tilbake i den franske historien, og vil si det er i enhver franskmann. Uansett hvor jeg går her i Grenoble, så er det mennesker på restauranter eller Café som enten tar en Croissant eller et glass med vin. Dette er noe som jeg elsker med den franske kulturen; det faktum at det er helt hverdagslig å gå ut, ta et godt måltid med et glass vin til. Dette er virkelig noe jeg kunne ønske den norske kulturen hadde!

For to dager siden så ville meg og to av mine medstudenter prøve å leve etter den franske kulturen, så vi reiste til et av Frankrikes eldste cafeer - Cafe La Table Ronde (Startet i 1739). Her spiste vi en typisk fransk déjeuner (frokost) som var en baguette, med smør, aprikossyltetøy, appelsinjuice og en ekte fransk espresso. Kan si vi følte oss litt som franskmenn.

Videre som en del av integreringstilbudet man har med Grenoble Ecole De Management, er det å dra med franskmenn på resturant/cafe. Dette var en helt fantastisk opplevelse, både smaksmessig, sosialt og ikke minst det å oppleve den franske kulturen. Vi var en gruppe på 20 personer, som dro til restauranten Le Gratin Dauphinois. Det er en typisk fransk restaurant som tilbyr klassiske franske delikatesser, men også lokale retter fra regionen. Jeg valgte en rett som heter Raviole du Dauphiné, som inneholdt blant annet løk, urter,ost og snegler. Tør å påstå at dette er en av de beste rettene jeg har smakt, noen gang. Den utrolig smaksopplevelsen, kombinasjonen med ingrediensene og med en god vin til gjorde retten helt fantastisk. Til dessert fikk vi blant annet Creme Brulee og Profiteroles, som var hjemmelaget som smakte meget godt.

Det å spiste ute i parker er også noe jeg har lagt merke til er veldig typisk for franskmenn. Dermed så meldte jeg meg på en aktivitet i regi av Welcome Desk, som var nettopp picnic i parken Parc Paul Mistral. Her tok alle med seg mat og drikke - baguette, roquefort, skinke og en god vin. I og med at det var et event for internasjonale studenter, så var det veldig spennende å bli kjent med personer fra ulike kulturer og land fra alle deler av verden.

Som du sikkert har sett allerede, så har jeg helt har falt for den franske mat- og vinkulturen. Så ser frem til mange gode stunder med venner og nye smaksopplevelser i løpet av året mitt her.


Har du smakt klassiske franske retter, og hvordan syntes du det smakte?

À bientôt !

-Torstein Nilsen Guddal


Bildet av Cafe La Table Ronde (photo taken by Larissa)

Baguette med smør, aprikossyltetøy og med appelsinjuice og kaffe til drikke

Her er to av de jeg skal studere sammen med her i Grenoble - Nicolai og Martine

Raviole du Dauphiné som vi hadde på restauranten Le Gratin Dauphinois

Desserten vi fikk servert på Le Gratin Dauphinois

Alle som deltok på middagen - fin gjeng (Photo taken by the Welcome Desk)

Mange som deltok på picnic i Parc Paul Mistral

Likes

Comments

Det trengs et pust i bakken fra alle de nye inntrykkene og opplevelsene som man kjenner når man kommer til et nytt land. Det er mer arbeid en jeg først hadde sett for meg, med tanke på dokumentasjon, registrering og det franske språk - nesten ingen kan engelsk. Men nå begynner bitene å falle på plass, og det mest nødvendige (fransk konto, støtte fra den franske stat og leiekontrakten) er snart i boks. Så et tips til dere som skal studere her i fremtiden, husk å ta kopier av de viktigste dokumentene, fødselsattest og Helfo kort. Dette er helt nødvendige papirer for at du i det hele tatt skal bli registrert i bank, på skolen og hvis du søker støtte (CAF).

Dagen i dag begynte klokken 09.15 med at jeg og mine medstudenter gikk til universitetet for å registrere oss som studenter ved Grenoble Ecole De Management, og for å få vårt eget studentnummer. Dette fikk vi meget god hjelp til av Aloha gruppen, som er Velkomst gruppen for internasjonale studenter ved universitetet. Disse folkene er vanlige studenter som er medlem av studentforeningen, som er der for å hjelpe oss "freshers students", eller nye studenter på norsk.

Videre så var det aktiviteter i regi av Aloha - Welcome Desk klokken 14.00, der det var byvandring gjennom historiske monumenter i byen (bilder med info i bunnen av innlegget). En fin mulighet til å se byen samt bli kjent med andre internasjonale studenter. Anbefaler alle som skal ta utveksling å bli med på aktiviteter, bli kjent med andre og bli integrert. I løpet av denne turen ble jeg kjent med personer fra Libanon, USA, India, Wales og Østerrike for å nevne noen. Tenk det internasjonale nettverket og vennene man får av å bare være litt frempå. Til slutt tok vi oss en veldig tiltrengt pause etter å ha gått i 3-4 timer, ved en restaurant der vi kjøpte forskjellige øl- og mattyper.

I kveld blir det å bare slappe av å nyte at jeg ENDELIG er kommet til Grenoble!

Har du vært i Frankrike, og hva er dine erfaringer med landet og folkene ?

-Torstein Nilsen Guddal
Utsiden av skolen - Grenoble Ecole de Management

Den mest kjente parken i Grenoble. Her er det vanlig å ta en picnic eller lunch, hvis man vil det

Statuen av den mest kjente franske ridderen gjennom historien - Chevalier De Bayard

Isère som er elven som går gjennom Grenoble

Isère som er elven som går gjennom Grenoble (I bakgrunnen er det fem cabel-car som går opp til festningen Bastille)

Likes

Comments