Varför gör vi så stor skillnad mellan cis och inte? Om du missgendrar en cis man skulle du be om ursäkt och sen säga han. Men missgendrar du en transman skulle du göra det större och be om ursäkt många gånger och försöka bortförklara dig själv. “Jag är inte van!” “Du var hon förut!” “Du kan inte begära att jag får det rätt varje gång!” “Du vet att jag inte menade det. Jag skulle aldrig göra något sådant”


Ditt misstag borde inte bli en sådan stor grej bara för att personen inte är cis. Vet du vad du gör i det fallet? Du skapar en obekväm stämning där du försöker bortförklara dig. Försöker att få bort uppmärksamheten från dig. Du gör om det till ett ‘Få mig att må bättre’ ögonblick, vilket det inte borde vara för det handlar inte om dig. Du pekar ut att personen inte är cis, “normal”, och ser personen som någon som skapar problem.


Vad du inte ska göra: Jag förstår faktiskt inte varför folk gör detta ens. “Hon- Jag menade han! Han! Åh Gud jag är så så ledsen! Jag råkade! Du vet att jag är den sista personen som skulle vilja..” osv.

Vad du ska göra: Jag ska förklara med en simpel mening “Hon- förlåt. Han. Han och jag brukar brukar se filmer”.


Cis= En cisperson är någon vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön.

Misgender= Det engelska ordet för att använda fel pronom till en person. Missgendrar är min försvenskning av ordet.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag går på en kristen friskola och är queer och ateist. Det mesta jag får höra när jag berättar detta för mina vänner är “Det kan du inte göra! Du är ju queer! Du tror ju inte ens på Gud!”.


Flera av mina vänner är queer och religiösa. Så här jag tänker om det; Folk ser olika på sin tro och bara för att någon är queer betyder det inte att den inte kan vara religiös.


Jag frågade tre personer om det är möjligt att vara queer och religiös. Så här svarade de;

“Det jag följer är att Jesus älskar alla. Man ska älska sin nästa som sig själv. Man älskar personen och inte personens handlingar. Mitt jobb är att älska Guds alla skapelser. De andra reglerna är skrivna av människor och jag anser de oviktiga.” Sam är pansexuell och kristen. Hon är min vän och gick med mig i Uddevalla Pride 2016.


“Livsbejakande idé = Ska uppskatta livet och varandra. Finna gemenskap genom religion. Livet är för jävla kort för att inte ha gemenskap. Människan frodas i gemenskap. Religion kan bygga broar och skapa gemenskap mellan människor. Det är idén med religion. Inte att förstöra denna gemenskap mellan oss alla.”

Detta är min NO- och engelsklärares tankar. Han är agnostiker.


“Ja. Alla har någon tro på ett eller annat sätt. Alla tänker på existentiella frågor och det har inget med sexuell läggning att göra.”

Vikarie och före detta elev på min skola.  


För mig är det självklart att man både kan vara troende och queer. Men det är en personlig fråga som bara du själv kan svara på. Du är queer och väljer vad du tror på. Det är ditt val och ingen ska kunna säga att du inte kan vara religiös och queer eller queer och religiös. 


Likes

Comments

Det finns många stereotyper om HBTQ+ personer. Några av de stereotyperna jag hör mest är; Bisexuella är giriga och är alltid otrogna. Gaymän är feminina/kvinnliga, älskar shoppa, har alltid snyggt hår och är modeinriktade. Lesbiska kvinnor är manliga/maskulina, går inte i klänningar, är kortklippta, manshatare och aggressiva feminister. Det första jag vill peka ut är att grundtanken i feminism är jämställdhet och tycker du då att ett kön är bättre än det andra så är du inte feminist.


När du drar alla HBTQ+ personer över samma kam gör du två saker; du säger att någon måste vara så här för att vara queer. Men inte bara det - du får alla som inte är på det sättet att undra om de är tillåtna att vara queer bara för att de inte passar in i dina stereotyper. Detta gör att flera tonåringar inte kommer ut för att de tror att de inte kommer att få stöd från HBTQ+ samhället bara för det inte passar in i stereotyperna. Det skapar bråk i det stora HBTQ+ communityn när man har fördomar mot andra sexualiteter och könsidentiteter. Vi som en grupp ska ju vara öppna för alla - något som inte går när det finns hat mellan olika delar av vår grupp. Jag tycker att vi måste skärpa oss och lämna allt hat bakom oss. Vi är alla människor och ingen stereotyp ska få ändra på det.


Man behöver inte passa in i stereotyperna för att vara queer. Och om du passar in i stereotyperna gör det dig inte mindre queer för det. Var dig själv och gör de saker som du vill. De saker som gör dig glad.


Likes

Comments

Jag kom först ut som bisexuell, 2015. Under det året kom jag ut ännu en gång, denna gång som homosexuell och genderfluid. 2016 kom jag ut som Womasexual/gyneromatic och 2017 som demiboy. Idag är jag en öppen genderfluid demiboy som är Womasexual/Gyneromantic.


Man experimenterar under tonåren för att hitta en identitet som passar. Det är helt okej att ändra sin sexuella läggning och könsidentitet. Det är mer än troligt att man testar flera olika innan man hittar den som passar en själv bäst. Det är ingen som har rätt att säga att du ljög för dem om du skulle hitta ett ord som passar dig bättre. Du väljer inte vem du blir attraherad av eller är.


Det man kan göra är att hitta en identitet som man tycker beskriver en själv bäst och som man känner sig trygg att använda. Du har inte ljugit för någon om du hittar något som du tycker passar dig bättre och använder det i stället. Det du gör är att du upptäcker mer om dig själv och förstår dig själv bättre. När du berättar det för personen är du faktisk mer ärlig än förut och det visar att du litar på denna person. Så om någon berättar för dig att de har en annan sexualitet än vad de hade förut, så ska du känna dig hedrad eftersom de litar tillräckligt mycket på dig för att berätta. Du ska vara öppen och välkomnande. Personen gör inte detta för att förvirra dig, personen gör det för att de känner att detta ord beskriver dem bättre och att de är trygga med det ordet.


Womasexual/Gyneromatic: Attraherad till females och/eller femininitet

Genderfluid: Gender som ändras

Demiboy: Identifierar sig som man till viss del men inte helt

Likes

Comments

När jag kom ut var jag skräckslagen och nu två år senare är jag helt öppen med  min sexualitet och könsidentitet. Jag lär mina vänner om olika sexualiteter och går i Pridefestivaler och håller inte käft om min åsikt.  Så jag förstår inte riktigt min rädsla när jag kom ut. Varför var jag rädd för att vara mig själv?


Ingen ska behöva vara rädd för att vara den de är. Men det är också viktigt att känna sig säker när man kommer ut. Man måste kunna lita på personer och det är bäst om man vet att personen man berättar för inte är emot en. Det är viktigt att veta detta, inte för den personens skull, men för sin egen säkerhet. Trots våra framsteg lever vi fortfarande i en värld full av rädslor som leder till dumma handlingar. Ingen ska tvinga dig att komma ut, du ska aldrig behöva känna dig pressad att komma ut. Du ska ta det i din egen takt.


Jag var rätt rak på sak och kom ut så fort jag insåg att jag inte var hetero. Men det var ju min takt som jag valde. Jag hade ingen press på mig att komma ut men jag sa till mig själv “Det här är jag och jag ska vara öppen med mig själv, det är ingen som kan ändra på mig”.


Nu vet jag en sak säkert “Jag finns, jag betyder mycket och jag kan inte bli fixad för jag är inte sjuk” Jag hoppas att en dag i framtiden ska man inte ens behöva komma ut. Man ska bara kunna hålla sin partner i handen och säga att man älskar hen.

Likes

Comments

Jag är en 14-årig tonåring och en genderfluid demiboy med den sexuella läggningen Womasexual/Gynesexual. Detta inlägg handlar om min “coming out story” och om mina tankar när jag kom ut och om att komma ut rent generellt.


Jag kom ut för två år sedan, 2015, som bisexuell. Då hade jag börjat skolan jag går på än idag. Det var på denna skola jag insåg att jag var attraherad av personer med samma kön eller det könet jag hade då. I min gamla skola användes ‘bög’ som ett skällsord och jag trodde helt ärligt att bögar inte fanns. Men i denna nya skola blev jag kär i min bästa kvinnliga vän och började att ifrågasätta de heteronormer som jag växt upp med.


Jag sökte på internet och frågade runt bland vänner för att skapa mig en uppfattning om olika sexualiteter. Även om jag läste mycket positiva saker om HBTQ+ så läste också mycket dåligt om hur föräldrar slängt ut sina queer tonåringar när de kom ut.


Jag är en person som aldrig skulle vika mig eller hålla tyst om min åsikt eller om vem jag är. Även om jag var mycket rädd och trodde det värsta skulle hända, att jag skulle bli utslängd för att jag var mig själv, så kom jag ut och berättade för min pappa. Min familj är några av de mest öppna personerna jag känner.


Womasexual/Gynesexual: Attraherad till females och/eller femininitet.

Genderfluid: Gender som ändras.

Demiboy: Identifierar som man till viss del men inte helt.


Likes

Comments