Endometrios

Idag har jag vart hos läkaren, och fått svar på vad det är för fel på mig. Och har då något som heter Endometrios en kraftig sådan, vilket bland annat gör att jag får cystor på äggstockarna och är dålig ofta. Det gör också att jag inte blir gravid längre. Tyvärr finns inget botemedel, men går att försöka operera bort. Men läkaren sa att det oftast blir värre efter operation och ville att jag skulle avstå. Vilket jag gör och satsar istället på IVF nu i höst. Under en graviditet har man ju inte problem med sjukdomen och efter graviditeten kan jag antigen välja att gå på preventivmedel eller göra operationen. Behöver gå ner några få kilo till innan det är dags för IVF men om 2 månader är det nu planerat att starta. Det betyder att cystan antagligen kommer spricka  2 ggr till, vilket jag inte ser framemot. Förhoppningsvis får jag bättre smärtstillande än Alvedon till nästa gång. Har återbesök om ca 1,5 vecka då cystan skall mätas igen.


Här är lite information om Endometrios:

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Symtom

Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Det är olika från person till person vilka symtom man har om man har endometrios. En del känner inte av sin endometrios alls, eller ganska lite. Andra kan ha symtom som inte är uppräknade här.

Det är vanligt att ha ett eller flera av dessa besvär om du har endometrios:

Du får mycket ont när du har mens.
Du har smärtor långt in i slidan och i magen när du har slidsamlag.
Du har symtom som liknar urinvägsinfektion. Du kan till exempel känna dig kissnödig ofta eller ha svårt att komma igång och kissa.
Du har symtom som liknar IBS, som till exempel diarré eller förstoppning.
Det gör ont när du kissar eller bajsar.
Du har blod i kisset eller bajset i samband med mens.
Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber.
Det är svårt att bli gravid.
Du har längre och rikligare mens.

Endometrios brukar försvinna efter klimakteriet, men ibland finns smärtorna kvar.

Endometrios kommer ofta i så kallade skov. Det betyder att symtomens styrka varierar över tid. Det är vanligt att ha bättre och sämre dagar eller längre perioder med mer eller mindre symtom

Det är ganska vanligt att det bildas endometrioscystor i äggstockarna. De kallas ovarialendometriom eller chokladcystor. De innehåller endometrios och gammalt nedbrutet blod. Ett ultraljud kan bland annat visa om du har cystor på äggstockarna.

Det kan ta lång tid att få rätt diagnos om du har endometrios. Det är vanligt att sjukdomen misstas för vanlig mensvärk, urinvägsinfektion eller IBS. Sök vård igen om du inte tycker att du blir bättre av den behandling du får.

Det finns flera mottagningar som är specialiserade på endometrios, som till exempel Nationellt endometrioscentrum i Uppsala och Endometrioscentrum i Huddinge. Du kan ringa dit för att få råd och du kan också be att få en remiss dit från din vårdcentral, oavsett var i landet du bor.

Eftersom det är psykiskt påfrestande att ständigt ha ont kan du behöva samtalsstöd, till exempel hos en kurator eller psykolog. Fråga din läkare om du vill ha hjälp med att få en kontakt. Det finns också patientföreningar som till exempel Endometriosföreningen.

Det kan väcka olika känslor och reaktioner att få veta att du har endometrios. Många med sjukdomen har fått vänta länge på att få en diagnos.

För en del kan det vara en lättnad att äntligen få en diagnos och behandling. För andra kan det också väcka sorg, till exempel om du har gått länge med dina besvär och inte har fått hjälp tidigare. Men de flesta mår bättre när de får ett bra omhändertagande och rätt behandling.

En vanlig oro som väcks är om man alltid ska ha det som man har det nu. Oro inför att bli gravid är också vanligt. Båda dessa frågor behöver diskuteras med experter inom respektive område för att få så bra information som möjligt, förslagsvis en endometriosspecialist och en specialist på ofrivillig barnlöshet. De flesta med endometrios kan få egna biologiska barn.

Gillar

Kommentarer

Kvintettmamman
Kvintettmamman,
Stackare. Vet vilket helvete ni har som har detta. Jobbar ju på gyn och dessa patienter är supersvåra att smärtlindra. Håller tummarna för dig. Kram
nouw.com/kvintettmamman