Vi har fått leieboer i noen måneder !

I går flyttet det finfint besøk inn her. Hun skal bo her i noen måneder. Slike som henne finnes ikke så mange igjen av i dette land! vi hentet henne i går.

Hils på Lillie, hun er en flott liten dame og hun er av den sjeldne rasen Norsk lundehund. I dag er det drøyt 500 lundehunder i Norge og antall nyregistrerte valper hos Norsk Kennel Klubb var i 2003 litt over 100 hunder. Lundehunden regnes i dag som reddet, men rasen bør øke i antall for å være sikret ei trygg og livskraftig framtid.

Dette er hunden til en av mine beste venner Mette, hun studerer for tiden på i Kristiansand og det ble litt vanskelig for datteren hennes og ha henne, så da trår vi til så langt det lar seg gjøre. Dette er en litt aldrende dame. Hun og min Malamute Storm, som vi dessverre måtte avlive før jul i fjor, de er kom til på omtrent samme tid. Jeg husker Mette og jeg hadde med Storm og Lillie på kurs samtidig. Det var litt snålt og se de to valpene leke sammen. Den store valpen Storm og bitte lille Lillie.

Lillie har bodd her før, hun bodde her i jula og i januar sammen med Mette. Da var vi borte, det var tydelig at hun likte å komme tilbake. For hun løp rundt og lekte syntes det var godt å komme inn her. Den beste plassen er foran peisen. Og hun vet hvor hun skal gå tur også, i går kveld ledet hun an da vi gikk kveldstur. Noe som er godt å se.

Jeg har lest meg opp på Lundehunden og det er en imponerende rase.

Norsk lundehund er en eldgammel hunderase som ble brukt til jakt på sjøfugl over store deler av Norges kyst. Vi vet ikke sikkert hvor gammel den er, men vi har beskrivelse av lundefangst med hund som er over 400 år gammel. Lundehunden har vært et viktig ledd i kyst-Norges næringsvei. Hunden jaktet ved å gå inn til reirene i trange bergganger og steinurner og hente ut levende fugleunger. Kjøttet på lundefuglene ble brukt til menneskeføde, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.

Fra 1850-åra gikk man over til å fange lundefugl med nett og det store behovet for lundehunder forsvant. I Måstad på Værøy, hvor forbindelsene til omverdenen var dårlig, tok man imidlertid vare på den stedegne stammen av lundehunder og tradisjonen knyttet til dette hundeholdet. Herfra fikk ekteparet Christie i Hamar tilsendt noen hunder i mellomkrigstida og de bygget seg opp en flokk på 60-70 hunder.

Under annen verdenskrig utryddet valpesyken nesten alle hundene på Måstad som da fikk hunder tilbake igjen fra Hamar. Valpesyken rammet senere også Østlandet og mot slutten av 1950-tallet var stammen igjen svært liten. Eleanor Christie tok nok et krafttak for rasen og fikk fem hunder tilsendt fra Måstad. Hun fikk nå med seg flere oppdrettere og rasen ble berget. (ref. Norsk kennel klubb.)

Lillie har litt vanskelig for å være borte fra flokken sin, vi tenkte at vi skulle prøve å ha henne nede på stua i natt. Jeg pleier å legge meg tidlig. Hun ville gjerne være med når jeg gikk, men når hun så at Kai var igjen gikk det bra. Kai hadde på radio nede i stua når han gikk og det var stille helt til klokken var rundt ca firetiden, da bjeffet hun. Sjakktrekket var at Kai gikk ned. Hun er jo kjempeglad når han kom ned. Løp rundt og ville leke. Han tok henne ut og roet henne. Hun la seg igjen og var stille til klokken halv syv og vi stod opp.

#lundehund #blogg #blogginlägg #bloglovin #flesthverdager #livet #life #personligblogg #personlig #hund

Liker

Kommentarer

Toivosdatter
Toivosdatter,
Tusen takk det skal vi gjøre. Hun er veldig fin <3
nouw.com/toivosdatter
frodith,
Så koselig at du skal ha hunden en stund da 😊 Det blir nok at litt annet liv framover med henne 😊
frodith.blogg.no
Toivosdatter
Toivosdatter,
Hun skal være her nå fremover en tid. Det som er litt dumt er at vi skal til Myken igjen i mars og jeg tør ikke helt å ta med meg denne aldrende damen der fordi hun er såpass gammel. Skjer det noe og vi er på en øy 3 timer ut i havet 0 veterinær. Så jeg har funnet en som kan passse henne her.
nouw.com/toivosdatter
norsketankeridanmark
norsketankeridanmark,
Oi, så fin en dame da og så hyggelig dere har det. Kos dere med besøk 😉
nouw.com/norsketankeridanmark
Toivosdatter
Toivosdatter,
Hun er en veldig fin frøken 😊
nouw.com/toivosdatter